Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_krov.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
559.1 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоров’я україни

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ДАНИЛА ГАЛИЦЬКОГО

Кафедра нормальної фізіології

ФІЗІОЛОГІЯ СИСТЕМИ КРОВІ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для практичних занять

для студентів медичного спрямування

Львів - 2009

Рекомендовано до друку науково-методичною радою з медико-біологічних дисциплін протокол №4 від 23.12.2008 р.

Складено професором, доктором медичних наук Заячківською О.С., доцентом, кандидатом медичних наук Куцик Л.Б., доцентом, кандидатом медичних наук Федоренко Ю.В.

За редакцією заслуженого діяча науки України, член-кор. АМН України, професора, доктора медичних наук М.Р. Гжегоцького

Рецензенти:

Регеда М.С., професор, доктор медичних наук, завідувач кафедри патологічної фізіології

Радченко О.М., професор, доктор медичних наук, завідувач кафедри факультетської терапії

Передмова

Вперше у відповідності до нової програми навчальної дисципліни фізіології, розробленої на принципах Європейської кредитно-трансферної системи (ECTS) та кредитно-модульної системи організації навчального процесу згідно Болонського процесу, підготовлено методичні вказівки до практичних занять з фізіології системи крові для студентів медичного спрямування. Мета їх створення - допомогти студентам оволодіти практичними навичками під час опановування головними питаннями з фізіології системи крові, що є фундаментом для формування понять основ життєдіяльності організму та його взаємодії з зовнішнім середовищем, розкрити механізми забезпечення гомеостазу внутрішнього середовища, дихальної, транспортної, захисної функцій, підтримання рідкого стану крові та пояснити антигенний поліморфізм еритроцитів, лейкоцитів та тромбоцитів.

Тема «Фізіологія системи крові» одна з центральних у додипломній підготовці майбутнього медика. Отримані знання необхідні для трактування дисгомеостазу, невідкладних станів, патогенезу гематологічних хвороб, гемоглобінопатій, коагулопатій, імунологічних та трансфузійних порушень тощо.

Методологія навчального процесу передбачає проведення практичних занять за навчально-дослідницьким видом, включаючи проведення експериментів з обов'язковим висновком про ступінь відповідності отриманих результатів до нормальних величин. Отримання практичних навичок, необхідних в клінічній практиці, закладає основи для формування клінічного мислення лікаря. Виконання студентами самостійної пошуково-аналітичної роботи з розділу «Фізіологія системи крові» є необхідним компонентом навчання майбутнього медика, що допоможе сформувати вміння та навички постійно підвищувати власну кваліфікацію, і є запорукою продуктивної майбутньої професійної діяльності.

До нових методичних вказівок долучено ситуаційні логічні задачі, приклади тестових питань у форматі ліцензійного іспиту «Крок-1» для самостійного контролю знань, список питань для самостійної позааудиторної роботи, тлумачний словник та рекомендовану літературу.

Заслужений діяч науки України, член-кореспондент АМН України професор,

доктор медичних наук М.Р. Гжегоцький

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]