Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
випр Посібник. педиатрия каф 2009 doc.doc
Скачиваний:
542
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

С.Л.Няньковський, г.В.Булак, л.П.Дедишин, о.С.Івахненко

НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНІ СОМАТИЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ У ПЕДІАТРІЇ: ПАТОЛОГІЯ ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ, ГАСТРОЕНТЕРОЛОГІЯ ТА КАРДІОРЕВМАТОЛОГІЯ

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Львів 2009

УДК: 616.1/.4 +616- 053.3) - 053.2

Рекомендовано як навчальний посібник для студентів вищих медичних навчальних закладів ІУ рівня акредитації та лікарів-інтернів

С. Л. Няньковський – д-р мед. наук, професор, завідувач кафедри педіатрії ЛНМУ ім. Данила Галицького

Г.В. Булак – канд. мед. наук, в.о. доцента кафедри педіатрії ЛНМУ ім. Данила Галицького

Л.П. Дедишин – канд. мед. наук, доцент кафедри педіатрії ЛНМУ ім. Данила Галицького

О.С. Івахненко – канд. мед. наук, асистент кафедри педіатрії ЛНМУ ім. Данила Галицького

У навчальному посібнику представлено найбільш поширені захворювання дитячого віку: функціональні гастроінтестинальні розлади у дітей раннього віку, рахіт, гіпервітаміноз D, білково-енергетична недостатність у дітей, функціональні та органічні захворювання стравоходу та шлунку, функціональні та органічні захворювання кишечника та біліарної системи, захворювання підшлункової залози у дітей та захворювання серцево-судинної системи у дітей: природжені вади серця, запальні та незапальні захворювання серця, гостра ревматична лихоманка , ювенільний ревматоїдний артрит та реактивний артрит, інфекційний ендокардит, порушення ритму серця та провідності, що входять до тематики практичних та самостійних занять відповідно до діючої типової (кредитно-модульної) програми з педіатрії для студентів IV курсу медичного, педіатричного, медико - профілактичного факультетів вищих медичних закладів освіти ІІІ –IV рівнів акредитації.

Навчальний посібник призначений до самостійної аудиторної та позааудиторної роботи студентів при вивченні змістовних модулів з гастроентерології, ревматокардіології та захворювань дітей раннього віку, а також може використовуватися лікарями-інтернами, магістрами, клінічними ординаторами.

Р е ц е н з е н т и:

завідуюча кафедрою пропедевтики дитячих хвороб

Івано- Франківської медичної академії,

доктор медичних наук, професор А.П.Юрцева

завідуючий кафедрою госпітальної педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

Буковинської державної медичної академії,

доктор медичних наук, професор Л.О.Безруков

ЗМІСТ

Передмова....................................................................................................................... 4

Частина І. Захворювання дітей раннього віку.......................................................... 5

Тема 1. Функціональні гастроінтестинальні розлади у дітей раннього віку............ 7

Тема 2. Рахіт. Гіпервітаміноз D..................................................................................... 30

Тема 3. Білково-енергетична недостатність у дітей.................................................... 48

Частина ІІ. Гастроентерологія дитячого віку........................................................ 66

Тема 1. Функціональні та органічні захворювання стравоходу та шлунку............... 67

Тема 2. Функціональні та органічні захворювання кишечника

та біліарної системи у дітей................................................................................ 83

Тема 3. Захворювання підшлункової залози у дітей.................................................... 104

Частина ІІІ. Кардіоревматологія дитячого віку..................................................... 121

Тема 1. Найбільш поширені природжені вади серця у дітей................................... 122

Тема 2. Запальні та незапальні захворювання серця у дітей.

Гостра ревматична лихоманка у дітей........................................................................ 144

Тема 3. Ювенільний ревматоїдний артрит та реактивний артрит у дітей............. 162

Тема 4. Інфекційний ендокардит у дітей………………………………………….… 167

Тема 5. Порушення ритму серця та провідності у дітей…………………….……... 172

Передмова

На сучасному етапі в умовах оновлення суспільства, бурхливих змін та створення Європейського простору вищої освіти, одним із головних завдань медичного вузу є підготовка кваліфікованих медиків з високим рівнем фахових знань, умінь та навичок. Реорганізація вищої медичної освіти полягає у введенні кредитно-модульної системи ЕСТS, що передбачає збільшення самостійного навчання студентів, розвиток індивідуальних здібностей, вміння самостійного аналізу, можливості їх активної участі у навчальному процесі, введення скрупульозної та точної системи як викладання, так і прозорої багатобальної рейтингової шкали оцінювання успішності студента, що має стати основою підвищення якості підготовки фахівців. Саме акцент на самостійній роботі студентів вимагає створення більшої кількості сучасних посібників, які базуються на принципах доказової медицини і можуть задовольняти основні вимоги навчальної програми.

Посібник складається з трьох частин (змістовних модулів) у яких розглянуті, згідно учбової програми основні захворювання дітей раннього віку, гастроентерологічні та ревматокардіологічні захворювання дитячого віку. Посібник містить матеріал для перевірки знань засвоєного теоретичного матеріалу у вигляді тестів.

В даному посібнику використана інформація, яка базується на власному досвіді викладання педіатрії, а також матеріалі сучасних підручників, керівництв, монографій з педіатрії та затверджених протоколів МОЗ України.

Частина І. Захворювання дітей раннього віку.

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМ, ЯКІ ВХОДЯТЬ В ДАНИЙ МОДУЛЬ:

  • Питання функціональних порушень травної системи у дітей залишаються дискутабельними і термінологічно невизначеними.

  • Функціональні порушення травної системи є актуальною проблемою, оскільки у дітей значна частина шлунково-кишкових розладів пов'язана не з органічними пошкодженнями того або іншого органу травлення, а з порушенням його функції. Встановлено, що виникнення періодичних, так званих рекурентних абдомінальних болів носить функціональний характер у 90-95% дітей і лише в 5-10% - пов'язані з органічною причиною. В практичній ді­яльності функціональні захворювання травного каналу відмічаються у 18 із 1000 дітей.

  • Такі прояви функціональних порушень шлунково-кишкового тракту, як метеоризм, зригування, кишкові кольки, нерегулярний характер випорожнень із закрепом або диспепсією — найпоширеніша причина дискомфорту і у практично здорових дітей грудного віку, особливо в перші місяці життя.

  • Діагностика функціональних гастроінтестинальних порушень викликає значні труднощі у практикуючих лікарів, призводить до великої кількості непотрібних обстежень, а головне, до нераціональної терапії.

  • Функціональні гастроінтестинальні порушення лежать в основі формування органічної патології у дітей старших вікових груп.

  • Рахіт відносять до соціальних хвороб, оскільки частота і важкість його визначається соціально-економічними та гігієнічними умовами життя, загальним культурним рівнем населення, характером вигодовування дітей.

  • Рахіт значно знижує реактивність дитячого організму, порушує його фізичний розвиток. І це має велике практичне значення, оскільки у дітей, котрі хворі на рахіт, частіше виникають різноманітні хвороби, в тому числі органів дихання і травлення, які перебігають важче, інколи з летальним кінцем.

  • Після перенесеного рахіту можуть залишитися грубі деформації кістяка, які повинен правильно оцінити лікар різного профілю (ортопед, акушер-гінеколог, фахівець з лікувальної фізкультури тощо).

  • Гіпервітаміноз D виникає у дітей внаслідок передозування ергокальциферолу або при його індивідуальній непереносимості (при лікуванні і профілактиці рахіту), спричинює розвиток в організмі важких, часто незворотних змін внаслідок гіперкальціємії та патологічної кальцифікації життєво важливих органів і тканин – нирок, печінки, серця, судин.

  • Спазмофілія (дитяча тетанія, тетанія рахітична) – в найбільш важких випадках даного захворювання можлива зупинка серця (тетанія серця), а також зупинка дихання на видосі (бронхотетанія).

  • Хронічні розлади харчування є поширеною патологією, яка часто зустрічається з неоднаковою частотою в різних районах країни і світу. Гіпотрофія зустрічається з частотою від 7 % до 30 % і залежить від економічного розвитку регіону, загальної культури населення, професіоналізму медичних працівників.

  • Порушення трофіки, білкового, водно-мінерального й інших видів обміну, що характерні для дистрофій, призводять до відставання ди­тини в розвитку, зниження захисних сил організму, сприяють почас­тішанню інтеркурентних захворювань і їхньому тяжкому перебігу.

Конкретні цілі змістового модулю:

1. Визначати етіологічні та патогенетичні фактори найбільш поширених функціональних гастроінтестинальних розладів дітей раннього віку (синдрому циклічної блювоти, кольки, функціональної діареї, функціонального закрепу); рахіту, гіпервітамінозу D та білково-енергетичної недостатності.

2. Класифікувати та аналізувати типову клінічну картину найбільш поширених функціональних порушень травного каналу у дітей раннього віку (синдрому циклічної блювоти, кольки, функціональної діареї, функціонального закрепу); рахіту, гіпервітамінозу D та білково-енергетичної недостатності.

3. Складати план обстеження та аналізувати дані лабораторних та інструментальних обстежень при типовому перебігу найбільш поширених функціональних гастроінтестинальних розладів, рахіті та гіпервітамінозі D у дітей раннього віку.

4. Демонструвати володіння принципами лікування, реабілітації і профілактики рахіту, гіпервітамінозу D, білково-енергетичної недостатності та функціональних гастроінтестинальних розладів (синдром циклічної блювоти, кольки, функціональна діарея та функціональний закріп) у дітей раннього віку.

5. Ставити попередній діагноз при циклічній блювоті, функціональній діареї, кольках та функціональних закрепах; рахіті та білково-енергетичної недостатності у дітей.

6. Здійснювати прогноз життя при рахіті, гіпервітамінозі D, білково-енергетичної недостатності, функціональних гастроінтестинальних розладах (синдромі циклічної блювоти, кольках, функціональній діареї та функціональному закрепі) у дітей раннього віку.

7. Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації у педіатрії.