Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema1.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
199.17 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоровя України

львівський Національний медичний університет

Імені данила галицького

« Затверджено »

на методичній нараді

кафедри медичної інформатики .

Завідувач кафедри

________________________

«___»_____________ 2011 р.

Методичні рекомендації

для самостійної роботи студентів

при підготовці до практичного заняття

Навчальна дисципліна

Медична інформатика

Модуль №1

Основи інформаційних технологій в системі охорони здоров’я. Обробка та аналіз медико-біологічних даних

Змістовий модуль №1

Основні поняття медичної інформатики. Комп’ютер у діяльності майбутнього лікаря

Тема заняття 1:

Вступ та структура медичної інформатики

Курс:

ІІ

Факультет:

Медичний, стоматологічний

Львів - 2011

Мета заняття: ознайомитися з правилами техніки безпеки в комп’ютерних класах, ознайомитися з основними завданнями та складовими медичної інформатики, засвоїти визначення даних та інформації, зрозуміти роль комп’ютерних систем та прикладного програмного забезпечення у процесі опрацювання при обробці медичних даних.

Перелік основних термінів:

Інформатика - це комплексна, технічна наука, яка систематизує методи створення, збереження, відтворення, опрацювання та передавання даних засобами обчислювальної техніки, а також принципи функціонування цих засобів та методи керування ними.

Медична інформатика – вивчає закономірності і методи одержання, зберігання, опрацювання і використання знань у медичній науці та практиці з метою розширення сфер і можливостей пізнання, профілактики і лікування хворих.

Дані – це сукупність результатів спостережень або визначень концепцій, які підходять для зв’язку, інтерпретації і обробки людьми чи машинами (механізмами).

Інформація - це сукупність відомостей (даних), які сприймаються із навколишнього середовища (вхідна інформація), видаються у навколишнє середовище (вихідна інформація) або зберігаються всередині певної системи, та засобів їх сприйняття.

Програмне забезпечення комп'ютера — це певна кількість програм, які керують діями комп'ютера для розв'язання визначених завдань.

Системне програмне забезпечення використовується для обслуговування комп'ютера - забезпечення його працездатності і виконання його внутрішніх функцій, а також для створення передумов для виконання прикладного програмного забезпечення

Операційна система – сукупність програмних засобів, які забезпечують керування апаратною частиною комп'ютера і прикладними програмами, а також їх взаємодію з користувачем..

Драйвер пристрою – це програма, яка призначена для керування пристроями комп'ютера.

Прикладне програмне забезпечення використовується для розв’язання прикладних завдань виробничого, наукового, управлінського, навчально – тренувального характеру.

Сервісні програми розширюють і доповнюють можливості ОС. Їх зазвичай називають утилітами.

Інструментне програмне забезпечення – це програми, які використовуються для підтримання усіх технологічних етапів процесу проектування, програмування (кодування), налагодження і тестування створюваних програм

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]