Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

фарма невідкладні отруєння тести

.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
130.05 Кб
Скачать

D. Кальцію хлорид

E. Атропіну сульфат

61. З хімічного виробництва в токсикологічне відділення доставлений хворий з отруєнням ртуттю. Який препарат слід використати в даній ситуації?

A. *Унітіол

B. Ізонітрозин

C. Налоксон

D. Активоване вугілля

E. Ентеросорбент СКН

62. У приймальне відділення поступив хворий з пригніченням дихання. Препарати якої фармакологічної групи стимулюють дихання при його пригніченні?

A. * Аналептики

B. Транквілізатори

C. Нейролептики

D. Антидепресанти

E. Анальгетики

63. Хворий на гострий інфаркт міокарду в складі комплексної терапії отримував гепарин. Через деякий час зявилася гематурія. Який засіб (антидот) можна використовувати?

A. *Протаміну сульфат

B. Беметрид

C. Унітіол

D. Налоксон

E. Вікасол

64. Підчас барбітурового наркозу у хворого 65 років почалость пригнічення дихання. Анестезіолог зробив внутрішньовенну ін’єцію 10 мл 0,5% розчину бемегріду. Стан хворого покращився, обєм легеневої вентиляції збільшився. Яке явище полягає в основі взаємодії цих препаратів?

A. *Антагонізм прямий

B. Антагонізм непрямий

C. Антагонізм однобічний

D. Синергізм прямий

E. Синергізм непрямий

65. Унітіол є антидотом і застосовується, зокрема, при отруєннях солями важких металів. Як називається такий тип взаємодії лікарських речовин?

A. *Хімічний антагонізм

B. Фізичний антагонізм

C. Фізіологічний антагонізм

D. Синергоантагонізм

E. Неконкурентний антагонізм

66. При огляді хворого відмічено різке звуження зіниць ока, сонливість, рідке дихання, по типу Чейна-Стокса, застримка сечі, сповільнення серцевого ритму, підвищення спино-мозкових рефлексів. Яка речовина викликала отруєння?

A. *Морфін

B. Атропін

C. Фосфакол

D. Кофеїн

E. Барбітал

67. Хворому з діагнозом отруєння ціанідами лікар призначив натрію нітрит. Який механізм його антитоксичної дії?

A. *Утворення метгемоглобіну

B. Адсорбція токсинів

C. Реактивація цитохромоксидази

D. Утворення нейтральних солей

E. Утворення хелатних комплексів

68. Хлопець 15 років, з ознаками гострого отруєння наркотичними анальгетиками потребує призначення специфічного антагоніста морфіноподібних засобів. Назвіть його.

A. * Налоксон

B. Трилон Б

C. Пентазоцин

D. Унітіол

E. Бемегрід

69. У відділення швидкої допомоги доставлений пацієнт, який помилково випив розчин ртуті дихлориду (сулема). Стан важкий, відмічається збудження, зниження артеріального тиску. Лікар зробив промивання шлунку з розчином яєчного білку, ввів за допомогою зонду 30 г активованого вугілля і 30 г магнію сульфату. Вкажіть, який препарат необхідно призначити для знешкодження ртуті?

A. *5% розчин унітіолу внутрішньом”язево

B. 4% розчин натрію гідрокарбонату внутрішньовенно

C. 15% р-н дипіроксиму внутрішньом”зево

D. 2% розчин фуросеміду з ізотонічним розчином натрію хлориду внутрішньовенно

E. Метиленовий синій в 5% розчині глюкози внутрішньовенно

70. Потерпілий обробляв рослини розчином речовини з інсектицидною дією без індивідуальних засобів захисту. Через деякий час у нього почалося сильне виділення слини, поту, сльоз, болі у животі, діарея. При огляді виявлено міоз. Речовина, що викликала отруєння, належить до групи:

A. * Антихолінестеразні засоби

B. Н-холіноміметики

C. Солі міді

D. Нітрати

E. Органічні сполуки хлору

71. Після введення лікарської речовини у піддослідної тварини зменшилося виділення слини, розширилися зіниці, а при наступному введенні у вену ацитилхоліну частота скорочень серця істотно не змінилася. Вкажіть назву цієї речовини:

A. *Атропін

B. Адреналін

C. Анаприлін

D. Прозерин

E. Сальбутамол

72. У хворого на хронічну сердцеву недостатність в процесі лікування препаратами наперстянки виникли симптоми, що свідчать про початок токсичної дії серцевих глікозидів. Який препарат неодхідно призначити для зменьшення негативної дії наперстянки?

A. * Калію хлорид

B. Дипіроксим

C. Етімізол

D. Атропіну сульфат

E. Кофеїн-натрію бензоат

73. В приймальне відділення лікарні доставлено хворого з ознаками отруєння фосфорорганічними інсектицидами. Який препарат потрібно вжити як засіб першої допомоги?

A. *Дипіросим

B. Аміназин

C. Панангін

D. Унітіол

E. Глюкоза

74. До приймального покою лікарні доставлено хворого з тяжким отруєнням невідомою речовиною в стані гострої судинної недостатності. Який із зазначених препаратів необхідно використати для термiнової допомоги?

A. *Мезатон

B. Iзадрин

C. Анаприлін

D. Нафтизин

E. Валокордин

75. У хворого на сифіліс при лікуванні препаратами вісмуту з'явилися сірі плями на слизовій оболонці ротової порожнини та симптоми нефропатії. Який засіб використовують як антидот при отруєнні препаратами вісмуту?

A. *Унітіол

B. Метиленовий синій

C. Налоксон

D. Бемегрид

E. Налорфін

76. У хворого під час оперативного втручання з'явилися симптоми передозування диплацину. Препарат якої групи найдоцільніше використати для послаблення ефекту передозування?

A. *Антихолінестеразні

B. Гангліоблокатори

C. Адреноміметики

D. М-холіноблокатори

E. Н-холіноблокатори

77. У хворого на фоні прийому дигітоксину з'явилась бігемінія, різка м'язова слабкість, діарея, блювання, порушення зору. Які препарати можуть ослабити явища отруєння?

A. *Препарати калію

B. Препарати кальцію

C. Препарати магнію

D. Препарати заліза

E. Препарати натрію

78. У людини з медикаментозним отруєнням відсутня свідомість, спостерігається міоз і посиленя спинальних моносинаптичних рефлексів. Яка речовина могла бути причиною отруєння?

A. *Морфін

B. Етамінал натрію

C. Димедрол

D. Діазепам

E. Аміназин

79. Хворому з метою відновлення дихання при отруєнні чадним газом був введений аналептичний засіб рефлекторного типу дії з групи н-холіноміметичних засобів. Який засіб було призначено ?

A. *Лобеліну гідрохлорид

B. Атропіну сульфат

C. Адреналіну гідрохлорид

D. Мезатон

E. Пентамін