Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

фарма антигіпертензивні тести

.doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
105.98 Кб
Скачать

АНТИГІПЕРТЕНЗИВНІ.

1. Хворий на гіпертонічну хворобу ІІ стадії з лікувальною метою приймав один з гіпотензивних препаратів. Через деякий час АТ знизився, але хворий став скаржитися на в`ялість, сонливість, байдужість. Пізніше з`явився біль у шлунку, була діагностовано виразкова хвороба. Який гіпотензивний препарат приймав хворий?

A. * Резерпін

B. Дибазол

C. Фуросемід

D. Верапаміл

E. Каптоприл

2. В комплексному лікуванні гіпертонічної хвороби хворому був призначений сечогінний препарат. Через кілька днів АТ знизився але виникли ознаки гіпокаліємії. Який препарат міг викликати такі ускладнення?

A. * Фуросемід

B. Спіронолактон

C. Клофелін

D. Тріамтерен

E. Еналаприл

3. Хвора 50 років страждає гіпертонічною хворобою ІІ стадії і виразковою хворобою шлунка з гіперацидним синдромом. Який із названих препаратів не рекомендується приймати хворій для лікування гіпертонічної хвороби?

A. * Резерпін

B. Дибазол

C. Спіронолактон

D. Фуросемід

E. Фенігідин

4. Визначіть препарат міотропного типу дії при гіпертонічному кризі:

A. *Магнію сульфат

B. Резерпін

C. Октадин

D. Апресин

E. Хлордіазепоксид

5. У хворого гіпертонічною хворобою при систематичному лікуванні гіпотензивним препаратом з’явився кашель. Який із нищезазначених засобів може бути причиною побічної дії ?

A. *Каптоприл

B. Дибазол

C. Апресин

D. Празозин

E. Верапаміл

6. Хворий на гіпертонічну хворобу тривалий час приймав антигіпертензивний препарат, який раптово припинив вживати. Після цього стан хворого погіршився, розвинувся гіпертензивний криз. До якої категорії належить ця побічна дія?

A. * Синдром відміни

B. Кумуляція

C. Толерантність

D. Сенсибілізація

E. Залежність

7. Хворому з артеріальною гіпертензією було призначено один з антигіпертензивних засобів. Артеріальний тиск нормалізувався, однак хворого почав турбувати постійний сухий кашель. Який з перерахованих препаратів має таку побічну дію?

A. * Еналаприлу малеат

B. Анаприлін

C. Клофелін

D. Резерпін

E. Ніфедипін

8. Хворий, який страждає на гіпертонічну хворобу І стадії, приймав препарат у таблетках всередину. Через кілька тижнів він став помічати болі у шлунку, нудоту, апатію, сонливість, зниження інтересу до життя. Який препарат міг викликати такі симптоми?

A. *Резерпін

B. Дихлотіазид

C. Октадин

D. Фенігідин

E. Каптоприл

9. У хворого на гіпертонічну хворобу після стоматологічних маніпуляцій розвинувся гіпертонічний криз. Які з нищеперерахованих препаратів треба призначити хворому ?

A. *Магнію сульфат

B. Кордарон

C. Апресин

D. Метилдофа

E. Резерпін

10. Для усунення гіпертонічного кризу лікар призначив клофелін. До якої групи за механізмом дії відноситься зазначений лікарський засіб?

A. * Центральних α2-адреноміметиків

B. α-адреноблокаторів

C. Неселективних α-адреноміметиків

D. Селективних α1-адреноміметиків

E. Селективних β1- адреноблокаторів

11. Хворому, що знаходиться у ліжку з гіпертонічним кризом, внутрішньовенно ввели препарат, після чого він відчув полегшення і встав з ліжка. Відбулося виражене різке зниження АТ із втратою свідомості. Який препарат міг викликати такі ускладнення?

A. *Пентамін

B. Резерпін

C. Анаприлін

D. Дихлотіазид

E. Дибазол

12. На ізольовану судину тварини діяли рядом антигіпертензивних засобів. Яка з перелічених речовин зменшить тонус гладеньких м”язів судини в цих умовах?

A. *Верапаміл

B. Еналаприл

C. Клофелін

D. Празозин

E. Анаприлін

13. При гіпертонічному кризі хворому ввели магнію сульфат, в результаті чого настало різке зниження артеріального тиску. Введенням якого препарату можна запобігти побічні ефекти сульфату магнію?

A. *Кальцію хлорид

B. Калію хлорид

C. Трилон Б

D. Натрію бромід

E. Натрію сульфат

14. У хворого відмічене різке підвищення артеріального тиску. З метою невідкладної допомоги хворому внутрішньовенно ввели препарат, що викликав короткочасне підвищення тиску, який потім знизився. Визначте препарат.

A. *Клофелін

B. Гігроній

C. Магнію сульфат

D. Дибазол

E. Саралазин

15. Хворому на гіпертонічну хворобу з супутнім обструктивним бронхітом призначили гіпотензивний засіб. Через деякий час у пацієнта почали з’являтися напади ядухи, розвинулась виражена брадикардія. На ЕКГ відмічались ознаки порушення атріовентрікулярного проведення. При призначенні якого препарату найбільше імовірне зявлення подібних ефектів?

A. *Анаприлін

B. Клофелін

C. Корданум

D. Верепаміл

E. Резерпін

16. Хворому на гіпертонічну хворобу з супутнім обструктивним бронхітом в складі комплексної терапії призначили анаприлін. Через деякий час у хворого розпочали з’являтися напади ядухи. З чим пов’язане виникнення даного побічного ефекту?

A. *Блокада β_2 -адренорецепторів бронхів

B. Блокада β_1 -адренорецепторів бронхів

C. Стимуляція β_2 -адренорецепторів бронхів

D. Блокада α_2 -адренорецепторів бронхів

E. Стимуляція α_1 -адренорецепторів бронхів

17. Хворий 60 років протягом 9 років хворіє на цукровий діабет, отримує для корекції гіперглікемії інсулін – семіленте. 10 днів тому почав лікування гіпертонічної хвороби. Через годину після прийому гіпотензивного препарату розвинулась гіпоглікемічна кома. Який з перелічених препаратів міг викликати подібне явище?

A. *Анаприлін

B. Празозин

C. Верапаміл

D. Каптоприл

E. Ніфедипін

18. У хворої з артеріальною гіпертензією розвинувся приступ бронхіальної астми. Який з нижчеперерахованих бронхолітичних засібів може спровокувати гіпертензивну кризу?

A. *Ефедрину гідрохлорид

B. Сальбутамол

C. Еуфілін

D. Беротек

E. Ізадрин

19. Хворому з гіпертонічною хворобою призначено каптоприл. Який механізм дії даного препарату?

A. *Пригнічення активності ангіотензинперетворюючого ферменту

B. Блокада β-адренорецепторів

C. Блокада α-адренорецепторів

D. Блокада рецепторів ангіотензину ІІ

E. Периферична вазодилятаційна дія

20. Хворому з гіпертензивною кризою ввели внутрішньовенно клофелін. Який механізм лежить в основі антигіпертензивної дії клофеліну?

A. *Стимуляція центральних постсинаптичних α_2-адренорецепторів

B. Блокада периферичних α_1-адренорецепторів

C. Блокада β-адренорецепторів

D. Блокада Н-холінорецепторів симпатичних гангліїв

E. Пряма міотропна дія на судини

21. Хворий знаходиться на стаціонарному лікуванні з приводу бронхіальної астми. Як супутнє захворювання діагностовано гіпертонічну хворобу. Який з наведених препаратів протипоказаний у даному випадку?

A. *Анаприлін

B. Папаверину гідрохлорид

C. Атропіну сульфат

D. Сальбутамол

E. Ефедрину гідрохлорид

22. Хворий з діагнозом феохромоцитома страждає від підвищеного артеріального тиску, який переростає в гіпертонічні кризи. Яка група препаратів допоможе хворому в даній ситуації?

A. *α-адреноблокатори

B. β-адреноблокатори

C. Гангліоблокатори

D. Симпатолітики

E. Блокатори кальцієвих каналів

23. Хворому на гіпертонічну хворобу був призначений препарат для зниження артеріального тиску з групи адренотропніх засобів. Через деякий час у хворого тиск нормалізувався, але розвинулася брадикардія до 50 ударів на хвилину та атріо-вентрикулярна блокада 11 ступеню. Який препарат було призначено?

A. *Анаприлін

B. Празозин

C. Клофелін

D. Мезатон

E. Верапаміл

24. Хвора К., 45 років, діагноз: Миготлива аритмія. Гіпертонічна хвороба II ст. Препарат вибору для припинення приступу?

A. *Анаприлін

B. Сустак-форте

C. Калію хлорід

D. Строфантин

E. Лідокаїн

25. Хворий страждає брадиаритмією на фоні гіпертонічної хвороби. Який з лікарських засобів йому доцільно призначити?

A. *Платифіліну гідротартрат

B. Клофелін

C. Папаверин

D. Резерпін

E. Метилдофа

26. У приймальне відділення лікарні поступив хворий зі скаргами на набряки, підвищення артеріального тиску. Що необхідно призанчити хворому для зменшення набряків?

A. *Дихлотіазид

B. Кордіамін

C. Резерпін

D. Сальбутамол

E. Анаприлін

27. У приймальне відділення поступив хворий з гіпертонічним кризом. Що необхідно ввести хворому для нормалізації артеріального тиску?

A. *Магнію сульфат внутрішньом’язево

B. Резерпін

C. Еналаприл

D. Магнію сульфат всередину

E. Анаприлін всередину

28. У хворого з гіпертонічною хворобою при систематичному лікуванні антигіпертензивним засобом з”явився кашель. Який з перелічених засобів може бути причиною цього побічного ефекту?

A. *Еналаприл

B. Дихлотіазид

C. Празозин

D. Клофелін

E. Верапаміл

29. Жінка 50 років звернулась до поліклініки зі скаргами на головний біль, нудоту. Обстеження виявило початкову стадію гіпертонічної хвороби. Лікар-інтерн намагався виписати їй резерпін, але лікар-консультант заперечив це, вказавши на наявність супутнього захворювання. Який патологічний процес є протипоказанням до призначення резерпіну?

A. *Виразкова хвороба шлунку

B. Холецистит

C. Нефрит

D. Міокардит

E. Панкреатит

30. У тварини викликаний експериментальний гіпертензивний синдром, обумовлений активацією ренін-ангіотензивної системи.Якою речовиною можна специфічно протидіяти цьому явищу?

A.*Каптоприлом

B. Еуфілином

C. Празозином

D. Нітросорбідом

E. Ізадрином

31. При обстеженнi хворого з явищами гiпертензiї з'ясувалось, що йому найбiльш доцiльно застосувати препарат, дiючий на артерiальний тиск через систему ренiн-ангiотензiну. Який це препарат?

A.*Каптоприл

B. Октадин

C. Дибазол

D. Анаприлiн

E. Апресин

32. У хворого 55 років виявлено гіпертонічну хворобу з підвищеним рівнем реніну в крові. Якому гіпотензивному препарату слід надати перевагу при лікуванні хворого?

A. * Еналаприл

B. Клофелін

C. Магнію сульфат

D. Папаверин

E. Празозин

33. Жінка 52 років, що хворіє на цукровий діабет, звернулася до лікаря із скаргами на головні болі, стомлюваність, безсоння. При огляді встановлений високий рівень АТ 200/100 мм.рт.ст. Який препарат найбільш доцільно використати для швидкої нормалізаці артеріального тиску?

A. *Каптоприл

B. Резерпін

C. Празозин

D. Папаверин

E. Анаприлін

34. Хворому,що страждає на гіпертонічну хворобуТ - 200/110 мм рт. ст. ), серед комплексної терапії лікар призначив анаприлін (пропранолол). Через 2 тижні від початку прийому цього препарату він став жалітись на відчуття задухи, важке дихання. Поясніть можливу причину ускладнень і вашу тактику в даній ситуації.

A.*Блокада β2-адренорецепторів . Призначити селективний β1-адреноблокатор

B. Блокада β1-адренорецепторів. Призначити селективний β2-адреноблокатор

C. Міотропна бронхоспастична дія. Призначити еуфілін

D. Збудження М-холінорецепторів . Призначити атропін

E. Алергічна реакція. Препарат відмінити, призначити антигістамінні засоби

35. У хворого з гіпертонічою хворобою після прийому гіпотензивного засобу та прийняття вертикального положення розвинувся паморочний стан. Який з препаратів міг викликати подібний ефект?

A.* Бензогексоній

B. Резерпін

C. Ніфедипін

D. Магнію сульфат

E. Папаверину гідрохлорид

36. Хворий з гіпертонічною хворобою тривалий час приймав лікарський препарат. Через деякий час у нього з’явилось відчуття втоми, сухості в роті, сонливості, закрепи. Для якого препарату характерні такі побічні ефекти?

A. * Клофелін

B. Каптоприл

C. Папаверин

D. Ніфедипін

E. Дибазол

37. В терапевтичне відділення поступив хворий з підвищеним артеріальним тиском, який викликаний спазмом периферичних судин.Який гіпотензивний препарат з групи альфа-адреноблокаторів, найбільш доцільно призначити хворому ?

A. * Празозин

B. Каптоприл

C. Аміназин

D. Анаприлін

E. Клофелін

38. Хвора гіпертонічною хворобою тривалий час лікувалася гіпотензивними засобами. В останній час стан хворої погіршився. Зявились нудота, набряк вік та губ, уртикарні висипи на шкірі, блювання, брадикардія, діарея. Який препарат слід призначити?

A. *Резерпін

B. Клофелін

C. Бензогексоній

D. Анаприлін

E. Дибазол

39. Жінка 52 років звернулася до лікаря із скаргами на головні болі, стомлюваність, безсоння. При огляді встановлений високий рівень АТ 200\100 мм.рт.ст. Який препарат найбільш доцільно використати для швидкої нормалізації артеріального тиску?

A. *Клофелін

B. Резерпін

C. Дихлотіазид

D. Каптоприл

E. Празозин

40. Хворий 73 років звернувся до лікаря зі скаргами на головні болі, погіршення памяті. При обстежанні аналіз крові показав підвищенний вміст холестерину і ліпротеїдів низької щільності. Встановлений діагноз: атеросклероз судин головного мозку. Вкажіть, який з перелічених препаратів найбільш показаний хворому?

A. *Ловастатин

B. Дибазол

C. Німодипін

D. Міноксидил

E. Капотен

41. Хворому з початковою стадією гіпертонічної хвороби був призначений діуретик по 0,025 гр. 2 рази на день. Через 7-8 днів АТ дещо знизився, але він став спостерігати болі в ділянці серця, м”язову слабкість, тремор в кінцівках. Аналіз крові показав зміни електролітного балансу в сторону гіпокаліємії. Який з вказаних препаратів міг викликати таке явище?

A. *Дихлотіазид

B. Спіронолактон

C. Триамтерен

D. Амілорид

E. Маннітол

42. Хворому в зв”язку зі значним підвищенням АТ була зроблена п/к ін”єкція гіпотензивного засобу. Через деякий час під час наміру встати з ліжка хворий відчував головокружіння, темніння в очах і втратив свідомість. Який з перелічених гіпотензивних засобів може викликати розвиток ортостатичного колапсу?

A. *Бензогексоній

B. Папаверин

C. Дибазол

D. Фуросемід

E. Но-шпа

43. У хворого на фоні хронічного гломерулонефриту розвинулась стійка артеріальна гіпертензія. Вкажіть групу найбільш ефективних лікарських засобів для лікування такого пацієнта.

A. *Інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту

B. α-адреноблокаторы

C. Міотропні спазмолітики

D. Гангліоблокатори

E. Антагоністи кальцію

44. Чоловіка 53 років було доставлено до приймального відділення у важкому стані зі скаргами на головний біль, запаморочення, нудоту. АТ – 220/120 мм рт.ст. Після введення 1 мл 2,5\% розчину бензогексонію внутрішньом'язово стан хворого покращився. Який механізм дії цього препарату?

A. *Блокада Н-холінорецепторів гангліїв

B. Блокада М- холінорецепторів

C. Блокада α-1-адренорецепторів

D. Активація α-2-адренорецепторів

E. Блокада β-1-адренорецепторів

45. У хворого на бронхіальну астму виник гіпертонічний криз. Який антигіпертензивний препарат раціонально застосувати в комплексній терапії цього патологічного стану?

A. *Магнію сульфат

B. Анаприлін

C. Ніфедипін

D. Резерпін

E. Празозин

46. Хворому 40 років, при гіпертонічному кризі призначили клофелін. Який механізм гіпотензивної дії цього препарату?

A. *Збудження пресинаптичних α-2 – адренорецепторів центральних нейронів

B. Активація β1 – адренорецепторів судин

C. Знижує синтез норадреналіну

D. Блокує зворотній захват норадреналіну

E. Блокує фермент фосфодіестерази гладеньких м”язів судин

47. Хворій на гіпертензивну хворобу у комплексній терапії призначено гідрохлортіазид. Який механізм дії препарату сприяє зниженню артеріального тиску?

A. * Збільшення виділення іонів натрію та води

B. Збільшення утворення ангіотензину ІІ

C. Блокада кальцієвих каналів

D. Зменшення виділення іонів натрію та води

E. Блокада ферменту карбоангідрази

48. У хворого на гіпертонічну хворобу виявлено високий рівень реніну в крові. Якому з гіпотензивних засобів слід віддати перевагу в цьому випадку?

A. * Каптоприл

B. Анаприлін

C. Празозин

D. Ніфедипін

E. Дихлотіазид

49. У хворого гіпертонічною хворобою виражений терапевтичний ефект викликав спіронолактон. Його терапевтична активність обумовлена послабленням

A. *Альдостерону

B. Реніну

C. Ангіотензинперетворюючого ферменту

D. Ангіотензину ІІ

E. Брадикінину

50. На фоні прийому алкоголю у хворого, який отримує клофелін для лікування гіпертонічної хвороби, з’явилися явища різкого пригнічення центральної нервової системи. З чим це може бути пов’язане?

A. *Потенціювання ефектів

B. Сумація ефектів

C. Кумуляція

D. Інтоксикація

E. Ідіосинкразія

51. Пацієнтці, що страждає на гіпертонічну хворобу, лікар призначив лозартан (козаар). Яка фармакологічна властивість цього препарату забезпечує терапевтичний ефект ?

A. *Блокада ангіотензинових рецепторів

B. Блокада α-адренорецепторів

C. Блокада β-адренорецепторів

D. Інгібування ангіотензин перетворюючого ферменту

E. Антагонізм з іонами кальцію

52. Хворий на гіпертонічну хворобу приймає еналаприл. Який механізм дії цього гіпотензивного засобу?

A. *Інгібує ангіотензин-перетворюючий фермент

B. Антагоніст ангіотензинових рецепторів

C. Інгібує фосфодіестеразу

D. Інгібує циклооксигеназу

E. Блокує Са++-канали