Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Зміст

Модуль Гігієна та екологія

п/п

Теми практичних занять

Стор.

1.

Методи гігієнічних досліджень. Біотичні аспекти впливу навколишнього середовища на людину. Санітарно-епідеміологічна служба України, організація проведення запобіжного та поточного санітарного нагляду.

8

2.

Методи визначення інтенсивності та профілактичної дози ультрафіолетової радіації. Методика використання ультрафіолетового випромінювання з метою профілактики захворювань і санації повітряного середовища.

11

3.

Методика визначення і гігієнічна оцінка природного та штучного освітлення приміщень.

15

4.

Мікроклімат і його гігієнічне значення. Методика визначення та гігієнічна оцінки температури, вологості, швидкості руху повітря та радіаційної температури.

19

5.

Гігієнічне значення повітряного середовища приміщень, його гігієнічна оцінка (визначення концентрації СО2, окиснюваності повітря, пилових, хімічних та бактеріологічних забруднень).

24

6.

Методика гігієнічної оцінки питної води. Ендемічний флюороз та карієс як гігієнічна проблема, їх профілактика.

29

7.

Гігієнічна оцінка санітарного стану ґрунту. Сучасні гігієнічні та біоетичні проблеми очистки населених місць.

40

8.

Методика розрахунку енерговитрат людини та її потреб в нутрієнтах. Норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії.

44

9.

Методика вивчення та оцінка харчового статусу людини і медичного контролю за забезпеченням організму вітамінами.

49

10.

Методика оцінки адекватності харчування за меню-розкладкою.

54

11.

Методика розслідування випадків харчових отруєнь.

59

12.

Методи дослідження та оцінка здоров’я дітей та підлітків під впливом факторів навколишнього середовища.

64

13.

Методика гігієнічної оцінки планування, оснащення та утримання навчально-виховних дошкільних закладів та шкіл.

71

14.

Гігієнічна характеристика шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища, їх вплив на організм, профілактичні заходи..

75

15.

Гігієнічні вимоги до розміщення, обладнання, утримання та експлуатації окремих структурних підрозділів стоматологічних закладів.

81

16.

Гігієнічна оцінка перебування хворих в лікарняно-профілактичних закладах та гігієна праці медичних працівників, в тому числі стоматологічних закладів.

99

17.

Гігієнічні засади здорового способу життя та особиста гігієна. Методика гігієнічної оцінки засобів догляду за порожниною рота.

104

18.

Методи оцінки радіаційної небезпеки та параметрів захисту від зовнішнього опромінення.

108

19.

Методика контролю протирадіаційного захисту персоналу і радіаційної безпеки пацієнтів при застосуванні радіонуклідів та інших джерел іонізуючих випромінювань в лікувальних закладах, зокрема в рентгенологічному відділенні (кабінеті) стоматологічної поліклініки.

112

САМОСТІЙНІ РОБОТИ

Стор

1.

Історія виникнення та розвиток гігієнічної науки

118

2.

Методика гігієнічної оцінки клімато-погодних умов та їх вплив на здоров’я людини. Акліматизація. Санітарна охорона та біобезпека атмосферного повітря.

121

3.

Вплив забрудненого атмосферного повітря, води та харчування на стоматологічну захворюваність населення. Аліментарна профілактика основних стоматологічних захворювань.

127

4.

Фізіолого-гігієнічне значення основних нутрієнтів харчового раціону. Склад та властивості харчових продуктів.

131

5.

Гігієнічні проблеми харчування в умовах забрудненого навколишнього середовища та шкідливих виробництв.

135

6

Гігієнічні основи організації санітарно-протиепідемічного режиму в стоматологічних лікувально-профілактичних закладах.

140

7.

Особливості комбінованої, комплексної та поєднаної дії шкідливих речовин на організм лікаря-стоматолога, зубного техніка. Методика розслідування випадків професійних захворювань та отруєнь в роботі лікаря-стоматолога.

143

8.

Природні та антропогенні катастрофи. Санітарно-гігієнічні заходи в осередку надзвичайних ситуацій. Медичні та екологічні наслідки катастрофи на Чорнобильскій АЕС.

148

Тема 1. Методи гігієнічних досліджень. Біоетичні аспекти впливу навколишнього середовища на людину. Санітарно-епідеміологічна служба України, організація і проведення запобіжного та поточного санітарного нагляду.

Актуальність теми

Методи досліджень, що використовуються в гігієні, спрямовані на вивчення закономірностей впливу біотичних та абіотичних чинників довкілля на стан здоров’я різних контингентів населення з огляду на потенційну та реальну небезпеку і, в тому числі, для об’єктів навколишнього середовища, дають можливість науково обґрунтувати оптимальні і гранично допустимі параметри цього впливу.

Впровадженням заходів профілактики по усуненню шкідливого впливу довкілля на організм людини в усіх сферах життя займається санітарна служба України, здійснюючи запобіжний та поточний санітарний нагляд, що базується на санітарному державному законодавстві. Лікарі-стоматологи при виконанні своїх професійних обов’язків повинні використовувати знання з гігієни для первинної, вторинної і третинної профілактики загальних та стоматологічних захворювань.

Самостійна навчально-дослідницька робота студентів має сприяти розвитку гігієнічного мислення і навчанню алгоритмів вирішення медико-гігієнічних задач у практичній діяльності лікаря-стоматолога.

Навчальні цілі

Засвоїти класифікацію методів гігієнічних досліджень та факторів довкілля, що впливають на здоров’я, структуру санітарної організації України, її функції і завдання при здійсненні запобіжного та поточного санітарного нагляду, основи санітарного законодавства України.

Вміти проводити самостійну навчально-дослідницьку роботу при вивченні тем, що передбачені навчальною програмою з гігієни для студентів стоматологічного фаху.

Базові знання, вміння та навики

Знати основні фізичні, хімічні, біологічні, мікробіологічні методи, що застосовуються для дослідження зовнішніх чинників довкілля, морфологічні, гістологічні, фізіологічні, біохімічні, методи дослідження організму (фізика, хімія, біологія, мікробіологія, анатомія, гістологія, нормальна фізіологія, біохімія). Вміти проводити бібліографічний і інформаційний пошук в різних галузях медичних дисциплін (інформатика).

Зміст теми

Методи гігієнічних досліджень параметрів довкілля, реакцій організму на дію чинників лабораторного та натурного експерименту, санітарно-статистичні та їх використання в практичній діяльності лікаря-стоматолога.

Санітарна організація України та її завдання. Зміст запобіжного і поточного державного санітарного нагляду. Основи санітарного законодавства України. Закон України “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, “Положення про санітарно-епідеміологічну службу України”.

Гігієнічні знання, що необхідні лікрю-стоматологу у ході здійснення своїх обов’язків у лікувальних закладах.

Зв'язок санітарно-епідеміологічної та лікувально-профілактичної служб, їх спільна робота в сфері збереження і зміцнення особистого та громадського здоров’я.

Рекомендована література

Основна:

  1. Гігієна та екологія. Підручник. / За редакцією В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006 – С. 14-25.

  2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. - К.: Здоров'я, 2004.- С. 14 – 38.

Додаткова:

  1. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г. Гончарука. – К.: Вища школа, 1995. - С. 16-23, 48-87, 507-530.

  2. Закон України “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, 1994.

  3. “Положення про санітарно-епідеміологічну службу України” , 1999.

  4. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. - К.: Здоров'я, 1999.- С. 6-34.

Завдання для самостійної роботи студентів

Контрольні питання

  1. Методи гігієнічних досліджень, їх класифікація, характеристика. Специфічні методи гігієни.

  2. Біоетичні аспекти впливу навколишнього середовища на людину.

  3. Структура санітарно-епідеміологічної служби України.

  4. Структура санітарно-епідеміологічних станцій різних рівнів управління (обласних, міських, районних).

  5. Основи санітарного законодавства України.

  6. Вибір теми НДРС.

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%

1. Ознайомитись з організацією навчального процесу і НДРС.

2. Скласти графологічну схему “Класифікація методів гігієнічних досліджень”.

3. Скласти схему “Структура санітарно-епідеміологічної служби України”.

4. Ознайомитись з законом України “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, “Положенням про санітарно-епідеміологічну службу України”.

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап – 15 %)

Контрольні тести

1. До поточного санітарного нагляду належить: а) контроль за вибором земельної ділянки під будівництво; б) контроль нормативної документації на новий вид дитячої іграшки; в) контроль за проектуванням об’єктів будівництва; г) розгляд проекту будівництва лікарні; д) контроль за дотриманням санітарних правил і норм в процесі експлуатації об’єктів.

2. До запобіжного санітарного нагляду належить: а) здійснення санітарно-гігієнічного обстеження студентських гуртожитків; б) обрунтування гранично допустимих концентрацій хімічних речовин у воді водойм; в) обстеження цеху із виготовлення бактеріологічних препаратів; г) проведення санітарно-гігієнічного обстеження стоматологічного кабінету; д) санітарно-гігієнічний контроль за влаштуванням, обладнанням і експлуатацією зуботехнічних лабораторій.

3. Лікар-стоматолог проводить пацієнту санацію ротової порожнини з метою попередження карієсу. Який вид профілактики проводиться лікарем?

а) первинна профілактика; б) вторинна профілактика; в) третинна профілактика;

г) лікування; д) діагностика.

4. Лікар-стоматолог рекомендує пацієнту з метою попередження загострення пародонтозу використовувати полоскання ротової порожнини. Який вид профілактики проводиться лікарем?

а) первинна профілактика; б) вторинна профілактика; в) третинна профілактика;

г) лікування; д) діагностика.

5. Найстаріший метод гігієнічних досліджень: а) фізичний; б) хімічний;

в) мікробіологічний; г) натурного експерименту; д) описовий.

6. Метод гігієни, що використовує сукупність способів вивчення здоров’я населення під впливом різних ендогенних та екзогенних соціальних і природних чинників називається ...

а) епідеміологічний; б) санітарно-статистичним; в) санітарного опису; г) експериментальним; д) санітарного спостереження.

7. Лікар-гігієніст на підприємстві по виробництві молочних продуктів вивчає чинники виробничого середовища фасованого цеху молокозаводу. Який метод при цьому використовується?

а) натурного експерименту; б) епідеміологічний; в) клінічний; г) санітарного опису; д) санітарного обстеження.

8. Скільки санепідемстанцій знаходится у м. Львові, яке поділяється на шість адміністративних районів ? а) 5; б) 6; в) 7; г) 8; д) 9.

9. При вивченні стану здоров'я різних контингентів населення досліджуються найбільш розповсюджені забруднювачі атмосферного повітря, що впливають на рівень здоров'я, і оцінюються соціально-економічні та природно-кліматичні умови Львівської області. Назвіть метод гігієнічних досліджень, що використовується у цьому випадку? а) епідеміологічний; б) клінічний;

в) медико-географічний; г) санітарно-статистичний; д) біохімічний.

Тема 2. Методи визначення інтенсивності та профілактичної дози ультрафіолетової радіації. Методика використання ультрафіолетового випромінювання з метою профілактики захворювань і санації повітряного середовища.

Актуальність теми

Ультрафіолетове випромінювання має велике значення у системі профілактичних і терапевтичних заходів, оскільки може зумовлювати як корисний так і негативний вплив на здоров’я людей. Розрізняють біогенні (D-вітаміноутворювальна або антирахітична дія, еритемна або загальностимулюча дія, пігментоутворювальна дія) та абіогенні (бактерицидна, фотоофтальмологічна, алергенна, канцерогенна дія) ефекти спричинені ультрафіолетовим випромінюванням. З метою попередження надлишкового впливу ультрафіолетового випромінювання, а також для профілактики ультрафіолетової недостатності здійснюється його гігієнічна оцінка та регламентування. Ультафіолетове випромінювання є дієвим засобом знезаражування питної води та широко застосовується у медичній практиці для санації повітря з метою профілактики внутрішньолікарняних інфекцій, а в стоматологічній практиці для забезпечення належного рівня стерильності інструментарію.

Навчальні цілі

Знати механізм впливу ультрафіолетового випромінювання. Засвоїти методи дослідження ультрафіолетового випромінювання. Вміти проводити гігієнічну оцінку інтенсивності ультрафіолетового випромінювання.

Базові знання, вміння та навики

Знати роль ультрафіолетового випромінювання у синтезі вітаміну D (біохімія), основи терморегуляції (нормальна фізіологія) та причини перегрівання організму, складові сонячного спектру (загальна гігієна).

Зміст теми

Ультрафіолетове випромінювання Сонця, його спектр на межі з атмосферою та на поверхні Землі, біогенна та абіогенна дія. Гігієнічне значення ультрафіолетового випромінювання. Вплив сонячної радіації на здоров’я населення, у тому числі на розвиток та стан зубо-щелепної системи організму.

Методи дослідження ультрафіолетового випромінювання. Основні принципи та методика використання штучних джерел ультрафіолетового випромінювання в лікувально-профілактичних закладах. Використання штучних джерел ультрафіолетового випромінювання для санації повітря в окремих кабінетах стоматологічних закладів, для знезараження стоматологічного інструментарію, при використанні полімерних ламп тощо.

Рекомендована література

Основна:

  1. Гігієна та екологія. Підручник. / За редакцією В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 34-50 .

  2. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г. Гончарука. – К.: Вища школа, 1995.- С. 193 –197, 207-239.

  3. Даценко І.І. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / І.І. Даценко, Р.Д. Габович. - К.: Здоров'я, 2004. – С.98 - 106, 445-446.

  4. Загальна гігієна . Посібник для практичних занять / За ред. І.І.Даценко. – Львів: Світ, 2001.- С. 74-84.

Додаткова:

  1. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / І.І. Даценко, Р.Д. Габович– К.: Здоров'я, 1999.- С. 97 - 106 .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]