Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lor_75-80.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
28.71 Кб
Скачать

75. Трахеотомія - Розтин трахеї з введенням в її просвіт спеціальної трубки з метою створення доступу зовнішнього повітря в дихальні шляхи в обхід перешкоди при асфіксії різної природи.Трахеотомія часто виконується в екстреному порядку.

Трахеостомія - Розтин просвіту трахеї з підшиванням країв розрізу трахеї до країв розрізу шкіри, в результаті чого утворюється трахеостома - відкрите отвір, що дозволяє хворому дихати при обструкції верхніх отелень трахеї і гортані.

Класифікація

Розрізняють трахеотомію верхню, нижню і середню. При верхній трахеотомії трахею розтинають над перешийком щитовидної залози в області перших двох кілець; при нижній трахеотомії — нижче за перешийок щитовидної залози, захоплюючи звичайно п'яте і шосте кільця; при середній трахеотомії — на тому місці, де лежить перешийок щитовидної залози.

Показання до трахеотомії можна поділити на 3 групи:1-для усунення причини,які призводять до непрохідності верхнього відділу дихального шляху(сторонні тіла.паралічі і спазм голосових складок,набряк,пухлини,інфекційні гранульоми),2-для туалету нижніх дихальних шляхів,3-для тривалої штучної вентиляції легень.

Підготовка хворого повинна полягати у введенні йому 1 % розчину морфію або 0,5 % р-ну сібазону і укладання його на столі в такому положенні, щоб йому було по можливості легшим дихати.Найзручнішим положенням для трахеотомії є лежаче із закиненою головою. Проте при такому положенні різко посилюється задишка

Техніка операції. Операційне поле обробляють за загальнохірургічними правилами. Трахеотомія проводиться під місцевим знеболенням 2 % розчином лідокаїну з додаванням адреналіну, а у дітей у випадках важкої гіперкапнії без жодної анестезії. Під час операції не слід закривати простирадлом рот і ніс, щоб хворому було легшим дихати, а хірургу спостерігати за його станом.

Після розрізу шкіри з підшкірною клітковиною по середній лінії шиї від щитовидної вирізки до надгрудинной ямки Шляхом розсовування м'язів по білій лінії, а якщо вона не виражена, то по середній лінії шиї оголяють нижній відділ гортані, перешийок щитовидної залози і надгрудинну ділянку. Введення трахеотомічної трубки слід проводити обережно, щиток її встановлюється спочатку в сагітальній площині, і лише після введення в трахею кінця трубки останню повертають так, що щиток стає у фронтальну площину, після чого трубку просувають в глибину трахеї.

Трахеостомія може дати такі ускладнення-кровотечу,емфізему підшкірної жирової клітковини,пневмоторакс,пневмомедіастинум,зупинку дихання після розкриття просвіту трахеї,пізню ерозивну кровотечу.поранення стравоходу,гнійний трахеобронхіт в післяопераційний період.

76.Конікотомія— хірургічна операція, що являє собою невідкладну медичну допомогу і представляється серединним розсіченням гортані між перстневидним і щитовидним хрящами в межах перстнещитовидної зв'язки.

Показання.

Стеноз гортані різної природи

Закупорка дихальних шляхів інорідним тілом

Неможливість виконання інтубації

Важкі лицеві або носові травми (які не дозволяють ротові або носові інтубації трахеї)

Масивні травми середньої зони обличчя

Можливі травми шийки хребта запобігають адекватній вентиляції

Анафілаксія

Хімічні травми інгаляції

Техніка операції

Конікотомію проводять зазвичай в положенні хворого лежачи, однак нерідко і в положенні сидячи, що трохи поліпшує стан хворого. Спочатку пальпаторно визначають локалізацію дуги перстневидного хряща і нижнього краю щитовидного. Скальпель з вузьким лезом ставлять вертикально по середній линії шиї зразу над дугою перстневидного хряща ріжучою стороною догори і одним рухом вколюють в гортань на глибину 1,5 см, але не більше 2 см, розсікаючи усі шари передньої стінки гортані; розріз можна починати з нижнього краю щитовидного. Не витягуючи скальпель, розріз продовжують на кілька міліметрів догори до нижнього краю щитовидного хряща (інколи розріз роблять горизонтальним), щоб уникнути пошкодження задньої стінки гортані, на основу скальпеля щільно накручують вату, залишивши відкритими 1,5—2 см його леза. Після видалення скальпеля в розріз вводять спочатку ранорозширювач типу Труссо, а потім трахеотомічну трубку. Необхідно враховувати, що нижче дуги перстневидного хряща знаходиться щитовидна залоза, поранення якої супроводжується сильною кровотечою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]