Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 1 Стоматологiя 2008 гельмінти

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
158.18 Кб
Скачать

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

1

1. При дегельмiнтизацiї з фекалiями видiлився гельмiнт довжиною до 2 м. Тiло сегментоване, з маленькою голiвкою, на якiй є чотири присоски i гачки. Визначте вид гельмiнта:

A.Озброєний цiп’як

B.Неозброєний цiп’як

C.Карликовий цiп’як

D.Ехiнокок

E.Стьожак широкий

2. У чоловiка виявлено протозойне захворювання, при якому вражений головний мозок i спостерiгається втрата зору. При аналiзi кровi знайденi одноклiтиннi органiзми пiвмiсяцевої форми з загостреним кiнцем. Збудником цього захворювання є:

A.Токсоплазма

B.Лейшманiя

C.Лямблiя

D.Амеба

E.Трихомонада

3. Серед студентiв однiєї групи присутнi представники рiзних рас. Один з студентiв має пряме чорне волосся та нависаючу шкiрну складку верхньої повiки - епiкантус. Представником якої раси, найвiрогiднiше, є цей студент?

A.Монголоїдна

B.Негроїдна

C.Європеоїдна

D.Австралоїдна

E.Ефiопська

4. Вживання тетрациклiнiв в першiй половинi вагiтностi призводить до виникнення аномалiй органiв i систем плода, в тому числi до гiпоплазiї зубiв, змiни їх кольору. До якого виду мiнливостi належить захворювання дитини?

A.Модифiкацiйна

B.Комбiнативна

C.Мутацiйна

D.Спадкова

E.Рекомбiнантна

5. Дiвчина 16-ти рокiв звернулася до стоматолога з приводу темної емалi зубiв. При вивченнi родоводу встановлено, що вказана патологiя передається вiд батька всiм дiвчаткам, а вiд матерi - 50% хлопчикiв. Для якого типу успадкування характернi цi особливостi?

A.Домiнантний, зчеплений з Х- хромосомою

B.Рецесивний, зчеплений з Х- хромосомою

C.Рецесивний, зчеплений з Y- хромосомою

D.Аутосомно-домiнантний

E.Аутосомно-рецесивний

6. При мiкроскопiюваннi видiлень з ясен хворого, який хворiє на парадонтоз, виявленi найпростiшi грушоподiбної форми, з довжиною тiла 6-13 мкм. У паразита одне ядро, на передньому кiнцi розташованi 4 джгутики, є ундулююча мембрана. Яких найпростiших виявили в хворого?

A.Трихомонада

B.Лейшманiя

C.Амеба

D.Балантидiй

E.Лямблiя

7. При обстеженнi лiкарями санiтарноепiдемiологiчної станцiї працiвникiв сфери громадського харчування нерiдко виявляється безсимптомне паразитоносiйство, коли клiнiчно здорова людина є джерелом цист, якi заражують iнших людей. Для паразитування якого збудника неможливе таке явище?

A.Дизентерiйна амеба

B.Малярiйний плазмодiй

C.Кишкова трихомонада

D.Дерматотропнi лейшманiї

E.Вiсцеротропнi лейшманiї

8. У пацiєнта пiсля обширного опiку залишився дефект шкiри. Для закриття дефекту на це мiсце хiрурги перемiстили шкiрний клапоть з iншої частини тiла цього ж хворого. Який вид трансплантацiї було здiйснено?

A.Аутотрансплантацiя

B.Експлантацiя

C.Алотрансплантацiя

D.Ксенотрансплантацiя

E.Гомотрансплантацiя

9. Вiдомо, що iнформацiю про послiдовнiсть амiнокислот у молекулi бiлку записано у виглядi послiдовностi чотирьох видiв нуклеотидiв у молекулi ДНК, причому рiзнi амiнокислоти кодуються рiзною кiлькiстю триплетiв - вiд одного до шести. Як називається така особливiсть генетичного коду?

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

2

A.Виродженiсть

B.Унiверсальнiсть

C.Неперекриванiсть

D.Триплетнiсть

E.Специфiчнiсть

10. При дослiдженнi гельмiнтологiчними методами фекалiй хворого виявлено яйця овальної форми, коричневi, з горбкуватою зовнiшньою оболонкою. Встановiть вид гельмiнта:

A.Аскарида

B.Гострик

C.Волосоголовець

D.Цiп’як карликовий

E.Стьожак широкий

11. В ендокринологiчному вiддiленнi знаходиться хлопчик 9-ти рокiв, у якого вже декiлька разiв були переломи кiнцiвок, пов’язанi з крихкiстю кiсток. Функцiя яких ендокринних залоз (залози) порушена?

A.Паращитоподiбнi

B.Щитоподiбна

C.Вилочкова

D.Наднирковозалознi

E.Епiфiз

12. Пiд час виконання вагосимпатичної блокади за Вишневським вводять розчин новокаїну по задньому краю груднино-ключично-соскоподiбного м’яза вище мiсця перетинання її з зовнiшньою яремною веною. У межах якого трикутника шиї виконують блокаду?

A.Лопатково-трапецiєподiбний

B.Ключично-лопатковий

C.Сонний

D.Трикутник Пирогова

E.Пiднижньощелепний

13. Пiд час пiдходу до щитоподiбної залози з поперечного (комiроподiбного) доступу розтинається клiтковинний надгруднинний простiр. Пошкодження якого анатомiчного утворення, що знаходиться в даному просторi, є небезпечним?

A.Венозна яремна дуга

B.Лiмфатичнi вузли

C.Сонна артерiя

D.Пiдключична артерiя

E.Внутрiшня яремна вена

14. У хворого 28-ми рокiв дiагностовано гострий запальний процес слизової оболонки нососльозової протоки. З анамнезу вiдомо, що пiсля перенесено-

го грипу протягом 10-ти днiв були видiлення iз носа. З якого вiддiлу носової порожнини iнфекцiя могла потрапити до нососльозової протоки?

A.Нижнiй носовий хiд

B.Середнiй носовий хiд

C.Верхнiй носовий хiд

D.Присiнок носа

E.Лобова пазуха

15. У потерпiлого вiдзначається правобiчний перелом i крововилив у дiлянцi передньої третини нижньої щелепи, втрата шкiрної чутливостi в дiлянцi пiдборiддя. Який нерв травмований?

A.Пiдборiдний нерв

B.Щелепно-пiд’язиковi нерви

C.Нижнiй альвеолярний нерв

D.Щiчний нерв

E.Верхнi альвеолярнi нерви

16. При розкриттi глибокого абсцесу щоки був виконаний вертикальний розрiз, пiсля чого спостерiгається парез (порушення функцiї) м’язiв на боцi операцiї. Гiлки якого нерва були перерiзанi?

A.Лицевий

B.Верхньощелепний

C.Нижньощелепний

D.Блукаючий

E.Пiд’язиковий

17. У постраждалого травма верхньої щелепи з пошкодженням пiдочноямкового отвору. Яка поверхня щелепи ушкоджена?

A.Передня

B.Носова

C.Очна

D.Пiдскронева

E.-

18. Хiрург планує взяти у хворого лiмфу з грудної протоки в мiсцi її впадiння до венозного русла. Куди слiд провести катетер з цiєю метою?

A.Лiвий венозний кут

B.Правий венозний кут

C.Мiсце утворення нижньої порожнистої вени

D.Мiсце утворення верхньої порожнистої вени

E.Мiсце утворення ворiтної вени

19. У хворого пiсля простудного захворювання виникло порушення видiлення сльози. Який вегетативний вузол най-

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

3

бiльше при цьому постраждав?

A.Крилопiднебiнний

B.Вушний

C.Вiйчастий

D.Пiднижньощелепний

E.Пiд’язиковий

20. У хворого порушилася робота жувальних м’язiв. Який нерв пошкоджений?

A.Нижньощелепний

B.Язиковий

C.Вушно-скроневий

D.Щiчний

E.Верхньощелепний

21. Пiд час ДТП водiй отримав численнi ушкодження бiчної поверхнi голови, серед яких був перелом виличної дуги. Функцiя якого з м’язiв буде страждати?

A.M.masseter

B.M.orbicularis oris

C.M.buccinator

D.M.procerus

E.M.risorius

22. Внаслiдок травми у постраждалого вiдбувся перелом у зовнiшнiй нижнiй третинi правої гомiлки. У якiй кiстцi вiдбувся перелом?

A.Малогомiлкова

B.Великогомiлкова

C.Стегнова

D.Таранна

E.П’яткова

23. Пiд час оперативного втручання у жiнки виникла необхiднiсть перев’язати маткову артерiю. Яке з утворень може бути випадково перев’язаним разом з нею?

A.Сечовiд

B.Маткова труба

C.Кругла зв’язка матки

D.Внутрiшня клубова вена

E.Сечiвник

24. В результатi точкового крововиливу в сiткiвку ока хворий втратив здатнiсть бачити предмети в центрi поля зору. В якому мiсцi сiткiвки стався крововилив?

A.Жовта пляма

B.Цилiарна частина сiткiвки

C.Райдужна частина сiткiвки

D.Слiпа пляма

E.Судинна оболонка

25. Хворiй 35-ти рокiв з дiагнозом безплiддя в гiнекологiчному вiддiленнi зроблено дiагностичну бiопсiю ендометрiю. При мiкроскопiчному дослiдженнi з’ясувалося, що слизова оболонка з явищами набряку, матковi залози звивистi, заповненi густим секретом. Надлишок якого гормону обумовлюють такi змiни в ендометрiї?

A.Прогестерон

B.Естрогени

C.Тестостерон

D.Соматотропiн

E.АКТГ

26. У гiстологiчному препаратi трубчастої кiстки, на мiсцi зламу виявленi ознаки регенераторного процесу (мозоля). Яка тканина формує цю структуру?

A.Грубоволокниста кiсткова

B.Пухка сполучна

C.Ретикулярна

D.Епiтелiальна

E.Пластинчаста кiсткова

27. Мозкова речовина часточки кровотворного органа на гiстологiчному препаратi має свiтлiше забарвлення i мiстить епiтелiальнi тiльця. Якому органу належать данi морфологiчнi ознаки?

A.Тимус

B.Лiмфатичний вузол

C.Селезiнка

D.Печiнка

E.Нирка

28. Пiд час гiстологiчного дослiдження в дiлянцi шийки власної залози шлунка виявляються дрiбнi клiтини, що мають високе ядерно-плазматичне вiдношення та базофiльну цитоплазму. Вкажiть функцiю даних клiтин:

A.Регенерацiя залозистого епiтелiю

B.Захисна

C.Ендокринна

D.Секрецiя iонiв хлору

E.Секрецiя пепсиногену

29. У мазку кровi хворого пiсля перенесеного грипу виявлено 10% округлих клiтин розмiрами 4,5-7 мкм, якi мають велике кулясте ядро, базофiльно забарвлену цитоплазму у виглядi вузької облямiвки навколо ядра. Який стан кровi вони характеризують?

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

4

A.Лiмфоцитопенiя

B.Тромбопенiя

C.Лейкопенiя

D.Лiмфоцитоз

E.Моноцитопенiя

30. У пацiєнта 42-х рокiв, що страждає на парадонтоз, у коронковiй частинi пульпи виявленi округлi звапнованi утворення дiаметром 2-3 мм. Назвiть цi структури:

A.Дентиклi

B.Iнтерглобулярнi простори

C.Склерозований (прозорий) дентин

D.Мертвий дентин

E.Iнтертубулярний дентин

31. Одужання органiзму вiд iнфекцiйної хвороби супроводжується нейтралiзацiєю антигенiв специфiчними антитiлами. Якими клiтинами вони продукуються?

A.Плазмоцити

B.Фiбробласти

C.Тканиннi базофiли

D.Еозинофiли

E.Т-лiмфоцити

32. В процесi ембрiогенезу iз трофобласта формується зачаток органа, який має ендокринну функцiю. Вкажiть, який це зачаток:

A.Ворсинчастий хорiон

B.Амнiон

C.Жовтковий мiшок

D.Алантоїс

E.Пуповина

33. Людина стоїть у кiмнатi в легкому одязi; температура повiтря +140C. Вiкна i дверi зачиненi. Яким шляхом вона вiддає найбiльше тепла?

A.Теплорадiацiя

B.Теплопроведення

C.Конвекцiя

D.Випаровування

E.Перспiрацiя

34. На iзольованому серцi вивчалася швидкiсть проведення збудження в рiзних його дiлянках. Де була виявлена найменша швидкiсть?

A.У атрiовентрикулярному вузлi

B.У пучку Гiса

C.У волокнах Пуркiн’є

D.У мiокардi передсердь

E.У мiокардi шлуночкiв

35. Хворий 20-ти рокiв скаржиться на виснажливу спрагу i пiдвищене сечовидiлення (до 10 лiтрiв на добу). Концентрацiя глюкози кровi в межах норми, в сечi глюкоза вiдсутня. Нестача якого гормону може викликати таку клiнiчну картину?

A.Вазопресин

B.Окситоцин

C.Iнсулiн

D.Трийодтиронiн

E.Кортизол

36. У студента пiд час складання iспиту сохне в ротi. Причиною цього є реалiзацiя таких рефлексiв:

A.Умовних симпатичних

B.Умовних та безумовних симпатичних

C.Умовних парасимпатичних

D.Безумовних парасимпатичних

E.Безумовних симпатичних та парасимпатичних

37. У стоматологiчнiй практицi широко використовується мiсцеве знеболення, коли до розчину анестетика додають адреналiн. Яка мета такого методу?

A.Мiсцеве звуження судин

B.Мiсцеве розширення судин

C.Зниження артерiального тиску

D.Мiсцеве зниження опору судин

E.Покращення мiкроциркуляцiї

38. Хворий пiсля травми черепа втратив зiр. Яка дiлянка кори великих пiвкуль мозку ушкоджена?

A.Потилична

B.Фронтальна

C.Тiм’яна

D.Скронева

E.Тiм’яна та скронева

39. При захворюваннях печiнки, що супроводжуються недостатнiм надходженням жовчi в кишечник, спостерiгається погiршення гемокоагуляцiї. Чим можна пояснити це явище?

A.Дефiцит вiтамiну К

B.Дефiцит залiза

C.Тромбоцитопенiя

D.Еритропенiя

E.Лейкопенiя

40. У хворого вiдзначаються збiльшення окремих частин тiла (щелепи, носа, вух, язика, стоп, кистей) при збереженнi пропорцiй тiла. Зi збiльшеною секрецiєю якого гормону це може бути

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

5

пов’язане?

A.Соматотропiн

B.Соматостатин

C.Тетрайодтиронiн

D.Трийодтиронiн

E.Кортизол

41. У людини суттєво порушено перетравлення бiлкiв, жирiв та вуглеводнiв. Знижена секрецiя якого травного соку, найвiрогiднiше, є причиною цього?

A.Пiдшлунковий

B.Слина

C.Шлунковий

D.Жовч

E.Кишковий

42. В експериментi електричними iмпульсами подразнюють нерв, що призводить до видiлення малої кiлькостi густої в’язкої слини пiдщелепною та пiд’язиковою залозами. Який нерв стимулюють?

A.N.sympathicus

B.N.glossopharyngeus

C.N.facialis

D.N.trigeminus

E.N.vagus

43. У хворого в результатi травми порушене ковтання. Ураження якого з перерахованих вiддiлiв ЦНС є найбiльш вiрогiдною причиною цього порушення?

A.Довгастий мозок

B.Спинний мозок, Th II-IV

C.Спинний мозок, C V-VI

D.Середнiй мозок

E.Гiпоталамус

44. При визначеннi енерговитрат органiзму людини методом непрямої калориметрiї встановлено, що за одну хвилину споживається 1000 мл кисню i видiляється 800 мл вуглекислого газу. Яким є дихальний коефiцiєнт у дослiджуваної людини?

A.0,8

B.1,25

C.0,9

D.0,84

E.1,0

45. У хворого на хронiчний гломерулонефрит порушується iнкреторна функцiя нирок. До дефiциту яких формених елементiв кровi це призведе?

A.Еритроцити

B.Лейкоцити

C.Тромбоцити

D.Лейкоцити та тромбоцити

E.Еритроцити та лейкоцити

46. Пiсля бiгу на коротку дистанцiю у нетренованих людей спостерiгається м’язова крепатура внаслiдок накопичення лактату. З посиленням якого бiохiмiчного процесу в органiзмi це може бути пов’язано?

A.Глiколiз

B.Глюконеогенез

C.Пентозофосфатний цикл

D.Лiпогенез

E.Глiкогенез

47. У пацiєнта, що страждає на хронiчну ниркову недостатнiсть, розвинувся остеопороз. Порушення синтезу в нирках якого регулятора мiнерального обмiну є основною причиною остеопорозу?

A.Утворення 1, 25( )2D3

B.Гiдроксилювання пролiну

C.Гiдроксилювання лiзину

D.Карбоксилювання глутамату

E.Гiдроксилювання кортизолу

48. У кровi хворих на цукровий дiабет спостерiгається пiдвищення вмiсту вiльних жирних кислот (ВЖК). Причиною цього може бути:

A.Пiдвищення активностi триглiцеридлiпази адипоцитiв

B.Накопичення в цитозолi пальмiтоїлКоА

C.Активацiя утилiзацiї кетонових тiл

D.Активацiя синтезу аполiпопротеїнiв А-1, А-2, А-4

E.Зниження активностi фосфатидилхолiн-холестеїн- ацилтрансферази плазми кровi

49. Причиною захворювання на пелагру може бути переважне харчування кукурудзою та зниження у рацiонi продуктiв тваринного походження. Вiдсутнiсть у рацiонi якої амiнокислоти призводить до даної патологiї?

A.Триптофан

B.Iзолейцин

C.Фенiлаланiн

D.Метiонiн

E.Гiстидин

50. У хворого на системну склеродермiю посилений розпад колагену. По-

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

6

силення екскрецiї з сечею якої амiнокислоти буде вiддзеркалювати процеси деструкцiї колагену?

A.Оксипролiн

B.Аланiн

C.Триптофан

D.Серин

E.Фенiлаланiн

51. Яка речовина надає слинi в’язкий, слизовий характер, виконує захисну роль, у тому числi вiд механiчного пошкодження слизової рота?

A.Муцин

B.Глюкоза

C.Калiкреїн

D.Амiлаза

E.Лiзоцим

52. Пародонтит супроводжується активацiєю протеолiзу в тканинах пародонту. Пiдвищення якого компоненту ротової рiдини свiдчить про активацiю протеолiзу?

A.Амiнокислоти

B.Органiчнi кислоти

C.Глюкоза

D.Бiогеннi амiни

E.Холестерол

53. До неврологiчного вiддiлення з приводу мозкового крововиливу надiйшов хворий 62-х рокiв у важкому станi. Об’єктивно: спостерiгається наростання глибини та частоти дихання, а потiм його зменшення до апное, пiсля чого цикл дихальних рухiв вiдновлюється. Який тип дихання виник у хворого?

A.Чейн-Стокса

B.Кусмауля

C.Бiота

D.Гаспiнг-дихання

E.Апнейстичне

54. Чоловiк 52-х рокiв. 3 роки тому назад перенiс операцiю видалення шлунка. В кровi: 2, 0 · 1012/л, Hb85 г/л, КП- 1,27. Порушення засвоєння якого вiтамiну викликало такi змiни?

A.B12

B.B6

C.C

D.P

E.A

55. Пiд час роботи з радiоактивними речовинами працiвник внаслiдок аварiї отримав дозу загального опромiнення

4 Гр. Скаржиться на головний бiль, нудоту, запаморочення. Якi змiни в складi кровi можна очiкувати в хворого через 10 годин пiсля опромiнення?

A.Нейтрофiльний лейкоцитоз

B.Лiмфоцитоз

C.Лейкопенiя

D.Агранулоцитоз

E.Нейтропенiя

56. Пiсля введення мiсцевого анестетика у пацiєнта розвинувся анафiлактичний шок. Який механiзм порушення кровообiгу є провiдним при цьому?

A.Зменшення тонусу судин

B.Гiперволемiя

C.Бiль

D.Активацiя симпато-адреналової системи

E.Зниження скоротливої функцiї серця

57. У хворого на аденому клубочкової зони кори наднирникiв (хвороба Конна) спостерiгаються артерiальна гiпертензiя, напади судом, полiурiя. Що є головною ланкою в патогенезi цих порушень?

A.Гiперсекрецiя альдостерону

B.Гiпосекрецiя альдостерону

C.Гiперсекрецiя катехоламiнiв

D.Гiперсекрецiя глюкокортикоїдiв

E.Гiпосекрецiя глюкокортикоїдiв

58. Чоловiк 30-ти рокiв отримав опромiнювання дозою близько 3 Гр. Яка змiна у кровi буде через 8 годин пiсля опромiнювання?

A.Лiмфопенiя

B.Лейкопенiя

C.Гранулоцитопенiя

D.Тромбоцитопенiя

E.Анемiя

59. Хворий взимку впав у ополонку, замерз на вiтрi, захворiв. Температура тiла пiднялася до 39, 70C та коливалася вiд 39, 00C до 39, 80C. Назвiть тип температурної кривої в хворого:

A.Febris continua

B.Febris recurrens

C.Febris hectica

D.Febris intermittens

E.Febris remittens

60. На розтинi померлого 34-х рокiв вiд ревматизму т-поверхня епiкарду ворсиста, вкрита плiвками сiрого кольору, що легко вiддiляються. Пiсля їх

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

7

вiдокремлення визначається набрякла повнокровна поверхня. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Фiбринозний перикардит

B.Гнiйний перикардит

C.Геморагiчний перикардит

D.Пролiферативний перикардит

E.Катаральний перикардит

61. У дiвчинки 5-ти рокiв спостерiгаються висока температура i бiль у горлi. Об’єктивно: набряк м’якого пiднебiння, на мигдаликах сiрi плiвки, якi важко вiдокремлюються, залишаючи глибокi кровоточивi дефекти тканини. Яке захворювання найбiльш вiрогiдне?

A.Дифтерiя зiву

B.Ангiна Симановського-Венсана

C.Лакунарна ангiна

D.Iнфекцiйний мононуклеоз

E.Некротична ангiна

62. У хворої людини деформованi кiстки щелеп. Гiстологiчно виявлено розростання на мiсцi кiсток клiтинноволокнистої пухлиноподiбної тканини з примiтивним остеогенезом без чiтких меж. Для якого захворювання характерна така картина?

A.Фiброзна дисплазiя

B.Амелобластома

C.Остеосаркома

D.Еозинофiльна гранульома

E.Паратиреоїдна остеодистрофiя

63. У бiоптатi дужок м’якого пiднебiння, взятого з приводу пiдозри на пухлину (макроскопiчно визначалася виразка з щiльним дном), виявлений некроз слизової оболонки з iнфiльтрацiєю пiдслизового шару лiмфоцитами, епiтелiоїдними клiтинами, плазматичними клiтинами, поодинокими нейтрофiлами. Звертає увагу наявнiсть вираженого ендота периваскулiту. Для якого захворювання властивi зазначенi змiни?

A.Первинний сифiлiс

B.Афтозний стоматит

C.Виразковий стоматит

D.Виразково-некротичний стоматит Венсана

E.Дифтерiя зiву

64. Пiд час морфологiчного дослiдження дна карiозної порожнини зуба чiтко диференцiюються три зони: роз- м’якшеного дентину, прозорого дентину, замiсного дентину. Для якої стадiї карiєсу властивi цi змiни?

A.Середнiй карiєс

B.Стадiя плями

C.Поверхневий карiєс

D.Глибокий карiєс

E.Хронiчний карiєс

65. Пiд час макроскопiчного дослiдження тканини легенi виявленi дiлянки пiдвищеної повiтряностi з наявнiстю дрiбних пухирiв, а гiстологiчно - стоншення та розрив альвеолярних перетинок з утворенням великих порожнин рiзної форми. Яке захворювання виявлене в легенi?

A.Емфiзема легень

B.Бронхоектатична хвороба

C.Кавернозний туберкульоз

D.Хронiчний бронхiт

E.Фiброзуючий альвеолiт

66. Чоловiк 42-х рокiв, що протягом 8- ми рокiв хворiв на хронiчний гранулематозний перiодонтит, хронiчний гнiйний остеомiєлiт нижньої щелепи, помер при явищах хронiчної ниркової недостатностi. Яке ускладнення гнiйного остеомiєлiту розвинулося в нирках?

A.Амiлоїдоз

B.Гiалiноз

C.Жирова дистрофiя

D.Атрофiя

E.Некроз епiтелiю звивистих канальцiв

67. У дитини 5-ти рокiв пiдвищилася температура до 400C, виник рiзкий головний бiль, блювання, неспокiй, озноб. Через 4 днi з’явився геморагiчний висип на шкiрi, олiгурiя та надниркова недостатнiсть, що i стало причиною смертi. Пiд час бактерiологiчного дослiдження мазкiв з глотки виявлений менiнгокок. Яка форма менiнгококової iнфекцiї була в хворого?

A.Менiнгококцемiя

B.Менiнгококовий менiнгiт

C.Менiнгоенцефалiт

D.Менiнгококовий назофарингiт

E.-

68. Пiсля проведення туберкулiнової проби (проба Манту) у дитини через 48 годин на мiсцi введення туберкулiну утворилася папула розмiром до 10 мм у дiаметрi. Який механiзм гiперчутливостi полягає в основi зазначених змiн?

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

8

A.Клiтинна цитотоксичнiсть

B.Анафiлаксiя

C.Антитiлозалежна цитотоксичнiсть

D.Iмунокомплексна цитотоксичнiсть

E.Гранулематоз

69. У хворого на слизовiй оболонцi порожнини рота з’явилося вогнище сiрувато-бiлого кольору, щiльне, яке виступає над слизовою оболонкою. Гiстологiчно в цiй дiлянцi виявлений гiперкератоз, паракератоз та акантоз епiтелiю. Який патологiчний процес розвинувся в слизовiй оболонцi?

A.Лейкоплакiя

B.Гiалiноз

C.Лейкодерма

D.Локальний пухлинний амiлоїдоз

E.Осередковий iхтiоз

70. До iнфекцiйної клiнiки надiйшла дiвчинка 7-ми рокiв з високою температурою, скаргами на бiль у горлi, загальну слабкiсть. Лiкар запiдозрив дифтерiю. Що iз перерахованого є вирiшальним для пiдтвердження дiагнозу пiсля видiлення чистої культури збудника?

A.Проба на токсигеннiсть

B.Виявлення у збудника волютинових зерен

C.Проба на цистиназу

D.Гемолiтична здатнiсть збудника

E.Фаголiзабельнiсть

71. В сироватцi кровi пiд час постановки iмуноферментної реакцiї був визначений HBs-антиген. При якому захворюваннi зустрiчається даний антиген?

A.Вiрусний гепатит В

B.Вiрусний гепатит А

C.СНIД

D.Туберкульоз

E.Сифiлiс

72. В першому класi було проведене медичне обстеження учнiв з метою вiдбору дiтей для ревакцинацiї проти туберкульозу. Яку з наведених нижче проб при цьому використали?

A.Проба Манту

B.Проба Шика

C.Нашкiрна проба з тулярином

D.Проба Бюрне

E.Проба з антраксином

73. Для вакцинацiї використовують токсин, знешкоджений формальдегiдом (0,4%) при 37 400C протягом чотирьох тижнiв. Вперше такий препарат

застосував для профiлактики дифтерiї Рамон. Що це за препарат?

A.Анатоксин

B.Iмуноглобулiн

C.Антитоксична сироватка

D.Ад’ювант

E.Вбита вакцина

74. При багатьох iнфекцiйних хворобах у кровi хворого можна виявити антигени збудника. Яку реакцiю слiд застосувати, враховуючи, що рiвень антигенемiї низький?

A.Твердофазний IФА

B.Реакцiя аглютинацiї

C.Реакцiя непрямої гемаглютинацiї

D.Реакцiя латекс-аглютинацiї

E.Iмуноелектрофорез

75. У хворого 30-ти рокiв, який потрапив до клiнiки з дiагнозом гострий гломерулонефрит, спостерiгається протеїнурiя. Яке порушення спричинило це явище?

A.Пiдвищення проникностi ниркового фiльтра

B.Затримка виведення продуктiв азотистого обмiну

C.Зниження онкотичного тиску плазми кровi

D.Пiдвищення гiдростатичного тиску кровi у капiлярах

E.Зменшення кiлькостi функцiонуючих нефронiв

76. Для дезiнфекцiї неметалiчного iнструментарiю в хiрургiчному вiддiленнi використали розчин формальдегiду. До якої групи за хiмiчною будовою вiдноситься даний антисептичний препарат?

A.Засоби алiфатичного ряду

B.Засоби ароматичного ряду

C.Спирти

D.Галогеновмiснi сполуки

E.Детергенти

77. Усi нестероїднi протизапальнi засоби можуть пошкоджувати слизову шлунка. Для пошуку речовин, що не викликають цього ускладнення, необхiдно знати, з чим воно пов’язане. Вплив на який молекулярний субстрат слiд зменшити, щоб послабити вираженiсть цього ускладнення?

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

9

A.Циклооксигеназа 1

B.Циклооксигеназа 2

C.Калiкреїн

D.Лiзосомальнi ферменти

E.Аденiлатциклаза

78. До стацiонару надiйшов хворий з дiагнозом виразкова хвороба 12-ти палої кишки у фазi загострення. Аналiз шлункового соку показав пiдвищення секреторної та кислотоутворюючої функцiї шлунка. Оберiть препарат, який знизить секреторну функцiю залоз шлунка за рахунок блокади H2- рецепторiв:

A.Ранiтидин

B.Екстракт красавки сухий

C.Атропiн

D.Метацин

E.Платифiлiн

79. У хворого пiсля оперативного втручання розвинувся парез кишечнику. Який засiб iз групи антихолiнестеразних слiд йому призначити?

A.Прозерин

B.Карбахолiн

C.Ацеклiдин

D.Пiлокарпiн

E.Ацетилхолiн

80. При лiкуваннi шкiрних захворювань з вираженим запальним компонентом у щелепно-лицевiй дiлянцi в стоматологiчнiй практицi використовують глюкокортикоїди мiсцевого застосування. Якi з нижче перерахованих препаратiв мають найменшу резорбтивну дiю?

A.Флуметазона пiвалат

B.Преднiзолон

C.Гiдрокортизон

D.Триамцинолон

E.Дексаметазон

81. Каретою швидкої допомоги до лiкарнi доставлено хворого, який у станi важкої депресiї намагався покiнчити життя самогубством. Якi фармакологiчнi засоби необхiдно призначити хворому?

A.Антидепресанти

B.Седативнi

C.Нейролептики

D.Транквiлiзатори

E.Солi лiтiю

82. У хворого на гiпертонiчну хворобу розвинулася гостра серцева недостатнiсть. Який з наведених засобiв най-

бiльш доцiльно використати в даному випадку?

A.Корглiкон

B.Дiгоксин

C.Кардiовален

D.Кофеїн

E.Кордiамiн

83. Хворому призначено препарат з вираженими лiпофiльними властивостями. Яким буде головний механiзм його всмоктування?

A.Пасивна дифузiя

B.Фiльтрацiя

C.Активний транспорт

D.Пiноцитоз

E.Зв’язування з транспортними бiлками

84. Пародонтоз уражує у всьому свiтi до

50% населення вiком пiсля 30-ти рокiв. Вирiшальну роль в патогенезi даного захворювання вiдiграє:

A.Нервово-дистрофiчний фактор

B.Пошкодження калiкреїном тканин пародонту

C.Пошкодження пародонту активними факторами лейкоцитiв

D.Утворення зубного каменю мiкрофлорою

E.Iмуннi пошкодження тканин

85. У 40-ка рiчного чоловiка iз стенозуючим (без метастазiв) раком стравоходу виявляються наступнi змiни: атрофiя скелетних м’язiв та жирової клiтковини. Шкiра землисто-коричневого забарвлення, епiдермiс потоншений, серце зменшене за розмiрами. Мiокард та печiнка бурого кольору. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Алiментарна кахексiя

B.Мiастенiя

C.Ракова кахексiя

D.Бура атрофiя

E.Хвороба Аддiсона

86. Хворий надiйшов до клiнiки з пораненням в дiлянцi шиї. При обстеженнi виявлено пошкоджений нерв, розташований попереду переднього драбинчастого м’яза. Який нерв ушкоджено?

A.Дiафрагмальний

B.Блукаючий

C.Язикоглотковий

D.Пiд’язиковий

E.Шийний вiддiл симпатичного стовбу-

ру

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

10

87. До лiкарнi надiйшов 9-ти рiчний хлопчик, розумово i фiзично вiдсталий. При бiохiмiчному аналiзi кровi виявлено пiдвищений вмiст фенiлаланiну. Блокування якого ферменту може призвести до такого стану?

A.Фенiлаланiн-4-монооксигеназа

B.Оксидаза гомогентизинової кислоти

C.Глутамiнтрансамiназа

D.Аспартатамiнотрансфераза

E.Глутаматдекарбоксилаза

88. Хворому з закритим переломом плечової кiстки накладена гiпсова по- в’язка. Наступного дня з’явилися припухлiсть, синюшнiсть i похолодання кистi травмованої руки. Про який розлад периферичного кровообiгу свiдчать цi ознаки?

A.Венозна гiперемiя

B.Артерiальна гiперемiя

C.Iшемiя

D.Тромбоз

E.Емболiя

89. У дитини 2-х рокiв з катаральними явищами та висипкою на шкiрi лiкар запiдозрив скарлатину. Внутрiшньошкiрно дитинi було введено невелику кiлькiсть сироватки до еритрогенного токсину стрептокока, на мiсцi iн’єкцiї висип зник. Що означають результати реакцiї?

A.Клiнiчний дiагноз пiдтвердився

B.У дитини пiдвищена чутливiсть до еритрогенного токсину

C.Захворювання викликав негемолiтичний стрептокок

D.Всю дозу сироватки можна вводити внутрiшньовенно

E.Iмунна система дитини дуже ослабле-

на

90. До лiкаря звернулася вагiтна жiнка зi скаргами, характерними для токсоплазмозу. Для пiдтвердження клiнiчного дiагнозу в неї взято кров. Яку серологiчну реакцiю необхiдно поставити в цьому випадку?

A.Реакцiя зв’язування комплементу

B.Реакцiя преципiтацiї

C.Реакцiя нейтралiзацiї

D.Реакцiя Вiдаля

E.Реакцiя Васермана

91. На електроннiй мiкрофотографiї представлена клiтина, в якiй вiдсутнi ядерця та ядерна оболонка. Хромосоми вiльно розмiщенi, центрiолi мiгру-

ють до полюсiв. В якiй фазi клiтинного циклу знаходиться клiтина?

A.Профаза

B.Анафаза

C.Метафаза

D.Телофаза

E.Iнтерфаза

92. До лiкаря-генетика звернувся юнак

18-ти рокiв астенiчної тiлобудови: вузькi плечi, широкий таз, високий зрiст, нерясна рослиннiсть на обличчi. Виражена розумова вiдсталiсть. Було встановлено попереднiй дiагноз: синдром Клайнфельтера. Який метод медичної генетики дозволить пiдтвердити даний дiагноз?

A.Цитогенетичний

B.Генеалогiчний

C.Близнюковий

D.Дерматоглiфiка

E.Популяцiйно-статистичний

93. На електроннiй мiкрофотографiї представлена клiтина нейрального походження, що знаходиться у складi епiтелiю слизової оболонки. Дистальна частина периферичного вiдростка клiтини має булавоподiбне потовщення, вiд якого вiдходять 10-12 вiйок. Що це за клiтина?

A.Нюхова клiтина

B.Бiполярний нейрон спинномозкового вузла

C.Сенсорнi епiтелiоцити органа смаку

D.Паличкова зорова клiтина

E.Колбочкова зорова клiтина

94. До лiкаря звернувся пацiєнт iз скаргами на пiдвищену больову чутливiсть шкiри позаду вушної раковини та зовнiшнього слухового проходу. Об’є- ктивно: пальпацiя позаду груднинно- ключично-соскоподiбного м’язу болiсна. Подразнення якого з нервiв може дати таку клiнiчну картину?

A.N.auricularis magnus

B.N.transversus colli

C.N.occipitalis minor

D.Nn.supraclaviculares

E.N.vagus

95. У чоловiка 50-ти рокiв раптово виникло сильне серцебиття, бiль у серцi, рiзка слабкiсть, пiдвищення артерiального тиску; пульс неправильний з дефiцитом. На ЕКГ: вiдсутнiсть зубця P i рiзнi iнтервали R − R. Яке порушення серцевого ритму в хворого?