Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Біохімія тканин зуба

.pdf
Скачиваний:
52
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
203.64 Кб
Скачать

21

фторування кухонної солі;

фторування молока;

фторування зубних паст;

аплікації та полоскання зубів розчином фториду натрію (NaF).

Доросла людина на добу повинна отримувати 0,5-1,1 мг фтору з харчовими продуктами та 2,2-2,5 мг фтору з питною водою, бо саме з питної води фтор засвоюється краще.

Надмірне надходження в організм фтору призводить до розвитку флюорозу зубів. Підвищений вміст фтору у питній воді понад 1,5 мг/л приводить до розвитку епідемічного флюорозу. При вмісті фтору понад 5 мг/л флюороз зубів розвивається у 100% населення. Спостерігається пятниста "крапчата" емаль у дітей та пористість зубів у дорослих.

Біохімічний механізм дії фтору полягає в утворенні з іонами Са2+

комплексу фториду кальцію (СаF2), який виводиться з тканин. В результаті спостерігається демінералізація тканин зуба, реакція протікає згідно рівняння:

Са10 (РО4)6(ОН)2 + 20F10CаF2 + 6РО4 3− + 2(ОН)

Недостатнє поступання кальцію за цих умов посилює токсичність фтору, а поступання підвищених кількостей Са2+ нейтралізує токсичність фтору.

Гіперплазія надлишкове утворення тканин зуба, зокрема емалі спостерігається при недостатньому поступанні Са2+ та надлишковому надходженні фтору в тканини зуба.

Гіпоплазія недорозвиток зуба та його тканин. Це захворювання повязане з порушенням кальцій-фосфорного обміну. Причиною є гіпофункція паращитовидної залози, рахіт в дитячому віці та недостатня забезпеченість вітаміном D, який регулює всмоктування Са2+ в кишківнику.

Кислотний некроз професійне захворювання, яке виникає у працівників хімічних підприємств. Його причиною є постійне вдихання парів кислот, що викликає зниження рН слини та посилює кислотну демінералізацію тканин зуба.