Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Самостійна / 7 тимчас зупинка зов кровот

.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
345.09 Кб
Скачать

Затиснути судину, що кровоточить (рану)

Артерію слід сильно притиснути м'якоттю двох-чотирьох пальців або кулаком до прилеглих кісткових утворень до зникнення пульсу. Пальцеве притиснення артерії болісно для потерпілого і вимагає великої витримки і сили від того, хто надає допомогу. До накладення джгута не відпускай притиснуту артерію, щоб не відновилася кровотеча. Якщо почав втомлюватися, попроси когось із присутніх притиснути твої пальці зверху.

Накласти давлячу пов'язку або виконати тампонаду рани

тримуючи затиснутою судину, наклади давлячу пов'язку зі складених асептичних (чистих) серветок або декількох туго згорнутих шарів марлевого бинта. Тампонада рани: в рану щільно «набити» стерильний бинт, рушник і т.п., потім прибинтувати до рани.

Затягни перший виток джгута та перевір пульсацію судин нижче джгута або переконайся, що кровотеча з рани припинилася, а шкіра нижче джгута зблідла.

Наклади наступні витки джгута з меншим зусиллям, накладаючи їх по висхідній спіралі і захоплюючи попередній виток.

Вклади записку із зазначенням дати і точного часу під джгут. Не закривай джгут пов'язкою або шиною. На видному місці - на лобі - зроби напис «Джгут» (маркером).

Термін перебування джгута на кінцівці 1 година, після закінчення якого джгут слід послабити на 10-15 хвилин, попередньо затиснувши судину, і знову затягнути, але не більше ніж на 20-30 хвилин.

Зупинка зовнішньої кровотечі джгутом-закруткою

(Більш травматичний спосіб тимчасової зупинки кровотечі!)

Наклади джгут-закрутку (турнікет) з вузкоскладеного підручного матеріалу (тканини, косинки, мотузки) навколо кінцівки вище рани поверх одягу або підклавши тканину на шкіру і зав'яжи кінці його вузлом так, щоб утворилася петля. Вставь в петлю гілку (або інший подібний предмет) так, щоб вона перебувала під вузлом.

Обертаючи гілку, затягни джгут-закрутку (турнікет) до припинення кровотечі.

Закрепи гілку бинтом, щоб уникнути її розкручування. Кожні 15 хвилин послаблюй джгут, щоб уникнути омертвіння тканин кінцівки. Якщо кровотеча не поновлюється, залиш джгут розпущеним, але не знімай його на випадок виникнення повторної кровотечі.