Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Самостійна / 5 пункція порожнини перекарду

.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
28.16 Кб
Скачать

ПУНКЦІЯ ПОРОЖНИНИ ПЕРИКАРДА

Показання: тампонада серця.

Техніка виконання: пункція порожнини перикарда виконується під місцевою анестезією сидячи або напівсидячи. Завдяки цьому серце виявляється на поверхні рідини і при пункції в точці Ларрея зменшується небезпека його поранення. Найбільш розповсюдженими і безпечними є точка Ларрея - ліворуч між хрящем VII ребра та мечоподібним відростком і точка Марфана - у верхівки мечоподібного відростка.

Анестезію шкіри виконують тонкою голкою 0,25-0,5% розчином ново-каїну. Для пункції перикарда застосовується голка великого діаметра, довжи-ною 8-10 см, приєднана до шприца обсягом 10-20 см3. Після проходження шкіри, голку просувають на глибину 1,5 см, постійно вводячи новокаїн, після цього, постійно підтримуючи розрідження в шприці, спрямовують вверх і вглиб на 2-3 см.

При проколі діафрагми з'являється відчуття проходження голки через щільну тканину, після чого голка влучає в порожнину перикарда. В цей момент необхідно підтягнути поршень шприца на себе; якщо в шприц нічого не надходить, вводиться 1 -2 мл новокаїну і проводиться аспірація. В нормі з порожнини перикарда в шприц надходить невелика кількість світло-жовтої серозної рідини. При отриманні крові необхідно провести пробу Ревілуа-Грегуара.

Для виконання пункції можна використати і інші точки - безпосередньо ліворуч від грудини в IV міжреберному проміжку (точка Пирогова - Караваєва), в V міжреберному проміжку (точка Делорма - Маньона), в VI міжреберному проміжку (точка Войнича-Сяноженского), праворуч від грудини в IV міжреберному проміжку (точка Шапошникова). При кровотечі, що подовжується з поранення серця і великій вірогідності його тампонади краще виконати дренування порожнини перикарди. Для цього по голці вводиться провідник, шкіра надрізується скальпелем і по провіднику в порожнину перикарда проводиться катетер, який фіксується швами до шкіри.

Можливі ускладнення: пошкодження серця, кровотеча, повітряна емболія, порушення ритму серця, гемоторакс або пневмоторакс, інфікування порожнини перикарда.