Скачиваний:
153
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
35.84 Кб
Скачать

Професійна бронхіальна астма

Ситуаційні задачі ІІ рівня
  1. Хвора Е., 34 р., протягом 8 років працювала на хутровій фабриці.Захворіла бронхіальною астмою, вийшла в декретну відпустку, почувала себе добре, приступів астми не було. Через 3 роки повернулась на хутрову фабрику, через місяць після початку роботи приступи астми відновились. Довелось залишити роботу, через місяць приступи астми припинились.

Встановіть діагноз, проведіть експертизу працездатності.

Еталон відповіді. У хворої ПБА по типу атопічної (алергеном є шерсть хутра тварин), легкого перебігу у фазі ремісії. Показане працевлаштування поза контактом з алергеном і виплати по ІІІ групі інвалідності (% втрати працездатності) на час перекваліфікації.

  1. Хворий Т., 40р., протягом 15 років працює інженером по ремонту обладнання на хімічному підприємстві (виробництво формальдегіду). Останні 2 місяці турбують приступи ядухи через 10-20 хв. після початку роботи. Об-но: в легенях маса свистячих і дзижчачих хрипів, на рентгенограмі ОГК підвищена пневматизація легеневої тканини, в загальному аналізі крові гемоглобін-145г/л, лейкоцити-6,8х109/л; еозинифіли-9%, нейтрофіли-66%, лімфоцити-32%, моноцити-3%. ФЗД: порушення ІІ ст. обструктивного типу.

Які обстеження необхідно провести для уточнення діагнозу ?

Встановіть попередній діагноз, проведіть експертизу працездатності.

Еталон відповіді. Необхідна санітарно-гігієнічна характеристика умов праці з вказанням всіх можливих речовин алергізуючої дії. Необхідно провести скарифікаційні проби з можливим алергеном, якщо вони негативні – інгаляційний тест. У хворого ПБА по типу атопічної (алергеном є формальдегід). Хворий непрацезданий в контакті з фрмальдегідом, необхідне раціональне працевлаштування (з виплатою компенсації в разі втрати кваліфікації).

  1. У хворої К., 48р., ПБА по типу інфекційно-алергічної (алергія до хрому, нікелю…), середньої важкості, гормонзалежна в фазі загострення, емфізема легень ІІ ст., пневмосклероз, ДН ІІ ст.

Призначте лікування.

Еталон відповіді. Інгаляційні кортикостероїди (беклометазон, інгакорт), інгаляційні (беротек, тербуталін) і таблетовані (спіропент), пролонговані бета-2-агоністи, пролонговані теофіліни (теофілін-ретард, теопек, теолонг), інгаляційні холінолітики (атровент), при неефективності – пероральні кортикостероїди.

  1. У хворого П., 50р., ПБА по типу інфекційно-алергічної (алергія до хлораміну і скипидару), важка форма, гормонзалежна, в фазі загострення, емфізема легень ІІ-ІІІ ст., пневмосклероз, ДН ІІ-ІІІ ст.

Проведіть експертизу працездатності.

Еталон відповіді. ІІ група інвалвдності та % втрати працездатності (60-70%).

Ситуаційні задачі ІІІ рівня

  1. Хворий І., 58р., протягом 13 років працював інженером по ремонту обладнання, мав контакт з кварцевим пилом і каніфоллю. Через 10 років після початку роботи почав помічати кашель, часто з виділенням незначної кількості слизистого харкотиння, останні 2 роки кашель посилився, тривалі загострення з підвищенням температури тіла, виділенням гнійного харкотиння, лікувався стаціонарно з підозрою на пневмонію, діагностовано загострення хронічного бронхіту. Останні 3 місяці на фоні тривалого помірного кашлю з виділенням слизистого харкотиння почав відмічати приступи ядухи на робочому місці 2-3 рази на тиждень, знімались вдиханням астмопенту. 2 дні тому через 10 хв. після початку роботи розвинувся сильний приступ ядухи, не знімався астмопентом, викликана “швидка допомога” і хворий у важкому стані доставлений в терапевтичний стаціонар. В даний час стан важкий, над легенями невелика кількість свистячих хрипів на фоні ослабленого дихання. ЧД – 32/хв. ЧСС – 120/хв. АТ – 100/60 мм рт.ст.

Поставте діагноз, призначте лікування, проведіть екпертизу працездатності.

Еталон відповіді. У хворого хронічний пиловий бронхіт (професійне захворювання), ІІ стадія, бронхітичний варіант у фазі нестійкої ремісії, а також професійна бронхіальна астма тип неясний, важка форма, астматичний статус.

Інтенсивна терапія: 40% киснево-повітряна суміш; через небулізатор беротек, сальбутамол; в/в амінофілін, еуфілін; в/в кортикостероїди, натрію гідрокарбонат; при відсутності ефекту і розвитку картини “німої легені” – посегментарний лаваж бронхів; ШВЛ.

Хворий непрацездатний на даному місці праці, протипоказаний контакт з каніфоллю, пилом і подразнюючими речовинами. Після виходу з лікарні показане проведення дообстеження (алерготести, ФЗД, рентгенографія ОГК) і після встановлення важкості перебігу ПБА та її типу і порушення ФЗД – скерування на МСЕК для призначення групи інвалідності і % втрати працездатності.

  1. Хвора І., 51р., працює на тютюновій фабриці 33р.; в цигарковому цеху в контакті з тютюновим пилом 30 років; останні 3 роки за станом здоров’я переведена на роботу сторожем. Бронхіальною астмою страждає 8 років. Після переведення на роботу поза контактом з пилом приступи ядухи з’являлись рідше і мали легший. При обстеженні хворої в легенях жорстке дихання. Іншої патології не виявлено. Шкірна проба з тютюновим алергеном позитивна (+++).

Проведіть експертизу працездатності після встановлення діагнозу, призначте лікування.

Еталон відповіді. У хворої ПБА по типу алергічної (алергеном є тютюновий пил), середньої важкості. Для уточнення ступеню дихальної недостатності необхідно провести дослідження функції зовнішнього дихання в міжприступному періоді. Протипоказана робота з пилом, подразнюючими речовинами. Встановити ІІІ групу інвалідності. Лікування в міжприступному періоді: мембраностабілізатори (інтал), антигістамінні (тавегіл, кларитин), санаторно-курортне лікування (яремче, Солотвино).

Соседние файлы в папке Ситуаційні задачі