Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФОФКіС ФР модуль1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
107.01 Кб
Скачать

Львівський державний інститут фізичної культури

кафедра анатомії і фізіології

Модульна програма навчання

з дисципліни

“Фізіологічні основи фізичної культури та спорту”

для студентів ІІІ курсу факультету фізичної реабілітації

Загальна кількість годин – 54

Лекційних – 16

Лабораторних – 20

Самостійна робота

студента під керівництвом

викладача - 18

Склала: доц. Бергтраум Д.І.

Затверджена на засіданні

кафедри анатомії і фізіології

“____”_______________ 2004 р.

протокол № ___

Зав. кафедрою Вовканич Л.С.

Львів – 2004 р.

АНОТАЦІЯ

Навчальний курс "Фізіологічні основи фізичної культури та спорту" викладається для студентів ІІІ курсу ФР. Загальне число годин –54. Лекційний курс - 16 годин, лабораторні заняття - 20 год., самостійна робота під керівництвом викладача – 18. В кінці курсу - семестровий іспит.

Курс “Фізіологічні основи ФВ і спорту” вивчає основні закономірності впливу на організм людини фізичних вправ різної направленості, потужності, тривалості та механізми адаптації організму спортсмена до тренувальних навантажень, дає науково обгрунтовані, добре аргументовані поради про об׳єм та інтенсивність навантажень для людей різного віку, як тих, хто тільки вступив на шлях фізичного вдосконалення, так і тих, хто має певний досвід в заняттях спортом з врахуванням функціонального стану систем організму.

“Фізіологічні основи ФВ і спорту” – спеціальний курс з акцентом на фізіологію нервово-м’язової системи, який повинен сприяти поглибленню рівня професійної і теоретичної підготовки спеціалістів по спеціальності “Фізична реабілітація”.

Основні завдання курсу “Фізіологічні основи ФВ і спорту”:

  1. Якісна і кількісна характеристика функціональних зсувів, що мають місце в системах та цілому організмі при заняттях фізичними вправами, спортом.

  2. Визначення фізіологічних механізмів, які забезпечують адаптацію організму людини до фізичних навантажень при систематичних тренуваннях з врахуванням функціонального стану систем організму.

  3. Засвоєння фізіологічних основ спортивного тренування жінок, дітей та підлітків.

  4. Вивчення особливостей функціональних систем організму, які забезпечують високий рівень працездатності спортсмена при екстремальних умовах, адаптація до них.

Разом з тим, курс “Фізіологічні основи фв і спорту” вивчає також ряд загально-біологічних проблем, таких як проблема втоми, відновлення, адаптації в реабілітаційний період.

Курс “Фізіологічні основи ФВ і спорту” займає важливе місце серед дисциплін, знання яких служить основою наукового обгрунтування застосування фізичних вправ в процесі реабілітаційних заходів.

Зміст дисципліни за модулями

Модуль 1

п/п

Теми

Кількість годин

Лекції

Лабораторні

Сам. робота

1.

Вступ у «Фізіологічні основи ФВ і спорту», методи дослідження. Фізіологічна характеристика спортивних вправ та станів організму.

8

12

8

2.

Фізіологічні механізми формування рухових навиків та рухових якостей. Їх особливості в процесі реабілітації.

2

2

Всього 32 год. з них:

10

12

10