Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема15.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
149.5 Кб
Скачать

Тема 15: Зміст і типи економічного зростання Методичні поради

В будь-якому суспільстві діє закон зростаючих потреб. Цей закон вимагає здійснювати розширене відтворювання, яке і складає зміст економічного зростання. Останнє вимірюють двома способами: 1) збільшення реального ВВП за певний період часу; 2) збільшення реального ВВП на душу населення. Зверніть увагу за яких соціально-політичних умов доцільніше використати той чи інший показник.

Графічно економічне зростання можна передати, як зміщення праворуч прямої довгострокової пропозиції та кривої виробничих можливостей.

Обсяги та темпи економічного зростання визначаються факторами зростання, які можуть бути об’єднані в три групи: фактори пропозиції, фактори попиту та фактори розподілу. Уяснивши зміст основних факторів економічного зростання зверніть увагу на те, що основну роль у забезпеченні темпів економічного зростання відіграють фактори пропозиції, які забезпечують зростання продуктивності суспільної праці. Разом з тим можливості економіки повністю реалізувати свій виробничий потенціал обмежуються факторами попиту і розподілу. Це свідчить про тісний взаємозв’язок всіх факторів. Закінчуючи вивчення ролі та суті факторів економічного зростання уясніть, щоосновним фактором, який впливає на економічне зростання єтехнічний прогрес.

В залежності від того, в якій мірі суспільство використовує технічний прогрес у виробництві продукту залежить тип економічного зростання. Розрізняють екстенсивний, інтенсивний та змішаний (реальний) тип економічного зростання. Засвоюючи зміст екстенсивного та інтенсивного зростання, зверніть увагу на те, що інтенсивний тип неминуче веде до зростання ефективності виробництва. А тому доцільно, щоб при організації виробництва основна увага приділялася впровадженню новітньої техніки та технології.

На економічне зростання негативно впливає ряд факторів, які можуть викликати довгострокову депресію економіки, або її стагнацію та стагфляцію. Студент має усвідомити, що вияснення та усунення таких факторів сприятиме підвищенню темпів економічного зростання.

Засвоївши зміст, фактори та типи економічного зростання необхідно знати, які кількісні показники застосовуються для його оцінки. В лекції розкрито теоретичний зміст та наведені формули цих показників, які студент має глибоко засвоїти. При цьому зверніть увагу на те, що темпи економічного зростання у різних країнах різні. І якщо для невеликих відрізків часу незначна різниця в різних темпах двох країн не відіграє суттєвої ролі, то в довгостроковому періоді вона стане значною. Для аналізу цих процесів необхідно засвоїти зміст “правила 70”.

Засвоєння суті даної темі стає більш досконалим при глобальному з’ясуванні таких економічних категорій: економічне зростання, відтворення, розширене відтворення, екстенсивний тип економічного зростання, інтенсивний тип економічного зростання, реальний (змішаний) тип економічного зростання, темп економічного зростання, середньорічний темп економічного зростання.

Самостійного поглибленого вивчення вимагають такі проблеми: нетрадиційні методи виміру темпів макроекономічного зростання; причини уповільнення темпів зростання продуктивності праці; вплив безробіття на макроекономічне зростання.

При опрацюванні цих проблем пропонуємо використати такі джерела:

1.Макконнелл К.Р., Брю С.Л. Макроекономіка.-Львів: Просвіта, 1997.-Р.22.

2. Макконнелл К.Р., Брю С.Л. Экономикс: принципы, проблемы и политика.-М.: Республика, 1995.-Т.1.Гл.21;

3. Менкью Н.Г. Макроэкономика.-М.: Изд-во МГУ, 1994.-Гл.4;

  1. Сакс Дж., Лоррен Ф.Б. Макроэкономика. Глобальный подход.-М.: Дело, 1996.-Гл.18.

  2. Самюельсон П., Нордгауз В. Макроекономіка.-К.: Основи, 1997.-Р.12;

  3. Фишер С. и др. Экономика.-М.: Дело Лтд., 1995.-Гл.35.

Вступ

Розвиток національної економіки будь-якої країни в довгостроковому періоді характеризується розширеним відтворенням, яке складає зміст економічного зростання.

Економічне зростання є умовою економічного процвітання країни. Воно забезпечує підвищення матеріального добробуту населення, створює умови для боротьби з бідністю, з забрудненням навколишнього середовища, усуває перешкоди, які виникають з обмежень обсягів виробництва. А тому економічне зростання є найважливішим завданням, яке стоїть перед людством.

Мета теми – дати можливість студентам уяснити зміст, фактори і типи економічного зростання та методи його виміру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]