Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема10.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
273.92 Кб
Скачать

Тема 10: Макроекономічна фінансова система: вплив державних фінансів на національну економіку Методичні поради

Приступаючи до вивчення даної теми необхідно згадати, що слід розрізняти стимулюючу та стримуючу фінансову політику. Той чи інший тип фінансової політики може бути використаний з метою стимулювання або стримування економічного розвитку національної економіки.

При цьому кейсіанці пропонують з метою впливу на сукупний попит застосувати два інструменти: 1) державні закупівлі товарів і послуг (державні видатки) та введення акордного (одноразової виплати) податку – дискреційна фінансова політика; 2) автоматична зміна чистих податків без прямої участі держави – недискреційна фінансова політика.

Розглядаючи механізм дії дискреційної політики необхідно уяснити, що зазначені вище фінансові засоби впливають на сукупний попит (а отже і дохід) мультиплікативно. При цьому зверніть увагу на те, що державні видатки випливають на реальний ВВП безпосередньо, а акордні податки – опосередковано через автономне споживання. А тому мультиплікатор видатків завжди більший від мультиплікатора податків на 1.

Засвоївши механізм впливу інструментів дискраційної фінансової політики на стабільність розвитку економіки, ліквідацію інфляції та безробіття студент повинен навчитися спрогнозувати характер цієї політики в різні періоди економічного циклу. З цією метою він має уяснити: 1) Які заходи повинен проводити уряд в періоді спаду?, а які – в період інфляційного піднесення? Відповідь на ці питання можна знайти в двох останніх абзацах тексту лекції (див § 1,1).

Другою складовою кейнсіанської концепції впливу державних фінансів на реальний ВВП є нетрадиційна фіскальна політика, в основі якої лежить автоматична зміна чистих податків, тобто їх зміна без прямої участі держави. У цьому контексті слід згадати, що всі податки і трансферти поділяються на дві групи. До першої групи належить невелика частина податків, сума яких безпосередньо не залежить від доходу (податки на нерухомість, транспортні засоби, землю), а також деякі трансферти (пенсії, стратегії). Чисті податки такого роду називаються автоматичними.

До другої групи відносяться переважна більшість податків (прибутковий податок з громадян, податок на прибуток підприємств, податок на додану вартість, акцизний збір тощо) та певні трансферти (виплати у зв’язку з безробіттям, допомоги малозабезпеченим, різні соціальні виплати), суми яких прямо залежать від величини доходу. Чисті податки, які залежать від доходу, називають автоматичними.

Оскільки при зміні доходу автономні податки і трансферти не змінюються, то зміна автоматичних чистих податків відображає зміну чистих податків взагалі. Автоматична залежність чистих податків від доходу – важливий чинник стабілізації економіки: зменшуючи податкові вилучення виробництва, вони збільшують їх у період скорочення виробництва, вони збільшують їх у період його зростання. У першому випадку це гальмує скорочення виробництва, у другому – стримує його зростання, завдяки цій властивості автоматичні чисті податки сприяють стабілізації економіки без державного втручання. Зверніть увагу на те, що ефект гальмування ВВП з боку автоматичних чистих податків розраховується в умовах закритої економіки за допомогою складних мультиплікаторів видатків і податків. Формули цих мультиплікаторів і механізм їх використання приведені в тексті лекції. Держава з метою стабілізації економіки може застосовувати двоінструментну фінансову політику, яка передбачає одночасну зміну державних видатків і податків. При цьому зміна доходу визначається за формулою:

Підсумковий результат у цьому варіанті залежить від співвідношення між G і T з урахування того, що мультиплікатор видатків є більшим від мультиплікатора податків.

Альтернативою кейнсіанської концепції впливу державних фінансів на національну економіку є концепція економіки пропозиції. Суть цієї концепції полягає в тому, що зниження середньої податкової ставки забезпечує ріст податкових надходжень в бюджет за рахунком значного зростання національного випуску і доходу, що забезпечить не збільшення, а скорочення дефіциту бюджету. Зверніть увагу на те, що рекомендації концепції економіки пропозиції є привабливими, але не переконливими і мають ряд недоліків. А тому до рекомендацій економістів цієї школи треба відноситись більш обережно, ніж до рекомендацій кейнсіанців.

Засвоєння суті даної теми стає більш досконалим при глибокому з’ясуванні таких економічних категорій: акордний (паушальний) податок, інфляційний податок, автоматичні чисті податки, чисті податки, граничний коефіцієнт податків.

Самостійного поглибленого вивчення вимагають такі проблеми: вплив державних закупівель товарів і послуг на рівноважний ВВП, вплив “чистих” податків на рівноважний ВВП в термінах моделі “сукупні витрати – сукупний випуск” і “витрати – ін’єкції”, вплив державних закупівель на відкриту національну економіку в умовах здійснення стимулюючої та стримуючої фіскальної політики.

При опрацюванні цих проблем пропонуємо викориcтати такі джерела:

  1. Долан Є. Дж. Макроекономіка. - СП б: СПб - оркестр: Література плюс, 1994. – Гл. 7;

  2. Макконнелл К. Р., Брю С. Л. Экономикс: принципы, проблемы и политика. – М.: Республика, 195. Т. 1 – Гл. 14.;

  3. Макконнелл К. Р., Брю С. Л. Макроекономіка. – Львів: Просвіта, 1997. – Розд. 12;

  4. Розпутенко І. В. Деражвні видатки в перехідних економіках. Монографія. – К.: УАДУ при президентові України. – 1998. – 244 с.;

  5. Фишер С., Дорнбуш Р., Шмалензи Р. Экономика. – М.: Дело, 1993. – Гл.28.

Вступ

Сучасна економіка є змішаною. Тому на рівень економічної активності впливають не тільки суб’єкти приватної економіки, а й держава. Одним із заходів впливу держави на ВВП виступає фіскальна політика. Відомо, що існує дві концепції фіскальної політики: кейнсіанська та прихильників теорії економіки пропозиції. Об’єктом кейнсіанської моделі фіскальної політики виступає сукупний попит. Інструментами впливу на сукупний попит виступають державні закупівлі товарів і послуг, акордні (одноразово виплачувані) і чисті податки. Об’єктом концепції прихильників економіки пропозиції виступає сукупна пропозиція. Згідно цієї концепції, вплив фіскальної політики на сукупну пропозицію досягається через зміну ставок податків.

Основне завдання даної теми: надати студентам можливість з’ясувати та усвідомити механізм дії фінансової політики з метою стабілізації національної економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]