Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема13.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
204.8 Кб
Скачать

Тема 13. Макроекономічна грошова система: комерційний сектор Методичні поради

Аналіз даної проблеми буде базуватися на вивченні попередньої теми “Грошовий ринок”, де ми розглянули його функціонування та структуру. Структура грошового ринку складається із попиту на гроші та пропозиції грошей. Розглядаючи пропозицію грошей ми побачили, що вона складається не тільки з готівкових, а й з депозитних грошей. У формуванні депозитних грошей надзвичайно велику роль відіграють комерційні банки. Депозитні гроші включають в себе: чекові вклади, безчекові ощадні вклади, дрібні і строкові вклади. Тому в процесі вивчення даної теми, нам необхідно основну увагу приділити формуванню депозитних грошей комерційними банками, а також зрозуміти механізм процесу грошотворення.

Розпочати вивчення даної проблеми рекомендується з визначення суті банківського капіталу та основних принципів його функціонування. Для цього необхідно розглянути структуру банківських рахунків. яка складається з пасивної та активної частини. Розуміння структури балансу, дасть нам можливість зрозуміти як функціонує банк, а також буде основою для поглибленого вивчення діяльності банку та банківської системи в цілому.

В пасиві банківських рахунків, відображено всі операції за допомогою яких банки формують свої грошові ресурси для проведення подальших кредитних, інвестиційних та інших активних операцій.

Активна частинна банківських рахунків призначена для проведення банківських операцій які полягають у розміщенні та використанні коштів комерційних банків.

Особливу увагу в процесі розгляду даної проблеми, необхідно приділити розумінню поняття банківських резервів та резервної норми.

Банківські резерви впливають на здатність комерційного банку створювати гроші. Банк зможе видавати нові кредити і тим самим створювати нові гроші лише тоді, коли має резерви. Банківські резерви поділяються на фактичні, обов’язкові та надлишкові.

Особливу увагу слід приділити розумінню обов’язкових та надлишкових резервів, так як вони є основою для процесу грошотворення.

Важливим для розуміння функціонування комерційного банку є засвоєння процесу здійснення банківських операцій та зміна банківських рахунків.

В подальшому аналізі комерційного сектору національної грошової системи, доцільно зосередитись на аналізі методів формування депозитних грошей індивідуальним комерційним банком. В даній проблемі слід виділити наступні питання які розкривають її суть: позика грошей та купівля цінних паперів як джерела формування депозитних грошей. Депозитні гроші і зміна обсягів грошової пропозиції. Дана проблема є актуальною і для перехідних економік, а також для економіки України.

Розглянувши функціонування окремого комерційного банку та зміну банківських рахунків, необхідно перейти до аналізу діяльності системи комерційних банків. Так як принцип “те, що не в змозі зробити окремий банк, здатні зробити всі банки разом” реалізується тільки при комулятивному розширенні грошової маси. Тому, важливим в процесі аналізу створення грошей системою комерційних банків є розуміння грошового мультиплікатора та його ролі в процесі багаторазового розширення грошової маси. Дію грошового мультиплікатора доцільно розглянути на конкретному прикладі.

Грошово-кредитна мультиплікація відіграє важливу роль у забезпеченні пропозиції грошей в економіці. В цьому процесі особлива роль відводиться центральному банку. Через регулювання норми обов’язкового резерву, центральний банк досить ефективно впливає на емісійну діяльність комерційних банків для досягнення цілей грошово-кредитної політики.

Зміна маси грошей в обігу - один з найважливіших факторів впливу на економіку. З огляду на це, процес створення ефективного механізму зміни маси грошей в обігу є надзвичайно актуальним і для економіки України.

Матеріали для опрацювання цих питань найкраще взяти:

1. Пол А. Семюельсон, Вільям Д. Нордгауз «Макроекономіка»: Розділ 10 «Банківська справа і пропозиція грошей» Київ 1995.

2. Кемпбелл Р. Макконелл, Стенлі Л Брю «Економікс»: частина 3 «Гроші, банківська справа і грошова політика».

3. Гальчинський А. Теорія грошей. Київ. Видавництво Соломії Павличко “Основи”.2001.

4. Савлук М.І. Мороз А.М. та інші. Гроші та кредит. Київ. 2001.

5. Стельмах В.С., Єпіфанов А.О. Грошово-кредитна політика в Україні. Київ. “Знання”. 2003.

Вступ

Приступаючи до вивчення даної теми, необхідно зрозуміти, що аналіз грошового ринку, який ми зробили в попередній темі буде неповним без розгляду комерційного сектору національної грошової системи. Аналізуючи структуру грошової маси, ми побачили, що до грошової маси входять не тільки готівкові гроші, кількість яких визначається Центральним банком, але і гроші що знаходяться на рахунках в комерційних банках. Це свідчить про те, що пропозиція грошей залежить не тільки від політики Центрального банку, але й від діяльності комерційних банків. Тому нам необхідно детально розглянути роль комерційного сектора в формуванні грошової пропозиції.

В даній темі доцільно буде розглянути наступні питання:

План

1. Банківський капітал і основні принципи його функціонування.

1.1 Банківські рахунки і їх структура. Активна і пасивна частини банківських рахунків.

1.2 Поняття резервів і резервного відношення /резервної норми/. Види банківських резервів. Фактичні, обов’язкові і надлишкові банківські резерви.

1.3 Банківські операції і зміна банківських рахунків. Депозитні

платіжні банківські операції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]