Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема04.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
169.47 Кб
Скачать

Тема 4: Макроекономічна ринкова система: сукупний попит на споживчі товари. Споживання і заощадження Методичні поради

Дана тема присвячена вивченню кейнсіанської моделі рівноважної динаміки.

Класична модель, яка пояснювала функціонування національного ринку через механізм цінової взаємодії сукупного попиту і сукупної пропозиції, проіснувала майже століття і не витримала випробування Великої депресії 30-рр. ХХ ст. Реальні процеси перестали вкладатися в концепцію автоматичного саморегулювання. І стосувалося це, перш за все, безробіття та інфляції.

Стабільно високий рівень безробіття і цін означав, що попередній ціновий механізм саморегулювання ринкової економіки перестав бути ефективним. Виникла потреба в новій моделі, яка могла би пояснити ринкові процеси неціновим механізмом. І така модель рівноважної динаміки ринкової економіки була запропонована Дж. М. Кейнсом (1883-1946).

У кейнсіанській моделі основою механізму рівноважної динаміки виступає зв’язок “доходи → витрати”, а не “доходи → заощадження”, як у класичній моделі. Таким чином, при розгляді даної теми у центрі уваги поняття “сукупні витрати”, які відображають зв’язок реального обсягу національного виробництва і доходу. Цей зв’язок проявляється через певну єдність. По-перше, сукупних витрат і сукупного попиту. Оскільки обсяги сукупних витрат впливають на обсяги сукупного попиту, а зміна обсягів сукупного попиту призводить до змін реального обсягу національного виробництва. По-друге, обсягів національного виробництва і доходу. Тому що зміни обсягів національного виробництва визначають зміни в обсягах сукупної пропозиції, а величина сукупної пропозиції у свою чергу впливає на величину сукупного доходу. По-третє, сукупного доходу і сукупних витрат. З одного боку рівні доходу визначають рівні споживання, з іншого – зміна обсягів споживання спричиняє зміни у сукупних витратах.

Як відомо, що в ринковій економіці ВВП за витратами включає чотири компоненти і задається наступною тотожністю: Y = C + I + G + XN, тобто частина національного продукту споживається домогосподарствами (C); частина – використовується фірмами й домогосподарствами на інвестиції (I);  частина закуповується урядом на суспільні потреби (G) і частина  складає чистий експорт (XN).

У даній темі будемо вивчати споживання та заощадження. Тому слід зосередити свою увагу на засвоєнні таких категорій та понять: функція споживання і функція заощадження; графік споживання і графік заощадження; середня схильність до споживання (АРС); середня схильність до заощадження (APS); гранична схильність до споживання (МРС); гранична схильність до заощадження (MPS).

Підкреслимо, що в досліджуваній темі досить ефективним є використання графічних методів. У кейнсіанській моделі вісь абсцис відображає динаміку національного доходу, а вісь ординат – динаміку сукупних витрат.

На противагу базовій моделі AD – AS у кейнсіанській моделі графік сукупних витрат є по суті графіком AD, а графік AS представлений бісектрисою. Чому? Тому що будь-який приріст національного доходу є результат збільшення обсягів виробництва і тим самим обсягами сукупної пропозиції.

Зверніть увагу на те, що функція споживання є лінійною від доходу. Тому графік такої функції переміщується на величину зміни споживання. Кожній функції споживання відповідає своя функція заощадження.

При побудові графіків споживання та заощадження зверніть увагу на тісний зв’язок між ними: якщо графік споживання переміщується вгору, то графік заощадження - вниз, і навпаки. Тільки у єдиному випадку: коли змінюється величина податків (T) – графіки споживання та заощадження переміщуються в одному напрямку. Графік споживання переміщується на величину МРС·Т, графік заощадження – на MPS·T.

Вступ

У даній главі ми будемо розглядати сукупний попит під кутом зору витрат – з метою зрозуміти сутність кейнсіанської теорії зайнятості, в основі якої лежить ефективний попит.

Мета даної глави – вивчити інструментарій для розуміння прямої залежності між сукупними витратами та сукупним обсягом виробництва і зайнятістю.

Для досягнення поставленої мети ми повинні, по-перше, вияснити, що таке споживання і заощадження, навчитися будувати їхні графіки, по-друге, зрозуміти економічну суть та вміти визначати параметри споживання та заощадження, і, по-третє, виявити основні фактори впливу на споживання і заощадження, що не пов’язані з доходом.

Об’єктом дослідження виступає національний ринок, а предметом – компоненти сукупних витрат – споживання і заощадження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]