Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
166.91 Кб
Скачать

Тема 1 мікроекономічна теорія як наука Методичні поради

Вивчення будь-якої дисципліни починається з аналізу предмету її дослідження та методу, яким вона при цьому користується.

В ході вивчення політичної економії ви вже познайомилися з тим, що основи мікроекономіка досліджує ринки окремих товарів, галузей, поведінку окремих споживачів та виробників, її основи були закладені в ХІХ столітті.

До цього вчені-економісти формували універсальні економічні принципи, що властиві для економіки в цілому, на всіх її рівнях і для всіх економік в різні часи.

Саме в ХІХ столітті на основі даних статистики, спостережень за власною поведінкою та поведінкою більшості людей були сформульовані закономірності попиту, споживання, взаємодії фірм на ринку, взаємо пристосування намірів споживачів та виробників.

Особливу роль в розвитку мікроекономічної теорії відіграла так звана “маржинальна революція”. Її суть полягала в переході до використання при дослідження динаміки затрат і результатів економічної діяльності за допомогою безмежно малих приростних величин. Це дозволило вченим при аналізі пропорцій виробництва та обміну використовувати математичні розрахунки . Тобто мікроекономіка стала справжньою сучасною наукою.

В центрі уваги мікроекономістів опинилася поведінка окремих людей з врахуванням впливу психології, соціальних та культурних факторів. Об’єктивні економічні процеси почали розглядатися через призму їх сприйняття свідомістю людей.

Більшість теорій, що будуть розглядатися в курсі мікроекономіки, грунтуються на моделях, розроблених неокласиками ще в кінці ХІХ - першій половині ХХ століття. Тобто це в першу чергу моделі, які показують умови досягнення рівноважного стану в поведінці виробників та споживачів, що приймають економічні рішення в умовах конкуренції, діють в саморегульованій економічній системі. Зрівноважений аналіз таким чином, є досить розвинутим, комплексним. Він дозволяє дослідити ту чи іншу економічну систему (виробничу, ринкову, споживчу) в “ідеальному стані”.

Хоч сама рівновага може на практиці не досягатися, або бути випадковим наслідком економічних дій людей, але умови її досягнення відіграють потужну роль в пізнанні тенденцій, закономірностей розвитку економічних процесів. Саме тому основне місце в підручниках з мікроекономіки займає аналіз зрівноважених моделей.

Важливо пам`ятати, що мікроекономіка є суспільною наукою. Тому особливе значення в мікроекономічних дослідженнях мають абстракції, узагальнення, припущення. Чи не найважливішим з них є постулат про раціональність поведінки всіх економічних суб’єктів, в якій би конкретній ролі вони не виступали. Вважається, що люди, здійснюючи свій економічний вибір, завжди прагнуть прийняти оптимальне рішення, порівнюючи можливий результат та жертви(витрати).

Саме теорія “людини раціональної” застосовувалася ще класиками економічної теорії. Тепер вона є значно складнішою, більш наближеною до реальних умов. Поведінку людей пояснюють не лише егоїзмом, грошовими інтересами. Сучасна теорія наполягає на тому, що на здійснення економічного вибору впливає недостатність інформації, недосконалість інтелекту, стереотипи поведінки, емоційність, групові інтереси. Підкреслюється, що разом з тим, все більше зростає роль духовних та культурних факторів, суспільно-політичного впливу. Робиться наголос на високій інформованості людей, підвищенні їх освітнього та культурного рівня. Головними вважаються потреби людей у самовираженні, зв’язках з іншими людьми, у культурній, політичній та духовній свободі. Це суттєво впливає на економічні рішення, що приймаються людьми.

Виникнення в умовах планової (командної) економіки типу “людини радянської” (homo soveticus) є одним з різновидів моделі “людини раціональної”. Тотальне одержавлення економіки, бюрократизм, зрівнялівка, спроба підпорядковувати особисті інтереси людей інтересам держави (а фактично - чиновників) поступово формували байдужість і споживацтво. Інтелект радянських людей нерідко використовувався для обману керівних органів, приховування можливостей та резервів на місцях, поширення тіньової економіки.

В умовах суцільного дефіциту ресурсів та товарів, відсутності економічної свободи та економічної відповідальності, здійснення реального економічного вибору як споживачами, так і виробниками було неможливим.

Не було, як правило, і потреби в застосуванні економічного мислення, тобто порівнянні альтернативних варіантів економічних дій та їх наслідків.

Але ситуація докорінно змінюється в умовах становлення ринкових принципів в економіці України. Особливого значення набуває оволодіння категоріями “альтернативних витрат”, “оптимальності”, “ефективності”, “порівняльної переваги”. Саме ці поняття є стрижневими в мікроекономіці. Знання закономірностей поведінки виробників та споживачів на різних ринках, з різним ступенем конкурентності та ринкової влади сприяє оптимізації вибору напрямів та обсягів діяльності українських підприємств, підвищенню ефективності.

В ході вивчення курсу мікроекономіки ми побачимо, що центральна роль відводиться дослідженню динаміки, затрат ресурсів, витрат зі збільшенням обсягів економічної діяльності. Тобто повністю зберігає своє значення граничний підхід, що грунтується на аналізі приростних величин(граничної корисності, граничного продукту, граничного доходу, граничних витрат і т.і.)

Порівняння граничних величин, що показують тенденції результатів та економічних витрат, дозволить нам сформулювати критерії оптимальності в поведінці як споживачів, так і підприємців. Граничні величини зберігають вони своє значення і при визначенні оптимальних обсягів виробництва та витрат для забезпечення економіки суспільними благами, що споживаються колективно.

Головною фігурою сучасної економіки є споживач. Тому суттєва роль відводиться дослідженню формування споживацького вибору, закономірностям поведінки попиту на різних товарних ринках. Адже в умовах розвинутих ринкових відносин саме споживачі встановлюють планку, вище якої виробники не можуть піднімати рівень витрат, якщо хочуть реалізувати свою продукцію і отримати дохід.

В свою чергу можливості маніпулювання затратами, витратами, випуском та ціною з боку виробників в різні періоди часу та на різних ринках суттєво відрізняються. Перш за все відмінності в економічній поведінці визначаються ступенем конкурентності ринків.

Ідеалом для багатьох економістів є чисто конкурентний ринок. Вважається, що тут найбільш яскраво проявляються принципи саморегулювання ринку, досягається ефективність у розподілі та використанні ресурсів, задоволенні потреб суспільства та окремих людей.

Оскільки більшість сучасних ринків є достатньо конкурентними, то засвоєння закономірностей поведінки фірм та споживачів в умовах досконалої конкуренції дозволяє значною мірою зрозуміти тенденції більшості реальних ринків.

Але не менш важливо розібратися в змісті монопольної влади та її впливі на формування виробничої та цінової політики фірм, на перерозподіл ресурсів і доходів між підприємцями та споживачами, а також між секторами економіки.

Активним учасником ринку в сучасних умовах є держава. Вивчаючи наступні теми, ми познайомимося не лише з перевагами конкурентного ринку, але зрозуміємо і його труднощі, прояви поразки. Саме “фіаско ринку” в певних економічних сферах потребує втручання державних органів для регулювання ринкових процесів. Це проблеми оптимізації розподілу ресурсів внаслідок зовнішніх ефектів (екстремалій), а також, для забезпечення суспільних благ, коректування діяльності природніх монополій та багато інших.

В сучасній мікроекономіці посилюється увага до теорії суспільного добробуту, що прагне знайти критерії оптимальності для суспільного виробництва в цілому.

Більшість тем в курсі мікроекономіки вивчається за допомогою широкого використання графіків. Питання про особливості застосування графічного методу потребує самостійного поглибленого вивчення. Для цього рекомендується звернутися до підручників:

  1. Долан Э.Дж., Линдсей Д.Е. Рынок: микроекономичческаяя модель.-СПб, 1992.-С.23-28; 2) Макконнелл К.Р., Брю С.Л. Экономикс. Ч.1-М:Республика.-1992,-С.29-35. 3) Фишер С., Дорнбуш Р., Шмалензи Р. Экономика.-М.: Дело.-1993.-С.15-19.

Доцільно також самостійно попрацювати для глибшого ознайомлення з етапами розвитку мікроекономічної теорії та вкладом певних економічних шкіл в сучасну теорію. Для цього можна звернутись до наступних джерел:

1)Барр Р. Политическая экономия.Т.1.М.: Международные отношения.-1995.-С.440-48; 2)Брагинский С.В., Певзнер Я.А. Политическая экономия: дискуссионные проблемы, пути обновления.-М.: Мысль.-1991.-С.47-135.

Вступ

В межах першої теми ми познайомимося з колом проблем, що вивчаються таким розділом економічної теорії, як мікроекономіка, а також з деякими обов’язковими поняттями, якими вона оперує.

Перш за все ми покажемо, що мікроекономіка досліджує поведінку окремих ланок економіки - так званих малих економічних одиниць. Наприклад, мікроекономіка пояснює, яким чином споживачі приймають рішення про те, який товар купити і в якій кількості. Яким чином може змінитися вибір споживача, якщо зміняться ціни на товари, або бюджетні можливості?

Мікроекономічна теорія фірми, в свою чергу, пояснює, як приймаються рішення щодо обсягу випуску товару, ціни на нього, як здійснюється вибір виробником тієї чи іншої комбінації капіталу та праці.

Поряд з цим, об’єктом вивчення мікроекономіки є також галузеві ринки, де взаємодіють виробники, що випускають однотипну продукцію. Як складаються відносини між конкурентами чи суперниками, як це впливає на цінову та виробничу політику учасників ринку? Який вплив на ринкові пропорції має поведінка споживачів, їхня реакція на зміни в ціні продукту і т.і.?

Ми розглянемо, що являють собою мікроекономічні теорії та моделі, які їхні можливості та обмеження.

Завершується розгляд теми аналізом основних етапів становлення мікроекономіки як особливого розділу теоретичної економіки та функцій, які виконує мікроекономічна теорія.

Лекція

План:

  1. Предмет мікроекономіки.

    1. Економічна теорія та мікроекономіка.

    2. Структуризація мікроекономічної ринкової системи

  2. Структура мікроекономічної теорії.

    1. Функціональна структура мікроринку.

    2. Функціональна структура мікроекономічних систем і структура мікроекономічної теорії.

  3. Особливості методу мікроекономічної теорії.

    1. Мікроекономічні теорії та моделі.

    2. Граничний та функціональний аналіз.

    3. Зрівноважений аналіз.

  4. Історичний розвиток та її основні функції мікроекономічної теорії.

    1. Етапи розвитку мікроекономічної теорії.

    2. Функції мікроекономічної теорії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]