Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

Тема 21

АГРАРНИЙ СЕКТОР МІКРОЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ: ПРОБЛЕМИ ФУНКЦІОНУВАННЯ І ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ

Методичні поради

Аграрний сектор є одним з найважливіших в економіці України: він забезпечує населення продуктами харчування, а промисловість – сировиною; з ним пов’язана значна кількість населення – як безпосередньо працюючих у різних сферах АПК, так і через соціальне походження. Від ефективності його функціонування залежить продовольча безпека, рівень соціальної напруги в суспільстві; продукція сільського господарства може бути надійним джерелом експортних надходжень.

Аграрний сектор України, необхідність реформування якого не викликає сумніву, має свої особливості розвитку та функціонування. На жаль, його сучасний стан не відповідає вимогам і можливостям країни. Тому виникає необхідність вивчення досвіду країн з розвинутим аграрним ринком для створення ефективно функціонуючого вітчизняного.

Основними проблемами теми є особливість розвитку та функціонування аграрного сектора економіки, формування попиту та пропозиції на продукцію сільського господарства, цін і доходу в довго- та короткостроковому періодах, можливість і межі державного регулювання, ефективність аграрної політики в Україні.

У зв’язку з великою кількістю та складністю названих проблем тему слід розглядати в двох лекціях, де в першій доцільно звернути увагу на вивчення питань ефективності функціонування аграрного сектору ринку і т.зв. “фермерської проблеми”, а у другій - розкрити теоретичні та методичні питання, пов’язані з державним регулюванням аграрного сектору і його ефективністю.

Відповідно, в першій лекції центральною категорією є фермерські доходи, далі ціни, попит та пропозиція. Належну увагу слід приділити графічним ілюстраціям впливу змін попиту та обсягів виробництва на фермерські ціни і доход в термінах моделей “P-D-S-Q” та “P-D-Q”.

В другій лекції центральними категоріями є державне регулювання та ефективність. Ці питання вимагають досконалого вивчення, для чого можна рекомендувати наступні видання:

  1. Біттер О. Функціонування агропродовольчого ринку в умовах низької платоспроможності населення // Економіка України. 1998. № 2.

  2. Государство и управление в США // Отв. ред. Л.И. Евенко. М., 1985.

  3. Державне управління: теорія і практика / За ред. проф. В.Б. Авер’янова. К., 1998.

Розміщенні в кінці теми контрольні питання, задачі та тести вимагають розв’язання. Це сприятиме поглибленню самостійного вивчення та засвоєння матеріалу.

Вступ

Одною з важливих теоретичних і практичних завдань економіки є досягнення ефективного функціонування її аграрного сектору. В Україні формування аграрного сектору відбувається в умовах становлення ринкової системи, але від інших галузей народного господарства відрізняється ряд особливостями у функціонуванні організаційно-економічних та соціально-економічних відносин. Ці особливості пов’язані з землею як головним об’єктом виробничих відносин і основним засобом виробництва, сезонним характером робот, складністю економічних та природних процесів відтворення, різноманітністю економічних зв’язків, які породжені входженням сільськогосподарського виробництва до агропромислового комплексу (АПК) і переплетенням різноманітних форм власності. Вони обумовлюють специфіку, яка проявляється у відносинах між людьми з приводу землі як основного об’єкту господарювання, користування та привласнення результатів її функціонування, а також в обороті капіталу, зайнятого в сільськогосподарському виробництві. Крім цього, є певні особливості в оцінці як кінцевого результату (ефекту), так і ефективності виробництва в аграрному секторі економіки, що заслуговує додаткової уваги та вивчення.

Як показує досвід країн з розвинутим аграрним ринком, в останні роки основні проблеми в сфері сільського господарства були пов’язані по-перше, з фермерською проблемою і, по-друге, з політикою держави по її відношенню.

Так, значні досягнення у сільському господарстві США не відповідають розмірам доходів виробників, можливостям фінансувати свою діяльність і отримувати прибутки, що ставить під сумнів економічні перспективи аграрного сектора. В певній мірі це може стосуватися і України. Рішення цієї проблеми пов’язується з державною допомогою сільському господарству. В якій мірі, формі та в яких межах це повинно відбуватися? Ці питання актуальні для України. Адже забезпечити ефективність виробництва, особливо в умовах перехідного періоду, виключно ринковий механізм не в стані, і тому значна роль повинна належати державному регулюванню.

Найбільш вагомі внески у теорію регулювання економіки пов’язані, насамперед, з працями Джона Мейнарда Кейнса (1883-1946), Джона Хікса (1904-1989), Пола Самюельсона (народ. у 1915 р.) та інших економістів.

Основна увага в темі буде приділена: 1) проблемі доходів сільськогосподарських виробників; 2) аграрній політиці держави; 3) визначенню її ефективності як у розвинутих аграрних країнах, так і в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]