Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
22.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
130.56 Кб
Скачать

Тема 22

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ СЕКТОР МІКРОЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ: ПРОБЛЕМИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА ДЕРЖАВНОГО

РЕГУЛЮВАННЯ

Методичні поради

Тема присвячена актуальним питанням економіки міста, принципам його розвитку та функціонування. В економічно розвинутих країнах міста, займаючи домінуюче становище в житті населення, породжують цілий ряд проблем, які набувають актуальності в Україні. Серед них найважливіші – транспортна, екологічна та бюджетна, які вимагають детального вивчення і розв’язання.

Індустріальний сектор мікроекономічної системи слід розглядати після вивчення та у взаємозв’язку з проблемами аграрного сектору: адже однією з економічних причин розвитку міста є здатність сільського господарства виробляти надлишок продовольства і технічних культур. Це сприяє вивільненню частини населення із сільського господарства, яка зосереджується переважно в містах, займаючись виробництвом несільськогосподарської продукції та послуг.

Основними категоріями теми є: вигода “переливу”; витрати “переливу”; економія, обумовлена агломерацією; ефект масштабу; метод сировинних балансів.

Серед проблем індустріального сектору особливо виділяється екологічна. Концентрація і зростання темпів виробництва у містах України без врахування можливостей оточуючого природного середовища, господарського навантаження, що допускається, може привести до його деградації, тому поглибленого самостійного вивчення вимагають проблеми екології, для чого слід використати наступні джерела:

1. Економіка України: десять років реформ. /За ред. З.Ватаманюка та С. Панчишина. – Львів: ЛНУ ім. Івана Франка. 2001. – С. 471-495.

2. Кучерявий В.П. Екологія. – Львів: Світ, 2000. – 500 С.

3. Мочерний С.В., Устименко О.А., Фомішин С.В. Політична економія: Навч. посіб. / - Херсон: “Видавництво Дніпро”, 2000. – С. 686-710.

4. Основи екології та соціології. / За ред. Бедрія Я.І. – Львів. – 210 С.

5. Экономика. / Под. ред. д-ра экон. наук проф. А.С.Булатова – М.: Юристъ. 2000. – С. 322-325.

Вступ

Актуальні проблеми розвитку та функціонування міст пов’язані з посиленням їх впливу на економічну діяльність суспільства і політико-економічні можливості країни. З ними пов’язані життя та професійна діяльність більшості населення країни. В містах зосереджуються багатства і джерела доходів; вони є центрами політики, науки, освіти, мистецтва, спорту, розваг; у пошуках роботи сюди прибувають люди, створюючи додаткові робочі місця та нові проблеми. Адже динаміка міст породжує транспортні проблеми і забруднення оточуючого середовища. У містах набули проблеми зростаючої наркоманії та злочинності, а міста України в останні роки заполонили бомжі, злодюжки і жебраки. Тут особливо відчутне розшарування суспільства за багатством, що призводить до соціального напруження.

Стримати зростання міст неможливо та й економічно недоцільно. Вивчення теми сприятиме глибшому розумінню наступних проблем: в чому причина виникнення міст? Що, з огляду економіки, обгрунтовує їх розвиток? Яка причина зростання передмістя? Які можливості вирішення питань регулювання має місцеве самоврядування, а яке уряд? Безперечно, знайти вичерпані відповіді на всі питання, що поставлені складною та багатогранною проблемою розвитку міста в одній темі неможливо. Але зростаюча актуальність даної проблеми вимагає постійного і докладного вивчення шляхів підвищення ефективності функціонування індустріального сектору економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]