Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Тема 19

РИНКИ З АСИМЕТРИЧНОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ

Методичні поради

Вивчаючи в попередніх темах критерії оптимальної поведінки споживачів та виробників, ми виходили з припущення, що вони є добре інформованими про економічні фактори, які визначають результати їхньої економічної діяльності. Але в реальній економіці все набагато складніше. Досить часто один з учасників економічного процесу значно краще за інших усвідомлений про якість продукту чи послуги. Таке явище отримало назву асиметричності інформації.

Дослідження ринків з нерівномірним розподілом інформації є досить новим, сучасним розділом мікроекономіки. Більшість моделей, що пояснюють механізм функціонування таких ринків, їх труднощі та можливість занепаду сформовані в 1970-1980 роках.

Ситуація асиметричності характерна для багатьох товарних та ресурсних ринків, в тому числі і ринків фінансового капіталу.

Фактично кожна дія людей, що пов’язана з майбутнім, має невизначений результат.

Вкладаючи гроші на депозитний рахунок, вкладник не може наперед визначити, як зміниться їхня купівельна спроможність на той час, коли виникне потреба скористатись заощадженими коштами. Не відома точно і майбутня вартість акцій, придбаних сьогодні, бо невизначеною є їхня віддача в майбутньому. Вибираючи майбутній фах, теж можна помилитися і не мати після закінчення вузу очікуваної фінансової віддачі від обраної спеціальності. Розпочавши експлуатацію покладів корисних копалин (наприклад, нафти), компанія не може бути впевненою в тому, скільки нафти можна буде отримати від нової свердловини. Тісно пов’язана з теорією ринку та невизначеності економіка реального капіталу та земельних ресурсів, тому що їхня цінність значною мірою визначається розміром майбутнього доходу, який від них можна буде отримати. Ось чому важливо розібратися в тому, як правильно зробити економічний вибір, стикаючись з проблемою недостатності інформації, як застрахувати себе від майбутніх омилок.

Вивчення матеріалу доцільно розпочати з аналізу ролі інформаціїдля передачі ринкових сигналів як невід’ємної умови ефективного функціонування будь-якого ринку.

Яким чином відсутність належної інформації може спричинити занепад ринку добре ілюструє модельАкерлофа, що досліджує наслідки недостатності інформації щодо якості товару на прикладі ринку автомобілів, які були у користуванні.

Потрібно розібратися в самих поняттях асиметричність,невизначеність та ризик. В багатьох підручниках поняттяризиктаневизначеністьвживають як синоніми. Ми будемо їх розділяти.Невизначеністьслід розуміти як ситуацію, коли люди не знають, що їх очікує в майбутньому. Аризикмає місце, коли люди можуть передбачити з певним ступенем ймовірності один з можливих результатів.

Важливо врахувати, що економічна поведінка різних людей в тих самих умовах може бути зовсім різною. Це значною мірою буде залежати від ставлення конкретної особи до ризику. Зверніть увагу, що економічні моделі здебільшого будуються на припущенні, що переважна більшість економічних агентів намагається уникнути ризику, тобто є йогопротивниками. Хоча в житті, звичайно, зустрічаються і любителі ризику, а такожбайдужідо нього люди.

На несприйнятті більшістю людей ризику будують свою комерційну діяльність страхові компанії. Вони допомагають уникнути ризику шляхом його об’єднання та розподілу. Спосіб зменшення негативних наслідків ризику залежить від його виду. В цьому плані потрібно розрізняти несистематичний (диверсифікабельний) та систематичний (недиверсифікабельний) ризик.

Можливість захворіти чи попасти в аварію незалежно від інших людей є яскравим прикладом ризику, якого можна уникнути шляхом розподілу між багатьма людьми. Це ризик диверсифікабельний і усувається об’єднанням ризику. Саме цей спосіб застосовують страхові компанії при страхуванні життя, здоров’я, майна, автомобілів і т.і. Можливість отримання ними конкурентних прибутків грунтується на розрахунку математичногоочікуваннявтрат на основі статистичного аналізу.

Серйозною проблемою цієї діяльності є моральний ризик, що виникає у зв’язку знекоректною поведінкоюклієнтів (обманом, зумисними діями, приховуванням інформації і т.і.).

Коли економічні збитки стосуються великої кількості людей одночасно, є дуже великими і виникають нерегулярно, то позбутись їх об’єднанням неможливо. Тут спрацьовує механізм розподілу ризику, а сам такий ризик називаютьсистематичним.

Розглядаючи закономірності функціонування ринку капіталів, ми показали, як визначається віддача від капітальних активів, який її зв’язок з розмірами майбутніх доходів. При цьому ми вважали, що ці доходи можливо спрогнозувати. Тепер ми покажемо, як ступінь ризику, з яким зустрічаються інвестори, впливає на ціну капітального активу та очікувану норму віддачі від нього. Зверніть увагу на те, що в умовах ризику інвестор вкладає гроші лише тоді, коли віддача від активу буде вищою, ніж від гарантованих капіталовкладень. Тобто при розрахунку поточної ціни ризикових активіввраховуютьгарантовану ставку дисконтуразом знадбавкою за ризик. Якою буде ця надбавка, залежатиме від ступеня ризику та можливості його усунення. Ціна ризикових активів буде відносно нижчою, ніж неризикових.

Цінний вклад в теорію ринків капіталу вніс Лауреат Нобелівської премії Джеймс Тобін. Він вивів закономірності формування структури капітальних активів інвесторами, що запобігають ризику. Ця теорія отримала назву “теорії портфеля активів”. Не менш важливою для розуміння формування реальних пропорцій на ринку фінансового капіталу є “теорія ефективних ринків”, що показує, яким чином і як швидко вся наявна інформація враховується в цінах активів.

В ситуації, коли споживач не впевнений в якості товару, він не буде готовий платити достойну ціну. Тому продавці високоякісної продукції дуже зацікавлені в поданні сигналу покупцеві про надійність продукції чи послуг. В якості ринковихсигналів найчастіше виступаєстандартизаціяпродукції тарепутаціяторгівельної марки або фірми, а такожгарантіїтапоруки. Потрібно розібратися, в яких ситуаціях найбільше підходить той чи інший ринковий сигнал, коли кожний з них більш ефективний.

Є ряд питань теми, які потребують поглибленого самостійного вивчення. В першу чергу до них можна віднести аналіз моделей, що характеризують асиметричність інформації на ринку праці. Зокрема, це проблема встановлення ефективної заробітної плати та проблема “замовника-агента” на приватних підприємствах. Матеріал для опрацювання цих питань найкраще взяти з підручника Р.Піндайка та Д.Рубінфельда “Мікроекономіка” - К.: Основи.-1996.-С.556-566.

Вступ

В даній темі ми зупинимося на таких найважливіших питаннях:

  1. Яким чином недостатність інформації деформує роботу ринкового механізму і може спричинити занепад певного ринку?

  2. Як фактор невизначеності змінює поведінку людей?

  3. Яким чином можна уникнути невизначеності і застрахуватися від майбутніх збитків?

Ми покажемо, що недостатність інформації або її нерівномірний розподіл між економічними агентами є дуже поширеним явищем як на товарних, так і на ресурсних ринках.

Відповідь на друге питання полягає в тому, що більшість людей не схильна ризикувати і тому готова платити гроші, щоб позбутися ризику.

Ми покажемо, яким чином в ринковій економіці схильність до ризику розподіляється серед окремих індивідів. При цьому ми проаналізуємо ринки, де розподіл ризиків відіграє суттєву роль.

На прикладі моделі “ринку халтури” ми проаналізуємо роль невизначеності на товарних ринках.

При аналізі ринків страхових послуг особлива увага приділяється розподілу та об’єднанню ризику.

Потім мова піде про ринки капіталу, де невизначеність та ризик зумовлюють коректування курсів цінних паперів.

В завершення теми ми проаналізуємо зміст та роль ринкових сигналів, що несуть потрібну інформацію і таким чином забезпечують більш ефективну роботу ринків товарів та послуг, а також ринку праці і страхових ринків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]