Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UO_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
102.4 Кб
Скачать

1.Порівняльна хар-ка фо і уо

Формування с-м ФО і УО на п-вах пояснюється тим,що кожен із них має власну мету,завдання, принципи та м-ди. Відмінності фін.обл(Ф) і упр.обл.(У):1Мета обліку: Ф-ведення обл.та складання форм установленої звітності. У-підготовка інф-ції для менеджерів різних рівнів упр-ня.2.Ступінь регламентації:Ф-ведення фін.обл.обов'язкове і регламентується законами і нормативними актами. У-ведення обл..не обов'язкове й залежить від рішення адміністрації 3.Характеристика іф.-ції обл.: Ф-містить факт. інф-цію.У-містить операт.,поточну,прогнозну інф-цію. 4.Масштаби охоплення ін.-цією:Ф-п-во в цілому.У-центри відповідальності,затрат,сегменти д-сті, види прод-ї. 5.Методологічне забезпеч. :Ф-розробляється та затверджується законодавчими актами в заг.прийнятому порядку. У-розробляється на п-ві і затв-ся керівником. 6.Користув. інф-ції: Ф- зн. користувачі інф-ції та менеджери п-ва. У-користувачі,що входять до складу управл.ланки п-ва. 7. Термін складання звітності: Ф-після звітного періоду відпов до існуючого законодавства. У-за вимогою: щоденно, заздалегідь до поч. зв. періоду.8-Точність іф.-ції: Ф-точна. У- приблизні дані,орієнтовані показники. 9.Методи зд-ня обліку: Ф-за доп подвійного запису на кореспон. рах-х. У-існує варіантність зд-ня обліку:за допомогою подвійного запису або за допомогою статистичних методів.10.Хар-ка даних звітності: Ф-факт. дані. У-факт.,планові,операт.,поточні та прогнозні дані. 11.Стр-ра обліку:Ф-активи=зобов'яз+власний калітал. У-згідно принципу <затрати-результа>.12. Ступінь відпов.:Ф- штрафні санкції, У-дисциплінарна відпов. 1З. Форма звітної інф:Ф-передбачені законодавством форми звітності. У-у формі зручній для користувачів. Поряд із відмінностями управлінський і фінансовий облік мають також спільні риси. По-перше, обидва види обліку передбачають викор-ня заг. інф-йної с-ми, зокрема дані обліку в-т, і для оцінювання запасів та визначення фін. рез-в, і для прийняття управл. рішень на різних стадіях і рівнях управління. По-друге, обидва види обліку базуються на концепції підзвітності менеджерів. ФО дає змогу оцінити рез-ти д-сті п-ва в цілому, а УО – у межах окремих сегментів д-сті.

2.Класифікація в-т у с-мі уо.

Для ефективної ор-ції УО необхідно викор екон. обґрунтовану класиф-цію в-т метою, якої є упорядкування в-т відповідно до вирішуваних завдань. В-ти класиф-ть в 2-х напрямках: За видами д-сті: 1)постачальницько-заготівельної д-сті - пов’язані з придбанням запасів: *за видами робіт; *в розрізі місць виникнення в-т; *за компонентами в-т (на підтримку запасів- пов’язані з володінням запасами, заг. щорічна Σ цих в-т приблизно = вкладам у запаси; пов’язані з розміром партій-залеж від к-сті зроблених замовлень та їх розміру, а не к-сті виробів що купується; пов'язаний із дефіцитом запасів-виникають в разі відсутності необхідних запасів; на управління запасами-утримання персоналу, який займається постачанням); *за ступенем впливу(регульовані, нерегульовані). 2)в-ти виробничої д-сті: *для калькулювання с/в – викор для оцінки д-сті та визначення фін рез-в (вичерпні-минулі, спожиті; невичерпні-теперішні, неспожиті; - за об’єктом витрат:*прямі витрати-можна віднести до об’єкту калькулювання економічно доцільним шляхом; непрямі; основні-понесення яких обумовлено технолог процесом, є обов’язковими; накладні-неповязані з технологічним процесом,а утвор для забезпечення умов організації. Прямі-основні та накладні-допоміжні співпадають не завжди. Непрямі в-ти підляг розподілу; - за елементами; - за калькуляційними статтями). *з метою прийняття управлінських рішень (1.релевантні-можуть бути змінені в наслідок прийняття управлінь рішення, нерелевантні-не можуть бути змінені;2.маржинальні-на виробництво додаткової одиниці продукції; середні-на вир-во одиниці продукції в середньому із всієї сукупності витрат; 3. дійсні-фактично понесені, можливі-втрачена вигода; 4.змінні, постійні).*для контролю та регулювання госп д-сті (1.регульовані, нерегульовані; 2.контрольовані, неконторльовані). 3)витрати фінансово-збутової д-сті (витрати пакувальних матеріалів, витрати на ремонт тари);*комісійні збори та платежі; *витрати на збір і поширення поточної маркетингової і-ції; *рекламні витрати;*витрати на маркетингові дослідженн; *представницькі витрати; *ін. витрати (утримання фінансово-збутового відділу, витрати на утрим торгових представництв). 4)витрати організаційної д-сті:* за характером (виробничі, загальгосп - адмін); *за напрямками формування(пов’язані з виконанням цільових ф-цій); *витрати з забезпечення функціонування служб та підрозділів;*витрати загально організаційної д-сті та управлінської д-сті.5)інвестиційної д-сті.

Залежно від мети обліку витрати групують в 3 напрямках: Для калькулювання та оцінки продукції:1) *вичерпні – збільшення зобов’язань або зменшення активів у процесі поточної діяльності для отримання доходу звітного періоду; *невичерпні – збільшення зобов’язань або зменшення активів у процесі поточної діяльності для отримання доходу або іншої вигоди у майб періоді. 2)*в-ти на продукцію – пов’язані з в0вом або придбанням товарів для реалізації. *в-ти періоду – не включають у собівартість запасів і розглядають як в-ти того періоду, в якому вони були здійснені 3)*прямі – можна безпосередньо віднести на певний об’єкт в-т економічно доцільним шляхом *непрямі - неможна безпосередньо віднести на певний об’єкт в-т економічно доцільним шляхом 4)*основні – сукупність прямих в-т на в-во продукції (прямі матер в-ти, в-ти на о/п, інші прямі в-ти) *накладні – в-ти пов’язані з процесом в-ва, які неможна віднести до певних виробів економічно доцільним шляхом 5) *конверсійні – в-ти на обробку сировини для перетворення її на гот.прод. З метою прийняття упр. рішень і калькулювання:1) *релевантні – в-ти, що можуть бути змінені внаслідок прийняття рішення. *нерелевантні - в-ти, які не залежать від прийняття рішення. В-ти, що становлять різницю між кількома рішення називають диференціальними в-ми. 2)*дійсні – потребують сплати грошей або в-ня інших активів *альтернативні – вигода, яка втрачається коли вибір одного напряму дії вимагає відмовитися від альтернативного рішення 3)* маржинальні – це в-ти на в-во додаткової одиниці продукції * середні – затрати на виготовлення одиниці прод на вирахування середніх затрат 4)*змінні – в-ти, що змінюються прямо пропорційно до зміни обсягу д-сті (або іншого фактора в-т) *постійні – в-ти, що лишаються не змінними в разі обсягу зміни д-сті (або іншого фактора в-т) * напівпостійні в-ти – в-ти, що змінюються ступінчасто при зміні обсягу діяльності *напівзмінні в-ти – в-ти, які змінюються не пряиопропорційно до обсягів діяльності З метою контролю та регулювання господарської діяльностіконтрольовані;неконтрольовані регульовані; нерегульовані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]