Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі питання.rtf
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
233.83 Кб
Скачать

1. Теоретичні аспекти технології резервування та бронювання місць у готелі

1.1 Сутність поняття «бронювання місць у готелі», способи та типи бронювання та резервування місць у готелі

Більша частина клієнтів перед приїздом до готелю бронюють номери. З цього процесу починається обслуговування гостей в готелі.

Бронювання - це попереднє замовлення місць і номерів у готелі [11; c. 123]. І для готелю, і для гостя бажано, щоб номери були заброньовані заздалегідь, і чим раніше, тим краще. Бронювання як система надійності в наданні місць в готелях включає багаті можливості. Бронювання активізує фінансові структури, збільшує гарантії по завантаженості номерного фонду, сприяє розширенню географії відвідувачів, формуючи перспективу використання готелів за рахунок договірних акцій. Бронювання укріплює партнерські зв'язки між регіонами, організаціями і компаніями по формуванню ринкових стосунків, ділових контактів у сфері бізнесу.

Постійні джерела заявок на бронювання - туристичні компанії, фірми, що займаються організацією виставок, симпозіумів, семінарів тощо, промислові та інші компанії, що мають в тому місці, де знаходиться готель, свій бізнес і що потребують розміщення своїх співробітників або партнерів по бізнесу. До постійних джерел бронювання, відноситься також централізоване резервування (GDS). Разові, епізодичні джерела заявок на бронювання - це, як правило, фізичні особи або компанії, в яких виникла необхідність в разовому розміщенні в готелі [6; c. 89].

Каналами отримання заявок на бронювання номерів в готелі можуть бути: телефон, факс, пошта, централізоване бронювання, Інтернет-бронювання [6; c, 88].

Телефон. Заявки на бронювання номерів по телефону приходять, як правило, від фізичних осіб і невеликих компаній.

Факс. Листи-заявки, що приходять факсом і запити, що містять, про бронювання місць і номерів в готелі, зазвичай приходять від компаній, організацій, фірм або туристичних агентств, які співробітничають з даним готелем. В даний час це найпоширеніший спосіб бронювання, здійснюваний безпосередньо готелем.

Пошта. Листи-заявки на розміщення можуть поступати в готель поштою у вигляді рекомендованих листів. Їх також можуть доставляти в готель кур'єри.

Централізоване резервування. Існують приєднана мережа бронювання і неприєднана система бронювання.

Приєднана мережа бронювання - інформаційний вихід в Глобальну мережу бронювання (GDS), який спрощує доступ світових туристичних агентств до системи бронювання. Глобальна мережа бронювання розроблена і належить крупним авіакомпаніям. Такі компанії мають власні системи бронювання, які займаються не лише бронюванням номерів або місць в готелі, але і продажем туристичних путівок, авіаквитків, прокатом автомобілів і ін. Найбільш крупними і популярними системами бронювання є: Galileo/apollo (United Airlines і British Airlines), Sabre (American Airlines), Amadeus (Lufthansa і Air France), Worldspan (Delta Airlines і Northwest Airlines). Бронювання часто переходять з одного готелю в інший через автоматизовану мережу бронювання. Якщо один готель повністю заброньований, то після повідомлення замовника це бронювання може бути переведено в інший готель цього ж ланцюжка, що знаходиться в цій же географічній місцевості. Така система бронювання значно підвищує завантаження не лише в даному готелі, але і в останніх готелях ланцюга. В цілому виграє весь ланцюг. Також це дозволяє ділитися всією статистичною інформацією, яка необхідна для планування подальшої діяльності по збільшенню продажів [13; c. 95].

Неприєднана система бронювання сполучає незалежні готелі, тобто що не належать готельному ланцюгу. Найбільш крупні готелі укладають контракти з двома або більш Центрами систем бронювання. Готель, що має неприєднану систему бронювання, може отримувати інформацію про бронювання з Глобальної мережі бронювання (GDS). Для цієї цілі створюються об'єднуючі системи, що дозволяють здійснювати інформаційний вихід в Глобальну мережу бронювання і в Інтернет-бронювання. Тому неприєднана система бронювання дозволяє використовувати багато переваг приєднаних систем бронювання.

Комп'ютерні системи, що належать незалежним консорціумам [UTELL, SRS (Steingerberger Reservation Service), FIDELIO] мають власні модулі бронювання. Дані модулі бронювання дозволяють спростити і прискорити процес бронювання, вести індивідуальні і групові резервування номерів, здійснювати відміну, коректування або перенесення броні в список очікування, призначати конкретні номери по раніше зробленому бронюванню. Модуль дозволяє здійснювати прийом депозиту для бронювання [13; c. 97]

Інтернет-бронювання. На сучасному ринку готельних послуг Інтернет-бронювання найбільш прогресивний і перспективний спосіб бронювання готельних номерів. Інтернет надає клієнтові можливість самостійно вибрати готель, отримати інформацію про вартість номера, послуги готелю, побачити вибраний ним номер тощо. При роботі з Інтернетом клієнт може задавати найбільш відповідні для нього параметри пошуку готелю (вартість номера, шведський стіл, устаткування готелю для розміщення гостей-інвалідів, наявність автостоянки, басейну, тренажерного залу тощо). Готелі в системі Інтернету мають не лише можливість рекламувати свої послуги, але і підтримувати зв'язок зі своїми постійними клієнтами через електронну пошту, пропонуючи їм різноманітні знижки і пільги.

Існує 3 варіанти комп'ютерного бронювання. Перший варіант передбачає замовлення місць в готелі через комп'ютерну мережу по телефону. Диспетчер по комп'ютерній мережі зв'язується з готелем і з'ясовує можливість бронювання. Проте цей спосіб досить витратний, оскільки віднімає багато часу на підбір необхідного варіанту. Крім того, цей спосіб не дуже зручний, оскільки потрібно багато часу для з'ясування умов бронювання і розміщення.

Другий варіант передбачає наявність в підприємства розміщення власної Інтернет-сторінки, на якій можливо здійснити бронювання необхідних номерів або послуг. Багато крупних і середніх готелів створюють свої сайти, на яких надаються послуги бронювання. Якщо готель має свою власну сторінку, реакція на заявки, що надходять, є функцією служби резервування самого готелю. Інтернет дає можливість, не виходячи з дому, без посередників отримати необхідну інформацію про готель, побачити, як оформлені номери [13; c. 129] Проте цей варіант не зовсім зручний для клієнта, який, вибираючи варіант, що задовольняє його, вимушений переглядати десятки сайтів різних готелів і витрачати на це багато часу і грошей.

Третій варіант передбачає членство готелю в одній з комп'ютерних систем бронювання і резервування. Подібні системи набувають величезної популярності, оскільки при широкому обхваті різних варіантів, володіють вельми низькими витратами на функціонування. Причому дані системи дозволяють здійснювати бронювання в режимі «он-лайн», тобто безпосередньо отримувати від готелю підтвердження броні або ж відмову в ній. Найбільшою популярністю користується система комп'ютерного бронювання і резервування «Amadeus». Ефективність цього способу залучення клієнтів тим вища, чим менший час відповіді на отримане замовлення. Швидкість відправлення підтвердження багато в чому залежить від ступеня автоматизації процесу обробки заявок, що надходять, і від чіткості взаємодії готелю й агента. Грамотна організація обміну інформацією між двома цими ланками дозволяє скоротити час одержання клієнтом підтвердження до мінімуму (в ідеалі так званий on-line має займати не більше 7 секунд). З'єднавши готельну АСУ і систему Інтернет-бронювання, готель і агент одержують можливість оперативного обміну інформацією про вільний номерний фонд, про пропоновані готелем категорії номерів і послуги, а також про поточні тарифи, знижки, спеціальні програми для гостей тощо. Одержавши можливість як завгодно частого відновлення тарифів, готель у свою чергу зможе вести більш гнучку цінову політику й адекватно реагувати на попит.

Існує декілька типів бронювання:

1. гарантоване бронювання;

2. негарантоване бронювання;

3. надбронювання [17].

Гарантоване бронювання (Guaranteed reservation) - резервування із спеціальним реєстрованим підтвердженням готелю про те, що він гарантує клієнтові отримання замовленого ним номера і в необхідний йому час. Клієнт, у свою чергу, гарантує сплатити номер, навіть якщо не зможе їм скористатися в разі нез'явлення (No show). Оплата за невикористаний номер стягується з клієнта, якщо він не зміг вчасно анулювати замовлення на розміщення в готелі. Зручність гарантованого бронювання полягає в тому, що гість постарається анулювати замовлення на номер, якщо не зможе цим номером скористатися. У разі, коли гість завчасно не попередив готель про відмову від поселення в указаний час, готель має право застосувати штрафні санкції до гостя, тим самим застрахувавши себе від недоотримання запланованих доходів [17].

Види гарантованого бронювання:

- бронювання по попередній оплаті;

- бронювання по виставленню рахунку (внесення депозиту або передоплата);

- бронювання під гарантію кредитної карти;

- бронювання під гарантію компанії або корпорації (з якими в готелю є відповідний договір);

- гарантоване бронювання ваучером.

Бронювання по попередній оплаті передбачає повну оплату за весь період перебування в готелі. Попередня оплата здійснюється, як правило, банківським переказом. Термін підтвердження передоплати встановлюється готелем, але не менше однієї доби до заїзду гостя. З точки зору служби прийому і бронювання це найбільш прийнятна форма гарантованого бронювання [17].

Бронювання по виставленню рахунку (внесення депозиту або передоплата) передбачає, що гість платить певну суму до заїзду. Сума авансу зазвичай включає вартість розміщення за одну добу + ПДВ. Якщо бронювання здійснюється на тривалий термін, то передоплата може бути більше. В разі відміни бронювання (до терміну, після якого починаються штрафні санкції) передоплата повертається, в разі зміни дати заїзду (зміни мають бути заявлені заздалегідь), передоплата переноситься, в разі заїзду гостя передоплата використовується для оплати за розміщення і інші готельні послуги. Передоплата вноситься, як правило, при неможливості банківського переказу або під гарантію кредитної карти [17].

Бронювання під гарантію кредитної карти. Більшість компаній міжнародних платіжних систем дотримуються політики страхування готельних підприємств. Ці компанії зобов'язали гостя виплачувати неустойку готелю в разі його неприбуття при гарантованому бронюванні. Суть цієї політики полягає в тому, що до тих пір, поки бронювання не скасоване (до встановленого терміну), готель має право накладати на клієнтів штрафні санкції, використовуючи дані по кредитних картах. Готель повинен застрахувати себе від неприбуття клієнта і відповідно від неотримання доходів. Готель просить клієнта вказати реквізити кредитної картки гостя, гарантуючи собі оплату номера навіть в разі неприбуття клієнта. На ім'я клієнта висилається бланк з проханням заповнити і вислати його у відділ бронювання готелю. На цих умовах готель погоджується тримати номер до прибуття гостя. Гість може анулювати замовлення, якщо бачить, що не зможе їм скористатися. У різних готелях терміни ануляція замовлення без штрафних санкцій різні. Це залежить від попиту на послуги того або іншого готелю. Як правило, ануляція замовлення без штрафних санкцій по відношенню до клієнта здійснюється не менше чим за 24 години до заїзду в готель. Пізніша ануляція або неприбуття в готель спричиняють за собою виплату готелю неустойки з боку клієнта у розмірі вартості розміщення в замовленому номері протягом однієї доби [17].

Бронювання під гарантію компанії або корпорації (з якими в готелю є відповідний договір). Різні компанії, корпорації, фірми укладають з готелем договори, які встановлюють, що всю фінансову відповідальність за неприбуття своїх співробітників або клієнтів несуть самі організації. В цьому випадку необхідний гарантійний лист від організації, що містить фразу: «в разі неприбуття прізвище, ім'я клієнта) і неможливості відміни бронювання до 18.00 в день заїзду компанія (назва компанії) гарантує оплату однієї ночі розміщення». Цей текст приблизний і залежить від політики взаємин між готелем і компанією [17].

Туристський ваучер - ще один вид гарантії турагенств перед готельним підприємством. Цей платіжний документ свідчить про попередню оплату клієнтом послуг розміщення турагенству. Туристський ваучер у свою чергу є гарантією оплати турагенства готелю за надані ним послуги [17].

Негарантоване бронювання (Non Guaranteed reservation). Цей тип бронювання не гарантує, що гість отримає номер, а готель, в разі неприбуття гостя, оплату за заброньований номер. Якщо гість не прибув до зазначеного терміну, готель зазнає збитки і тому виставляє вже заброньований номер на продаж як вільний. Якщо гість прибув після настання години ануляції (звичайно 18 годин), то готель має право надати гостю будь-який інший вільний номер [17].

Гості зазвичай вважають за краще негарантоване бронювання гарантованому, оскільки вважають, що прибудуть в готель раніше офіційної години відміни бронювання і не хочуть мати жодних фінансових зобов'язань. Проте ситуації з прибуттям гостей в готель досить часто складаються таким чином, що гість спізнюється оселитися до ануляції броні (затримка рейса, запізнення поїзда), тому існує спосіб переведення негарантованого бронювання в гарантоване бронювання. Гість зв'язується з готелем і пояснює причину затримки, службовець відділу бронювання, діючи згідно зі встановленими готелем правилами, перекладає негарантоване бронювання на гарантоване. Схема переведення виглядає приблизно так.

1. Службовець запрошує ім'я гостя і знаходить інформацію про бронювання в базі даних комп'ютера готелю.

2. Запрошує тип кредитної карти, номер, термін дії, ім'я власника.

3. Привласнює гостю новий номер підтвердження.

4. Вносить всю необхідну інформацію до бази даних комп'ютера готелю для зміни одного статусу бронювання на іншій.

Надбронювання (Overbooking), або перерезервування - маркетингова політика готелю, коли бронювання місць в готелі здійснюється понад ті, що є в наявності, іншими словами, - бронювання номерів без наявності реально вільних місць. Незважаючи на те що законодавства низки зарубіжних країн містять строгі норми відповідальності за відмову в наданні вже підтвердженого бронювання (так, законодавство штату Флорида в разі Overbooking зобов'язала готель знайти альтернативне розміщення, повернути завдаток за бронювання і сплатити штрафи у розмірі 500 доларів за кожного гостя, що не отримав необхідні готельні послуги), готелі проте йдуть на ризик, з власного досвіду знаючи зразковий рівень подальших неминучих відмов від бронювання, що приводять попит на готельні номери і їх пропозицію до рівноваги. І те і інше створює свої проблеми, оскільки в першому випадку готель вимушений платити неустойку за відмову у вже підтвердженому бронюванні, а в другому упускає свої можливості отримати максимальний прибуток. Як правило, в готелі 20% гостей, що зробили негарантоване бронювання, і 5%, що зробили гарантоване бронювання, не скористаються своїм замовленням. Система надбронювання має бути ретельно продумана і чітко регулюватися. Необхідно знати рівень неприбуття по різних видах бронювання, а саме: досліджувати різні групи клієнтів, що резервують номери, щоб визначити, який відсоток від загального числа замовлених номерів вони реально займали раніше. Аналіз видів резервування, часу резервування і сегментів клієнтів, що роблять резервування, дозволяє побудувати модель політики надбронювання. Службі бронювання слід використовувати цю систему розумно і обережно, оскільки випадки відмови гостям, що забронювали раніше місця в готелі, заважають встановленню довгострокових стосунків з ними, їх компаніями і їх туристичними агентами. У висококласних вітчизняних готелях, де дуже дорожать думкою своїх гостей, прагнуть не допускати випадків відмови гостям в поселенні по підтвердженому бронюванню [17].

Якщо ж з огляду на ряд обставин готель не може поселити клієнтів, що мають гарантоване бронювання, готель, як правило, розміщує таких клієнтів в рівноцінному готелі і оплачує одну ніч розміщення, переїзд, а також один телефонний дзвінок (приблизно 10 доларів США), пов'язаний з необхідністю людини повідомити про своє нове місцезнаходження. На такі випадки висококласний готель повинен мати хороші партнерські відношення з декількома найближчими готелями такого ж рівня. За жодними обставинами не можна переселяти в інший готель гостей, які були переселені в попередній раз. Також не рекомендується переселяти гостей із статусом VIP, представників однієї компанії і гостей, що забронювали номери на тривалий термін. Більш відповідним в цій ситуації буде гість, який прибув на одну ніч: і переселення і інший готель не сильно зашкодить його планам. При необхідності переселення до такого гостя обов'язково повинен вийти керівник служби прийому і розміщення або його заступник, вибачитися за те, що сталося і пояснити причину, за якою гостя вимушені переселити в інший готель. При переведенні гостя в інший готель оператори телефонної станції повинні мати відомості про прізвище гостя, переведеного в альтернативний готель для того, щоб переадресовувати повідомлення в інший готель. Якщо у гостя було зроблено бронювання більш ніж на добу і він хоче повернутися назад, то готель за свій рахунок зобов'язаний надати йому трансфер в будь-який слушний для гостя час. В разі повернення гостя йому слід запропонувати кращий номер, вручити подарунок від готелю і послання від генерального менеджера з вибаченнями за доставлені незручності. Це послання висилається на адресу гостя і в тому випадку, якщо клієнт не повернувся в спочатку заброньований готель. Виниклу ситуацію потрібно зафіксувати в «історії гостя». Інформація про всі переселення гостей в інші готелі має бути занесена в спеціальний документ - аркуш переселень (Relocation List) [17].

1.2 Технологічний процес бронювання та резервування номерів у готелі

Бронюванням номерів займаються менеджери відділу бронювання або служби прийому і розміщення. Саме до цих підрозділів надходять заявки на бронювання від клієнтів. У великих готелях високої категорії бронюванням займаються спеціально організовані служби бронювання та резервування готельних номерів, в інших готелях цю функцію можуть виконувати черговий адміністратор або портьє, які відносяться до служби прийому та розміщення, або менеджер маркетингової служби. Сьогодні багато готелів передають функції бронювання з служби прийому та розміщення до служби маркетингу та продаж. Суттєвим моментом для персоналу служби бронювання є спільна робота зі службою маркетингу та продаж, коли є великий обсяг групового бронювання. В будь-якому випадку, представники відділу маркетингу та продаж повинні володіти інформацією щодо обсягу вільних номерів для реалізації на випадок якщо виникає потенційний попит на них. У зв'язку з цим персонал служби бронювання повинен щодня підтримувати та поновлювати дані щодо замовлених та вільних номерах, щоб запобігнути повторне бронювання (overbooking). Повторне бронювання створює негативний імідж про готель та напряму впливає на повторне звернення до цього готелю [15; с. 96-98]

Технологічний цикл процесу «Бронювання та резервування» складається з наступних послідовних операцій:

1. Прийом заявки на бронювання номерів.

2. Аналіз інформації з бронювання

3. Визначення послідовності завантаження готелю.

4. Підтвердження заявки.

5. Обробка, введення в АСУ.

6. Передача інформації в службу прийому та розміщення.

З прийому заявки на бронювання починається процес співпраці клієнта та готелю. Заявка надходить по телефону, мережі Інтернет, пошті й іншим шляхом особисто від клієнта або посередника - фізичної чи юридичної особи. Кожну заявку повинен реєструвати відділ бронювання. Кожна заявка на бронювання номерів повинна містити наступну інформацію: дату та час заїзду, приблизну дату та час від'їзду, кількість гостей, категорію номеру, послуги в номері, послуги харчування, вартість (слід вказати, за що платить гість: за весь час перебування, за добу, за кожного гостя, за розміщення та харчування або за розміщення та сніданок), прізвище того, хто оплачує рахунок (або назва фірми), вид оплати (готівка, безготівковий, кредитна картка, нетрадиційні форми оплати, врахування пільг або знижок), особливі побажання (бронювання столика в ресторані, трансфер з аеропорту, можливість утримання в номері звіра) [6; c. 105].

Аналіз інформації з бронювання включає наступні дії: перевірка даних, вказаних у заявці на бронювання та пошук відповідних умов для клієнта. Після обробки замовлення працівник служби бронювання відправляє гостю підтвердження або відмову.

Підтвердження заявки - це спеціальне повідомлення гостю про те, що йому буде надано розміщення в готелі. Звичайно в підтвердженні вказуються номер реєстрації заявки, дата передбачуваного прибуття і вибуття гостя, тип замовленого номера, число гостей, число ліжок, що вимагаються, а також будь-які вимоги гостя, що спеціально обумовлюються. Клієнт бере із собою в готель це підтвердження на випадок будь-яких непередбачених ситуацій. Але таке підтвердження не завжди є гарантією для клієнта, оскільки існує правило: якщо гість не приїхав до 18 години, бронь знімається в тому випадку, коли в цьому є необхідність для готелю.

При цьому на заявку, отриману в усній формі або по телефону, прямує підтвердження у письмовій формі протягом одного дня. На заявку, отриману по телефону або по телеграфу, відповідь дається протягом декількох годинників, відповідно по телексу або по телеграфу. На заявку, прислану поштою, відповідь дається письмово, і вона відсилається поштою протягом 1-2 днів [13; c. 126].

Досить часто в своїй діяльності готельні підприємства використовують гарантоване підтвердження заявок. Це означає, що вони підтверджують бронювання тільки після отримання від клієнта відповідних гарантій оплати на випадок, якщо клієнт прибуде з запізненням або взагалі не прибуде. Такими гарантіями насамперед є передоплата в розмірі 50% або 100% вартості добового розміщення або розміщення протягом всього терміну, а також інформація щодо номеру кредитної картки клієнта. Звичайно з індивідуальних туристів беруть 50% від тарифу номера або місця в номері. Для туристських груп передбачені знижки за бронювання, проживання і навіть деякі послуги. Обсяг знижки залежить від числа людей у групі, терміну проживання. У середньому за бронювання місць для туристської групи береться оплата в розмірі 25 - 35% від тарифу [13; c. 129]. Передоплата потрібна і при розміщенні туристської групи. Це теж спосіб боротьби з «неявками». Однак у цьому випадку необхідно, щоб в законодавстві держави, в якій розташований готель, утримувалися строгі норми відповідальності за відмову клієнта від підтвердженого готелем бронювання.

Обробка, введення в АСУ. Після підтвердження кожна заявка вноситься до електронної системи бронювання. Якщо в бронюванні сталися які-небудь зміни або заявка була анульована, то це фіксується працівниками служби, для чого також використовуються спеціальні бланки. Для зручності і чіткішої роботи бланки використовуються різного кольору (наприклад: заявка на бронювання - білого кольору, зміна в бронюванні - рожевого; ануляція - зеленого кольору або різного розміру). При заповненні бланків повинно бути чітко вказано, хто і на чиє прохання вносив відповідні зміни або анулював заявку. Всі зміни і ануляції негайно вносяться до електронної системи бронювання, а гостю повідомляється, що бажані зміни в бронюванні були вироблені. У випадку бронювання по телефону й іншими неавтоматизованими формами оператор вводить інформацію до Журналу реєстрації заявок на бронювання номерів (місць) (форма №7-Г, додаток Б).

Заявка повинна містити таку інформацію:

- прізвище, ім'я осіб, котрі прибувають;

- дату прибуття, термін перебування, дату від'їзду;

- категорію номера, кількість номерів;

- форму оплати (готівкова, безготівкова, реквізити організації, яка оплачує послуги) [13; c. 132].

Відповідно до заявок відділ бронювання складає перспективний план заселення готелю на певний період - добу, тиждень, місяць, рік. Вагомий аспект цього процесу полягає в своєчасній реєстрації замовлення та прискіпливому веденні бази даних.

Передача інформації в службу прийому та розміщення. Інформація, яка зберігається у служби бронювання після відправлення підтвердження спрямовується до служби прийому та розміщення, яка безпосередньо готує для гостя номери та всі умови розміщення, вказані в заявці.

До функцій служби бронювання відноситься також і ведення картотеки гостей. На кожного гостя після його перебування в готелі заповнюється спеціальна картка. Інформація збирається зі всіх служб, що мали контакт з гостем. Дана інформація зберігається в архіві і при повторному приїзді клієнта в готель дозволяє більш повно врахувати всі його потреби і побажання. Ця інформація також дозволяє уникнути повторної зустрічі з «небажаними» гостями - проблемними клієнтами, які або не сплатили за розміщення в готелі, або поводилися неналежним чином, або завдали матеріального збитку майну готелю

Таким чином, процес бронювання та резервування місць в готелі є першим контактом гостя з готелем. Від того наскільки правильно та чітко побудовані стандарти бронювання та резервування місць у готелях залежить перше, а іноді найголовніше враження потенційних гостей. З огляду на це, у готелях намагаються запропонувати різні способи та типи бронювання з метою полегшити цей процес для клієнтів, зробити його найбільш зручним. Так, зокрема, в ході дослідження було встановлено, що в готелях заявки на бронювання та резервування номерів та місць приймаються за допомогою різних каналів: телефон, факс, пошта, Інтернет, глобальні системи бронювання тощо. Крім того, бронювання номерів в готелях буває двох типів - гарантоване і негарантоване. Гарантоване, в свою чергу, для зручності клієнтів має декілька видів: бронювання по попередній оплаті; бронювання по виставленню рахунку (внесення депозиту або передоплата); бронювання під гарантію кредитної карти; бронювання під гарантію компанії або корпорації (з якими в готелю є відповідний договір); гарантоване бронювання ваучером.