Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciї-15.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.27 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Луцький національний технічний університет проектування машин та обладнання для вирощування і зберігання сільськогосподарських культур

Конспект лекцій

для студентів фахового напрямку

„Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва”

машинобудівного факультету

Редакційно-видавничий відділ

Луцького національний технічного університету

Луцьк 2015

УДК 631.365

ББК 41.47

Д 44

Проектування машин та обладнання для вирощування і збирання сільськогосподарських культур. Конспект лекцій для студентів фахового напрямку „Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва ” машинобудівного факультету.

Дідух В.Ф. Луцьк: ЛНТУ, 2015. – 84 с.

Укладач: В.Ф.Дідух,

д.т.н., професор

Рецензент: С.Є.Голячук,

к.т.н., доцент

Відповідальний за випуск: І.Є. Цизь

Затверджено науково-методичною комісією машинобудівного факультету Луцького НТУ,

протокол № _________ від ________ 2015 р.

Затверджено на засіданні кафедри сільськогосподарського машинобудування,

протокол № ________ від _________ 2015 р.

ЗМІСТ

Передмова .......................................................................................................4

Тема 1. Загальне поняття про проектування .…………………………………5

Тема 2. Необхідні умови початку проектування технічних засобів.……….15

Тема 3. Основні параметри машини та обладнання………….……………..25

Тема 4. Розробка документації при проектуванні сільськогосподарських машин……………………………………………………………………………35

Тема 5. Особливості технології виготовлення сільськогосподарської техніки………………………………………………..………………………….45

Тема 6. Сучасний етап розвитку інженерної діяльності і проектування…………………………………………….……………………..55

Тема 7. Метологічні принципи постановки і вирішення інженерних задач…75

Перелік питань, які включені до екзаменаційних білетів…….....................180

Рекомендована література ..........................................................................183

ПЕРЕДМОВА

На теренах України є ґрунти, які при відповідному відношенні до них та технічному забезпеченні сільськогосподарських виробників можуть не тільки повною мірою задовольнити населення продуктами харчування, але й вивести державу з числа економічно незалежних держав.

Пошук нових технологій вирощування і збирання сільськогосподарських культур нерозривно повязні з їх технічним забезпеченням, яке на сьогоднішній день бажає бути кращим. Орієнтація на світові технології призвела до фактичного знищення власного сільськогосподарського машинобудування в державі.

Сільськогосподарське машинобудування ще недавно було однією з ведучих галузей народного господарства країни. Проводилось неперервне удосконалення машин і засобів механізації через збільшення номенклатури, потужності технічних засобів, зменшення маси, а також підвищення їх якості, надійності й довговічності.

Машини, які використовуються в сільськогосподарському виробництві, повинні мати не тільки високі експлуатаційні характеристики, але й їх виготовлення з найменшими затратами праці та матеріальних засобів. Фактично вітчизняна сільськогосподарська техніка стала неконкурентноздатною через вказані фактори. Відтак при їх виготовлені необхідно використовувати найбільш прогресивні процеси і впроваджувати останні досягнення науки і техніки.

Одним з важливих етапів виробництва сільськогосподарської техніки є процес її проектування. Сучасні методи проектуваня дозволяють мінімізувати прояв прийнятих помилкових інженерних рішень. Проте їх ефективне застосування можливе за умови творчого підходу інженерів-конструкторів при виконання поставлених завдань, який формується на основі знань про алгоритм проектування технічних засобів загалом, умов сучасних виробництв, технологій виготовлення виробів від деталей до складних технічних систем.

Мета лекційного курсу – дати студентам основи знань з проектування і виготовлення машин для вирощування і збирання сільськогосподарських культур, специфічними особливостями вказаних процесів.

Курс “Проектування машин та обладнання для вирощування і збирання сільськогосподарських культур” базується на отриманні студентами знання з таких дисциплін, як технологія вирощування продукції рослинництва; теорія, конструкція і розрахунок сільськогосподарських машин, взаємозаміна, стандартизація та технічні вимірювання, сільськогосподарські машини та інших.

При підготовці пропонованого конспекту були використані матеріали з відомих підручників, а також матеріали монографій, технічної періодики, нормативно-технічної та методичної документації.

Курс лекцій має конспективний характер, тобто в ньому подані основні положення теоретичного матеріалу, що надається студентам на лекційних заняттях. Це видання призначене для користування студентами при прослуховуванні лекційного курсу, а також при самостійній підготовці. Для цього в кінці конспекту пропонується список літератури.

Отримані знання необхідні не тільки спеціалістам сільськогосподарського виробництва, але й майбутнім інженерам науково-дослідних установ, конструкторських бюро, машинно-випробувальних станцій, проектно-технологічних служб.

Теоретичний курс “Проектування машин та обладнання для вирощування і збирання сільськогосподарських культур” передбачає вивчення вісьмох тем. Загальний обсяг лекційного матеріалу для денної форми навчання складає 30 год, заочної – 8год.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]