Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 (1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
101.38 Кб
Скачать

13

Тема 1 Роль структури управління у формуванні іс

  1. Потреба в застосуванні інформаційних систем на підприємстві

  2. Функції управління підприємством

  3. Інформаційні підсистеми управління

  4. Типи даних в управлінських ІС та системи їх обробки

1. Потреба в застосуванні інформаційних систем на підприємстві

Обговорюючи проблеми використання ІТ в бізнесі, не слід говорити про інформаційні технології взагалі. До теперішнього часу створено тисячі програмних продуктів, сотні технологій, десятки протоколів та угод про розробку і використання інтерфейсів, міжнародних стандартів у галузі ІТ-додатків. На відміну від побутової сфери, де ІТ використовуються безпосередньо (аудіо-та відеотехніка, мобільний телефонний зв'язок, цифрові фототелевізійні системи, технології обробки текстів і зображень, широкий спектр інформаційних послуг і т. д.). Застосування ІТ з метою інформатизації бізнесу відбувається - за допомогою розробки та впровадження інформаційних систем різного призначення. Інформаційні технології є засобом перетворення даних і формування інформаційних потоків всередині і поза підприємством. У рамках однієї інформаційної системи можуть використовуватися десятки ІТ. Таким чином, інформаційна система підприємства є середовищем для реалізації сучасних ІТ.

Інформаційні системи (ІС) можуть дуже відрізнятися за своїми функціями, архітектурою, реалізацією в залежності від конкретної області застосування. Однак можна виділити принаймні дві властивості, які є загальними для всіх інформаційних систем.

По-перше, будь-яка інформаційна система призначена для збору, зберігання і обробки інформації.

По-друге, інформаційні системи орієнтуються на кінцевого користувача, наприклад, банківського клерка, працівника складу, бухгалтера або чиновника міської адміністрації. Такі користувачі можуть бути дуже далекі від світу комп'ютерів. Для них персональний комп'ютер є всього лише засобом забезпечення професійної діяльності.

Тому інформаційна система повинна бути простою та зручною, забезпечувати кінцевого користувача всіма необхідними для його роботи функціями, але в той же час не дати йому можливості виконувати будь-які дії, які могли б завдати шкоди інформаційної системі.

Конкретні завдання, які повинні вирішуватися інформаційною системою, залежать від тієї прикладної області, для якої система призначена. Області застосування інформаційних систем різноманітні: банківська справа, страхування, медицина, транспорт, освіта, державне управління, розробка програмного забезпечення і т. д. Важко знайти область ділової активності, в якій сьогодні можна було б обійтися без використання інформаційних систем. З іншого боку, конкретні завдання, які вирішуються банківськими інформаційними системами, відрізняються від завдань, для вирішення яких створюються медичні або транспортні інформаційні системи.

Об'єднує всі системи одна основна обставина: керівництво компаній відчуває потребу в достовірній інформації про різні аспекти бізнесу компанії і зовнішнього середовища з метою підтримки прийняття рішень. Від цього залежить якість управління компанією, можливість ефективного планування її діяльності, виживання в умовах жорсткої конкурентної боротьби. При цьому досить важливими є наочність форм подання інформації, швидкість отримання нових видів знаннь, можливість аналізу оперативних данних.

Створення і використання інформаційної системи передбачає виконання наступних умов:

  • структура ІС та її функціональне призначення повинні відповідати цілям, які стоять перед організацією. Наприклад, у комерційній фірмі (ІС) - ефективний бізнес, отримання максимальної вигоди; на державному підприємстві - вирішення економічних і соціальних завдань;

  • інформаційна система повинна контролюватися працівниками, які розуміють її призначення, мету і завдання, і використовуватися у відповідності з основними соціальними і етичними принципами;

  • ІС повинна надавати достовірну, надійну, систематизовану та своєчасну інформацію.

Таким чином, для створення та використання ІС необхідно спочатку зрозуміти і розробити структуру, функції і політику підприємства, цілі управління та прийнятих рішень, можливості застосовуваної технології. Створення ІС повинно починатися з аналізу структури управління організацією.