Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkazivki_do_zbirnika_po_BZhD.doc
Скачиваний:
262
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

95

Методичні вказівки до збірника по бжд

Зміст

СТРЕС І ЙОГО ПОПЕРЕДЖЕННЯ..........................................

2

РИЗИК. ВИЗНАЧЕННЯ ВЕЛИЧИНИ РИЗИКУ.....................

15

ВИЗНАЧЕННЯ ХРОНОТИПУ ЛЮДИНИ.............................

24

ВИЗНАЧЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ЛЮДИНИ........................................................................................

31

НАДАННЯ ДОЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ............................

41

ХАРЧОВІ ДОБАВКИ ТА ЇХ НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЛЮДИНИ.

59

РОЗРОБЛЕННЯ ЗБАЛАНСОВАНОГО ХАРЧУВАННЯ......

78

ТЕХНОГЕННА БЕЗПЕКА...........................................................

83

ЛІТЕРАТУРА..................................................................................

93

Практична робота №1 стрес і його попередження Мета роботи

Набуття практичних знань щодо визначення типів темпераментів і показника емоцій людей, що впливають на розвиток стресу, а також практичних навичок попередження його негативних наслідків за допомогою аутогенного тренування, яке дає змогу знімати стресовий стан, що сприяє збереженню здоров'я і працездатності, допомагає виконувати складні завдання у звичайних і екстремальних ситуаціях.

Загальні положення

Одним з найнебезпечніших для життєдіяльності станів людського організму є стресовий стан, тобто стан, що характеризується впливом стресу.

Під стресом (від англ. — тиск, натиск, напруга) прийнято розуміти стан психічної напруженості, викликаний труднощами, небезпеками, які виникають у людини під час вирішення важливого для неї завдання. Поняття «стрес» у 1936 р. увів канадський фізіолог Г. Сальє при описі механізму фізіологічної адаптації. Стосовно проблеми безпеки діяльності, як правило, говорять про трудовий стрес.

Стрес виявляється в зростанні біоелектричної активності мозку, підвищенні частоти серцебиття, підвищенні систолічного тиску крові, розширенні кровоносних судин, збільшенні вмісту лейкоцитів у крові, тобто в цілому ряді фізіологічних зрушень в організмі, що сприяють підвищенню його енергетичних можливостей і успішності виконання складних та небезпечних дій. Тому сам собою стрес є не тільки доцільною захисною реакцією людського організму, а й механізмом, який сприяє успіху трудової діяльності. Стрес позитивно впливає на результати лише до тих пір, поки він не перевищив критичного рівня.

При перевищенні цього рівня в організмі розвивається процес гіпермобілізації, який тягне за собою порушення механізмів саморегуляції і погіршення результатів діяльності, аж до її зриву.

Стрес, що перевищує критичний рівень, називають дистресом. В стані дистресу людина здається метушливою, загнаною, яка працює через силу і не бачить, що відбувається навколо. В результаті виникають небезпечні ситуації, підвищується ймовірність нещасних випадків. Прояв активації дуже індивідуальний. Люди із сильною нервовою системою під час виконання звичайних завдань під впливом активації підвищують продуктивність праці. Люди ж з більш слабкою нервовою системою і більш тривожні відповідають високою активацією уже на порівняно прості завдання, тобто переходять у стан дистресу з усіма наслідками, які випливають звідси.

Проте схильність людей до нещасних випадків створюють не тільки стресори, породжувані процесом виробництва. Не меншою мірою впливають на людей і конфлікти, що виникають у різних сферах особистого життя. На основі вивчення нещасних випадків в промисловості Детройта було встановлено, що більшості з них передували конфлікти в особистому житті. Нещасний випадок — це лише ланка тривалого динамічного процесу, що включає в себе період «до», «під час» і «після події». Розвиток стресу тісно пов'язаний з емоціями і життєвими темпераментами людей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]