Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самоменеджмент методичка.doc
Скачиваний:
271
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молод та спорту України

Луцький національний технічний університет

Самоменеджмент Конспект лекцій для студентів спеціальності 7.03060101 «Менеджмент і адміністрування» навчально-наукового центру післядипломної освіти

РЕДАКЦІЙНО-ВИДАВНИЧИЙ ВІДДІЛ

ЛУЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

ЛУЦЬК 2011

УДК 658:338.48(07)

ББК 65.290-2:65.433 Я73

Л 78

Самоменеджмент. Конспект лекцій для студентів спеціальність: 7.03060101 «Менеджмент і адміністрування» навчально-наукового центру післядипломної освіти / І.Ф. Лорві. - Луцьк: ЛНТУ, 2011.– 136с.

Укладач : Лорві І.Ф., ассистент.

Рецензенти: Василик Н.М., к.е.н., в.о. доцента

Відповідальний Морохова В.О., к.е.н., професор.

за випуск:

Затверджено науково-методичною радою ЛНТУ,

протокол № __ від __________ 2011р.

Рекомендовано до друку науково-методичною радою навчально-науково-виробничого інституту економіки та управління ЛНТУ,

протокол № 1 від 27 серпня 2011р.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри менеджменту та маркетингу,

протокол № 1 від 27 серпня 2011р.

©І.Ф.Лорві, 2011

ЗМІСТ

Передмова

4

Тема 1. Методологічні підходи до самоменеджменту

5

Тема 2. Планування особистої роботи менеджера

15

Тема 3. Організовування діяльності менеджера

71

Тема 4. Самомотивування та самоконтроль менеджера

100

Тема 5. Формування якостей ефективного менеджера

115

Тема 6. Розвиток менеджерського потенціалу

123

Список рекомендованих джерел

130

Передмова

Ефективний менеджмент і організація праці менеджера є ключовою передумовою успішного функціонування організації. Особливість менеджменту в Україні полягає у тому, що колишні управлінські схеми вже не працюють, а сучасні ринкові підходи та методи ще неможливо повністю використовувати у теперішніх економічних і політичних умовах. Тому кожен керівник вибирає ті елементи менеджменту, які, на його погляд, краще всього підходять до конкретної ситуації і здаються йому найбільш корисними для успішної роботи при досягненні цілей організації.

Нові умови господарювання вимагають від власників, керівників, менеджерів уміння розробляти стратегію і тактику розвитку своєї організації. Тому сучасні керівники підприємств повинні знати теоретичні та практичні положення організації праці менеджера, форми та методи побудови всього механізму управління організацією.

Метою вивчення дисципліни «Самоменеджмент» є оволодіння теоретичними знаннями і практичними навичками з питань особистісного розвитку менеджера; формування у студентів індивідуальних особливостей та поведінкових навичок, які необхідні майбутньому керівнику; розвиток у майбутніх менеджерів умінь організовувати особисту працю.

Завданням вивчення дисципліни є теоретична та практична підготовка студентів із питань: визначення особистісних цінностей та цілей менеджера; управління саморозвитком особистості; розвинення навичок ефективного керівництва; організації управлінської діяльності менеджерів різних рівнів; застосування сучасних принципів та напрямів наукової організації діяльності менеджера; використання часу як ресурсу.

Результати вивчення дисципліни дозволять здійснити практичну підготовку та сформувати ряд відповідних професійних і особистісних якостей.