Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10 Елементарні конструкції мови VBA.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
375.3 Кб
Скачать

Тема 12. Основи офісного програмування

Лекція 10. Елементарні конструкції та оператори мови VBA

10.1. Елементи головного вікна інтегрованого середовища VBA.

Після завантаження інтегрованого середовища VBA, на екрані з’являється головне вікно програми (рис.10.1).

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Рис. 10.1. Головне вікно інтегрованого середовища мови VBA

Головне вікно середовища VBA має наступні інтерфейсні елементи:

  1. заголовок вікна зі стандартними кнопками управління у правому куті;

  2. головне меню команд та панель інструментів Standard; головне меню містить як стандартні команди, характерні для більшості Windows–вікон, так і специфічні, характерні тільки для середовища VBA (Run, Debug, Tools, Add-Ins); панель інструментів Standard містить піктограми часто вживаних команд під час роботи над проектами; у разі відсутності панелі її можна встановити командою View -Toolbars-Standard;

  3. вікно проектів VBAProjects; у цьому вікні наводиться ієрархічна структура елементів, з яких складається проект, подібно до того, як це робиться у програмі Проводник; у нашому випадку проект містить лише одну форму UserForm1;

  4. вікно властивостей Properties Window; у цьому вікні наводяться за алфавітом всі назви властивостей активного об’єкта (вкладка Alphabetic) та відповідні значення кожної властивості ( вкладка Categorized);

  5. вікно форм Form служить для розміщення у ньому форм;

  6. палітра інструментів ToolBox містить усі потрібні для створення проектів інструменти;

  7. вікно негайного виконання операторів програмного коду Immediate; у цьому вікні можна задати або змінити значення та властивості змінних; відлагодити будь-який оператор і переглянути результат його виконання; ввести нові оператори і зразу ж їх виконати;

  8. вікно перегляду локальних змінних Locals; у цьому вікні відображуються імена, значення та типи змінних, які є доступними у виконуваній в даний момент процедурі;

  9. вікно перегляду значень контрольованих змінних Watches; у цьому вікні відображуються імена, значення та типи змінних, які контролюються користувачем.

    1. Особливості мови VBA.

Мова VBA є діалектом мови програмування високого рівня Visual Basic, тому вони багато в чому подібні. Але ці дві мови мають і принципові відмінності. Програми, створені у середовищі Visual Basic, є повністю самостійними програмними продуктами, які можуть бути виконані безпосередньо у середовищі цієї мови. Засобами мови VBA створюють проекти, які складаються з багатьох файлів, у середовищі певного офісного додатку (Word, Excel, Access і т.п.). VBA-проекти не є самостійними програмними продуктами - вони лише обслуговують документи тих додатків, у якому ці проекти створені. Наприклад, якщо VBA-проект створений у середовищі табличного процесора MS Excel, то він обслуговуватиме електронну таблицю, якщо ж VBA-проект створений у середовищі текстового процесора Word, то він обслуговуватиме текстовий документ і т.д. Головне призначення цих VBA-проектів – автоматизувати роботу з документами офісних додатків. Інакше кажучи, за допомогою мови VBA можна значно розширити можливості офісних додатків. Тому знання цієї мови є важливим для користувачів.

Мова VBA є мовою об’єктно-орієнтованого (ООП) та візуального програмування. Основна ідея ООП полягає в об’єднанні даних і засобів їх опрацювання (методів) у принципово новий тип даних, який називають об’єктом. В арсеналі мови VBA є багато стандартних об’єктів. Кожен з них має цілу низку властивостей, які можна підлаштовувати під потреби та смаки розробника проекту. Автоматизація програмування досягається завдяки тому, що є можливість перенести об’єкт з палітри інструментів у форму проекту і за необхідності змінити властивості об’єкту. Відпадає потреба писати цілі фрагменти програми – достатньо використати готовий об’єкт, налаштувавши його під свої потреби. Процес перенесення об’єктів з палітри на екран контролюється розробником проекту візуально, і в цьому полягає привабливість і ще одна перевага нового стилю програмування. Таким чином, об’єкт – це сукупність даних та деякого програмного коду, який має можливість на ці дані певним чином впливати, оформлена у вигляді однієї неподільної структурної одиниці. Одним із таких об’єктів є форма (рис.10.2).

Рис 10.2. Форма об’єкта VBA-проекту

Формою називається об’єкт, який володіє усіма властивостями Windows-вікна і призначений для розташування у ньому всіх інших компонентів (об’єктів) проекту. Розміщувані у формі компоненти (об’єкти) служать для того, щоб організувати діалог користувача проекту з комп’ютером під час роботи з проектом, тому форми називаються вікнами користувача, або ж вікнами UserForm. До об’єктів мови VBA належать також елементи керування, які в процесі створення проекту переносять з панелі інструментів на форму.

Розглянемо ці елементи детальніше.

- мітка або напис (Label) – це деякий текст, який містить яку-небудь пояснюючу інформацію (коментар) стосовно інших об’єктів, розміщених на формі.

- текстове поле (TextBox) – вікно, за допомогою якого під час виконання проекту вводять дані стрічкового типу;

- список(ListBox); - поле зі списком (ComboBox) – ці два компоненти проекту пропонують відповідно два варіанти вибору конкретного значення із багатьох можливих значень; якщо деякий набір значень (наприклад, список районів області) помістити в елемент ListBox, то потім із цього списку можна вибрати потрібне значення, однак самого списку змінити не можна; якщо ж цей набір значень помістити в елемент ComboBox, то потім із цього списку можна і потрібне значення вибрати, і список змінити, наприклад, додавши або вилучивши з нього ще кілька значень.

- командна кнопка (CommandButton) – використовується для запуску на виконання процедур проекту, зупинки їх виконання, очищення значень текстових вікон і т.п. Прикладами таких кнопок є кнопки Ok, Да, Нет, Отмена та інші; для кожної командної кнопки розробником проекту має бути написана відповідна підпрограма засобами мови VBA.

- рамка (Frame) – використовується для візуального об’єднання яких-небудь елементів управління в одну групу, стверджуючи тим самим, що ці елементи певним чином пов’язані між собою.

- прапорець (CheckBox); -перемикач (OptionButton) – використовуються тоді, коли користувачу потрібно зробити вибір із кількох варіантів; обидва компоненти мають два стійких стани: вкл. і викл; якщо прапорці об’єднані в групу, то користувач має право активізувати і один, і два, і більше прапорців; якщо перемикачі об’єднані в групу, то, активізувавши один зних, ми автоматично робимо пасивними інші.

- лінійка прокручування (ScrollBar); - лічильник (SpinButton) – ці два об’єкти дозволяють змінювати значення у певній комірці, якщо задані початкове та кінцеве значення та крок зміни цього значення.

- вимикач (ToggleButton); - набір вкладок (TabStrip);

- набір сторінок (MultiPage); - малюнок (Image);

- поле зі згоранням (RefEdit).

Форми та елементи керування - це далеко не повний перелік об’єктів, які використовує мова VBA. Якщо проекти створюються у середовищі табличного процесора Excel, то стають доступними об’єкти Excel, якщо ж проекти створюються у середовищі табличного процесора Word, то стають доступними об’єкти Word, і т. д. Зокрема, основними об’єктами Excel є:

  • Application (додаток ); використовується для налаштування середовища Excel;

  • Workbook (робоча книга); використовується для роботи з робочими книгами Excel;

  • Worksheet (робочий аркуш); використовується для роботи з робочими аркушами Excel;

  • Range (діапазон); використовується для роботи діапазонами електронної таблиці Excel;

  • Chart (діаграма); використовується для роботи діаграмами Excel.

Об’єкт характеризується певними властивостями, володіє певними методами, реагує на певні події. Властивості об’єкта – це параметри, які характеризують його кількісні або якісні сторони. Наприклад, вираз Label1.Font означає властивість Font (шрифт) об’єкта Label1. Цю властивість можна встановити на свій розсуд у вікні Properties Window або шляхом зміни програмного коду. Зазначимо, що комірка Cell не є самостійним об’єктом Excel, а є властивістю об’єкта Range. Методи, якими володіє об’єкт – це ті дії, які можна виконати за допомогою цього об’єкту. Наприклад, об’єкт Workbook має такі методи: Activate – робить активною зазначену робочу книгу, Close – закриває робочу книгу, Save - зберігає робочу книгу , PrintOut - друкує вміст робочої книги. Нарешті, об’єкт CommandButton реагує на таку подію, як клацання по кнопці; інші об’єкти можуть реагувати на інші події.

Під час розробки VBA–проектів оперують з такими базовими поняттями мови, як оператор, процедура, модуль.

Оператор VBA – це найменша виконувана одиниця програмного коду, яка являє собою вказівку комп’ютеру виконати яку-небудь дію щодо оброблення інформаціїї (оголосити змінну, присвоїти змінній певне значення, передати управління з одного місця програмного коду на інше, змінити параметри налаштування компілятора VBA). Як з цеглин будується будинок, так з операторів будуються процедури, а відтак – модулі і проекти.

Процедура VBA – це найменша поіменована одиниця програмного коду, яка може виконуватися самостійно. Процедура має власне ім’я, за яким до неї звертаються. Структурно являє собою один або декілька операторів VBA, розташованих між операторами оголошення процедури(Sub або Function) та оператором завершення процедури (відповідно End Sub або End Function).

Модуль VBA - це поіменована одиниця програмного коду, яка складається із однієї або більше процедур та оголошень змінних, що відносяться до всіх процедур цього модуля. Розбиття програмного коду на ряд модулів, кожен з яких вирішує певну частину загального проекту, є прогресивним напрямком у програмуванні.

Підсумовуючи, можна константувати, що VBA–проект складається з файлів модулів та файлів форм, причому функціонування і модулів, і форм забезпечується розробкою та використанням відповідних процедур.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]