Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФАХОВА ПРАКТИКА 09.02.15-01.03.15.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки,молоді та спорту України

Луцький національний технічний університет

Кафедра обліку і аудиту

ЗВІТ

Про проходження фахової практики

З 09 лютого 2015р по 01 березня 2015р

на матеріалах

ТзОВ «Гор-Агро»

Студентки: Стельмащук Ю.М

Група ОАС-21 Курс ІV

Факультет обліку і фінансів

Керівник: к.е.н.,доцент

Голячук Н.М

Луцьк 2015

ВСТУП

Підготовка спеціаліста не можлива без набуття студентами певного досвіду роботи на підприємстві.

Практична підготовка студентів є обов'язковим компонентом професійної підготовки. Проходження такої підготовки необхідне для здобуття кваліфікаційного рівня та має на меті набуття студентами професійних умінь і навичок.

Фахова практика - одна із форм навчання, невід’ємна складова процесу підготовки фахівців, основним завданням якої є якість практичної підготовки студента. Від якості виконання завдань у період практики залежить професійне становлення майбутнього фахівця. Саме виробнича (цільова) практика надає студенту можливість виконувати обов'язок фахівця на робочому місці, студент виконує весь цикл обов'язків за своєю спеціальністю, усвідомлює механізм дії підрозділу (класу), в якому проводиться виробнича практика, загальну картину всього об'єкта практики

Метою фахової практики є закріплення теоретичних знань, які були отримані в процесі навчання, формування професійного вміння приймати самостійні рішення в певних виробничих умовах, оволодіння сучасними методами, формами організації, знаряддями праці в галузі майбутньої спеціальності, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати на практиці.

Під час практики студенти детально знайомляться з підприємством і вивчають його технологію, економіку, організацію та управління.

Отже,проходження фахової практики є надзвичайно важливим етапом навчання за своєю спеціальністю.

Розділ I Галузеві особливості обліку

Товариство з обмеженою відповідальністю «Гор-Агро» створено і діє відповідно до вимог Цивільного кодексу України,Господарського кодексу,Законів України «Про господарські товариства», «Про власність» та інших законодавчих актів України з метою одержання прибутку його учасниками. Товариство має відокремлене майно,самостійний баланс,розрахунковий,валютний та інші рахунки в банківських установах,печатку,штампи та інші реквізити.

Повна назва підприємства: Товариство з обмеженою відповідальністю «Гор-Агро».Скорочена назва :ТОВ «Гор-Агро»

Місцезнаходження Товариства:45602,Україна,Волинська область,Луцький район,с. Підгайці,вул. Дубнівська,14а.

Товариство є правонаступником СГТОВ «Боголюби»(код ЄДРПОУ 00386465,Волинська область,Луцький район,с.Боголюби,вулиця 40-річчя Перемоги 78) в частині погашення заборгованості перед пенсійним фондом та по заробітній платі працівників.

Форма власності-приватна.

Для досягнення своєї мети Товариство здійснює діяльність у межах видів діяльності передбачених Статутом та чинного законодавства України.

Видами діяльності Товариства є:

•Змішане сільське господарство

•Вирощування інших однорічних і дворічних культур

•Розведення великої рогатої худоби молочних порід

•Розведення свиней

Статутний капітал Товариства складається з вартості вкладів його учасників і становить 40000,00(сорок тисяч гривень 00 копійок)грн. Згідно штатного розпису на підприємстві існують такі структурні підрозділи:

•адміністрація

•бухгалтерія

•виробничий відділ рослинництва

•виробничий відділ тваринництва

Адміністрація складається із генерального директора та його двох заступників. У бухгалтерії працює головний бухгалтер,який забезпечує ведення бухгалтерського обліку згідно Посадової інструкції головного бухгалтера та бухгалтер по оплаті праці,який зобов’язаний вчасно нараховувати зарплату та робити нарахування і утримання з неї.(Додаток А) Виробничий відділ рослинництва складається із:головного агронома,завсклада запчастин і ПММ,завідувача машинного двору,електрика, та двох завсклада. А до виробничого відділу тваринництва належать:керуючий фермою,лікар ветмедицини,зоотехнік,технік ветмедицини,обліковець,сторож.

Підприємство застосовує автоматизовану форму ведення бухгалтерського обліку. Графіку документообігу на підприємстві немає.

У ТзОВ «Гор-Агро» є відкриті рахунки у АТ «Дельта Банк» та в OTP Bank.Майно підприємства становлять виробничі і невиробничі фонди,а також інші цінності,вартість яких відображається на самостійному балансі Товариства. Майно Товариства відповідно до Законів України,даного статуту та укладених угод належить йому на праві власності.

З економічного прибутку Товариства сплачуються передбачені законом податки та інші обов’язкові платежі,а також відсотки по кредитах банків.

Підприємство перебуває на спрощеній системі оподаткування,згідно ст..203 ПКУ,оскільки провадить діяльність у сфері сільського господарства.

При вибутті запасів застосовується метод оцінки вартості-собівартості перших за часом надходжень(ФІФО),згідно Наказу про облікову політику від 04.01.2011 р. Класифікація витрат на виробництво,адміністративних витрат та витрат на збут-проводити згідно П(С)б.о 16«Витрати».Облік витрат на вирощування продукції рослинництва за П(С)б.о «Біологічні активи» здійснювати на субрахунку 231 «Виробництво продукції рослинництва» врозрізі аналітичних рахунків певних культур.(Додаток Б)

Готова продукція – це матеріальний результат виробничої діяльності ТзОВ «Гор-Агро». Вона обліковується на рахунку 26 «Готова продукція»

Готова продукція на промисловому підприємстві проходить такі операції:

а) випуск продукції з виробництва і здача її на склади,

б) зберігання продукції на складах підприємства,

в) відпуск продукції на місці одногороднім і відправка (відвантаження) іногороднім покупцям;

г) відпуск продукції для внутрішніх потреб основних цехів, для збуту продукції (наприклад, тара власного виробництва) та ін.;

д) реалізація продукції (одержання грошей від покупців за відпущену продукцію).

На рахунку 27 обліковуються продукція сільськогосподарського виробництва.

Даний рахунок має такі субрахунки:

•271 «продукція рослинництва»

•274 «продукція допоміжних та обслуговуючих виробництв»

•277 «корма»

Готову продукцію з виробництва передають на склад. Така передача здійснюється на підставі накладних на передачу товарно-матеріальних цінностей на склад(Додаток В)

Готову продукцію з виробництва передають на склад. Така передача здійснюється на підставі накладних на передачу товарно-матеріальних цінностей на склад. Накладну виписує у двох примірниках підрозділ-здавальник (цех). На обох примірниках накладних мають бути два підписи: начальника цеху готової продукції та начальника складу готової продукції.(Додаток Щ,Ю)

На підставі одного з примірників накладної, що залишається на складі готової продукції, начальник складу чи відповідальна особа заповнює картку складського обліку. У ній роблять запис про оприбуткування готової продукції, що надійшла на склад, і разом з матеріальним звітом передають до бухгалтерії.

Продукція рослинництва надходить у господарство в надзвичайно короткі терміни за різних погодних умов. Тому важливим засобом зберігання врожаю і всієї продукції рослинництва є своєчасний і правильно організований її облік. Працівниками сільгосппідприємств ведеться облік вирощеного урожаю у процесі його руху від поля до комори та інших місць зберігання. До початку збирання урожаю слід провести відповідну підготовчу роботу, яка включає в себе перевірку якості підготовки місць прийому і зберігання продукції, стану вагового господарства, а також інструктаж завідувачів токів, комірників та інших матеріально відповідальних за збереження продукції осіб.

Зерно, одержане від урожаю, потребує додаткового сортування, підсушки, очищення. Цей процес оформляють актом на сортування і сушіння продукції рослинництва (форма № 82). Акт підписують особи, які виконували роботи з сушіння і сортування зерна, завідуючий током, вагар, а затверджує керівник господарства.Продукція надходить на підприємство по накладній і податковій накладній . Якщо матеріали поставляють за допомогою транспортних засобів, то їх приймають на підставі товарно-транспортної накладної, в якій завскладом ставить штамп і зазначає, що всі матеріали прийняті ним на склад.

ТзОВ «Гор-Агро» також надає автотранспортні послуги іншим підприємствам,при цьому складається Акт надання послуг із зазначенням найменування робіт,послуг.Коли інше підприємство закупляє у ТзОВ «Гор-Агро» складається Акт про розходження кількісних або якісних показників у молоці між господарством і молокопереробним підприємством,де описуються розходження при відвантаженні та при прийманні продукції.Задля підтвердження передачі продукції іншому підприємству складається Акт приймання-передачі.

Первинний облік на товарно–молочной фермі завершується заповненням Відомості руху молока, що призначалася для щоденного обліку надходження й витрачання молока. Документ складається у одному примірнику. Щодня крім надою у ньому вказують витрата молока за напрямками : використання, витрачено на випойку телят, поросят, продаж державі, над ринком, громадське харчування, заготівельним організаціям, і таке інше. У відомості як і вказують залишок молока наприкінці дні й відсоток жиру. Наприкінці місяці, у найкоротші терміни, встановлені графіком документообігу, відомість руху молока разом з іншими первинними документами по витраті і приходові здають у бухгалтерію господарства.

Видачу кормів проводять на підставі Відомості витрати кормів, яка водночас є документом на списання витрачених кормів з підзвіту завідувача ферми. Ліміт видачі кормів визначають за раціонами годівлі, які складає зоотехнік. Оформлені належним чином відомості є підставою для включення вартості кормів до витрат виробництва.

Облік кормів на складі ведуть за назвами й ґатунками лише в натуральних показниках. Кожного місяця матеріально відповідальна особа складає звіт про рух кормів у двох примірниках. Перший примірник звіту разом із первинними документами передають до бухгалтерії, другий із позначкою та підписом бухгалтера залишається у матеріально відповідальної особи.

Аналітичний облік кормів у бухгалтерії здійснюють на підставі первинних документів і накопичувальних реєстрів у спеціальній книзі, де зазначено матеріально відповідальні особи, найменування й сорти кормів у натуральних і грошових показниках.У кінці місяця складається Звіт по рахунку 26(молоко) та Звіт по рахунку 27,а у бухгалтерії складається зведений звіт.

Виробничі запаси — це придбані або самостійно виготовленні запаси, які підлягають подальшій переробці на підприємстві або утримуються для іншого споживання в ході нормального операційного циклу.

На ТзОВ «Гор-Агро» до них належать:

•203 «паливо»

•205 «будівельні матеріали»

•207 «запасні частини»

•208 «матеріали сільськогосподарського призначення»

•209 «інші матеріали»

З метою забезпечення збереження матеріальних цінностей,які належать ТзОВ «Гор-Агро» генеральний директор уклав договір про повну матеріальну відповідальність,тому в подальшому працівник зобов’язується вести облік,складати і надавати звіти про рух і залишки довірених йому матеріальних цінностей(Додаток Д)

Для забезпечення безперебійної роботи виробництва на складах підприємства завжди мають бути виробничі запаси в межах норм, передбачених потребою підприємства. У складських приміщеннях підприємства здійснюються операції по збереженню виробничих запасів, що надходять, а також відпуску їх у виробництво. Бухгалтерський облік має забезпечити контроль за залишками, надходженням і витратами виробничих запасів на складі, що є важливою умовою для забезпечення збереження власності підприємства.

Використання продукції на внутрішньогосподарські потреби і при внутрішньогосподарському переміщенні з одного складу в інший оформляється Накладною (внутрішньогосподарського призначення) або Лімітно-забірною картою. При цьому в лімітно-забірній карті на отримання насіння в розділі „Дозволено” записуються назви одержаного насіння, норма висіву, кількість насіння до видачі і площа посіву; в розділі „Видано” вказується дата видачі насіння і кількість.

Після кожної видачі насіння в екземплярі одержувача розписується завідуючий складом, а в екземплярі завідуючого складом – одержувач. В кінці місяця лімітно-забірна картка подається в бухгалтерію, де проводиться звірка даних і відображення на рахунках бухгалтерського обліку. Для оформлення витрат продукції рослинництва на виробничі потреби (для посіву переробки і т.д.) застосовується Лімітно-забірна карта на отримання матеріальних цінностей (ф. № 117), яка виписується в двох примірниках в бухгалтерії підприємства і служить важливим засобом контролю за правильним і цільовим використанням відповідних видів продукції.

Після закінчення посіву на основі витратних документів агроном списує насіння і посівний матеріал і складає Акт витрат насіння і посадкового матеріалу (ф. 119). Використовують для списання насіння й садильного матеріалу до витрат на вирощування відповідних сільськогосподарських культур.

Акт складають у двох примірниках бригадир та агроном після завершення сівби на окремих ділянках та полях сівозміни.

Малоцінні та швидкозношувані предмети передаються від однієї матеріально відповідальної особи до іншої матеріально відповідальної особи на підставі Накладних (внутрішньогосподарського призначення).Для визначення непридатності предметів для їх подальшого використання і оформлення необхідної документації на списання керівником підприємства створюється постійно діюча комісія. Комісія складає акт на списання малоцінних та швидкозношуваних предметів.

При надходженні товарів на підприємство продавцем виписується накладна і податкова накладна.

Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів ведуть на рахунку 22 „Малоцінні та швидкозношувані предмет та сю рахунок 221 «МШП на складах»Ці рахунки призначені для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух малоцінних та швидкозношуваних предметів, що належать підприємству та знаходяться у складі запасів. У кінці місяця у бухгалтерії складається звіт по ТМЦ для звірки інформації.

При надходженні товарів на підприємство ТзОВ «Гор-Агро» виставляється рахунок ,або ж рахунок-фактура,який є розрахунково-платіжним документом, що передбачає тільки виставлення певних сум до оплати за фактично поставлені товари чи надані (фактично надані) послуги. Рахунок-фактура складається постачальником для документального супроводу товару, що надходить без оформлення накладної.

Дані про наявність тих чи інших товарно-матеріальних цінностей із зазначенням назви, відмітних ознак, включаючи номенклатурний номер, одиниці виміру і кількість фактично виявлених натуральних одиниць, заносяться до інвентаризаційного опису. Інвентаризація проводиться раз рік,наприкінці кожного року. Кожна сторінка опису підписується членами комісії і матеріально відповідальними особами. Наприкінці кожної сторінки цифрами і словами записується загальна сума натуральних одиниць, відображених на цій сторінці.

На останній сторінці опису матеріально відповідальні особи підтверджують, що всі матеріальні цінності облічені і відображені в інвентаризаційному описі правильно і повністю, жодних пропусків і не включених до опису предметів немає. Інвентаризаційні описи складаються в необхідній кількості примірників, один з яких вручається матеріально відповідальній особі.ТзОВ «Гор-Агро» веде головну книгу,яка використовується для узагальнення даних журналів, взаємної перевірки правильності записів за окремими рахунками і складання фінансової звітності. До Головної книги заносяться із журналів підсумки оборотів із кредиту рахунків.

Головна книга ведеться протягом календарного року. На кожний синтетичний рахунок у Головній книзі відводять окрему сторінку. Кожен рядок книги відповідає певному місяцю, кожний рахунок має свій розворот. У головну книгу кожен місяць переносяться кредитові обороти в розрізі дебетуемого рахунків. Крім того, в неї записуються підсумкові дебетові обороти. Після того як всі суми будуть занесені, перевіряють, щоб обороти по дебету і кредиту були однаковими. Якщо рівність порушено, слід шукати помилку в перенесенні даних з журналів-ордерів або записах в них. Інформація з журналів-ордерів в головну книгу переноситься, починаючи з кредитового обороту, тобто спочатку записується підсумок оборотів по кредиту журналу-ордера в графу «Оборот по кредиту». Ці суми виписуються окремо і в міру того як будуть відбуватися записи окремих сум в дебет рахунків, що кореспондують з кредитом рахунка, зазначеного в журналі-ордері, поступово їх віднімають. Даний порядок заповнення дає можливість стежити за правильністю записів за рахунками в головну книгу, оскільки сума, відображена по кредиту одного рахунку, обов’язково повинна бути рівною сумам за дебетом відповідних рахунків.(Додаток Е,Ж)

Оборотна відомість — ще один спосіб узагальнення оборотів і залишків рахунків за звітний період на ТзОВ «Гор-Агро», а також засіб зв'язку між балансом і рахунками. Оборотну відомість складають за синтетичними та аналітичними рахунками.

В оборотних відомостях відображають обороти за дебетом і кредитом рахунків, а також залишки на початок і кінець звітного місяця.

Будують таку відомість у вигляді багатографної таблиці, у першій графі якої записують назву рахунків, а в наступних — дебетові та кредитові залишки на рахунках на початок місяця, обороти за дебетом та кредитом кожного рахунка за місяць, а також залишки на рахунках на перше число наступного за звітним місяця. У кінці оборотної відомості за кожною з граф підбивають підсумки.

Оборотна відомість за синтетичними рахунками має велике контрольне значення для перевірки правильності й повноти облікових записів на рахунках, яка грунтується на одержанні в ній трьох пар рівних між собою підсумків: за дебетом і кредитом рахунків на початок місяця; за дебетом і кредитом рахунків за місяць; залишків за дебетом і кредитом рахунків на кінець місяця.

Рівність підсумків дебетових і кредитових залишків на рахунках на початок місяця зумовлена рівністю підсумків активу та пасиву балансу, який є підставою для запису початкових залишків на активних і пасивних рахунках.

Рівність підсумків оборотів за дебетом і кредитом рахунків зумовлена подвійним записом операцій, згідно з яким кожна операція в однаковій сумі записується за дебетом і кредитом різних рахунків.

Третя рівність (підсумків залишків за дебетом і кредитом рахунків на кінець місяця) зумовлена двома попередніми рівностями: якщо початкові залишки на рахунках суми оборотів однакові, то й залишки активних і пасивних рахунків на кінець місяця в підсумку повинні бути однаковими.

Порушення нихрівностей свідчить про помилки, допущені в облікових записах під час складання оборотної відомості.

За допомогою оборотної відомості за синтетичними рахунками можна виявляти помилки в облікових записах, зумовлені порушенням правила подвійного запису, коли сума операції записана за дебетом одного рахунка, але пропущена за кредитом іншого (або навпаки), або коли за дебетом одного рахунка операція записана в одній сумі, а за кредитом другого — в іншій. У цьому разі буде порушено рівність підсумків оборотів за місяць за дебетом і кредитом рахунків в оборотній відомості, а також рівність залишків на них на наступну звітну дату.(Додаток , З,И,К,Л,М,Н,П,Р). Також за допомогою програми 1с:Бухгалтерія формують картку рахунку та аналіз рахунку для аналізу операцій по заданому рахунку за вказаний період. У кожному рядку звіту виводиться дата, назва документа, опис операції, кореспондуючий рахунок і кількість і сума операції. На початку і в кінці звіту виводяться залишки на початок і на кінець періоду.(Додаток С,Т,У,Ф,Х)

Для обліку робіт трактористів-машиністів застосовується Обліковий лист тракториста-машиніста (ф. №ПСГ-3),як це передбачено планом документообігу(Додаток Ц).У ньому відображаються виконані роботи під ту чи іншу культуру, склад агрегату і агротехнічні умови їх виконання. Виконані транспортні роботи тракторами оформляють Дорожнім листом трактора (ф. № ПСГ-4)(Додаток Ш).

Дорожній лист виписує механік або бригадир кожного дня перед виїздом із гаража і видають на руки трактористу. На лицьовому його боці записують завдання трактористу, в якому відмічають, у чиєму розпорядженні знаходиться тракторист, звідки і куди доставляти вантаж, клас і кількість вантажу, який необхідно перевезти, та відстань перевезення. При заправленні трактора пальним заправник відмічає в дорожньому листі залишок пального при виїзді, кількість виданого пального і затверджує це своїм підписом.

Механік (бригадир) перевіряє справність трактора, дає дозвіл на виїзд і відмічає час початку роботи, затверджує це своїм підписом, а тракторист розписується про прийняття трактора (в справному стані).На зворотному боці листа відображається виконання завдання, що засвідчується підписом відправника і одержувача вантажу. Для обліку обсягу виконаних робіт, робочого часу і заробітної плати у будівництві, промислових, допоміжних та інших виробництвах і господарствах застосовують Наряд на відрядну роботу ф. № ПСГ-5. У ньому на лицьовому боці вказують завдання, розряд роботи, норму часу і розцінку за одиницю робіт. На зворотному боці ф. № ПСГ-5 заповнюють табель, в якому обліковується час, відпрацьований кожним працівником. Заробіток кожного члена бригади визначається в табелі пропорційно до виконаних робіт, відпрацьованого часу, розряду робіт і встановлених розцінок.

Первинний облік нарахування заробітної плати водіям та облік перевезення вантажів автомобільним транспортом регулюється Інструкцією про порядок виготовлення, зберігання, застосування єдиної первинної транспортної документації для перевезення вантажів автомобільним транспортом та обліку транспортної роботи. Цією Інструкцією затверджені такі форми єдиної первинної транспортної документації: Подорожній лист вантажного автомобіля у міжнародному сполученні ф. №1 (міжнародна); Подорожній лист вантажного автомобіля ф. №2 (що діє у межах України). Подорожні листи типових форм, оформлені належним чином, видаються водію під розписку. На лицьовому його боці записують завдання водію і характеристику автомобіля та реєструють видачу палива, на зворотному - виконання завдання, що засвідчується підписом відправника і одержувача вантажу. Всі подорожні листи після виконання робіт здають у бухгалтерію, де на їх основі нараховують оплату праці за робочий день (день або зміну), визначають обсяг виконаних робіт і наданих послуг.

У процесі здійснення підприємницької діяльності ТзОВ «Гор-Агро» взаємодіє з іншими підприємствами, організаціями, які поставляють матеріальні цінності, включаючи виробничі запаси, обладнання, інші активи, надають послуги, виконують роботи, необхідні для забезпечення звичайної діяльності підприємства. Для обліку розрахунків із постачальниками та підрядниками використовують рахунок 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”.

Розрахунки з постачальниками та підрядниками проводяться в готівковій, безготівковій формі або зарахуванням взаємних вимог на підставі первинних документів.

Первинні документи,що використовуються на ТзОВ «Гор-Агро» в розрахунках з постачальниками та замовниками:

•довіреність;

•накладна;

•податкова накладна;

•рахунок;

•товарно-транспортна накладна.

Також ще одним документальним підтвердженням розрахунків з постачальниками і підрядниками є договори.За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність іншій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Предметом договору купівлі-продажу може бути товар, який є у продавця на момент укладення договору або буде створений (придбаний, набутий) продавцем у майбутньому. Предметом цього договору також можуть бути майнові права; право вимоги, якщо вимога не має особистого характеру.

Право продажу товару, крім випадків примусового продажу та інших випадків, встановлених законом, належить тільки його власникові.ТзОВ «Гор-Агро» активно заключає договори з іншими підприємствами(Додаток Е1).Кредитів у підприємства немає. Лише заключений з банком Овердрафт.

Овердрафтом називають кредитування банком розрахункового рахунку клієнта для оплати ним розрахункових документів при недостачі або відсутності на розрахунковому рахунку клієнта-позичальника коштів. В такому випадку банк списує кошти з рахунку клієнта в повному обсязі, тобто автоматично надає клієнту кредит на суму, що перевищує залишок коштів. Овердрафт відрізняється від звичайного кредиту тим, що для погашення заборгованості спрямовуються всі суми, що надходять на рахунок клієнта. Це короткостроковий кредит,який дозволяє здійснювати розрахунки, коли коштів на поточному рахунку недостатньо.

Переваги овердрафту:

•швидкість проведення платежів;

•надається без застави, тож відсутні витрати, пов’язані з оформленням заставного майна;

•не передбачає перевірки цільового використання, а отже платежі можуть здійснюватися на власний розсуд позичальника;

•погашається автоматично — за рахунок щоденних надходжень;

•у разі погашення овердрафту в день, коли виникла заборгованість, відсотки за користування кредитними коштами не сплачуються взагалі;

•постійне і поновлюване джерело позикових коштів;

•автоматичне регулювання потреби в обігових коштах на рахунку підприємства.

За користування овердрафтом «Гор-Агро» сплачує ПАТ «Дельта Банк» проценти в розмірі 26% річних. Кінцевий термін,до якого здійснюються надання та має бути повністю повернена заборгованість за Овердрафтом-12 листопада 2014 року включно. Податок на прибуток підприємство не сплачує. На ТзОВ «Гор-Агро» власник сплачує 5% з прибутку. Дивіденди за акціями виплачуються один раз на рік за підсумками календарного року в порядку, передбаченому статутом акціонерного товариства, за рахунок прибутку, що залишається у його розпорядженні після сплати встановлених законодавством податків, інших платежів до бюджету та процентів за банківський кредит.

Дивіденди - це частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до часток їхньої участі у власному капіталі підприємства.

ТзОВ «Гор-Агро» за результати своєї діяльності складає звітність.

Бухгалтерська звітність — звітність, що складається на підставі даних бухгалтерського обліку для задоволення потреб певних користувачів;це система узагальнення показників, що характеризують господарсько-фінансову діяльність підприємств за попередній період (місяць, квартал, рік).

За обсягом даних, які містяться у звітах, виокремлюють внутрішню та зовнішню звітність: внутрішня містить інформацію про роботу окремого підрозділу, а зовнішня відображає господарську діяльність підприємства в цілому.

Залежно від періоду, що охоплює звітність, її поділяють на періодичну (за місяць, квартал) і річну (за рік).

За видами звітність організацій і підприємств поділяють на бухгалтерську (фінансову), внутрішньогосподарську (управлінську), статистичну та податкову.

Основними формами фінансової звітності є баланс та звіт про фінансові результати підприємства (Додаток 30) Розглянемо, у чому полягає основний зміст цієї звітності. Так, баланс показує зв'язок складу і розміщення господарських засобів у активі із джерелами їх формування й цільовим призначенням у пасиві; Звіт про фінансові результати містить інформацію про формування фінансових результатів підприємств, зокрема від реалізації продукції, від інших видів реалізації та позареалізаційних операцій;

Податкова звітність - один з видів бухгалтерської звітності. Подається у вигляді податкових декларацій (розрахунків) платником податків (у тому числі відокремленими підрозділами у випадках, визначених Податковим Кодексом України) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.(Додаток И1)

Статистична звітність- це звітність,яку складають суб'єкти господарювання і яка надає інформацію органам державної статистики для оцінки стану та розвитку економіки держави і планування макроекономічних показників. ТзОВ «Гор-Агро» щорічно подає звіт про стан тваринництва(Додаток З1)

Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності визначаються Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні". Згідно даного Закону фінансова звітність визначається, як бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

Метою складання фінансової звітності ТОВ «Гор-Агро» є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства.