Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Kursova_proektny_analiz.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
287.5 Кб
Скачать

61

ВСТУП

Рівень економічного розвитку України та забезпечення її національної безпеки залежить від ефективного розвитку всіх галузей і сфер народногосподарського комплексу. Проте, в будь-який країні, стратегічне значення має забезпечення продовольчої безпеки, а пріоритетної сферою є харчова промисловість. Ефективність та стабільність розвитку харчової промисловості визначають загальні тенденції розвитку внутрішнього ринку, підвищення якості життя та забезпечення добробуту населення.

Харчова промисловість – стратегічно важлива галузь промисловості України.

Підприємства цієї галузі формують продовольчу безпеку країни, забезпечують населення необхідними продовольчими товарами.

Харчова промисловість є однією з провідних галузей промисловості України, що динамічно розвивається. В Україні промислове виробництво харчових продуктів здійснюють понад 22 тис. підприємств, на яких зайнято більше мільйона працюючих

Одним з основних завдань підприємств харчової промисловості є задоволення попиту споживачів шляхом пропозиції якісних продуктів широкого асортименту.

Суттєві внутрішні і зовнішні інвестиції в українські підприємства харчової промисловості, а також впровадження міжнародного досвіду стали поштовхом до позитивних змін у галузі, привели до значного покращання якості продукції.

Розділ і аналіз можливостей

    1. Аналіз загальних можливостей

Харчова промисловість – галузь легкої промисловості, сукупність виробництв харчових продуктів у готовому вигляді або у вигляді напівфабрикатів, а також тютюнових виробів.

У системі агропромислового комплексу харчова промисловість тісно пов’язана з сільським господарством як постачальником сировини і з торгівлею.

Головним завданням галузі є виробництво продуктів харчування, до її складу входить майже 40 галузей і виробництв. Основні з них: цукрова, борошномельна, м’ясна, молочна, хлібопекарська, маслоробна, кондитерська, спиртова, макаронна, пивоварна, рибна, виноробна, круп’яна, консервна, тютюнова.

Харчова промисловість в Україні має надзвичайно сприятливі умови для її ефективного розвитку, є однією з провідних структуро формуючих ланок всієї економіки, промислового та агропромислового комплексів, ефективне функціонування якої є основоположним чинником економічного і соціального зростання, головною умовою забезпечення підвищення життєвого рівня населення.

За даними Держкомстату України у 2012 році кількість промислових підприємств з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів становила 22 тисяч, на яких працювало близько три мільйони осіб. Питома вага реалізованої промислової продукції харчової промисловості в загальному обсязі промислового виробництва у 2012 році становила 15,5%. Асортимент продукції налічує понад 4 тисячі найменувань.

Таблиця 1.1

Виробництво основних видів продукції харчової промисловості фізичними особами-підприємцями за 2012 рік

Найменування продукції

Вироблено за 2012р. (тис.т)

Частка продукції, виробленої фізичними

особами-підприємцями, у загальнодержавному виробництві(тис.т)

М’ясо власного забою, включаючи субпродукти I категорії

2,7

0,2

М’ясні продукти (вироби ковбасні, паштети, копчення, м’ясні консерви, м’ясні напівфабрикати, м’ясний фарш тощо)

9,2

2,1

Рибна продукція (риба морожена, сушена, солона або у розсолі, копчена, рибне борошно, рибні консерви та палички, ікра, готові рибні продукти тощо)

4,4

2,6

Продукти овочеві та фруктові (продукти швидкозаморожені з картоплі; чіпси; соки фруктові та овочеві, нектари; овочі, гриби, фрукти заморожені, консервовані, сушені тощо)

4,4

0,4

Молочні продукти (включаючи маргарин та спреди)

1,3

0,05

Олія

27,8

0,9

Борошно

83,7

3,1

Крупи

17,1

4,8

Комбікорми

57,2

0,9

Вироби хлібобулочні (звичайний хліб за видами: житній, пшеничний, тощо; дієтичний хліб, вироби булочні нездобні)

94,1

3,0

Борошняні кондитерські вироби (торти, тістечка, вироби здобні типу рулетів, рогаликів і т.ін.)

20,2

5,0

Кондитерські вироби (шоколад та шоколадні вироби, цукерки, гумка, драже, халва, східні солодощі тощо)

1,6

0,3

Вироби макаронні без начинки (макарони, вермішель, лапша, фігурні вироби, ріжки тощо)

10,8

8,6

Вироби макаронні з начинкою (пельмені, вареники, чебуреки, равіолі, капелані, лазань, кускус тощо)

10,7

13,8

Морозиво

1,4

1,2

Алкогольні напої, тис.дал

0,03

0,01

Води мінеральні, води звичайні натуральні та напої безалкогольні, тис.дал

6,6

1,8

За цим показником харчова промисловість утримує третє місце після металургійного виробництва та машинобудування.

Якщо розглянути динаміку виробництва основних видів продукції харчової промисловості за 2001 – 2012 роки, то можна зазначити, що, протягом 2001 – 2003 років спостерігався різкий спад виробництва, а з 2003 до 2012 року – незначне спадання, а в деяких випадках і зростання. За показником обсягів реалізованої продукції харчової промисловості у 2012 році найбільшу питому вагу займають хліб та хлібобулочні вироби.

Рис.1.1 Динаміка індексів промислової продукції виробництва харчових продуктів, напоїв, та тютюнових виробів

(у відсотках до попереднього періоду)

Харчова галузь Волині представлена більш ніж 50 промисловими підприємствами, які виробляють понад 10% загальнодержавних обсягів випуску макаронів (СГ ТЗОВ»Агропродторг»), 6% – молока, маргарину, 4%– кондитерських виробів. Особливо високою якістю відзначаються товари місцевого виробництва, торгові марки яких широко відомі в Україні («Торчин-продукт», «Комо» та ін.).

Галузь харчової промисловості охоплює майже 40% загального обсягу реалізації промислової продукції краю. Упродовж року аграрії виробляють продукції на 10 млрд грн. Тому головне завдання держави – забезпечити переробку та збереження усієї товарної продукції, яку виробляють сільськогосподарські товаровиробники. А це: зерно, ріпак, овочі, фрукти, молока, м’яса.

Сьогодні на Волині успішно працюють переробні підприємства «Агросвіт-Волинь» (виробництво соєвої олії) у Володимир-Волинському районі та АТМ «Пан Курчак» (переробка олійних культур) СГ ТЗОВ»Агропродторг»( виробництво борошна та макаронних виробів). У Маневицькому районі розгорнула свою діяльність фірма з переробки фруктів. У 2012 році відкрито новий борошномельний комплекс ТзОВ «Волиньзернопродукт», торік – на ВАТ «Хліб» нову лінію з виробництва батонів. Фермерським господарством «Золота нива» налагоджено вирощування та переробку столових буряків, моркви, цибулі. На Волині функціонує 6 консервних цехів.

Волинська область повністю забезпечує себе м’ясними та молочними продуктами, хлібобулочними виробами. Все борошно переробляється виключно із волинського зерна. Прогнози у 2013 році – виробити 90-95 тис. т цукру і це при річній потребі споживання волинян – 40-45 тис. т. Для області – це пріоритетна і перспективна галузь, якою сьогодні забезпечується майже 40 відсотків загального обсягу реалізації промислової продукції регіону. За січень – серпень цього року реалізовано продукції харчової промисловості на суму більше 2 млрд. гривень.

Завдяки ефективній роботі суб’єктів підприємницької діяльності галузі міцніє економічний потенціал краю, його інвестиційний імідж, комфортнішим стає життя наших краян. В цьому заслуга кожного працівника галузі.

Харчова промисловість Волинської області включає в себе молоко- та м’ясопереробну галузі, борошномельну, цукрову, хлібопекарську, макаронну, рибну, олійно-жирову, спиртову, пивобезалкогольну, кондитерську та інші.

У галузі працює кожен п’ятий зайнятий у промисловості Волині та зосереджено майже 20 відсотків основних промислово-виробничих фондів.

Професійність, майстерність, наполегливість працівників харчової галузі забезпечили зростання обсягів виробництва з початку року майже на чверть, насамперед за рахунок збільшення виробництва:

  • свинини - більше, ніж на 10 відсотків (зокрема такими підприємствами як товариствами з обмеженою відповідальністю «ВМП», «Волиньпродукт», приватним підприємством «Калина»),

  • м’яса птиці - на 12,4 відсотка (за рахунок ПАТ «Володимир-Волинська птахофабрика», яким забезпечується 62 відсотки загальнообласного виробництва цієї продукції, ТзОВ «Птахокомплекс «Губин»),

  • ковбасних виробів – майже на 14 відсотків ( за рахунок товариств з обмеженою відповідальністю «ВМП», «Торговий дім «М’ясопродукт», «Луцький м’ясокомбінат №1», харчокомбінату Маневицької райспоживспілки, хлібокомбінату Любешівської райспоживспілки),

  • борошна - на 10,8 відсотка ( у цьому заслуга дочірнього підприємства «Володимир-Волинський комбінат хлібопродуктів» Державної акціонерної компанії «Хліб України», ТзОВ «Волинь-зерно-продукт»),

  • круп – майже на 32 відсотки (за рахунок ТзОВ «Волинь-зерно-продукт», державного підприємства «Луцький комбінат хлібопродуктів №2 Держкомрезерву України).

Волинські підприємства вносять вагомий внесок у виробництво продуктів харчування в Україні. Так, у 2010 році при питомій вазі промислового виробництва області в державі біля одного відсотка, підприємствами області вироблено більше половини загальнодержавних обсягів виробництва кетчупів та томатних соусів, 12 відсотків цукру .

Основні виробники харчових продуктів знаходяться у містах Луцьку, Нововолинську, Ковелі, Ковельському, Рожищенському та Луцькому районах.

Область повністю забезпечує себе такими основними продуктами харчування, як м’ясо та м’ясопродукти, молоко та молокопродукти, цукор, хлібобулочні вироби, борошно. Потужними підприємствами з виробництва цих видів продукції є: ПАТ «Теремнохліб», СГ ТЗОВ»Агропродторг», ТзОВ «Володимир-Волинський хлібозавод», ПрАТ «Нововолинський хлібозавод», ВАТ «Ковельський хлібокомбінат», ТзОВ «Луцький м’ясокомбінат №1», ПрАТ «Ковельські ковбаси», ТзОВ «ВМП», ВАТ «Ковельмолоко», ВАТ «Рожищенський сир завод», ЗАТ «Ратнівський молокозавод», ТзОВ «Волинь-зерно-продукт» та інші.

Насичення споживчого ринку продукцією місцевих виробників за доступними для споживача цінами – спільне завдання і влади , і бізнесу. Адже для всіх очевидними є те, що головним інвестором економіки є власний споживач, якого не можна втратити.

Сьогодні у споживчому кошику товарів продовольча група займає більше половини його вартості.

Традиційними стали ярмарки з продажу сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, що проводяться в районних центрах та містах обласного значення. Їх активні учасники – підприємства харчової промисловості, сільськогосподарські підприємства, фермерські господарства, власники особистих селянських господарств.

Як наслідок проведеної роботи – ціни в області на продукти харчування не перевищують їх середньої величини по Україні. Індекс споживчих цін за січень – вересень по області становив 103,3 відсотка, по Україні – 104,2. Протягом останніх двох місяців спостерігалася дефляція – зниження споживчих цін у порівнянні з попереднім місяцем.

Стабільною є ситуація на ринку хліба. Для забезпечення такої стабільності проведена робота по розподілу та використанню для хлібопечення борошна Аграрного фонду та борошна, виробленого із продовольчого зерна регіонального страхового запасу, який формується в області два роки поспіль (вже закуплено 2,8 тис. тонн зерна).

За активної участі підприємств харчової промисловості проведена робота зі створення запасів найважливіших продуктів харчування бюджетними установами області, що дало можливість зекономити бюджетні кошти та наблизити харчування до раціональних норм. Співпраця влади та бізнесу триває. Щотижня на сайті облдержадміністрації оновлюється інформація про оптово-відпускні ціни місцевих виробників основних продовольчих товарів.

Найкращі волинські товари та послуги, які здобули перемогу в 1-му (регіональному) етапі Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт,послуг) – «100 кращих товарів України» - «Кращі товари та послуги Волині» - 2011, є чудовим прикладом і переконливим доказом того, що наші підприємства можуть сповна задовольнити потреби національного ринку та виходити на ринки країн СНД, ЄС та країн – членів СОТ.

Найвищі оцінки серед конкурсантів отримали: ПрАТ «Волиньхолдінг»( торгова марка "Торчин"), ПАТ «Луцьк-Фудз» (торгова марка "Руна"), ВАТ "Ковельмолоко» (торгова марка "Гурманка"), ПрАТ «Ковельські ковбаси», ПрАТ «Теремнохліб» (торгові марки "Цар-хліб» та "Макарелла") , ПАТ «Луцький пивзавод» (торгова марка "Земан"), ПП «Хороший смак» та інші.

ТзОВ «Волиньагропродукт» (м. Ківерці) виробляє хліб з додаванням йоду.

Особлива увага приділяється питанням якісного харчування дітей.

Ковбасні вироби для дитячого харчування виготовляються ПрАТ «Ковельські ковбаси».

Підприємство "Чарівна скарбниця" (с.Гірники Ратнівського району) виробляє консервовану продукцію дитячого харчування з місцевої екологічно чистої сировини під торговою маркою «Рум’яні щічки».

Зважаючи на наявність місцевої сировини, галузь є привабливою для інвесторів, у тому числі іноземних. З початку інвестування в харчову промисловість залучено більше 22 млн.дол.США, що складає 9,7 відсотка від загального обсягу інвестицій, залучених в область, та майже чверть від обсягу інвестицій, залучених у промисловість.

У січні цього року відкрито новий борошномельний комплекс ТзОВ «Волиньзернопродукт». Крім звичного якісного борошна вищого ґатунку, виробляють ще й борошно вищого сорту «Екстра», до якого споживачі висувають підвищені вимоги.

У квітні цього року тоді ще ВАТ «Хліб» відкрито нову лінію з виробництва батонів нарізних, з повною автоматизацією технологічного процесу виробництва.

Нещодавно нову технологічну лінію з виробництва хлібобулочних виробів презентовано на Ковельському хлібокомбінаті. Підприємство розширило асортимент продукції. Тепер тут виготовляють в широкому асортименті кондитерські вироби. За торт "Ягідна казка" підприємство отримало Диплом регіонального етапу конкурсу "Кращі товари та послуги Волині – 2012".

У місті Ківерці фермерським господарством "Золота нива" налагоджено вирощування та переробку буряку та моркви. В приміщенні колишнього потужного деревообробного комбінату розміщено обладнання для переробки овочів, з яких виробляють концентрат і відправляють прямо до Швейцарії. Продукція відповідає всім міжнародним стандартам.

Наші харчовики постійно працюють над налагодженням ділових контактів з бізнесовими колами інших регіонів України та за її межами. Вони активні учасники загальнодержавної виставкової акції "Барвиста Україна". Цьогорічну делегацію від області представляли провідні підприємства галузі. Усі вони нагороджені дипломами учасника виставкової акції, а їхня продукція – грамотами.

Звичайно, як і інші, галузь має ряд проблем, основні з яких: недоступність кредитних коштів на прийнятних умовах, несвоєчасність розрахунків споживачів за поставлену продукцію тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]