Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЗВІТ 4 курс / нет / Польові роботи.(в зовнішній аудит)

.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
32.77 Кб
Скачать

Польові роботи

Основна мета польових робіт - перевірити відповідність документації реальному стану справ. Робота виконується на прикладі ділянок, відібраних під час аналізу документів. Якщо вибір не був зроблений, то для польового аналізу підбирають кілька лісосік по наступним пріоритетам:  ділянки      несплошних рубок головного користування закінчені;  ділянки      несплошних рубок головного користування відведені, але не розпочаті рубкою;  рубки      догляду в середньовікових і старше насадженнях (прохідні рубки,      оновлення, переформування), що вилучаються з запасом понад 500 КБМ. ліквідний,      відведені але не розпочаті рубкою;  рубки      догляду в середньовікових і старше насадженнях (прохідні рубки,      оновлення, переформування), що вилучаються з запасом понад 500 КБМ. ліквідний,      пройдені рубкою або в процесі розробки в першу чергу в тих      лісництвах, на які виписані лесорубочние квитки в обсягах, що не      здійсненних силами лісництв;  вибіркові      санітарні рубки, призначені, але не пройдені рубкою;  вибіркові      санітарні рубки закінчені;  рубки      в особливо охоронюваних природних територіях, заборонені їх режимом;  рубки      в особливо охоронюваних природних територіях, не заборонені їх режимом, але      потенційно можуть завдати значної шкоди об'єктам охорони;  дрібний      відпустку приватним особам у порядку рубок догляду та вибіркових санітарних рубок      (закінчені заходу);  суцільні      санітарні рубки призначені, але не здійснені;  ділянки      суцільних рубок головного користування закінчені;

Несплошние рубки головного і проміжного користування перевіряються методом огляду, або, що краще, але більш трудомістке, - методом перечетов на пробних площах, закладених згідно з нормативами стрічкового перечета ( "Повчання по відведенню і таксації лісосік .."). При цьому треба враховувати, що пробні площі повинні бути закладені в усіх таксаційних виділив, включених до ділянку. Виняток може бути зроблено лише для самих дрібних контурів. При виборі місць, закладці пробних площ, перечете на пробних площах повинні бути присутніми представники лісгоспу та лісництва. У разі перевірки неосвідетельствованних лісосік (незакінчених рубок) може бути запрошений представник фірми-заготівельника. Всі представники мають узгодити і підписати:  схему      розміщення пробних площ (включаючи домовленість про принципи      розповсюдження даних перечета в більше виділити на дрібні виділу, якщо в      дрібних не закладали окремих пробних площ);  перечетние      відомості;  акт з      детальним описом порядку проведення робіт;  результати      обрахунку.

У випадку, якщо хто-небудь відмовився від підпису складається відповідний акт із зазначенням причин відмови.

При закладці пробних площ та проведенні перечетов на ділянках лісозаготівників обов'язково мають бути присутні представники податкової інспекції, включені до складу комісії, або залучені до її роботи.

При натурному обстеженні лісосік, крім робіт, що мають регіональну специфіку, проводиться наступний комплекс робіт:  оцінка      відповідності довжин ліній, кутів і площі ділянки матеріалами відведення;  відповідність      вихідної таксаційних характеристики насадження матеріалами відведення;  оцінка      якості (наявність) відбору і клеймування дерев при відведенні (для несплошних      рубок);  визначення,      хто фактично здійснював рубку лісу (чи була переуступка прав);  підрахунок      фактично вилученого запасу і порівняння результату з даними обліку      заготовленої деревини за матеріалами лісництва (заготівельника);  оцінка      відповідності фактично вилучених (по породах і якості) стовбурів матеріалами      відводу (для несплошних рубок);  виконання      при рубці вимог та умов, зазначених у лісогосподарських нормативах      для даного виду рубки ( "Правила рубок головного користування ..",      "Повчання стосовно рубок догляду ..", "Санітарні      правила ..");  дотримання      вимог, зазначених у Правилах відпуску деревини на пні .. (або      Постанові Уряду РФ від 05.02.92 № 67).

Додатково може оцінюватися:  правильність      призначення хозмеропріятія;  відповідність      вихідної таксаційних характеристики насадження матеріалами лісовпорядкування;        для      особливо охоронюваних природних територій може оцінюватися що відбулося в      результаті рубки пошкодження або нанесення шкоди об'єктам охорони.

Перевірки лісозаготівників

лісозаготівельникам, відібрані для детальної перевірки, перевіряються переважно силами податкової інспекції (поліції). Ця робота повинна бути доповнена вибірковою перевіркою фактичних обсягів заготовленої деревини на ділянках з наступним аналізом повноти відображення обсягів лісозаготівель у фінансовій звітності.

Одночасно ведеться перевірка на предмет виявлення переуступок прав на лісокористування від одного заготівельника іншому. За фактом виявлених незаконних переуступок органами управління лісовим господарством накладаються позови та ставиться питання про вилучення заготовленої деревини і заготівельної техніки.

Вибіркова перевірка якості лісовпорядкування

Даний вид робіт бажаний тільки в регіонах з повальним неякісним лісовпорядкування. Основною метою такої роботи може бути створення регіональних технічних умов і завдань, а також розробка регіональних принципів і методів перевірки якості знову проводиться лісовпорядкування. При цьому, треба враховувати, що по Лісовому кодексу ведення лісового господарства без попереднього (хоча б і абсолютно непотрібного) лісовпорядкування не допускається.

Бажано, щоб перевірку проводила робоча група, у складі якої є 1-2 лесоустроітеля, що не мали безпосереднього відношення до лісовпорядкування об'єктів, що перевіряються. Перевірка якості лісовпорядкування може включати в першу чергу вибіркову перевірку точності визначення таксаційних показників насаджень, що призначаються у головне і проміжне користування у поточному ревізійному періоді і особливо тих насаджень, у яких таксаційних показники знаходяться на межі мінімально допустимих значень для призначення господарських заходів. Іншою важливою складовою вибіркової перевірки якості лісовпорядкування може бути перевірка фактичної наявності та стану зімкнулися лісових культур.

Виявлені помилки лісовпорядкування не тягнуть фінансової відповідальності лесоустроітелей, тому даний вид робіт має сенс проводити в обмеженій кількості випадків, при наявності часу і фахівців.