Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
67.07 Кб
Скачать

Розділ ііі. Організація аудиту на дп слап «любешівагроліс»

3.1. Оцінка внутрішнього ризику, як складової аудиторського ризику

На ДП СЛАП «Любешівагроліс» до внутрішнього ризику аудиторської перевірки належить ризик неефективності системи обліку клієнта. Але на практиці буває важко відокремити контрольні процедури системи бухгалтерського обліку і системи внутрішнього контролю.

До операцій з підвищеним ризиком можна віднести:

- операції, вартість яких відображена в іноземній валюті;

- операції, які не відповідають меті підприємства (нетипові операції);

- операції зі спорідненими підприємствами – значні за розміром і не­звичні за характером;

- складні операції, які містять значний ризик помилок;

- операції, які створюють можливості для шахрайства.

Для того, щоб оцінити ризик невідповідності внутрішнього контролю на досліджуваному нами підприємстві, аудитор повинен вивчити адекватність описання внутрішнього контролю та перевірити процедури внутрішнього контролю підприємства. Якщо немає такої оцінки аудитор повинен зробити припущення, що розмір ризику внутрішнього контролю високий.При плануванні своєї методики перевірки, аудитору необхідно вивчити попередню оцінку розміру ризику невідповідності внутрішнього контролю (враховуючи власну оцінку внутрішнього (притаманного) ризику), щоб визначити відповідний ризик невиявлення помилок. Аудитор може зробити попереднє оцінювання ризику невідповідності внутрішнього контролю тільки тоді, коли він має спроможність визначити процедури систем обліку і внутрішнього контролю, що відповідають внутрішнім положенням підприємства і що сприяють виявленню перекручень у фінансовій звітності, коли він планує виконати процедури узгодження, щоб підтвердити свою оцінку перевіреної фінансової звітності.

Докази, отримані аудитором, можуть дати йому більше впевненості, аніж докази, отримані ним від інших осіб.До того, як скласти висновок з результатів проведеного аудиту, аудитор повинен переглянути складені ним попередні оцінки ризику внутрішнього контролю.

При оцінці внутрішнього ризику, як оцінки внутрішнього ризику на ДП СЛАП «Любешівагроліс» були проведені тести оцінок та складені робочі документи про проведення аудиту.

3.2. Оцінка ризику контролю на досліджуваному підприємстві

Також на ДП СЛАП «Любешівагроліс» відображають і ризик контролю — це ризик того, що система внутрішнього контролю клієнта не може вчасно запобігти помилкам або знайти їх у обліку і звітності.

Загалом на досліджуваному нами підприємстві ризик контролю є побоюванням того, що недостовірна інформація, яка може виникнути і бути істотною, не буде виявлена або своєчасно попереджена системою внутрішнього контролю.

Під час проходження фахової практики ми дізналися з яких елементів складається ризик контролю:

- ризик системи бухгалтерського обліку;

- ризик системи внутрішнього контролю.

Звертаючись до літературних джерел можна виявити, що існує вірогідність того, що помилки не вдається попередити завчасно, або вони не будуть виявлені після виникнення. Аудитор не може виправити таку ситуацію, але він може її оцінити, щоб правильно спланувати аудиторську перевірку.

Для оцінки величини ризику контролю аудитор оцінює також складові частини:

- організаційну систему;

- систему документації і інформації;

- матеріальні засоби захисту;

- штат;

- систему спостереження.

Соседние файлы в папке теоретична частина.(всі розділи, вступ, титул.,висновок