Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
73.22 Кб
Скачать

РОЗДІЛ ІІ.

ВНУТРІШНІЙ ТА ЗОВНІШНІЙ КОНТРОЛЬ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

2.1. Організація внутрішнього контролю на ДП СЛАП «Любешівагроліс»

На підприємстві ДП СЛАП «Любешівагроліс» є, служба внутрішнього контролю, її функції виконують керівники різних відділів та підрозділів. Наприклад бухгалтерія, відділ економіки, головний інженер.

Для здійснення контролю за виробництвом, відвідуванням працівників свого місця роботи, запасів, основних засобів,грошових коштів, готової продукції та її реалізації на ДП «Любешівагроліс» застосовується пропускна система, є охорона, оснащені приміщення під склади.

З метою контролю за наявністю та рухом основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, стану розрахунків та його відповідності даним бухгалтерського обліку на одну й ту саму дату на підприємстві періодично, раз в рік, проводиться інвентаризація. Інвентаризація проводиться інвентаризаційною комісією на основі Наказу керівника підприємства, згідно Інструкції №69. Результати оформляються актом. При наявності порушень матеріально відповідальні особи подають письмові пояснення, до винних осіб застосовуються штрафи.

Крім того, на ДП СЛАП «Любешівагроліс» періодично здійснюються планові перевірки податковими органами та контрольно - ревізійними службами.

На підприємстві внутрішній аудит здійснює технічний нагляд за процесом виробництва і якістю продукції. Він передбачає попередній контроль на стадії розгляду первинних документів, під час візування договорів, наказів, кошторисів. Таким чином, внутрішній аудит є системним і суворо документальним, безперервним, універсальним (суцільним ) заходом.

В процесі здійснення внутрішнього контролю виділяють такі його елементи (рис.2.1.):

Рисунок 2.1.

Складові елементи внутрішнього контролю

Внутрішній контроль на ДП СЛАП «Любешівагроліс» може здійснюватись спостережною радою, правлінням, радою директорів, ревізійною комісією, керівниками функціональних підрозділів, службою внутрішнього аудиту.

На підприємстві ДП СЛАП «Любешівагроліс» внутрішній контроль здійснюється заступником головного бухгалтера. Згідно Посадової інструкції, основними завданнями і обов’язками якого є:

  • забезпечення дотримання ведення бухгалтерського обліку, дотримуючись законодавства;

  • організація та максимальна автоматизація бухгалтерського обліку;

  • ведення податкового обліку, розрахунків з бюджетом, здійснення відрахування до бюджету;

  • облік коштів, фондів, продукції, товарів, матеріалів;

  • узгодження рахунків та одиниць, підготовка пробних та початкових варіантів розрахунків балансу;

  • подання до розгляду на схвалення проектів записів у розрахунковій документації;

  • співпраця з податковими, казначейськими органами, торгівельними посередницькими організаціями та іншими клієнтами;

  • слідкування за збереженням бухгалтерських документів, оформленням їх у відповідності зі встановленим порядком для передачі в архів;

  • здійснення внутрішнього контролю та аудиту

Внутрішній контроль за зберіганням активів та їх захистом від несанкціонованого придбання, використання або реалізації включає заходи контролю, пов’язані з фінансовою звітністю та з цілями виробничої діяльності.

При проведенні внутрішнього контролю по відпуску товарно – матеріальних цінностей на ДП СЛАП «Любешівагроліс» помилок щодо документального оформлення не виявлено. Завдяки старанній роботі бухгалтерії всі документи ведуться згідно вимог законодавства.

Під час ознайомлення із станом інвентаризаційної роботи на ДП СЛАП «Любешівагроліс» та складом постійно діючої інвентаризаційної комісії, строками проведення планових інвентаризацій ми не виявили суттєвих помилок. На підприємстві інвентаризація проводиться в повному обсязі.

Важливим аспектом для організації внутрішнього аудиту на підприємстві є оцінювання ризиків. До ризиків на підприємстві можуть виникнути внаслідок:

  • швидкої зміни в інформаційних системах;

  • суттєвого або швидкого розширення діяльності;

  • скорочення персоналу, зміна обов’язків, функцій працівників;

  • розширення закордонної діяльності;

  • прийняття нових принципів бухгалтерського обліку, законодавчих, нормативних актів;

  • новий персонал;

  • зміни в операційному середовищі

Після оцінювання аудиторського ризику та рівня суттєвості на підприємстві заступник головного бухгалтера складає план та програму своєї роботи з перевірки певного об’єкта. Структура плану та програми внутрішнього аудиту цілком відповідають аналогічним документам зовнішнього аудиту.

Спочатку заступником головного бухгалтера складається план роботи. При цьому враховуються аудиторська стратегія, аналітичний ризик, можливість ресурсів підприємства, адміністративні інтереси, завдання зовнішнього аудитора.

Розробляється план очікуваних перевірок із зазначенням дати кожної з них, виконавців, затрат на проведення. Більш детальне планування здійснюється кожною конкретною запланованою перевіркою. Проводиться певна підготовча робота. Внутрішній аудитор заздалегідь установлює контакт з відділом, що буде підлягати перевірці. Узгоджуються способи отримання інформації, строки її передавання; обумовлюється можливість присутності під час перевірки конкретних посадових осіб. Внутрішня аудиторська перевірка має бути організована так, щоб вона не заважала нормальній діяльності підрозділу, що перевіряється.

У процесі складання плану і програми внутрішнього контролю враховують такий вплив факторів:

- вихідні дані;

- мета внутрішнього аудиту;

- сфера перевірки;

- можливість застосування певних специфічних методів;

- перелік необхідних документів, звітів;

- строки проведення перевірки;

- період попередньої внутрішньої перевірки;

- можливість отримання достовірної інформації;

- бюджетні витрати.

На основному етапі перевірки здійснюється збирання та оцінювання інформації. На цьому етапі внутрішній аудитор здійснює заплановані аудиторські процедури і збирає докази. Для цього можуть виконуватися:

  1. різноманітні аналітичні процедури

  2. інвентаризація

  3. контрольні обміри та лабораторні аналізи

  4. обстеження об’єкта контролю

  5. контрольний запуск сировини і матеріалів

  6. опитування персоналу

  7. запити

  8. тестування і оцінювання системи внутрішнього контролю

  9. перевірка ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності

  10. документальна перевірка різних аспектів фінансово-господарської діяльності підприємства

Зібрані дані належно оформляються і відображаються в робочій документації. За кожною позицією плану та програми робиться відповідний висновок.

Далі аудитор здійснює узагальнення зібраних даних, оцінює їх, а потім робить необхідні висновки, складає письмовий звіт, розробляє необхідні рекомендації та пропозиції і повідомляє про отримані результати керівництво підприємства.

Головний бухгалтер здійснює контроль повноти і правильності бухгалтерського обліку. Перевіряє і коригує фінансову звітність, яка на підприємстві є квартальною та річною і складається наростаючим підсумком з початку року.

Завершальною стадією внутрішнього контролю на ДП СЛАП «Любешівагроліс» є отримання від керівництва підприємства письмової офіційної відповіді на звіт внутрішнього аудитора та їх рекомендації. Тільки після отримання письмової відповіді аудиторська перевірка вважається завершеною. Внутрішній аудитор повинен прослідкувати за виконанням затверджених керівництвом рекомендацій та заходів структурними підрозділами.

Суть якісного внутрішнього аудиту полягає у досягненні рівноваги між потребами керівництва у доступі до надійної, своєчасної та об’єктивної інформації про діяльність підприємства, окремих його підрозділів і вартістю збору, обробки та надання такої інформації.

З огляду на те, що за відповідність структури внутрішнього контролю та її впровадження відповідає керівництво, керівники всіх організаційних підрозділів в системі уряду повинні розуміти природу структури внутрішнього контролю і цілі, досягнення яких покликані забезпечити заходи внутрішнього контролю. Структура внутрішнього контролю визначається як сукупність планів організації, включаючи ставлення керівництва, методи, процедури та інші заходи для забезпечення достатньої впевненості в тому, що наступні загальні цілі досягаються:

- подальший розвиток налагодженої, ефективної та результативної діяльності та якісних продуктів та послуг згідно с місією підприємства;

- захист ресурсів від втрат через брак, зловживання, неефективне управління, помилки, махінації та інші негаразди;

- дотримання законів, положень та настанов керівництва та

- розвиток та підтримання достовірних управлінських даних та їхнє правдиве представлення в звітності, що подається своєчасно.

Фахова практика свідчить, що на ДП СЛАП «Любешівагроліс», налагоджені поточний внутрішньогосподарський контроль, інвентаризаційна діяльність, забезпечується ощадливість і збереження цінностей. З метою посилення боротьби з нестачами і розкраданням необхідно, щоб внутрішньогосподарський контроль здійснювався об’єднаними зусиллями всіх спеціалістів, керівників господарських підрозділів та бухгалтерських служб. При цьому особливе значення має щоденний контроль за переміщенням цінностей на окремих об’єктах підприємства.

Отже, удосконалення внутрішнього контролю на досліджуваному підприємстві, що відповідає сучасним вимогам облікової і контрольної науки, дозволить забезпечити ефективне функціонування, стійкість і розвиток підприємства в умовах конкуренції, зберегти і ефективно використати активи і потенціали, своєчасно виявити і зменшити фінансові, господарські ризики, організувати більш злагоджену роботу підрозділів.

2.2. Зовнішнй контроль діяльності підприємства

Зовнішній контроль на ДП СЛАП «Любешівагроліс» передбачає контроль за перебігом проведення антикризового процесу зовнішніми (відносно до підприємства) суб'єктами.

Він здійснюється як на етапі досудової санації, так і в перебігу провадження у справі про банкрутство. Його суб'єкти - це органи господарського суду, кредитори (комітет та збори кредиторів), арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), орган, уповноважений управляти майном боржника, інвестори, представник працівників боржника. Для досліджуваного підприємства, у статутному фонді яких частка державної власності перевищує 25%, суб'єктами зовнішнього контролю є також Фонд державного майна України, державний орган з питань банкрутства, орган місцевого самоврядування.

Зовнішній фінансовий контроль, який здійснюється ревізійними, податковими і аудиторськими службами не задовольняє потреби власників чи керівників підприємств в отриманні інформації про реальний стан справ на підприємстві і напрями його поліпшення, тобто виникає необхідність налагодити інші, дієвіші види контролю, основним з яких є внутрішній аудит.

До зовнішнього контролю відноситься державний фінансовий контроль, який передбачає перевірку господарських і фінансових операцій щодо їх достовірності, законності, доцільності та ефективності.

Зовнішній контроль на ДП СЛАП «Любеншівагроліс» здійснюється такими органами:

  • Контрольно – ревізійна служба;

  • Державна податкова служба.

Державна контрольно-ревізійна служба України створена в 1993 р. на базі Контрольно-ревізійного управління Міністерства фінансів України і є його правонаступницею у частині майнових прав та обов'язків. Служба має централізовану організаційну структуру.

Державна контрольно-ревізійна служба забезпечує контроль за використанням відповідно до законодавства бюджетних коштів та коштів державних цільових фондів міністерствами, іншими центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, а також підприємствами, установами й організаціями незалежно від форми власності, відомчої належності та підпорядкованості, збереженням державного і комунального майна, веденням бухгалтерського обліку і фінансовоїзвітності. Головне контрольно-ревізійне управління України виконує такі функції:

- організовують роботу контрольно-ревізійних підрозділів у Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі з проведення ревізій і перевірок, узагальнюють наслідки документальних ревізій і перевірок і у випадках, передбачених законодавством, повідомляють про них органам законодавчої та виконавчої влади;

- проводять ревізії та перевірки фінансової діяльності, стану збереження коштів і матеріальних цінностей, достовірності обліку і звітності в міністерствах, відомствах, державних комітетах та інших органах державної виконавчої влади, у державних фондах, бюджетних установах, а також на підприємствах і в організаціях, які отримують кошти з бюджету та з державних валютних фондів;

- проводять ревізії та перевірки правильності витрачання державних коштів на утримання місцевих органів державної виконавчої влади, установ і організацій, що діють за кордоном і фінансуються за рахунок державного бюджету;

- проводять ревізії та перевірки повноти оприбуткування, правильності витрачання і збереження валютних коштів;

- здійснюють контроль за усуненням недоліків і порушень, виявлених попередніми ревізіями та перевірками;

- розробляють інструктивні та інші нормативні акти про проведення ревізій та перевірок;

- здійснюють методичне керівництво і контроль за діяльністю підпорядкованих контрольно-ревізійних підрозділів, узагальнюють досвід проведення ревізій та перевірок і поширюють його серед контрольно-ревізійних служб, розробляють пропозиції щодо удосконалення контролю.

Також слід зазначити, що Державна контрольно – ревізійна служба може застосовувати штрафи.

Штрафна (фінансова) санкція (штраф) - плата у фіксованій сумі або у вигляді відсотків від суми податкового зобов'язання (без урахування пені та штрафних санкцій), яка справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним правил оподаткування, визначених відповідними законами.

При здійсненні перевірки ДКРС на ДП СЛАП «Любешівагроліс» порушень та зловживань не виявлено.

Також до основних контролюючих органів відносять Державну податкову службу.

Основними завданнями органів державної податкової служби є:

  • здійснення контролю за додержанням податкового законодавства,

  • правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів); 

  • внесення у встановленому порядку пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства;

  • прийняття нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування;

  • формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів та Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб.

Державна податкова адміністрація України здійснює такі функції: 1. виконує і організовує роботу ДПА та державних податкових інспекцій,

2.видає нормативно-правові акти і методичні рекомендації з питань оподаткування;

3. затверджує форми податкових розрахунків, звітів, декларацій та інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, інших платежів;

4. роз'яснює через ЗМІ порядок застосування законодавчих та інших нормативно-правових актів про податки, інші платежі та організовує виконання цієї роботи органами ДПС;

5. здійснює заходи щодо добору, розстановки, професійної підготовки та перепідготовки кадрів для органів державної податкової служби.

Обов'язки і відповідальність посадових осіб органів державної податкової служби Посадові особи органів ДПС зобов'язані дотримувати Конституції і законів України, інших нормативних актів, прав та охоронюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ, організацій, забезпечувати виконання покладених на органи ДПС функцій та повною мірою використовувати надані їм права.

За невиконання або неналежне виконання посадовими особами органів ДПС своїх обов'язків вони притягаються до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної та матеріальної відповідальності. Збитки, завдані неправомірними діями посадових осіб органів ДПС, підлягають відшкодуванню за рахунок коштів державного бюджету. Посадові особи органів ДПС зобов'язані дотримувати комерційної та службової таємниці.

ДП СЛАП «Любешівагроліс» вчасно справляючись із своїми обов`язками – поданням звітності, немає жодних проблем з Податковою службою.

Соседние файлы в папке теоретична частина.(всі розділи, вступ, титул.,висновок