Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 4 курс / ЗВІТ 4 курс / нет / Система електронного обліку лісопродукції.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
90.11 Кб
Скачать



Система електронного обліку лісопродукції. Пропозиції щодо впровадження.

08/12/2010 - 437 перегл.



Критикувати запропоноване завжди простіше, тим більше, коли є певний досвід роботи по цій темі, то і критичних питань більше. Той факт, що опубліковані на сайті «Український лісовод» мої статті прочитало понад тисячу зацікавлених людей спонукав мене розвинути тему електронного обліку в альтернативному напрямку. А саме запропонувати принципово інші підхід та методику електронного обліку деревини.

Лісове господарство підійшло до такого стану, коли зміни в суспільстві, виробничих відносинах та в свідомості людей вимагають адекватних змін і в самій галузі. Процес реформування лісогосподарської галузі розпочався зі структурної реформи. В першу чергу структурна реформа мала б підняти рентабельність ведення лісового господарства, підвищити продуктивність праці з розрахунку на одного працюючого, підвищення відповідальності працівників за доручену справу. Виділені пілотні лісогосподарські підприємства, які першими почали впровадження реформ. В ході цього відпрацьовуються нові методи управління лісогосподарським виробництвом, вдосконалюється сам виробничий процес ведення лісового господарства.

Одним з перших заходів у ДП «Дубенське лісове господарство» стала структурна реформа лісогосподарських підрозділів. При існуючій структурі підприємства істотно покращувати показники виробничої діяльності стає все тяжче. Виходячи з цих міркувань кінцевим результатом структурної реформи має стати така розстановка виробничих сил, коли кожен працюючий зміг би дати більше користі підприємству, виробити більше якісної продукції і як наслідок покращити матеріальний стан свій та своєї сім’ї.

Враховуючи розкиданість лісових урочищ на території двох адміністративних районів було прийняте рішення, взявши за основу виробничу структуру польських лісівників, утворити невеликі лісництва з середньою площею 2200 -2500 га. В результаті утворено 11 лісництв. В штаті лісництв є лісничий, помічник лісничого, два-три майстри лісу. Всього 4-5 працівників. Під охорону майстрам лісу передається понад 1000 га лісу. Частина вивільнених людей зареєструвалася підприємцями по наданню послуг в лісогосподарській діяльності. Іще в 2008 році у веденні лісового господарства підприємству допомагали 4 таких підприємці. Троє з них надавали послуги рубками головного користування і рубками, пов’язаними з формуванням і оздоровленням лісів і один підприємець заготівлею лісового насіння, вирощуванням посадкового матеріалу, роботами з лісовідновлення та догляду за лісовими культурами. Маючи в цьому певний досвід фахівці лісгоспу допомогли швидко і без лишньої тяганини зареєструватися підприємцями усім бажаючим колишнім працівникам, отримати всі дозволи та ліцензії на ведення лісозаготівельної діяльності. З іншої частини вивільненої лісової охорони було створено дві мобільні групи з охорони лісів. Їм виділено транспорт, радіозв’язок, засоби самозахисту. Але в той же час підприємство зіткнулося з проблемою в кваліфікованому обліку лісопродукції, її відпуску на кінцеві склади та реалізації споживачам. Багато працівників, що ввійшли в склад новоутворених лісництв раніше цим не займалися. І тут сама собою виникає необхідність з однієї сторони полегшити цим працівникам сам процес обліку лісопродукції, з другої сторони підняти сам облік на більш якісний рівень. Це завдання без застосування сучасного портативного комп’ютерного обладнання стає неможливим. Системи електронного обліку деревини в цьому випадку виходять на перше місце.

На початку 2010 року Держкомітетом лісового господарства України була запропонована концепція поколодного електронного обліку лісопродукції. Фахівцями підприємства в період 2002-2004 років вже робилися спроби впровадити у виробництво цей спосіб. Про виявлені при цьому проблеми та вузькі місця автор описував у своїх статтях (Лісовий і мисливський журнал № 3 за 20010 р. та на сайті «Український лісовод» за 14 липня 2010 р.). Що б не повторювати описаних там помилок і не витрачати час на їх подолання в цій статті пропонується дещо інший підхід до вирішення проблеми електронного обліку лісопродукції. На думку автора це мало б набагато спростити весь процес обліку заготівлі і руху лісопродукції та прискорити впровадження системи електронного обліку лісопродукції у виробництво.

Запропонована технологія електронного обліку лісопродукції складається з таких етапів: 1. Приймання виконаних лісосічних робіт безпосередньо на лісосіці; 2. Відпуск (вивезення) заготовленої деревини на нижні склади; 3. Реалізація лісопродукції безпосередньо з лісосік; 4. Реалізація лісопродукції споживачам з нижніх складів. 5. Автоматизація обліку руху лісопродукції 6. Контроль та забезпечення легального обігу деревини від постачальників споживачам.

Коли в запропонованій офіційній версії ПОЛОЖЕННЯ з управління технологічними процесами у сфері електронного обліку деревини на підприємствах Державного комітету лісового господарства України був запропонований поколодний метод електронного обліку лісопродукції, в цій статті пропонується взяти за основу обліку партію лісопродукції.

В нашому випадку партією лісопродукції буде вважатися певна кількість сортиментів, що знаходиться в штабелі на лісосіці, на транспортному засобі (автомобіль, вагон, тощо), що призначена для вивезення на кінцеві склади, місця переробки, використання для власних потреб чи реалізації споживачам.

1. Приймання виконаних лісосічних робіт безпосередньо на лісосіці.

В ході проведення лісозаготівельних робіт матеріально-відповідальна особа лісництва (майстер лісу) облікує в мобільному терміналі заготовлену за зміну партію лісопродукції в розрізі порід, видів сортиментів, ґатунків, кількості колод, їх діаметрів, довжин та об’єму в щільних кубометрах. Крім того вказуються: назва лісогосподарського підприємства, лісництва, місцезнаходження (квартал, виділ) лісосіки, посада та прізвище відповідальної за приймання чи відпуск лісопродукції особа. На торець довільної колоди в цьому штабелі забивається бирка з нанесеним на ній цифровим та штрих- кодами. При скануванні штрих-коду бирки на моніторі мобільного терміналу автоматично з’являється цифровий код бирки, який і є унікальним номером вказаної партії лісопродукції. В кінці зміни уповноважена посадова особа передає цю інформацію на сервер лісогосподарського підприємства. Передача цієї інформації може здійснюватися різними шляхами: електронна пошта зі стаціонарної точки доступу, шляхом використання модему мобільного зв’язку, використання, як модему мобільного телефону завдяки функції Bluetooth, передача інформації на змінних носіях (флешках), тощо. Аналізуючи отриману інформацію, адміністрація має можливість приймати оперативні рішення, пов’язані з вивезенням наявної деревини до місць реалізації, переробки і т.п., раціонально використовувати наявний транспорт. Зображення 1. Бирка з нанесеним на ній цифровим та штрих- кодом.

2. Відпуск (вивезення) заготовленої деревини на нижні склади.

В процесі відпуску заготовленої деревини на пункти реалізації, переробки і т.п. матеріально-відповідальна особа лісництва (майстер лісу) облікує в мобільному терміналі партію лісопродукції, що навантажується на транспортний засіб в розрізі показників, що вказані в п. 1. Крім того вносяться дані про пункт (нижній склад чи пункт переробки, тощо) куди відправляється ця партія деревини. На торець довільної колоди цієї партії забивається бирка з нанесеним на ній цифровим та штрих- кодами. Цифровий код цієї бирки є унікальним номером вказаної партії лісопродукції, який вказується в накладній та специфікації. За допомогою мобільного терміналу та принтеру, що живиться від бортової мережі автомобіля уповноважена посадова особа видруковує всі необхідні супровідні документи на партію лісопродукції. Одночасно об’єм лісопродукції, призначеної до вивезення з лісосіки відмінусовується з об’єму штабеля заготовленої і наявної на лісосіці деревини. Інформація про кожну партію вивезеної з лісосіки лісопродукції, а також про наявні на лісосіці залишки деревини передається на сервер підприємства. Бухгалтерія підприємства проводить оперативний облік руху лісопродукції.

3. Реалізація лісопродукції безпосередньо з лісосік

В процесі реалізації заготовленої деревини споживачам безпосередньо з лісосіки матеріально-відповідальна особа лісництва (майстер лісу) облікує в мобільному терміналі партію лісопродукції, що навантажується на транспортний засіб в розрізі показників, що вказані в п. 1. Крім того вносяться дані про споживача і вартість цієї партії деревини. На торець довільної колоди цієї партії забивається бирка з нанесеним на ній цифровим та штрих- кодами. Цифровий код цієї бирки є унікальним номером вказаної партії лісопродукції, який вказується в накладній та специфікації. За допомогою мобільного терміналу та принтеру, що живиться від бортової мережі автомобіля уповноважена посадова особа видруковує всі необхідні супровідні документи на партію лісопродукції. Одночасно об’єм лісопродукції, призначеної до вивезення з лісосіки відмінусовується з об’єму штабеля заготовленої і наявної на лісосіці деревини. Інформація про кожну партію вивезеної чи реалізованої з лісосіки лісопродукції, а також про наявні на лісосіці залишки деревини передається на сервер підприємства. Бухгалтерія підприємства проводить оперативний облік руху лісопродукції та вживає необхідних заходів по забезпеченні контролю за вчасним розрахунком споживачів з постачальником. Дані про кожну партію реалізованої підприємством лісопродукції надсилаються до комп’ютеризованих вузлів галузевої мережі електронного обліку деревини.