Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_я 14-15-16.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
65.54 Кб
Скачать

18

Лекція (14-15-16) 6год.

Тема: “Грошова оцінка земель”.

План.

1. Загальні положення грошової оцінки земель.

2. Грошова оцінка земель різних категорій земельного фонду.

3. Експертна грошова оцінка земельних ділянок.

4. Оцінка земель України у світових цінах.

5. Сучасний стан оцінки земель у зарубіжних країнах.

Література:

1. Постанова Кабінету Міністрів України від 23 березня 1995р. №213 (зі змінами, внесеними згідно з Постановами КМ. №864 від 31.10.1995., №525 від 30.05.1997р. (“Про методику грошової оцінки земель с/г призначення та населених пунктів”) тимчасова (“Про методику грошової оцінки земель не сільськогосподарського призначення) крім земель населених пунктів”.

2. Гнаткович Д.И. Земельный кадастр: экономика землепользования. Львов. Высшая школа. 1986. 136с.

3. Магазинщиков Т.П. Земельний кадастр. Львів. Світ. 1991. 452с.

4. Гнаткович Д.І., Возняк Р.П., Гулько Р.Й. Науково-методичні положення оцінки земель України у світових цінах. Львів. 1985. 68с.

5. Проблеми земельного кадастру та застосування його даних в умовах ринкової економіки. За ред. Д.І.Гнатовича. Львів. 1996. 108с.

– матеріали крупномаштабних ґрунтових обстежень;

– матеріали агрогосподарських обстежень;

– агрохімічні;

– меліоративні;

– геоботанічні;

– кадастрові справи;

– планово-картографічні матеріали.

При обліку якості виділяють агрохімічні групи ґрунтів, відповідно до прийнятої класифікації:

– за механічним складом;

– за засоленістю;

– за солонцюватістю;

– за кислотністю;

– за кам’янистістю;

– за еродованістю;

Дані про кількість і якість земель повинна заноситись до земельно-кадастрової книги району або міста. Форму книги і порядок заповнення визначає держкомзем.

До документів обліку земель відноситься земельно-балансові форми 6 і 2 – земельні, картографічні документи, кадастрові плани і карти, кадастрові справи.

ПОСТАНОВА

від 30 січня 1997 р. № 99

Київ

Про внесення змін до Положення про порядок

ведення державного земельного кадастру та

визнання такою, що втратила чинність,

постанови Кабінету Міністрів України

від 16 вересня 1992 р. № 532

У зв’язку з прийняттям Закону України від 19 вересня 1996 р. “Про внесення змін і доповнень до Закону України” “Про плату на землю” (378/96-ВР) (Відомості Верховної Ради України, 1996 р., № 45, ст. 238) Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:

1. У Положенні про порядок ведення державного земельного кадастру, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 1993 р. № 15 (15-93-п) (ЗП України, 1993 р., № 3, ст. 55):

пункт 2 після слова “економічної” доповнити словами “та грошової”;

пункти 12, 14, 15, 16 після слова “економічної” доповнити словами “та грошова”.

2. Визнати такою, що втратила чинність, постанову Кабінету Міністрів України від 16 вересня 1992 р. № 532 (532-92-п) “Про порядок визначення ставок земельного податку” (ЗП України, 1992 р., № 11, ст. 266).

Перший віце-прем’єр-міністр України

В. ДУРДИНЕЦЬ

Інд. 22

Постанова

Від 12 січня 1993 р. № 15

Київ

Про порядок ведення державного земельного кадастру

(Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ

№ 99 (99-97-п) від 30.01.97)

Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:

1. Затвердити Положення про порядок ведення державного земельного кадастру, що додається.

2. Державному комітету по земельних ресурсах розпочати з 1993 року поетапний перехід на автоматизоване ведення державного земельного кадастру на базі широкого використання комп’ютерної техніки.

3. Державному комітету по земельних ресурсах за участю Міністерства лісового господарства, Міністерства у справах будівництва і архітектури, Міністерства у справах захисту населення від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, Державного комітету по водному господарству, Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України, Української академії аграрних наук та інших заінтересованих міністерств і відомств забезпечити:

● проведення топографо-геодезичних, картографічних робіт, ґрунтових, геоботанічних, радіологічних, лісотипологічних, містобудівних та інших обстежень і розвідувань в обсягах, необхідних для поповнення та оновлення відомостей, що включаються до державного земельного кадастру;

● організацію розробки і систематичного оновлення матеріалів кадастрової оцінки земель, необхідних для встановлення земельного податку або орендної плати за землю та інших цілей;

● проведення в 1993 – 1994 роках науково-дослідних робіт щодо вдосконалення методів розробки і ведення державного земельного кадастру в умовах ринкових відносин;

● організацію науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт для широкого використання аерокосмічних зйомок та застосування методів дистанційного зондування земної поверхні для створення та оперативного поновлення даних державного земельного кадастру.

4. Державному комітету по земельних ресурсах, Головному управлінню геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України в тримісячний строк подати Кабінету Міністрів України погоджені з відповідними міністерствами і відомствами пропозиції про перегляд діючих обмежень режимного характеру на використання і розповсюдження топографо-геодезичної, картографічної і земельно-кадастрової інформації.

5. Встановити, що:

● топографо-геодезичні, картографічні роботи, ґрунтові, геоботанічні, радіологічні, лісотипологічні, містобудівні та інші обстеження і розвідування земельних угідь проводяться з урахуванням необхідності використання матеріалів цих обстежень і розвідувань для ведення державного земельного кадастру та за програмами, погодженими з Державним комітетом по земельних ресурсах;

● роботи, пов’язані із збиранням інформації для ведення державного земельного кадастру, виконуються за єдиними методиками і ліцензіями Державного комітету по земельних ресурсах, а топографо-геодезичні, картографічні роботи за методиками і ліцензіями Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України.

6. Державному комітету по земельних ресурсах за участю Міністерства лісового господарства, Міністерства у справах захисту населення від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, Міністерства у справах будівництва і архітектури, Державного комітету по водному господарству, Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України, української академії аграрних наук у тримісячний строк розробити та затвердити за погодженням з Міністерством статистики перелік відомостей, форму документів і склад даних, що включаються до земельно-кадастрової документації, та інструкцію про ведення державного земельного кадастру.

7. Державному комітету по земельних ресурсах затвердити положення про порядок надання кадастрової інформації на запити громадян та юридичних осіб, у тому числі й іноземних, з дотриманням державної та комерційної таємниць.

8. Визнати такою, що втратила чинність, Постанову Ради Міністрів УРСР від 29 липня 1977 р. № 400 “Про порядок ведення державного земельного кадастру” (ЗП УРСР 1977 р. №8, ст.77.).

Прем’єр-міністр України Л. КУЧМА

Міністр

Кабінету Міністрів України А. ЛОБОВ

Інд.22

ЗАТВЕРДЖЕНЕ

постановою Кабінету Міністрів України

від 12 січня 1993 р. № 15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]