Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс.проект 2015.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
275.97 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет агротехнологій

і екології

Кафедра агрохімії та ґрунтознавства

ҐРУНТОЗНАВСТВО

Методичні рекомендації

для виконання курсової роботи

студентами напряму підготовки 6.9010101 «Агрономія»

денної і заочної форм навчання

ЛЬВІВ 2015

Рекомендовано до друку методичною радою Львівського національного аграрного університету.

Протокол №______від __________2015 р.

Укладачі: д. с.-г. н., професор В. І. Лопушняк,

к. с.-г. н., доцент Н. І. Лагуш,

к. с.-г. н., доцент О. В. Гаськевич

Відповідальний за випуск: к. с.-г. н., доцент М. М. Вислободська

Рецензент: д. с.-г. н., професор В. В. Лихочвор

Видається в редакції авторів

Львівський національний аграрний університет, 2015

ВСТУП

Ґрунт є основою існування та продуктивності с.-г. і природних екосистем. Продуктивні можливості ґрунтів є значним, але не безкінечними, і їх властивості, з точки зору сільськогосподарського виробництва, та збереження якості навколишнього середовища мають глобальне значення.

Мета вивчення дисципліни «Ґрунтознавство з основами геології» є ознайомити студентів з різними типами ґрунтів, їхніми властивостями та факторами ґрунтоутворення, сформувати думку про складність і динамічність ґрунтового покриву, його реакції на антропогенні впливи, регіональні та локальні особливості ґрунтового покриву, які вимагають чіткого диференційованого підходу до ґрунтів при вирішенні проблем меліорації, рекультивації, екологічних та моніторингових досліджень.

Закріпленню теоретичних знань із навчальної дисципліни «Ґрунтознавство з основами геології» та набуттю практичних навичок у розробці заходів збереження і відтворення родючості ґрунту сприятиме написання курсової роботи студентами.

Курсова робота виконується за матеріалами ґрунтових обстежень конкретного господарства або за даними певної ґрунтово-кліматичної зони.

Основою курсової роботи є розрахунок балансу гумусу в сівозміні, проектування бездефіцитного балансу гумусу в ґрунті та заходів, які спрямовані на підвищення родючості ґрунтів і врожайності сільськогосподарських культур.

Кожен студент отримує завдання для виконання курсової роботи, де вказано, типи ґрунтів, яких необхідно описати будову профілю, дати аналіз гранулометричного складу і фізико-хімічних властивостей.

Крім цього, студент у завданні отримує дані для розрахунку запасів гумусу в окремому ґрунті на глибині до 1 м і дані для розрахунку балансу гумусу в ланці сівозміни.

У завданні подається список ґрунтів, які переважають у даній ґрунтово-кліматичній зоні, і на основі цього списку ґрунтів студент повинен згрупувати ґрунти в агровиробничі групи та дати їм оцінку для сільськогосподарського використання.

Курсова робота оцінюється згідно з вимогами кредитно-модульної системи у 100 балів.