Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іінтенсивне садівництво. Лабораторні роботи.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
31.68 Mб
Скачать

48

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ПЛОДООВОЧІВНИЦТВА, ТЕХНОЛОГІЇ ЗБЕРІГАННЯ

І ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА

ФАКУЛЬТЕТ

АГРОТЕХНОЛОГІЙ

І ЕКОЛОГІЇ

ІНТЕНСИВНЕ САДІВНИЦТВО

ПРАКТИКУМ

ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ

СТУДЕНТАМИ ФАКУЛЬТЕТУ

АГРОТЕХНОЛОГІЙ І ЕКОЛОГІЇ

СПЕЦІАЛЬНОСТІ

ПЛОДООВОЧІВНИЦТВО І ВИНОГРАДАРСТВО”

ЛЬВІВ 2014

УДК 634.11

Рекомендовано до друку

методичною радою ЛНАУ

протокол № 7 від „13” лютого 2014 р.

УКЛАДАЧІ:

к. с.-г. н., доцент Б.І. Гулько

аспірант Н.В. Вуйцик

РЕЦЕНЗЕНТ:

доктор с.-г. наук, професор,

член-кореспондент НААНУ В.В. Лихочвор

ВІДПОВІДАЛЬНИЙ ЗА ВИПУСК:

к. с.-г. н., в.о. професора П.Д. Завірюха

В редакції авторів.

© Львівський національний аграрний університет, 2014

ЗМІСТ

Год.

Бали

Стор.

ВСТУП.......................................................................................

-

-

4

Лабораторна робота № 1. .........................................................

4

10

6

Лабораторна робота № 2. .........................................................

2

10

9

Лабораторна робота № 3...........................................................

2

10

20

Лабораторна робота № 4. .........................................................

2

10

24

Лабораторна робота № 5...........................................................

2

10

26

Лабораторна робота № 6...........................................................

2

10

29

Лабораторна робота № 7..........................................................

4

10

32

Лабораторна робота № 8...........................................................

4

10

37

Лабораторна робота № 9...........................................................

4

10

40

Лабораторна робота № 10.........................................................

2

10

45

Методичні вказівки для виконання контрольної роботи

студентами заочної форми навчання................................................................

47

Запитання для виконання контрольної роботи................................................

48

Визначник запитань............................................................................................

50

Бібліографічний список.....................................................................................

51

ВСТУП

Основною метою вивчення дисципліни «Інтенсивне садівництво» є ознайомлення студентів спеціальності «Плодоовочівництво і виноградарство» з європейськими та світовими тен­денціями створення і догляду сучасних інтенсивних насаджень порівняння існуючих вітчизняних технологій вирощування з передовими високоінтенсивними технологіями вирощування цих культур у країнах з високим рівнем розвитку агротехнологій. Під час вивчення курсу проводиться детальне ознайомлення з елементами сучасних інтенсивних технологій вирощування плодових культур: системами закладання насаджень, схеми садіння, видами шпалер, способами формування і обрізки крон, сучасними системами захисту, операціями по догляду за насадженнями та управлінням якістю врожаю та ін.

Основним завданням курсу є забезпечення студентів теоретичними знаннями сучасних технологій вирощування плодових культур та шляхи їх адаптації для застосування в умовах сучасного економічного та соціального розвитку України. Вивчення дисципліни проводиться з використанням досягнень вітчизняної і світової садівничої науки, провідного вітчизняного і зарубіжного практичного досвіду, виходячи з потреб промисловості і населення в плодах.

В результаті вивчення дисципліни студенти оволодівають особливостями інтенсивних вітчизняних та світових технологій вирощування плодових культур, сучасними вимогами до сортів, інтенсивними системами формування крон та агротехнічними прийоми при вирощуванні молодих і плодоносних насаджень, інтегрованими системами захисту культур від їх специфічних шкідників та хвороб, термінами проведення основних технологічних операцій з підготовки ґрунту, садіння, захисту від шкідників та хвороб, збору врожаю.

В результаті виконання лабораторних робіт студенти оволодівають навиками практичного застосування елементів сучасних інтенсивних технологій вирощування плодових культур, вміти правильно проводити оцінку стану насаджень та застосовувати відповідні заходи, залежно від результатів аналізу стану насадження; вміти підбирати типи ґрунтів і місце розташування плодових насаджень, рекомендувати сучасні сортопідщепні комбінування, проектувати шпалери, систему зрошення, удобрення та захисту, організовувати правильний збір і своєчасний збір плодів для забезпечення найвищої ефективності вирощування високоякісних плодів.

Практикум для виконання лабораторних робіт з дисципліни «Інтенсивне садівництво» студентами факультету агротехнологій і екології ЛНАУ спеціальності „Плодоовочівництво і виноградарство” складені у відповідності до програми дисципліни «Інтенсивне садівництво» та відповідають робочій програмі дисципліни.

Практикум для виконання лабораторних робіт з дисципліни «Інтенсивне садівництво» складаються з десяти лабораторних робіт обов’язкових до виконання.

Для студентів заочної форми навчання вміщено методичні рекомендації для виконання контрольної роботи та перелік контрольних запитань і визначник завдань.

Для виконання окремої лабораторної роботи слід ознайомитися з темою, метою роботи та загальними відомостями щодо виконання роботи. Після цього ознайомитися з завданням роботи і користуючись додатковими довідковими матеріалами та обладнанням виконати поставлене завдання. Після цього слід дати відповідь на питання для самоконтролю.

Після виконання попередніх розрахунків чи аналізів, отримані результати відповідно оформляють письмово чи у формі таблиць у зошиті для лабораторних робіт.

Завершену лабораторну роботу для оцінювання надають викладачу. Під час захисту лабораторної роботи слід бути готовим обгрутувати хід її проведення та надати усну відповідь на додаткові питання по темі роботи.

Для виконання всього курсу лабораторних робіт з дисципліни «Інтенсивне садівництво» слід виконати всі десять лабораторних робіт і успішно їх захистити.

За сумою набраних балів за всі виконані і захищені лабораторні роботи виставляється остаточна оцінка відповідно до діючої шкали.

Шкала оцінювання за кредитно-модульною системою

За шкалою ECTS

За національною шкалою

Залікові оцінки

За шкалою в балах

A

Відмінно

Зараховано

90-100

B

Добре

82-89

С

74-81

D

Задовільно

64-73

E

60-63

F

Незадовільно

Не зараховано

0-62

FX – означає “незадовільно” – необхідно виконати певну додаткову роботу для успішного складання;

F – означає “незадовільно” - необхідна значна подальша робота

Лабораторна робота № 1.

Тема: Складання технологічної карти підготовки ґрунту перед закладанням інтенсивного плодового саду.

Мета: навчитися виконувати технологічні операції з підготовки ґрунту у правильній послідовності для отримання ефективної їх дії.

Матеріали і обладнання: додаткова спеціальна література, табличні матеріали, унаочнення.

Загальні відомості. Підготовка ґрунту під насадження яблуні передбачає виконання низки технологічних операцій. Для отримання найбільшої віддачі від проведених заходів їх слід виконувати у певній послідовності та з певним інтервалом, а тому слід правильно скласти технологічну карту виконання робіт.

Підготовка ґрунту під сад складається з трьох етапів: очищення площі від бур’янів, створення запасу поживних речовин і покращення структури ґрунту.

Очистити площу від бурянів можна двома способами: внесенням гербіцидів або утриманням площі під чорним паром протягом вегетаційного періоду. Часто на практиці поєднують внесення гербіцидів з подальшим утриманням ґрунту під чорним паром.

Створити запас поживних речовин у ґрунті можна шляхом вирощування і приорювання сидеральних культур, внесенням органічних та мінеральних добрив (N, P, K та Ca).

Покращити структуру ґрунту можна шляхом внесення органічних добрив, вирощуванням сидератів, внесенням, за потреби, хімічних меліорантів, проведенням поглиблення орного шару (плантажна оранка чи грунтопоглиб-лення).

Перелік технологічних операцій підготовки ґрунту під сад та умови для їх виконання:

  • Чорний пар із систематичними культиваціями (при появі бур’янів – 1 раз на 3-4 тижні)

  • Внесення гербіцидів суцільної дії (д.р. гліфосат; 4-8 л/га + 300 л води/га). Вносити слід після масового проростання бур’янів (висота 2-5 см). Інтервал до наступної операції 4-5 тижнів. Для кращого ефекту слід вносити два рази за сезон.

  • Внесення мінеральних добрив2О5 =250-350 кг д.р./га + K2О =250-350 кг д.р./га). Вносити мінеральні добрива слід окремо від органічних добрив, за 5-8 місяців до висаджування дерев під оранку або культивацію.

  • Внесення кальцію – кальцій є важливим елементом живлення для яблуні тому його слід вносити в дозі 500-1500 кг/га (у формі негашеного меленого вапна) навіть при нейтральній реакції ґрунту. Якщо ґрунт має кислу реакцію – дозу вапна відповідно збільшують.

  • Внесення органічних добрив (гній ВРХ в кількості 60 т/га або пташиний послід в кількості 10-12 т/га). Вносити під зяблеву оранку.

  • Грунтопоглиблення - рихлення підорного шару ґрунту на глибину 40-50 см. Операція виконується перед замерзанням ґрунту пізно восени.

  • Вирощування сидератів – гірчиці білої з нормою висіву 15-20 кг/га. Висівати можна з травня по вересень.

  • Дискування сидератів (у фазі цвітіння, через 4-6 тижнів від посіву).

  • Заорювання сидератів (відразу після дискування).

  • Знищення личинки травневого хруща (Базудин 10 GR в кількості 100 кг/га). Препарат слід заробити у вологий ґрунт за 2-4 тижні до садіння дерев (вносити під культи вацію).

  • Лущення попередника (диску-вання у два сліди на глибину 10-12 см).

  • Закриття вологи (боронування на глибину 8-10 см)

  • Культивація (на глибину 10-15 см)

  • Дискування (на глибину 10-15 см для провокації проростання бур’янів)

  • Зяблева оранка оборотним плугом (на глибину орного шару 22-25 см)

  • Фумігація грунту (Базамід GR = 500 кг/га). Препарат вносять за 5-6 місяців до садіння дерев при температурі ґрунту 10-20 0 С на глибині 20 см і 75% ППВ (повної польової вологоємності) – після дощу у липні-серпні. Не можна суміщати з внесенням органічних добрив. Фумігацію слід проводити за 2 місяці до внесення органічних добрив.

ЗАВДАННЯ.

Для виконання лабораторної роботи слід розмістити з переліку необхідні технологічні операції по підготовці площі під сад у карту відповідно до агротехнічних вимог. При виконанні роботи користуватися лекційним матеріалом по даній темі. Стан ділянки: ґрунт суглинковий, у сільськогосподарському використанні не перебував. (гумус–1,5 %; рН=5,0; P2O5–85 мг/кг; K2O–120 мг/кг ).

Визначення норми внесення негашеного меленого вапна залежно

від рівня рН грунту ділянки призначеної під сад.

рН грунту

Норма СаО (негашене мелене вапно), кг/га

легкі піщані та супіщані грунти

суглинки і леси

важкі

грунти

до 4,5

1500

2000

2500

4,6-5,5

750

1500

2000

5,6-6,0

500

750

1500

Технологічна карта підготовки грунту під інтенсивний плодовий сад

МІСЯЦЬ

ДЕКАДА

ТЕХНОЛОГІЧНА ОПЕРАЦІЯ

Березень

1

2

3

Квітень

1

2

3

Травень

1

2

3

Червень

1

2

3

Липень

1

2

3

Серпень

1

2

3

Вересень

1

2

3

Жовтень

1

2

3

Листопад

1

2

3

ЗИМА

Березень

1

2

3

Квітень

1

2

ВИСАДЖУВАННЯ САДЖАНЦІВ

3