Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ковальчик.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

54

Аудит податків і платежів у ТзОВ ”Агро-Лан” Жовківського району Львівської області – Ковальчик Т.В. – Курсова робота.

Кафедра бухгалтерського обліку і аудиту. – Дубляни, Львівський НАУ, 2015.

47 с. текст.част., 11 таблиць, 1 рис., 14 джерел, 2 додатки.

Розглянуто теоретичні основи аудиту, визначено мету та основні завдання аудиту податків і платежів.Проведено огляд нормативно-законодавчої базит та літературних джерел з питань обліку і аудиту податків і платежів.

Подано аналіз фінансового стану підприємства.

Викладено методику аудиту податків і платежів, а саме: дано оцінку системі внутрішнього контролю з питань податків і платежів, складено програму аудиту, висвітлено послідовність проведення перевірки. подано методику щодо формування робочої та підсумкової документації аудиту.

Зміст

Вступ

1 Теоретичні основи дослідження

    1. Розрахунки за податками і платежами як об’єкт аудиторської перевірки

    2. Завдання і джерела інформації аудиту податків і платежів

    3. Нормативно-правове регулювання і літературне забезпечення аудиту

2 Фінансово-організаційна структура підприємства

2.1 Організаційна структура та спеціалізація підприємства.

2.2 Аналіз фінансово-економічного стану .

2.3 Організація внутрігосподарського контролю

3 Організація і методика організації аудиту розрахунків за податками і платежами

3.1 Послідовність досягнення домовленості між клієнтом і аудиторською фірмою

3.2 Порядок формування плану і програми аудиту податків і платежів

3.3. Прийоми та способи аудиту податків і платежів

3.4. Робочі документи аудитора щодо перевірки податків і платежів

3.5. Особливості формування підсумкової документації за результатами аудиту податків і платежів

Висновки і пропозиції

Список використаних джерел

Вступ

Під час своєї діяльності підприємство проводить розрахунки за податками та обов’язковими платежами. Розмір цих відрахувань залежить від результатів діяльності підприємства.

Податки є однією з найважливіших фінансових категорій. Історично це одна з найстаріших форм фінансових відносин між державою та членами суспільства. Податки — обов’язкові платежі, які стягує держава з юридичних та фізичних осіб. Податки є найбільш вагомим джерелом формування доходної частини державного бюджету України. 

Основи та принципи формування системи оподаткування в Україні, перелік загальнодержавних та місцевих податків і зборів, а також права та обов'язки платників податків визначаються в Податковому кодексі України.

Податкова система, стандарти бухгалтерського обліку та їх взаємозв’язок мають суттєвий вплив на стабільність функціювання бюджетно - фінансових відносин у суспільстві. Особлива роль у налагодженні такого взаємозв'язку належить аудиту.Саме тому тема дана тема курсової роботиє досить актуальною.

Метою  роботи є удосконалення аудиту розрахунків за податками та обов’язковими платежами підприємства в сучасних економічних умовах в Україні.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання:

- розкрити економічну суть та  значення податків,

- розкрити нормативно-правову базу з обліку розрахунків за податками та обов’язковими платежами;

- розглянути облік розрахунків за податками,

- розглянути облік розрахунків за обов’язковими платежами,

- розглянути організацію та методику аудиту розрахунків за податками та обов’язковими платежами;

- за результатами проведеної роботи скласти аудиторський висновок.

Об’єктом дослідження є ТзОВ ”Агро-Лан” Жовківського району Львівської області.

Теоретичну основу дослідження питання обліку, аналізу та аудиту склали закони України, Інструкції та Положення з бухгалтерського обліку, наукові праці зарубіжних та вітчизняних вчених.

 В роботі використані дані його бухгалтерської та податкової звітності об’єкта дослідження за період 2011-2013р.р.

1.Теоретичні основи дослідження

    1. Розрахунки за податками і платежами як об’єкт аудиторської перевірки

Значення аудиту в умовах ринкової економіки важко переоцінити. Адже потреба в послугах аудитора виникає в кожному з наступних випадків:

  • можливість подання необєктивної інформації з боку адміністрації у випадках конфлікту між нею і користувачами цієї інформації (власниками, інвесторами, кредиторами);

  • залежність наслідків прийнятих рішень від якості інформації;

  • необхідність спеціальних знань для перевірки інформації;

  • відсутність у користувачів інформації доступу для оцінки її якості.

Всі ці передумови привели до виникнення суспільної потреби в послугах незалежних експертів, які мають відповідну підготовку, кваліфікацію, досвід і дозвіл на право надання такого роду послуг.

Найважливіша мета аудиту — пізнання об’єктивної істини про господарські явища, що вивчаються. Під істиною розуміють ті знання про предмет, які правильно відображають цей предмет, відповідають йому.

В сучасних економічних умовах діяльність кожного господарюючого суб’єкта являється предметом уваги широкого кола учасників ринкових відносин (організацій і осіб),які зацікавлені в результатах його функціонування. На основі доступної їм звітно-облікової інформації вказані особи намагаються оцінити фінансовий стан підприємства, потім по його результатам прийняти обґрунтовані рішення.

Податок - це обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

Податок встановлюється виключно державою і базується на актах вищої юридичної сили. Основними характерними особливостями податку є те що він:

- стягується на умовах безповоротності. Повернення податку можливе тільки в разі його переплати або тоді, коли законодавством передбачено пільги щодо даного податку;

- має односторонній характер встановлення. Оскільки податок стягується з метою покриття суспільних потреб, які в основному відокремлено від індивідуальних потреб конкретного платника податку, то він є індивідуально безповоротний. Сплата платником податку не породжує зустрічного зобов`язання держави чинити будь-які дії на користь конкретного платника.

- на відміну від інших обов’язкових платежів, може бути сплачений лише до бюджету, а не до іншого грошового централізованого або децентралізованого фонду;

- категорія не тільки права, але й економічна, оскільки це форма перерозподілу національного доходу. При сплаті податкового платежу відбувається перехід частини коштів із власності окремих платників у власність всієї держави. Такого переходу права власності немає при внесенні до бюджету обов`язкових платежів державними підприємствами;

  • виступає як індивідуальна безоплатність і виражається в тому, що при його стягненні держава не бере на себе обов`язків з подання кожному окремому платникові певного еквіваленту, що дорівнює їхньому платежу.

Можливі різні класифікації податків залежно від тих ознак, які покладені в основу порівняння.

За ознакою суб`єкта оподаткування податки поділяються на дві групи:

- прямі податки;

  • непрямі податки.

Непрямі податки – це податки, які включаються в ціну товарів або тарифів на послуги. Вони не відраховуються прямо з доходів працівника (власника), а виплачує їх підприємство (податок на додану вартість, акцизи, мито, що стягується митними органами тощо).

Прямі податки – це обов`язкові нормативні платежі з прибутку або доходу працівника, спадщини, землі, будівель. Ці податки стягуються в процесі придбання та накопичення матеріальних благ (з доходів фізичних осіб, податок на майно тощо).

Непрямі податки зручні у застосуванні. Для них характерна простота вилучення, вони забезпечують регулярність надходжень до бюджету, стягнення цих податків не потребує досконалого, розвинутого податкового апарату.

Непряме оподаткування перевищує в країнах, що розвиваються, для яких це основна форма мобілізації податкових надходжень до бюджету. В Україні за рахунок непрямих податків формується близько 45% доходів бюджету.

Залежно від рівня бюджету, в який сплачуються податки, вони поділяються на загальнодержавні і місцеві. Загальнодержавні податки встановлюються вищими законодавчими органами влади (Верховна рада України) і стягуються на території всієї країни, місцеві встановлюються місцевими органами управління і є обов'язковими до сплати тільки на певній території.

Загальнодержавні податки — обов'язкові платежі, які встановлюються найвищими органами влади в державі і є обов'язковими до сплати за єдиними ставками на всій території України.

До загальнодержавних податків належать:

  • податок на прибуток підприємств;

  • податок на доходи фізичних осіб;

  • податок на додану вартість;

  • акцизний податок;

  • екологічний податок;

  • рентна плата;

  • мито.

Загальнодержавні податки може встановлювати лише Податковий кодекс України, який також встановлює строки сплати та форми звітності, які необхідно заповнити організації.

Зарахування загальнодержавних податків до державного і місцевих бюджетів здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України.

    1. Завдання і джерела інформації аудиту податків і платежів

Аудит у залежності від суб’єкта здійснення поділяється на зовішній і внутрішній. Аудит (зовнішній) – це незалежна експертиза стану бухгалтерського обліку, фінансової звітності та висловлення думки аудитора щодо повноти, законності та достовірності відображених фінансово-господарських операцій господарюючого суб’єкта.

Зовнішній аудитор звітує перед замовником, і результати його роботи (аудиторський висновок) є загальнодоступними для широкого кола користувачів (податкові органи, партнери по бізнесу, комерційні банки, потенційні партнери та інвесто­ри і т. ін.).

Проводячи перевірку з розрахунків за податками і платежами основна мета яка стоїть перед аудитором є висловлення думки про те, чи відповідають ці розрахунки за всіма податками і зборами в усіх суттєвих аспектах нормативним документом, які регламентують порядок їх нарахування та до відповідних рівнів бюджету.

При перевірці розрахунків за податками і платежами джерелами інформації виступають такі первинні документи як розрахунки бухгалтерії, податкові накладні, виписки банку, платіжні доручення.

Також основним джерелом інформації для аудитора є облікові регістри Журнал 3, відомість 3.6 та фінансова звітність підприємства.

Наприклад, відображення податку на додану вартість у фінансовій звітності з затвердженням Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» (Наказ Міністерства Фінансів України від 07.02.2013 р. № 73), змінилось. В формі № 1 Баланс (Звіт про фінансовий стан) змінився тільки код рядку в Активі з 250 на 1190 «Інші оборотні активи» відображається дебетове сальдо за транзитними рахунками для обліку ПДВ - 643, 644, в Пасиві з 550 на 1620 «Розрахунки з бюджетом» відображається заборгованість підприємства за всіма видами платежів до бюджету, куди входить і ПДВ.

В формі 2 Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) рядок 015 де відображався ПДВ виключено, тепер у новій формі застосовують рядок 2000 куди одразу потрапляє чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

В формі 3 Звіт про рух грошових коштів (за прямим методом) змінився код рядка з 115 на 3116 відображається сума зобовязання з ПДВ за звітний період.

Одним з головних документів, який регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів є Податковий Кодекс України від 2 грудня 2010 року (Зі змінами).

Аудитор повинен організувати свою роботу так, щоб адекватно відобразити всі аспекти діяльності суб’єкта, що перевіряється настільки, наскільки вони відповідають перевіреній фінансовій інформації.

Основні завдання аудиту, табл.. 1.1

Таблиця 1.1

Основні завдання аудиту податків і платежів

№ п/п

1.

Визначити перелік податків та зборів, які сплачує підприємство;

2.

Проаналізувати альтернативні методи оподаткування з метою визначення оптимального оподаткування;

3.

Розглянути нормативну базу по кожному виду податків та зборів з урахуванням змін у періоді, що перевіряється;

4.

Встановити, чи підприємство є платником кожного із видів податків, чи користується пільгами і в яких обсягах;

5.

Перевірити правильність визначення підприємством об'єктів оподаткування;

6.

Оцінити правильність застосування розмірів ставок (платежів);

7.

Встановити повноту та своєчасність сплати податків.

Аудит за податками і платежами здійснюється за наступними напрямками: податок на прибуток;  податок на додану вартість; податок з доходів фізичних осіб;  єдиний соціальний внесок;  інші податки та збори.

У всіх випадках, на підприємстві клієнта, аудитор переконується в достовірності показників за об’єктом оподаткування, точності розрахунків бази оподаткування і дотримання ставок податку на даному підприємстві