Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трансмісія. Муфта зчеплення.doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
62.98 Кб
Скачать

Трансмісії тракторів і автомобілів.

9.1. Призначення.

9.2. Класифікація та загальна будова.

9.3. Параметри і показники роботи трансмісій.

9.4 Муфти зчеплення.

9.4.1. Призначення муфт зчеплення та вимоги до них.

9.4.2. Класифікація.

9.4.3. Будова та принцип дії механічних фрикційних муфт зчеплення.

9.4.4. Механізми керування муфтами зчеплення.

9.4.5. Гідравлічне зчеплення (гідромуфти).

9.4.6. Основні несправності та правила експлуатації

Трансмісією призначена для передачі крутного моменту від колінчастого вала двигуна до ведучих коліс (зірочок), а також робочих органів машин і знарядь, з якими агрегатується трактор чи автомобіль. Крім передачі обертового руху і крутного моменту, трансмісія забезпечує:

  • швидке відокремлення силового потоку від двигуна до ведучих коліс;

  • плавне з'єднання силового потоку двигуна з ведучими колесами;

  • обмежує максимальний крутний момент, який передається від ведучих коліс до двигуна;

  • зміну обертового руху і крутного моменту за величиною і напрямом;

  • відокремлення ведучих коліс від двигуна при тривалих зупинках;

  • передачу крутного моменту і обертового руху під кутом 90° відносно осі колінчастого вала;

  • обертання лівих і правих ведучих коліс з різною частотою обертання під час поворотів, а також несприятливих дорожніх умовах;

  • зміну частоти обертання робочих органів машин і знарядь.

Трансмісії тракторів розрізняються за принципом дії (механічні, електричні і комбіновані) і характером зміни обертання ведучих коліс (ступінчасті, безступінчасті і комбіновані). На сільськогосподарських тракторах та вантажних автомобілях застосовують механічні, та гідромеханічні трансмісії, в яких забезпечується ступінчаста зміна частоти обертання ведучих коліс.

Призначення механізмів трансмісії

Муфта зчеплення — забезпечує швидке відокремлення двигуна від коробки передач; короткочасне роз'єднання двигуна і трансмісії, необхідне для переключення передач і поступове плавне з'єднання двигуна з трансмісією; захист двигуна і трансмісії від поломок при швидкій зміні навантаження.

Коробка передач — забезпечує тривале відключення двигуна від трансмісії; зміну швидкості руху і тягового зусилля трактора при сталій частоті обертання колінчастого вала двигуна; задній хід трактора при незмінному напрямку обертання колінчастого вала двигуна.

Карданна передача і проміжне з'єднання призначені для передачі обертання між валами механізмів трансмісії, співвісність яких порушується під час складання трактора, під дією нерівностей дороги (поля) чи внаслідок деформації рами. Проміжне з'єднання встановлюється між муфтою зчеплення і коробкою передач тракторів ЮМЗ-6, ДТ-75М, ДТ-75С.

Гідротрансформатор — забезпечує плавне зрушення трактора з місця І плавний розгін його під навантаженням; автоматичну і безступінчасту зміну швидкості руху трактора залежно від тягового навантаження; захист двигуна і трансмісії від поломок при швидкій зміні навантаження.

Підсилювач крутного моменту — полегшує зрушення трактора з місця; забезпечує зміну швидкості руху і тягового зусилля в 1,25 рази на ходу трактора без переключення передач.

Роздавальна коробка — передає обертання і крутний момент до передніх ведучих коліс трактора.

Головна передача — забезпечує зменшення частоти обертання і збільшення крутного моменту; передачу обертання під кутом 90° до осі колінчастого вала дизеля.

Диференціал — розподіляє обертання і крутний момент між правим і лівим ведучими колесами, а також забезпечує їх обертання з різною частотою при поворотах трактора або несприятливих дорожніх умовах.

Кінцева передача — зменшує частоту обертання і збільшує крутний момент.

Піввісь — вал, який з'єднує головну передачу або диференціал з маточиною ведучого колеса.