Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод сг бак (РОЗДІЛ 7).doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
4.76 Mб
Скачать

48

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет Кафедра

механіки та енергетики сільськогосподарських машин

С І Л Ь С Ь К О Г О С П О Д А Р С Ь К І

Т А М Е Л І О Р А Т И В Н І М А Ш И Н И

(РОЗДІЛ 7. Машини для збирання цукрових буряків)

М Е Т О Д И Ч Н І Р Е К О М Е Н Д А Ц І Ї

ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ

СТУДЕНТАМИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 6.100202 “ПРОЦЕСИ, МАШИНИ

ТА ОБЛАДНАННЯ АГРОПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА”

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНОГО РІВНЯ “БАКАЛАВР”

ЛЬВІВ 2010

Рекомендовано до друку

методичною радою ЛНАУ

Протокол № 9 від 15 червня 2010 р.

Укладачі: к.т.н., в.о. доцента Я.В. Семен

к.т.н., доцент І.І. Ріпка

асистент А.Я. Здобицький

Відповідальний за випуск: к.т.н., доцент О.М. Крупич

Рецензент: к.т.н., доцент Р.І. Паславський

Видається в авторській редакції

 Львівський національний аграрний університет, 2010

ЗМІСТ

стор.

ВСТУП.......................................................................................................................4

Лабораторна робота № 28 Гичкозбиральні машини.

Буряконавантажувачі-очисники............6

Лабораторна робота № 29 Коренезбиральні машини............................18

ВСТУП

Механізовані технології збирання коренеплодів цукрових і кормових буряків поєднують складні виробничі та технологічні операції – збирання гички і коренеплодів за різними технологічними схемами: зрізування гички коренеплодів; доочищення головок коренеплодів від залишків гички з їх дообрізуванням; викопування коренеплодів з одночасним подальшим очищенням вороху від домішок або укладання їх у валок з подальшим підбиранням і очищенням; завантаження і транспортування коренеплодів і гички. Технологічний процес збирання коренеплодів впливає на основні агротехнічні характеристики врожаю, конструкції робочих органів і компонувально-технологічні схеми бурякозбиральних машин.

Залежно від наявності в господарстві типів бурякозбиральних машин можна застосовуватизастосовувати однофазний і роздільні дво-, три- або чотирифазні способи збирання коренеплодів.

За однофазного способу збирання, який використовують при збиранні цукрових буряків, за одне проходження збирального агрегату виконують усі технологічні операції:

– зрізування гички з наступним завантаженням її в транспортний засіб або розкиданням по зібраному полю;

– доочищення і дообрізування залишків гички з головок коренеплодів;

– викопування коренеплодів, їх очищення від домішок із наступним завантаженням у транспортний засіб, що рухається поряд із збиральною машиною, або в бункер самохідної збиральної машини.

Ефективність використання машин та комбайнів для збирання цукрових буряків у багатьох випадках залежить від вологості грунту, засміченості коренеплодів та урожайності. У таких випадках слід застосовувати збиральні комплекси, що уможливлюють отримання максимального прибутку без шкідливої дії на довкілля. Кожна з груп машин (комбайнів) для збирання цукрових буряків виконує завдання, які б відповідали агротехнічним вимогам до механізованого виконання технологічного процесу. Виконання вимог і завдань можливе за умови правильного вибору технології (способу) збирання та підбору машин, які забезпечують високу якість й найбільшу продуктивність.

Сучасні машини та комбайни для збирання цукрових буряків відзначаються підвищеною якістю виконання технологічного процесу. Водночас, вони досить складні за будовою, потребують систематичного обслуговування й догляду, а наявність автоматизованих систем управління процесом вимагає відповідної кваліфікації обслуговуючого персоналу. Саме тому ставляться особливі вимоги до вивчення конструкцій машин для збирання цукрових буряків, підготовки їх до роботи та контролю якості виконання технологічного процесу.

Розроблені методичні рекомендації стосуються сьомого розділу дисципліни „Сільськогосподарські та меліоративні машини” і охоплюють машини та комбайни для збирання цукрових (кормових) буряків. Розроблені рекомендації до виконання лабораторних робіт однотипні за структурою і розкривають мету роботи, зміст самостійної підготовки, послідовність роботи над темою в аудиторії. Вказана література дозволяє (разом із лекційним матеріалом) відповісти на питання для самоконтролю. За цими питаннями здійснюється поточний контроль у часі семестру, а підсумковий модульний контроль – за тестовими завданнями.