Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

1.Синтетичний облік податкових зобов’язань з пдв

Під податковими зобов'язаннями з ПДВ розуміють загальну суму податку, одержану (нараховану) платником податку у звітному періоді, що визначена згідно з Законом „Про податок на додану вартість".

Датою виникнення податкових зобов'язань з продажу товарів (робіт, послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг),   що підлягають продажу,    а у разі продажу товарів  (робіт,  послуг)  за готівкові грошові кошти - дата їх оприбуткування в касі платника податку, а при відсутності такої - дата інкасації готівкових коштів у банківській установі, що обслуговує плат­ ника податку;

— або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) – дата оформлення документа, що засвідчує   факт   виконання     робіт   (послуг) платником податку.

Зведений синтетичний облік ПЗ Ведеться відповідно до Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість, затвердженої наказом Міністерством фінансів України від 1 липня 1997 р.№ 141 (із змінами і доповненнями).

План рахунків передбачає субрахунок, за допомогою якого здійснюється облік:

643 «Податкові зобов`язання» - балансовий, за дебетом субрахунку 643 «Податкові зобов`язання» відображають суми нарахованого податкового зобов`язання з ПДВ, строк сплати якого до бюджету настав, у кореспонденції з кредитом рахунку 641 “Розрахунки за податками”. Дт643 Кт641 – нараховано ПДВ, якщо першою подією є отримання авансу

За кредитом субрахунку відображають суми нарахованого податкового зобов`язання з ПДВ в частині відвантаженої продукції, виконаних робіт, наданих послуг, строк оплати якого ще не настав, у кореспонденції рахунків класу 7 «Доходи і результати діяльності»;

Дт70 Кт643 – закриття рах.643, якщо першою подією було отримання авансу

2. Первинний облік податкового кредиту з пдв

Податковий кредит - це сума на яку платник ПДВ має право зменшити податкове зобов`язання звітного періоду; це суми ПДВ сплачені постачальникам в складі ціни за придбані в них ТМЦ; вихідне ПДВ.

Право на податковий кредит мають:- платники податку, у яких виникають податкові зобов’язання. Проте є ситуації, коли податкові зобов’язання не виникають, що є причиною не включення витрат до податкового кредиту:-у разі, коли платник податку здійснює операції з продажу товарів (робіт, послуг), що звільнені від оподаткування, або не є об’єктом оподаткування згідно вимог Податкового кодексу.

Датою виникнення права на ПК є дата здійснення першою однієї з подій:

або дата списання коштів з банківського рахунка платника податку в оплату товарів (робіт, послуг);

Або дата отримання податкової накладної, що засвідчує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг).

Первинний облік податкового кредиту ведеться у податкових накладних.

Податкова накладна - це первинний податковий документ, який підтверджує виникнення податкового зобов’язання у платника податку у зв’язку з продажем товарів (робіт, послуг) і одночасно підтверджує право на податковий кредит у покупця - платника податку у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг).

Податкова накладна виписується платником податку - продавцем товарів (робіт, послуг) в момент виникнення податкового зобов’язання в двох екземплярах: оригінал представляється покупцеві, копія залишається у продавця.

Оригінал ПН – підстава виникнення ПК у покупця

Копія ПН – підстава виникнення ПЗ у продавця

Структура ПН:

Вступна частина – основні податкові реквізити покупця і продавця (індивідуальний податковий номер, номер свідоцтва про реєстрацію), форма розрахунківРозділ І – дата та обсяги відвантаженьРозділ ІІ - Зворотна (заставна) тара Розділ ІІІ - Податок на додану вартість Розділ ІУ - Загальна сума з ПДВ

Податкові накладні підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, у верхній лівій частині податкової накладної введено нове поле “Включено до ЄРПН”, в якому робиться відповідна відміткаУ випадку коли оригінал ПН залишається у продавця, у полі “Залишається у продавця” робляться відповідні відмітки – проставляється позначка “Х” та тип причини згідно Порядку №1379

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]