Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Записка фундук.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
111.06 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП

1.Особливості інтенсивної технології………………………………………………...6

2.Складання технологічної карти на вирощування фундука………………………..6

2.1. Технологічні особливості вирощування та збирання фундука…………..6

3.Розрахунок складу машинно-тракторного парку…………………………………15

3.1.Організація механізованих робіт на виробництві продукції ……………..18

3.2.Техніко-економічні показники роботи агрегату…………………………...23

4.Економічне обгрунтування проекту……………………………………………….27

Висновок

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

УДК 631.982

Обґрунтування комплексу машин для виробництва фундука за інтенсивною технологією. В.В. Левко. – Курсова робота. Кафедра експлуатації та технічного сервісу машин ім.проф. О.Д. Семковича, ЛНАУ, 2014, 36. текст. част., 1 табл., літер.джерел, 2 арк. графіч. част. формату А1.

У курсовому проекті були подані особливості інтенсивної технології на вирощування фундука.

Складено технологічну карту на вирощування та збирання фундука, а також проведено підбір можливих варіантів машино-тракторних агрегатів для виконання технологічних операцій.

Представлено розрахунок технологічної документації та розрахунок технологічного процесу.

ВСТУП

Серед глобальних проблем, які безпосередньо впливають на долю людства, виділяють продовольчу. Вона визначається спроможністю Землі прогодувати нинішнє і майбутні покоління планети. До певної міри це наслідок того, що харчування є фізіологічною потребою людини.

Згідно з даними ФАО (продовольчої і сільськогосподарської організації ООН), нині на планеті голодують понад 500 млн. осіб, а ще 1 млрд. осіб постійно недоїдають. Продовольча криза особливо актуальна для багатьох країн Африки, Азії, Латинської Америки і загрожує поширитися на інші території. У сучасному світі продовольча проблема тісно пов'язана з іншими глобальними проблемами: демографічною, енергетичною, екологічною.

Згідно з деякими прогнозами до 2030 р. чисельність населення зросте до 8,9 млрд. осіб, тобто збільшиться у порівнянні з 1990 р. майже в 1,7 разу. Якщо за попередні 40 років приріст населення в абсолютних цифрах становив 2,75 млрд., то в наступні 40 років він буде вже на рівні 3,58 млрд. осіб.

Спеціалісти ООН встановили, що екстенсивним шляхом господарювання (при низькому рівні капіталовкладень, без розширення площ під зрошувальні землі) у країнах "третього світу" можна було б додатково забезпечити продуктами харчування до 60 % населення, яке тут проживало на початку 90-х років.

1.Особливості інтенсивної технології

Зрозуміло, що в таких межах розширити площу сільськогосподарських угідь практично неможливо, так як людству, крім ріллі, потрібні ще ліси ("легені землі") і території, відведені під сільськогосподарські цілі. Тому встановлено, що вирішити продовольчу проблему молоді суверенні держави "третього світу" можуть двома шляхами. По-перше, екстенсивним шляхом, за рахунок освоєння нових земель і, по-друге, інтенсивним, тобто шляхом підвищення продуктивності використовуваних земель, що приведе до збільшення виробництва продовольства з одиниці площі.

2.Складання технологічної карти на вирощування фундука

2.1. Технологічні особливості вирощування та збирання фундука

Фундук багатий живильними речовинами, по калорійності (близько 700 кілокалорії) він перевершує в 2-3 рази хліб, 8 разів молоко, а так само шоколад. Лісовий горіх багатий вітамінами В, В2, С, Е.В 100 грамах ядра горіха містить 618 мг калію, 354 мг фосфору, 287 мг кальцію, 46 мг ціаміна, 9 мг ніацину і 4,1 мг заліза (більше ніж в овочах, фруктах і м'ясі). Ядро фундука складається з близько 12% протеїну, близько 16% вуглеводів, не більше 6% води і понад 60% жирів (особливо сприятливим для здоров'я співвідношенням).

Фундук є джерелом енергії для людини – 100 г. горіхів фундука містить 639 ккал, а також високий відсоток білка, від 16 до 19%. У ядрах горіха фундука міститься 60 +5% олії, що складається з гліцеридів олеїнової, стеаринової і пальмітинової кислот, які перешкоджають росту холестерину в крові, захищають від судинних захворювань, а також вкрай необхідні для зростаючого організму. Тому фундук повинен бути невід'ємною частиною харчування дітей, молоді, а особливо осіб літнього віку. Вітаміни групи В і вітамін Е є невід'ємними компонентами для нормального функціонування серця, м'язів, репродуктивної системи людини. Найбільш важливою особливістю вітаміну Е є його здатність перешкоджати утворенню канцерогенних чинників в організмі. Тобто вітамін Е є потужним профілактичним засобом проти раку, а також хвороб серця і м'язової системи.Високий вміст калію, кальцію в поєднанні з натрієм сприяє ефективному розвитку й зміцненню структури кісток і запобігає високий кров'яний тиск. Поласує їм дозволяється навіть хворим на цукровий діабет. Із за вкрай низького вмісту вуглеводів горіхи можна вживати навіть при дуже суворій дієті і не поправитися.

Фундук містить речовини видаляють з організму шлаки (особливо з печінки). Він запобігає гнильні процеси, сприяючи очищення організму і зміцнює імунну систему людини.

Туреччина - основний світовий виробник і експортер фундука , навіть створила окремий науковий заклад, який займається питаннями , пов'язаними суто з проблемами культивування цієї культури - Інститут фундука в м. Трабзон.За даними FAO (2011 р.) , в Туреччині виробляється близько 58 % фундука від світового виробництва , Італії - 17 , США - 5 , Азербайджані та Грузії - по 4 , Китай і Іран - по 3 , Іспанії - 2,5 і Франції 1 - 1 ... , Польщі - менше 0,5 , Російської Федерації - менше 0,2 %. Україна не увійшла навіть до двадцятки країн - виробників фундука. Туреччина виробляє близько 430 тис. т фундука в рік , що еквівалентно майже 689 млн. USD , Італія ( 129 і 207 ) , США (35 і 56 ) , Азербайджан ( 33 і 53 ) і РФ ( 854 т і 1,3 млн. відповідно).Існуючі технології дозволяють механізувати й оптимізувати всі стадії виробництва фундука , починаючи від мікроклонального розмноження посадкового матеріалу до збору плодів та їх переробки . Цінним також є те , що для виробництва фундука можна використовувати площі , які не зовсім придатні для вирощування інших польових і садових культур , тобто використовувати для цього схили. Хоча при цьому збільшуються в деякій мірі витрати на прибирання та захист рослин від шкідників , так як доводиться застосовувати лише ручну роботу , але такі насадження запобігають або мінімізують дії ерозійних процесів , скріплюючи своїм корінням грунт на схилах і не дають їй змиватися .При схемі посадки фундука 5 × 4 м , на 1 га необхідно 500 рослин , що залежно від виду садивного матеріалу вимагає 500-1500 USD. Під механізоване прибирання рослини фундука формують у вигляді дерева. В інших випадках рослини формують у вигляді куща. Рослини фундука , залежно від виду садивного матеріалу , починають плодоносити вже на третій- четвертий рік після посадки. Товарне плодоношення , в середньому , наступає на шостий рік. Середня врожайність промислових насаджень залежить і від віку , і може складати від 10 до 30 , а в деяких випадках і 40 ц / га . Рослини фундука при правильному підході в агротехніці можуть плодоносити десятиліттями. Іноді можна виявити і екземпляри , вік яких перевищує сторіччя

У промисловості необхідно вирощувати сорти наближених до світового стандарту горіхів - округлої форми з блискучою темно- коричневою шкаралупою , вмістом жиру близько 72 % і виходом ядра не менше 60 % - для того , щоб вирощена продукція була конкурентоспроможною на світовому ринку. Округла форма плоду сприяє легкому відділенню шкаралупи при механічній обробці , а також процесу бланшування - відділення внутрішньої оболонки плоду від ядра.

При вирощуванні фундука часто виникає проблема передчасного осипання горіхів і зараженість горішків личинками довгоносика ( « червиві »). Все це результати шкідливої ​​життєдіяльності горіхового довгоносика . Доросла комаха - маленький жучок з характерним хоботком , яким самка прогризає молоді плоди в момент висунення горіха з плюски і відкладає яйця. З'явилися з яйця личинки живляться всередині горіха , завдаючи великої шкоди. Найбільш ефективним заходом по боротьбі з довгоносиком є 2 -х кратна обробка рослин препаратами системної дії , такими як « Актара » , « Енжіо » , «Каліпсо ». Обробку проводять при появі жуків навесні ( зазвичай на початку травня) і в момент відкладання самками яєць (як правило , це відбувається в середині червня в момент висунення горіха з плюски ) .Ще один шкідник , відзначений на фундуку , фундучний вусань . Личинки вусаня харчуються всередині пагонів , що призводить до їх усихання . Такі пагони рекомендується вирізати і спалювати.З хвороб іноді відзначається борошниста роса. При сильному ураженні обробку роблять фунгіцидами , такими як « Топаз» , « Квадрис » , « Флінт ».Для запобігання проблем з шкідниками і хворобами слід обов'язково застосовувати профілактичні заходи : збирати і знищувати заражені горіхи , після листопаду прибирати і знищувати опале листя , восени обкопувати пристовбурні кола .Які вимоги пред'являються фундук До обробітку грунту ? Фундук не пред'являє особливих вимог до грунтових умов , може успішно рости і плодоносити на задерніння грунту , але реагує також позитивно і на обробіток грунту.

У Польщі орна ліщина погано плодоносить на грунтах низько розташованих , з приводу промерзання бутонів. Добре плодоносить на винесених полях по: понад сусідніх територій , особливо захищених від вітрів .Ліщина до плодоношення вимагає хорошого нагрівання на сонці. У натуральних умовах зустрічається вона від північної Африки аж по Скандинавії. Кущі , які рясно плодоносять , знаходяться в основному в басейні Середземного Моря і в Туреччині , де нагрівання сонцем є приблизно вища на 50 % ніж у Серединної Європі. На плантації кущі ліщини плодоносять більш міцно в зовнішньому плодоношенні плащі корони , до глибині 80-100 см , до часу , коли корони зіткнуться з собою. В умовах занадто великого згущене кущі гірше плодоносять , а нижні гілки навіть завмирають . Ліщину не можна садити надто густо , а розмір крони повинні контролюватися. Сорт росте краще всього на глинистих і супіщаних грунтах з середньою вологістю. На легких грунтах , піщаних розростається вільно , збідовані води На важких грунтах плодоносить слабо. Найкраще місце під ліщину є колишній ліс, коричневі грунти , глинисто- піщані . Земельна вода не повинна підходити вище , ніж до 120 см від поверхні землі. Молоді кущі ліщини погано терплять посуху , а старші , завдяки глибокій корінний системі , переносять її добре. Різновиди ліщини є самоплодние . На плантації садиться щонайменше два різновиди (сорти ) .технологія вирощуваннярозмноженняПромислові різновиди ліщини розмножується через відводки , а рідше через відростки , зелені живці або щеплення . Розмноження зеленими живцями відбувається в теплиці або в парнику , обладнаним туманообразующей установкою з таймером. У деяких країнах застосовується щеплення з метою отримання стійких рослин до певних грунтовим або кліматичних умов. Між іншим в Сполучених штатах прищеплюється орні різновиди на американській ( Corylus cornuta ) ліщині . яка дуже толерантна для важких і мокрих грунтах.Густота посадки ліщини у США фундук садиться на відстані 6 x 4-5 м. У Польщі пробують трохи густіше відстані , в межах від 6 x 4 до 5 x 3 м - з гарним загущенням , коли дерева були відповідно обрізаними .обрізка фундукаКущ фундука до обрізкиЛіщина слабкіше росте і краще плодоносить , якщо супроводжується у низькій формі деревця. Щоб отримати форму деревця , підрізає саджанець на висоті 80 см і усуває всі бічні відростки . Після весняного защемлення збирається 5-7 відростків , розташованих вище 50 см від землі і , залишає його на товсті гілки . Ці відростки мають бути симетрично розташовані. Залишкові відростки відщипуємо вже влітку. Навесні другого року відростки легко скорочуються і обрізанням вирівнюються їх довжина. Якщо формуемие товсті гілки ростуть вертикально вгору , що трапляється у деяких різновидів , то отгибается його влітку на сторони , щоб корона прийняла розлогий вид . Пригнуті відростки потрібно прив'язати до кілочків, вбитих під деревами.Молоді дерева , які входять в період плодоношення , вимагають легкого просвічування , видалення гілок , що ростуть в напрямку стовбура крони. Усувати потрібно дуже суворо два рази на рік корінні прирости і відростки , які виростають на пні нижче крони. Якщо цього не зробить , то дерево поміняється незабаром в сильно зростаючий кущ .Старші , міцно розрослися кущі ліщини плодоносять слабо , найчастіше з приводу нестачі світла. Тому на товарних плантаціях застосовується омолодження . Найпростішим способом омолодження є скорочення головних товстих гілок в межах від 1 /3 до 2 / 3 в довжину.Кущ після обрізкаВикликає це втрату врожаю в рік обрізки і великий урожай рік пізніше . Трохи більш важкий спосіб омолодження полягає у введенні в кроні замінює ( на то потреба щонайменше 2 років) відростка і залишення його на місці вирізаної товстої гілки . Є це безперервне омолодження

Комплексними - називаються добрива, що містять два або три поживних елементи для рослин (азот , фосфор і калій). Крім основних поживних речовин , до складу добрив можна внести магній , а так само мікроелементи : бор , мідь , цинк і т.д

За кількістю основних поживних речовин комплексні добрива поділяють на:подвійні ( фосфорно - калійні , азотно - фосфорні , азотно - калійні )потрійні ( азотно - фосфорно - калійні )комплексні добрива.Наявність комплексних добрив у сільськогосподарському виробництві дозволяє значно скоротити витрати на підготовку і внесення добрив у грунт .Комплексні добрива повинні відповідати таким основним вимогам:Збалансованість добрив по співвідношенню в них окремих поживних речовин і за формою їх сполук вимогам сільськогосподарських культур і грунтів , на яких виростають дані культури .Більш високий вміст поживних речовин в добриві .Можливість використання механізованого внесення.

Крім цього , неоднорідна суміш з простих добрив значно відрізняється за своїм впливом на врожай від гранульованих складних туків . Чим вище концентрація поживних речовин в комбінованому добриві , тим більшу економію вони дають.З комплексними добривами в грунт вноситься велика кількість поживних речовин з меншим вмістом баластних домішок. Кращий розподіл поживних елементів у комбінованому добриві забезпечує більш повноцінне засвоєння їх рослиною.У результаті багаторічних досліджень встановлено:фосфор значно краще засвоюється з комплексних добрив;азотні добрива зберігаються досить тривалий час у високій концентрації.Так само відзначено сприятливий вплив комплексних добрив на мікробіологічний клімат грунту.На фундучних плантаціях доцільне застосування нітрофосок різних марок: нітрофос , амофосу , нітроаммофоса .Дози комплексних туків слід враховувати з грунтовим родючістю і віком рослин . На молодих , віком до 5 - 6 років плантаціях високоефективно застосування комплексних добрив з розрахунку 30 кг / га діючої речовини азоту , фосфору і калію , на повновікових - 120 кг / га цих поживних елементів.Комплексні добрива з успіхом можна комбінувати з простими .

Основну оранку в плантаціях фундука проводять восени . З метою підтримання поверхні грунту чистою від бур'янів протягом вегетаційного періоду роблять 5-6 спушень . Осінню обробку грунту проводять на глибину 15-18 см , а розпушування під час вегетації - на 10-12 см.

 При хорошій заправці грунту органічними і мінеральними добривами перед посадкою в першу вегетаційний сезон дають 1-2 підживлення з розрахунку по 15-20 г аміачної селітри на кв. м. У наступні роки вносять по 3-4 кг гною , 40-50 г суперфосфату , 25-30 г сірчанокислого калію і 40-50 г аміачної селітри на кв. м.601. Виділені дози гною , суперфосфату , сірчанокислого калію і 1 / 3 дози аміачної селітри дають восени під глибоку обробку грунту. Іншу частину аміачної селітри вносять навесні і влітку. Першу підгодівлю аміачною селітрою дають в квітні , а другу - на початку червня. Добрива рівномірно розкидають по поверхні грунту , після чого грунт перекопують . Восени перекопування роблять по можливості глибше , а навесні - зовсім дрібно . Підгодовувати рослини фундука треба після дощу або поливу

 В даний час фундук найбільш сильно уражається борошнистою росою . Збудником хвороби є гриб , що розвивається зазвичай на верхній стороні пластинки листа у вигляді павутинної цвілі. У наслідку на цвілі розвиваються чорні освіти . Хвороба може розвиватися і на груші . Збудник хвороби зимує на опалому листі .Заходи боротьби . Збір і спалювання заражених листя; обприскування 2 %-ним вапняно- сірчаним відваром при появі ознак хвороби і потім кілька разів через 10-12 днів

Найбільш небезпечними шкідниками для фундука є горіховий довгоносик і горіховий вусань . Доросла комаха горіхового довгоносика - жучок , що зустрічається навесні і влітку. Зимує в стадії личинки в грунті. Самки прогризають зелені , ще м'які плоди ліщини і відкладають в кожен з них по одному яйцю. Відроджені личинки живляться всередині горіха , повністю виїдаючи ядро. Закінчивши живлення , личинка залишає горіх і заривається в грунт.Заходи боротьби . Боротьбу з горіховим довгоносиком проводять шляхом глибокої перекопування грунту , збору червивих горіхів , обприскування 0,4 %-ним розчином тіофеніта 20 для знищення жуків перед яйцекладки . Горіховий вусань - маленький жук. Самка відкладає яйця під кору пагонів. Відроджені личинки вгризаються в серцевину пагонів , де залишаються дві зими . Уражені пагони всихають. Для оберігання рослин від пошкоджень горіховим вусанем треба вирізати і спалювати уражені пагони і обприскувати кущі фундука 0,4 %-ним розчином тіофеніта 20 на початку літа жуків.

Для оберігання фундук ВІД пошкоджень хворобами та шкідниками   після листопаду потрібно зібрати і знищити опале листя , а потім перекопати грунт під кущами фундука. Таким чином знищують інфекцію борошнистої роси , яка зимує на опалому листі , і личинок горіхового довгоносика , що сховалися на зиму в грунті. Взимку слід вирізати і спалити всі уражені горіховим вусанем гілки . Для зниження чисельності горіхового довгоносика необхідно протягом літа кілька разів проводити збір червивих горіхів. При появі листя проводять обприскування 2 %-ним вапняно- сірчаним відваром або 0,6 %-ним розчином тіозола 80 для боротьби з борошнистою росою. Через 10-12 днів обприскування повторюють. Наступне обприскування проводять при появі дорослих комах горіхового довгоносика . Використовують 0,4 %-ний розчин тіофеніта 20 . Для повного запобігання горіхів від пошкоджень горіховим довгоносиком проводять ще одне обприскування тим же отрутохімікатом під час масового льоту жуків. При обприскуванні проти горіхового довгоносика знищують також дорослих комах горіхового вусаня .Кліматичні і грунтові вимогиФундук має дуже короткий період відпочинку . У Польщі цвіте в період від лютого до перших днів квітня , але трапляються зими , коли цвіте вже в січні. Кущі ліщини дуже витривалі на мороз . Бутони квітів як чоловічі , так і жіночі - витримують спади температури до - 30 C , але коли почнуть розвиватися , то мерзнуть при температурі від - 6 до - 10 C. Оскільки наші зими примхливі , з періодами потеплінь , бутони квітів ліщини розвиваються і іноді мерзнуть , що трапляється раз на кілька років. Обробка грунту

На плантаціях ліщини тримають як правило грунт в чорному парі , яка вирівнюється валами в період осені , щоб можна було збирати горіхи із землі. У деяких країнах утримується між рядами дерев також мураву (дрібно - скошена трава) , якій перед збором коситься спеціальної косаркою порівну з поверхнею грунту . Внесення добрив перед посадкоюДобриво ліщини схоже як і інших фруктових дерев. Перед посадкою в плантації мають бути внесені добрива гною , фосфору і калійне в дозах: 100-200 кг PP5 і 200-300 кг K20 на гектар ці добрива потрібно глибоко закопати . Молоді саджанці ліщини дуже добре реагують на добриво перегноєм , який варто внести до грунту в дозі близько 40 т / га. Ліщина не переносить кислих грунтів , тому перед підставою саду потрібно визначити її кислотність і по розорювання поля висіяти вапно магнієву в дозі від 0,5 до 2,5 т / га. Найкраще , коли всі дози реагентів визначаються на підставі хімічного аналізу грунту і аркушів. Після внесення речовин , вільно діючих , залишається дозування швидко чинного азоту. Азот ( селітра) розсипається на поверхню грунту передусім навколо кущів , пізніше уздовж їх рядів у дозі від 40 до 60 кг на гектар в першому році , а від 50 до 80 кг в наступних роках. Якщо грунт наповнена була перед посадкою плантації в калійного , фосфорне , магнієве і вапняне , то протягом 4 років цих внесення можна вже не вносити . Після цього період може бути зазначено висівання фосфорних добрив в дозі 30-50 кг PP5 на гектар і калійних в дозі 60-100 кг на гектар. На плантації необхідна також вапно магінівая - середньо що 4 роки .Збір горіхів фундукаГоріхи збирається через обтряхіваніе кущів. Фрукти падають на вільну землю від бур'янів , вирівнюється і утрамбовану . Потім вони згрібається і очищаються , для чого служать спеціальні пристрої .Охорона ліщини перед хворобами і шкідникамиОбприскування ліщини від хворобНа не обприскуйте деревах і плантаціях ліщини щонайменше 3 / 4 врожаю піддається знищенню з приводу хвороб і шкідників. Головний патоген , наявний на цьому сорті коричнева гниль фруктових ( monilioza ) дерев і горіхових słonkowiec . Детальна програма охорони ліщини знаходиться в опрацьовується щороку Інституті Садівництва і Квітництва , який укладає актуальний список ресурсів охорони рослин , дозволених до застосування в садах.Хвороба викликається за допомогою цього самого гриба , який викликає гниття яблук і груш. Проявом хвороби є коричневі плями на покривах фруктів і на фруктах що з'являється в кінці травня. У червні і липні цих плям прибуває , фруктові зав'язі масово падають.Хвороби ми долаємо через обприскування дерев від другої половини травня. Обприскування потрібно повторювати що 10-14 днів під час затяжних опадів.Саме грізне ліщиновий шкідникШкода заподіює малий жук родини , з довгим , закрівівшім рилом , трохи схожий на яблуневий квіткоїд . шкідник жирує

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]