Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дрюкен факен =).docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
978.36 Кб
Скачать

ВСТУП 8

1 ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА 9

1.1 Опис роду діяльності 9

1.2 Аналіз обладнання 17

1.2.1 Загальна характеристика холодильника ДНЕПР 212010 17

1.2.2 Загальна характеристика універсальної лабораторної центрифуги 18

1.2.3 Загальна характеристика ультразвукового аналізатора молока

«EkoMILK» 19

1.2.4 Загальна характеристика сушильної шафи СВ-50 20

1.3 Аналіз молока, вимоги до нього 22

1.3.1 Технічні вимоги 22

1.3.2 Вимоги до безпеки 25

1.3.3 Правила приймання 25

1.3.4 Методи контролю 27

1.3.5 Зберігання та транспортування 29

1.3.5.1 Зберігання 29

1.3.5.2 Транспортування 29

2. РОЗРАХУНОК ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ ВИМІРЮВАЛЬНОЇ

ЛАБОРАТОРІЇ 30

2.1 Характеристика по режиму роботи приймачів 30

2.2 Характеристика споживачів за ступенем безперебійності

електропостачання 31

2.3 Вимога до схем електропостачання відповідно з середовищем і

Категорією 32

2.4 Визначення розрахункової потужності і навантажень методом

впорядкованих діаграм 33

2.5 Визначення місця розташування цехової підстанції, її типу, типу

трансформаторів, їх кількості та потужність на основі техніко-економічного

розрахунку 36

2.6 Вибір типу і числа трансформаторів 36

2.7 Вибір схеми електропостачання цеху 38

2.8 Обгрунтування і вибір напруги розподілу електроенергії 38

2.9. Розрахунок і вибір параметрів схеми 38

2.9.1. Визначення розрахункового навантаження на живильну

лінію ТП-ШРА1 38

2.9.2. Вибір типу шинопроводу і живлячої його кабелю 40

2.9.3. Вибір марки і перетину проводів живлять безпосередньо приймачі

електроенергії 41

2.9.4 Вибір комутаційної і захисної апаратури 43

2.10. Конструктивне виконання цехової мережі 47

2.11. Опис прийнятої схеми 47

3 РОЗРОБЛЕННЯ БЛОКУ ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ ЕЛЕКТРОФІЗИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ МОЛОКА 49

3.1. Суть електропровідності 49

3.2. Властивості молока 50

3.3. Способи вимірювання електропровідності 52

3.4 Кодуктометрія як спосіб вимірювання електропровідності розчинів 54

3.5. Види кондуктометрів 55

3.5.1. Безконтактні кондуктометри 55

3.5.2. Контактні кондуктометри 55

3.6. Будова та принцип роботи кондуктометрів та кондуктометричних

комірок 56

3.7. Блок вимірювання електропровідності молока 61

3.7.1. Опис вимірювальної системи 62

4 Охорона праці 69

4.1 Аналіз умов праці лабораторії 69

4.2 Фізичні небезпечні та шкідливі виробничі фактори 69

4.3 Техніка безпеки 70

4.4 Розрахунок заземлення нульового проводу 71

4.5 Виробнича санітарія і гігієна праці 73

4.6 Пожежна безпека 75

5 ОХОРОНА ДОВКІЛЛЯ 77

5.1 Негативний вплив енергетики на стан навколишнього середовища 77

5.2 Забруднення атмосфери 80

5.2.1 Джерела забруднення атмосфери 80

5.2.2 Забруднення повітряного середовища в процесі молочного

виробництва 81

5.2.3 Відходи виробництва та споживання 83

5.3 Основні заходи щодо зниження забруднень навколишнього природного

середовища 84

6 ЕкономічнИЙ РОЗРАХУНОК 86

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ 93

БІБЛІОГРАФІЧНИЙ СПИСОК 94

ВСТУП

Задачею дипломного проекту є створення економічного, безпечного і надійного електропостачання лабораторії молокопереробного заводу ВАТ «Монастириський молокозавод» з використанням сучасного устаткування, та розробка пристрою для вимірювання електрофізичних властивостей молока. 

  1. Характеристика підприємства

    1. Опис роду діяльності підприємства

ВАТ „Монастириський молочний завод" - це підприємство, що займається переробкою молочної сировини та прагне своєю діяльністю задовільнити потреби споживачів на західному ринку України.

Підприємство повинно діяти та господарювати в межах законодавства, що регулює всі напрямки його діяльності. Основним законом, який регламентує діяльність різних видів підприємств є Закон "Про підприємства в Україні", який ухвалений сесією Верховної Ради України 27 березня 1991 року. Цей Закон визначає види та організаційні форми підприємств, правила їхнього створення й ліквідації, механізм здійснення ними підприємницької діяльності, створює однакові умови для діяльності підприємств незалежно від форми власності й системи господарювання, забезпечує самостійність підприємств, чітко фіксує їхні права та відповідальність у здійсненні господарської діяльності, регулює відносини з іншими суб'єктами господарювання і державою.

Будь - яке підприємство, а зокрема і ВАТ "Монастириський молочний завод", діє на підставі власного статуту , тобто певного зібрання обов'язкових правил, що регулюють його індивідуальну діяльність, взаємовідносини із іншими суб'єктами господарювання. Статут має відповідати основним положенням закону України про підприємства; його затверджує власник (власники) чи засновник (засновники) підприємства, а для державних підприємств - власник майна за участю відповідного трудового колективу.

Відкрите акціонерне товариство "Монастириський молочний завод", створене у відповідності до наказу регіонального відділення фонду державного майна України по Тернопільській області №791 від 21.06.96 шляхом перетворення з державного підприємства і є правонаступником останнього.

І Товариство знаходиться у Тернопільській області на території міста Монастириська по вулиці Стецька.11. Воно е юридичною особою; має відокремлене майно та самостійний баланс; печатку із своїм найменуванням та емблемою і кутовий штамп; поточний та інші рахунки в установах банків; може від свого імені набувати майнових і особистих немайнових прав та нести обов'язки; бути позивачем і відповідачем у суді, арбітражному або третейському суді.

Кожне створене підприємство підлягає державній реєстрації за місцем перебування у відповідному виконавчому комітеті Ради народних депутатів за певну плату. Для цього підприємство подає органу місцевої влади заяву, рішення засновника про створення, статут та інші визначені Кабінетом Міністрів України документи. Дані про державну реєстрацію повідомляються Міністерству економіки і Держкомітету статистики, саме підприємство заноситься до державного реєстру України згідно зі своїм ідентифікаційним цифровим кодом. ВАТ "Монастириський молочний завод" зареєстровано Монастириською районною державною адміністрацією Розпорядженням №142 в реєстрі суб'єктів підприємницької діяльності від 27.06.1996 року.

ВАТ "Монастириський молочний завод" належить до галузей харчової промисловості. Предметом діяльності Товариства є здійснення підприємництва у сфері:

  • переробка молока, виробництво і реалізація молочної продукції;

  • виробництва товарів народного споживання (продовольчих і непродовольчих), сільськогосподарської продукції, товарів промислового призначення;

  • гуртової та роздрібної торгівлі товарами народного споживання (продовольчими та непродовольчими), сільськогосподарською продукцією, товарами промислового призначення;

  • переробки сільськогосподарської продукції, природних ресурсів, відходів виробництва, вторинної сировини;

  • здійснення зовнішньоекономічної діяльності (експорту та імпорту товарів, робіт і послуг).

У Товаристві формуються статутний та резервний фонди, фонд розвитку виробництва, фонд соціального розвитку, фонд матеріального заохочення, фонд виплати дивідендів та інші фонди за рішенням загальних зборів акціонерів. Статутний фонд Товариства становить 688050.00 гривень, поділений на 13761000 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,05 гривень кожна і використовується в цілях забезпечення Товариством визначених статутом завдань.

Резервний фонд Товариства, розмір якого становить 25% розміру статутного фонду Товариства, формується за рахунок щорічних відрахувань Товариства в розмірі 5% від чистого прибутку Товариства. Цей фонд використовується Товариством виключно для відшкодування збитків, заподіяних Товариством, та позапланових витрат Товариства, покриття яких погоджено зі спостережною радою Товариства чи вищим органом управління Товариством.

Розмір фонду розвитку виробництва, фонду соціального розвитку, фонду матеріального заохочення та фонду виплати дивідендів, порядок їх формування та використання визначається відповідними положеннями, що затверджуються вищим органом управління Товариством.

Вищим органом управління Товариством є загальні збори акціонерів (чергові та позачергові). Вони складаються з акціонерів Товариства (осіб, які є власниками акцій Товариства станом на день проведення зборів) або призначених ними у встановленому законодавством порядку представників. Загальні збори акціонерів вважаються повноважними, якщо на них присутні акціонери (представники акціонерів), які володіють у сукупності більш як 60% голосів. Чергові загальні збори акціонерів Товариства скликаються один раз на рік не пізніше 01 травня кожного року, як правило, з метою підбиття підсумків Фінансово - господарської діяльності Товариства за попередній фінансовий рік.

З впевненістю можна сказати, що функціонування будь - якого підприємства неможливе без належного оформлення засновницьких документів. Перш за все потрібно мати протокол зборів засновників фірми, у даному випадку мається на увазі протокол зборів акціонерів ВАТ "Монастириського молочного заводу". Наступними документами, які повинні бути подані є - Статут підприємства, заява на реєстрацію підприємства в органах державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності, присвоєння ідентифікаційного коду підприємству, подання заяви на відкриття розрахункового рахунку в обслуговуючому банку. ВАТ "Монастириський молочний завод" має відкритих 2 розрахункові рахунки у Приватбанку міста Монастириська. Перший - основний, другий - дотаційний, тобто для видання дотацій за сільськогосподарську продукцію ( молоко населення). Наступним кроком має бути повідомлення банку про відкриття таких рахунків. Згодом відбувається оформлення зразків підписів керівника підприємства та головного бухгалтера підприємства, які залишаються у банку. Останнім пунктом для належного оформлення засновницьких документів підприємства є договір про здійснення розрахунково - касового обслуговування.

Ознайомившись із загальною характеристикою підприємства потрібно детально вивчити його структуру. А саме під структурою будь - якого підприємства заведено розуміти склад підрозділів і систему зв'язків, підпорядкованості та взаємодії між ними. При цьому розрізняють виробничу й загальну структури підприємства. На молочному заводі сформована цехова виробнича структура. За цієї структури основним виробничим підрозділом є цех, тобто адміністративно відокремлена частина підприємства, що в ній виконується певний комплекс робіт відповідно до внутрішньозаводської спеціалізації. За характером своєї діяльності цехи поділяються на основні та допоміжні.

Основні цехи виготовляють продукцію , призначену для реалізації на сторону, тобто продукцію, що визначає профіль та спеціалізацію підприємства.

Основні цехи на даному підприємстві поділяються на заготівельні, де відбуваються заготівля сировини й матеріалів для подальшої їх обробки, та обробні - сирцех( виготовлення сирної продукції) та маслоцех ( виготовлення масляної продукції). На підприємстві виготовляють також іншу молочну продукцію для народного споживання.

Допоміжні цехи виготовляють продукцію, що використовується для забезпечення власних потреб усередині самого підприємства. Такими цехами є - ремонтно - механічний, інструментальний, енергетичний.

На підприємстві є ще й склад, де існують допоміжні матеріали для виробництва.

Згідно з виробничою й загальною структурою підприємства формуються конкретні органи управління. Водночас поділ праці у сфері управління зумовлює групування однорідних за функціями робіт і зосередження таких робіт у підрозділах апарату управління. Це означає, що управлінський персонал підприємства поділяється на лінійний та функціональний.

Лінійний персонал забезпечує безпосереднє керівництво виробництвом. Функціональний же персонал допомагає лінійним керівникам виконувати функції управління своїми підрозділами. При цьому між лінійними керівниками та посадовими особами апарату управління виникають певні організаційні відносини. Сукупність лінійних та апаратних органів управління і відносини між ними утворюють систему управління фірмою.

Організаційна структура управління будь - яким підприємством - це форма системи управління, яка визначає склад, взаємодію та підпорядкованість її елементів.

В організаційній структурі управління кожен її елемент має певне місце й відповідні зв'язки з іншими елементами системи . Такі зв'язки поділяються на лінійні, функціональні та між функціональні. Відповідно до цих зв'язків і існують такі типи організаційних структур управління:

  • лінійна організаційна структура управління;

  • функціональна організаційна структура управління;

  • лінійно - функціональна організаційна структура управління;

  • дивізійна організаційна структура управління;

  • матрична організаційна структура управління.

ВАТ "Монастириський молочний завод" згідно із типологією організаційно - управлінських структур належить до лінійно - функціональної організаційної структури управління. Ця структура спирається на розподіл повноважень та відповідальності за функціями управління і прийняття рішень по вертикалі. Вона дає змогу організувати управління за лінійною схемою ( директор - начальник цеху - майстер ), а функціональні відділи апарату управління лише допомагають лінійним керівникам вирішувати управлінські завдання. При цьому лінійних керівників не підпорядковано керівникам функціональних відділів апарату управління.

Така структура управління завдяки своїй ієрархічності забезпечує швидку реалізацію управлінських рішень, сприяє спеціалізації і підвищенню ефективності роботи функціональних служб, уможливлює необхідний маневр ресурсами. Вона є найдоцільнішою за масового виробництва зі сталим асортиментом продукції та незначними еволюційними змінами технології її виготовлення.

Управлінням підприємством займається Голова правління. Основними його обов'язками є:

  • нести відповідальність за стан та діяльність підприємства;

  • розпоряджатись майном та коштами підприємства згідно з законодавством;

  • заключати угоди;

  • призначає та звільняє з посад керівників. Головному директору підпорядковуються і інші заступники .

Головний бухгалтер здійснює облік матеріальних та грошових коштів, розрахунки з працівниками, облік виробництва та його результатів, а також облік і контроль за всіма господарськими операціями. Головному бухгалтеру підпорядкується бухгалтерія.

Заступник директора по виробництву здійснює управління та контроль основними виробничими процесами, тобто процесом перетворення сировини в готову продукцію.

Головний механік здійснює нагляд за ефективною роботою обладнання. Йому підпорядкується механічна служба.

Відділ кадрів здійснює управління та організація прийому, відбору та підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації персоналу, оцінка атестації працівників, а також вирішення проблем щодо охорони праці, організації оптимальних умов праці та техніки безпеки на виробництві.

Завідувач виробничої лабораторії здійснює контроль та перевірку продукції на якість та відповідність нормам.

Також на підприємстві функціонує відділ по збуту, який займається просуванням продукції на ринки збуту , розширення продаж, вивчення ринків та потреб споживачів та ін.

Аналізуючи дану структуру можна сказати, що вона є лінійно- функціональною. Всі підрозділи створені таким чином, щоб процес функціонування підприємства був найбільш ефективним. На підприємстві є посадові інструкції, які є чіткими і погодженими між собою. Функції підрозділів не дублюються що дає змогу ефективно використовувати трудовий ресурс управління.

Основу всієї діяльності підприємства становить виробничий процес, який є сукупністю всієї діяльності людей і використання засобів праці для виготовлення конкретних видів продукції. Основною частиною виробничого процесу є технологічний процес, який включає цілеспрямовані ДІЇ ПО ЗМІНІ і визначенню стану предметів праці. Поряд з технологічним виробничий процес включає також і не технологічні процеси. Це транспортні, складські, розвантажувально - навантажувальні, комплектувальні та інші процеси. В виробничому процесі трудові процеси чергуються з природними, в яких зміна праці відбувається під дією сил природи.

По своєму значенню і роллю в виробництві процеси поділяються на:

  • основні;

  • допоміжні;

  • обслуговуючі.

Основними називаються ті виробничі процеси в ході яких відбувається виготовлення основної продукції, яка виробляється підприємством. На даному підприємстві основними процесами є - виготовлення молочної продукції, яка є основним продуктом виробництва.

До допоміжних відносять процеси, які забезпечують безперебійне протікання основних процесів, їх результатом є продукція, яка використовується на самому підприємстві. Допоміжними на молочному заводі є процеси по ремонту обладнання, виготовлення оснащення для кращого виробництва продукції та інші.

Обслуговуючими є процеси в ході реалізації яких виконуються послуги необхідні для нормального функціонування основних та допоміжних процесів. Цими процесами є упакування, транспортування продукції.

Сукупність основних процесів утворюють основне виробництво на підприємстві. Воно складається з трьох стадій:

  • заготівельної;

  • обробної;

  • складальної, пакувальної.

До заготівельної відносяться процеси одержання сировини, у даному випадку - молока. Стадія обробна включає процеси перетворення сировини у готову продукцію - одержання різного виду молочних продуктів(сиру, сметани, вершків і т.д.). Складальна чи пакувальна стадія це стадія на якій усю продукцію розфасовують, пакують і доставляють споживачу.

Можна сказати, що у свою чергу виробничі процеси ще й поділяються на:

  • прості;

  • складні;

  • перервані;

  • безперервні.

На ВАТ "Монастирському молочному заводі" протікають прості виробничі процеси, які складаються з послідовно здійснюваних дій над предметами праці - молоком. Безперервними ці процеси назвати не можна тому, що поставка сировини залежить на тільки від людського фактору, а ще й від природного. Адже, як всім відомо на зимовий період поставка молока значно зменшується, тому цей виробничий процес є перервним.

Отже, можна сказати, що ВАТ „Монастириський молочний завод " володіє всіма необхідними складовими для ефективного функціонування як підприємство.

    1. Аналіз обладнання

У вимірювальній лабораторії ВАТ „Монастириський молочний завод "

використовують наступні електроприлади:

  • Холодильник ДНЕПР 212010

  • Універсальна лабораторна центрифуга ЦЛУ-1 «ОРБИТА»

  • Ультразвуковий аналізатор молока «EkoMILK»

  • Сушильна шафа СВ-50

1.2.1. Характеристика холодильного обладнаня.

Таблиця 1.1