Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotova_kursova_Aloni.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
51.07 Кб
Скачать

Львівський національний аграрний університет кафедра екології та біології завдання

на курсову роботу з дисципліни «Основи сільськогосподарської екології»

ст. гр. Еко -34 Земцовій А. Ю.

на тему: «Концепція і головні принципи біологічного (альтернативного) землеробства»

Зміст курсової роботи:

  1. Загальна характеристика альтернативних методів ведення землеробства

    1. Системи альтернативного землеробства

    2. Українська модель альтернативного землеробства

  2. Перспективи розвитку альтернативного землеробства

  3. Застосування біопрепаратів

ВИСНОВОК

БІБЛІОГРАФІЧНИЙ СПИСОК

Дата видачі завдання

Термін подання закінченої роботи

Дні та години консультацій

Курсову роботу затверджено на засіданні кафедри екології та біології

Протокол № від « » 2012 року

Керівник роботи доц.

Завдання прийнято до виконання (дата)

Студент (підпис)

УДК 574:631.3(477)

«Концепція і головні принципи біологічного (альтернативного) землеробства» Земцова А. – Курсова робота. Кафедра екології та біології. – Дубляни, Львівський НАУ, 2012.

25ст. текст. част., 1рис., 10 джерел.

До альтернативних джерел енергії відносять: сонячну енергію, енергію вітру, енергію води, геотермальну енергію, біотехнології, та екологічні проблеми.

ЗМІСТ

Тема курсової роботи: «Альтернативні джерела енергії та екологічні проблеми»

ВСТУП……………………………………………………………………………..5

  1. Загальна характеристика альтернативних методів ведення землеробства …...6

    1. Системи альтернативного землеробства ……………………………...…6

    2. Українська модель альтернативного землеробства...................................7

  2. Перспективи розвитку альтернативного землеробства ……..………………..11

  3. Застосування біопрепаратів …………………………………………………....15

ВИСНОВОК………………………………………………………………..........25

БІБЛІОГРАФІЧНИЙ СПИСОК………………………………………………...26

ВСТУП

Наука в розвитку сільськогосподарського виробництва має особливо важливе значення. Це зумовлено багатьма причинами і насамперед багатогранністю і складністю процесів, які забезпечують акумуляцію сонячної енергії і перетворення її в органічну речовину - джерело життя.

Процес створення врожаю пов´язаний з наявністю певних зовнішніх умов, з їх динамікою в часі з різною здатністю рослин використати ґрунтові і кліматичні умови і протистояти несприятливим фізичним та біологічним впливам.

Сучасне землеробство ґрунтується на даних та досвіді багатьох наук, насамперед біології, хімії, фізики, ґрунтознавства, економіки, кліматології та інших, які, в свою чергу, в застосуванні до агрономії диференціювались і стали її складовими частинами, - агрофізика, агрохімія, агроґрунтознавство, агрометеорологія, фізіологія рослин і рослинництво, мікробіологія, селекція, ентомологія, фітопатологія, меліорація та агролісомеліорація. Весь цей комплекс наук є найбільш ефективним при правильному їх проведенні в умовах освоєння науково-обґрунтованих систем землеробства, які повинні забезпечувати високі і стійкі врожаї при одночасному підвищенні родючості ґрунту і створенні сприятливих приземних умов. "У часі є нерухомість, як мистецтво - сліпа вигода або ряд господарських помилок, як наука - розрахований успіх", - писав у 1837 р. професор М. Г. Павлов.

У розвитку земних цивілізацій винятково важливу роль відіграли і відіграють світові земельні ресурси. З поверхневим шаром (ґрунтом) пов´язане життя різноманітного рослинного і тваринного світу. Земля з давніх-давен була місцем мешкання людей, вона їх годувала як мати своїх дітей і за що її заслужено називають "Земля-годувальниця". Хоч вік земної кори, ймовірно, становить близько 4,6 млрд. років, все ж перші ознаки життя на ній з´явилися лише 1 млрд.. років тому.

Людина почала обробляти землю близько 8-11 тис. років тому.

За даними ООН, земельний фонд планети сягає 13 млрд. 435 млн. га, з них на сільськогосподарські угіддя припадає 36,2%. Тепер площа сільськогосподарських угідь становить близько 5 млрд. га, в тому числі ріллі - 1 млрд.. 424 млн.. га, або 27,6%, природних луків та пасовищ - 3 млрд. 424 млн. га, або 70,3%, багаторічних насаджень - 98 млн.. га, або 2,0%. Щороку в світі відчужується близько 25 млн. га сільськогосподарських угідь, що еквівалентно втраті харчових ресурсів на 85 млн. чоловік.

Найбільшими площами сільськогосподарських угідь володіють Китай - 496 млн. га, Австралія - 466, США - 427, Бразилія - 246, Казахстан - 222, Росія - 210, Індія - 181, Аргентина - 169, Монголія - 126, Мексика - 99, Канада - 73 млн. га.

Україна за площею сільськогосподарських угідь (42 млн. га ) входить до 12-ти найбільших країн світу, займає вигідне географічне положення, розміщена в досить сприятливих кліматичних умовах, має родючі ґрунти, працьовитих і талановитих людей.

Освоєння землі відбувалося поступово. За даними ООН (1994 р.), світова площа ріллі на початку 20-х років ХХ ст. становила 1345,6 млн. га, з них у США - 185,7, Індії - 166; Росії - 130; Китаї - 93; Австралії - 50,8; Бразилії - 49,5; Канаді - 45,4; Казахстані - 35,3; Україні - 33,3; Аргентині - 25,0; Франції - 18,1; Польщі - 14,3; Німеччині - 11,5; Румунії - 9,4; Італії - 9,0; Великобританії - 6,5; Японії - 4,1; Болгарії - 4,1 млн. га.

У світі спостерігається тенденція до зменшення площі землі, яка обробляться, з розрахунку на душу населення. Наприклад, у 1975 р. на 100 чол. припадало 35 га землі, у 1985 - 28, у 1993 - 24, у США - відповідно 65, 67 і 64 га. У країнах Європейського економічного товариства в цей період площа ріллі з розрахунку на душу населення перебувала на рівні 21 га, в Італії вона становила 16, Німеччині - 14, Великобританії - 11, а в Японії - 3,3 га.

Землеробство, як відомо з археологічних даних, виникло одночасно із скотарством у мезоліті - неоліті. Під впливом погодних умов різних регіонів формувалися різні види землеробства: стійке - в помірному поясі з родючими ґрунтами, достатньою і стійкою кількістю опадів; нестійке - в умовах нестійкого і недостатнього зволоження; зрошуване - в посушливих районах при поливі; цілорічне - у вологих субтропіках і тропіках з родючими ґрунтами, де за рік одержують 2-3 урожаї культур.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]