Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по педагогічній практиці.doc
Скачиваний:
146
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
145.92 Кб
Скачать

24

Міністерство освіти та науки України

Львівська національна академія мистецтв

Кафедра Менеджменту мистецтва

Звіт

З педагогічної практики

Виконала:

студентка IV курсу

Факультету ІТМ

Кафедри Менеджменту мистецтва

Ганинець Р.Є.

Перевірила:

Іванишин Н.М.

Львів – 2011

Вступ

В системі освіти студентів важливе місце належить педагогічній практиці. Вона є зв’язуючою ланкою між теоретичним навчанням студентів та їх самостійною роботою в навчально-виховних закладах, надає досвід педагогічної діяльності. Педагогічна практика є обов’язковою для студентів практикантів ІV курсу, яка триває два тижні. В період проходженням педагогічної практики перед студентом практикантом стоїть головна мета- це узагальнення, систематизація і поглиблення загальнопедагогічних знань, умінь і навичок, підготовка до виконання усіх функцій учителя художньої культури, а також реалізації системи навчально-виховної роботи з учнями. Основними завданнями педагогічної практики, які стоять перед студентами ІV курсу є :

- реалізація знань, умінь і навичок, набутих ними в ході вивчення курсу методик викладання спецдисциплін безпосередньо у навчальному і виховному процесі у школі;

- ознайомлення з плануванням роботи вчителя - методиста;

- ознайомлення з досвідом роботи учителя - методиста школи, відвідування її уроків (звертаючи увагу на науково- методичну та виховну діяльність);

- ознайомлення з матеріалами, що узагальнюють кращий досвід учителя методиста і знаходяться у методичному кабінеті школи;

- виховання інтересу і любові до професії вчителя.

Перший тиждень практики є ознайомчим для студентів, який передбачає організацію навчально-виховної роботи в школі і в класі, також знайомство з учнями в класі. Протягом наступного тижня студент повинен готуватись до уроків, проводити їх, звичайно узгодивши їх з вчителем предметником і груповим методистом. Також відвідувати уроки інших студентів – практикантів.

Характеристика школи. Матеріально-технічна база, педагогічні кадри, специфіка даної школи.

Педагогічну практику проходила у школі № 27 м. Львова. Час проходження практики 05.09.2011 по 18.09.2011. У школі було створено всі умови для проходження. практики. Вчитель художньої культури має великий стаж роботи, високу фахову й методичну підготовку. Шкільні кабінети художньої культури на задовільному рівні обладнані технічними засобами навчання, забезпечені наочними посібниками, науковою, навчальною та методичною літературою. Протягом усього перебування в школі я мала змогу отримувати консультації як від учителя предметника так від адміністрації школи. Значна кількість учнів проживає в одному мікрорайоні і мають змогу спілкуватись, хоча також певна кількість учнів проживає в інших мікрорайонах. Педагогічний колектив гімназії це колектив однодумців, який успішно вирішує завдання сьогодення і впевнено дивиться у майбутнє. Вчителі школи мають високий професійний рівень. В школі працюють багато вчителів вищої категорії. Школа працює в першу зміну, і має п’ятиденний навчальний тиждень, За кожним класом закріплений навчальний кабінет.

І. Навчальна робота

1. Кількісні результати педагогічної практики.

а) кількість відвіданих уроків вчителів - 3

б) кількість відвіданих уроків студентів-практикантів - 3

в) кількість проведених уроків художньої культури - 3

2. Початковий етап педагогічної практики. Педагогічна практика почалась з 05.09.2011 року.

05.09.2011 року –взяла участь у бесіді з методистом, познайомилась з керівництвом школи та з учнями 9 класу.

06.09.2011 року –познайомився з учнями 10 класу та ознайомилась з планом вчителя художньої культури та з конспектами її уроків, а також з методичною базою школи.

07.09.2011 року –познайомилась з учнями 11 класу, склала та затвердила індивідуальний план роботи. Тематичний план уроків на період педагогічної практики був складений на основі календарного плану вчителя художньої культури.

12.09.11 року - проводила урок у 9 класі.

13.09.11 року – проводила урок у 10 класі.

14. 09.11 року – проводила урок у 11 класі.

На початку наступного тижня я почала самостійно викладати уроки в 9, 10 та 11 класах з художньої культури. Протягом практики я відвідувала уроки інших студенів-практикантів, аналізувала їх помилки, які були допущені при викладанні уроків, і щоб не допускати їх в своїй роботі. Після уроків ми активно обговорювали допущені помилки і намагались їх аналізувати. Тематика уроків, які я провела під час педагогічної практики:

1. Види та мова мистецтва.

2. Образотворче мистецтво на теренах України від найдавніших часів до 16 століття.

3. Архітектурні силі Європи.

Викладаючи я перейняла специфічні елементи методики викладання для 9, 10, 11 класів 27 школи. Так, через високе навантаження учнів основна робота з предмету художньої культури виконується на уроці, в той час як на домашнє завдання виділяється не так багато уваги. В своїй роботі з учнями я заохочували їх до висловлювання своїх думок, направляла їхній дискурс у правильне русло, водночас ведучи розмову і являючись переважно активним слухачем. На уроках художньої культури здійснювала міжпредметні зв’язки. Пов’язувала матеріал з історією України, світу та з містом Львовом. Безпосередньо виховувала повагу до наших предків, героїчного минулого нашого народу. Під час проведення уроків використовувала різні засоби зацікавлення учнів. Давала не лише сухий програмний матеріал, а додавала цікаві факти, які відносились до теми.

II. Методична робота.

Методична база школи є задовільною для підготовки до уроків, вистачає підручників, додаткової методичної літератури та ілюстративного матеріалу. Проте бібліотека забезпечена підручниками не повністю, учні 9 класу повністю забезпечені підручниками, 10 класу на половину, в 11 класі є один примірник у вчителя. При підготовці до уроків я використовувала шкільні підручники, методички, лекції вчителя а також свої книжки та мережу інтернет, для кращого засвоєння вивченого матеріалу виготовляла ілюстративний матеріал для уроків.

При підготовці до уроків художньої культури у школі вчитель має освоїти шкільний підручник, методичні посібники та додаткову літературу по темі, а також виготовити ілюстративний матеріал для кращого запам’ятовування учнями пройденої теми.

III. Висновки

Педагогічна практика відіграє велику роль у підготовці майбутніх студентів до роботи у навчальних закладах.

Труднощі котрі виникали під час практики:

1. Не завжди могла підвести учнів до сприйняття наочного матеріалу та організувати роботу з ними.

2. Важко встановлювати зв'язок уже вивченого учнями матеріалу з тим, що

вивчається, а також показувати перспективу практичного його використання.

3. Не завжди вдавалось враховувала психічний і фізичний стан дітей на уроці й намагалася утримувати увагу зауваженнями до класу або розповідаючи учням цікаві факти що відносились до теми.

Практика у школі допомогла виробити багато практичних умінь і навичок. Я навчилася:

1) проводити уроки різних типів з художньої культури;

2) планувати роботу вчителя художньої культури;

3) працювати над наочністю у класі, виготовляти дидактичний матеріал для уроків.

При проведенні уроків художньої культури та у подачі нового матеріалу, в його закріпленні труднощів не було.

Висновки:

1. Педагогічна практика поглибила, закріпила знання з фахових і психолого-педагогічних дисциплін, здобуті в ЛНАМ, та дала змогу застосувати їх на практиці.

2. Виробила вміння проводити різні типи уроків, застосовувати різні методи й форми роботи які активізують пізнавальну діяльність учнів.

3. Закріпила впевненість у правильності вибору професії й фаху, викликала прагнення вивчати спеціальні та психолого-педагогічні дисципліни у вузі, вдосконалювати свої педагогічні здібності, розширювати свою ерудицію.

4. Дала змогу відповідно до знань з педагогіки, психології й фізіології проводити навчально-виховну роботу з дітьми старшого шкільного віку.

5. Показала функції вчителя художньої культури й дала змогу випробувати себе в них.

6. Дала змогу протягом двох тижнів спостерігати за навчально-виховною роботою в школі, аналізувати її й робити висновки.