Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ (2).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
460.29 Кб
Скачать

29

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Харківський національний університет внутрішніх справ

Кафедра адміністративного права та процесу

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник кафедри

адміністративного права та процесу

підполковник міліції

___________________ В.В. Ковальська

___________________ 2013 р.

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни – «Судові та правоохоронні органи України»

Галузь знань – 0304 «Право»

Напрям підготовки – 6.030401 «Правознавство»

Освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр з терміном навчання 4 роки

Форма навчання – денна

м. Харків

2013 рік

Передмова

Робоча навчальна програма з дисципліни «Судові та правоохоронні органи України» для курсантів за напрямком підготовки 6.030401 «Правознавство» на 34 арк.

СХВАЛЕНО

Науково-методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ

30.09.2013 Протокол № 9

ПОГОДЖЕНО

Секцією Науково-методичної ради

ХНУВС з юридичних дисциплін

27.09.2013 Протокол № 9

ЗАТВЕРДЖЕНО

На засіданні кафедри адміністративного права та процесу

20.09.2013 Протокол № 29

_______________ В.В. Ковальська

(підпис)

Рецензенти:

Музичук О.М. - начальник факультету підготовки фахівців для підрозділів слідства ХНУВС, д.ю.н., професор;

Коптєв П.Б. – заступник начальника з режиму та кадрового забезпечення УОС ГУУМВС України в Харківській області, к.ю.н.

Розробники: д.ю.н., с.н.с. Ковальська В.В., к.ю.н. Джафарова М.В. – Харків :

Харківський національний університет внутрішніх справ, 2013 рік

© Джафарова М.В., 2013

© Харківський національний університет внутрішніх справ

1. Опис навчальної дисципліни

Найменування показників

Шифри та назви галузі знань, код та назва напряму підготовки, спеціальності, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів ЕСТS – 1,5

Загальна кількість годин –54

Кількість модулів – 2

Змістовних модулів – 2

0304 “Право”

6.030.401 “Правознавство ”

бакалавр

Цикл підготовки професійної та практичної

Навчальний курс 2

Семестр 3

Самостійна робота – 26 год.;

Види контролю: підсумковий модульний контроль

Тижневих годин для денної форми навчання:

аудиторних – 28 год.

самостійної роботи – 26 год.

Розподіл навчальної дисципліни за видами занять:

(денна форма навчання)

Лекції – 18 год.;

Семінарські заняття – 10 год.;

Практичні заняття – 0 год.;

Лабораторні заняття – 0 год.;

Самостійна робота – 26 год.;

Індивідуальні завдання:

Реферати – 2, семестр № 3.

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета вивчення навчальної дисципліни «Судові та правоохоронні органи України» полягає у засвоєнні основних теоретико-правових положень, що стосуються сутності та завдань правоохоронної діяльності, її напрямків і видів; характеристики судової влади та змісту діяльності судових органів; поняття, системи та організації правоохоронних органів; системи законодавчих та інших нормативних актів, регламентуючих організацію та діяльність судових та правоохоронних органів; статусу суддів; характеристики повноважень працівників Прокуратури України, органів внутрішніх справ України, Служби безпеки України, податкових та митних органів, органів досудового слідства, прикордонної служби, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, органів та установ Міністерства юстиції України, Державної служби з надзвичайних ситуацій, служби з контролю за наркотиками, Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, санітарно-епідеміологічної служби, пенітенціарної служби; особливостей взаємодії судових та правоохоронних органів з іншими державними органами і об’єднаннями громадян; форм забезпечення законності в правоохоронній діяльності та ін. Процес вивчення курсу сприятиме вільному орієнтуванню у чинному законодавстві, системі та компетенції судів і правоохоронних органів, принципах, методах і формах їх функціонування, неухильному додержанню вимог законності у практичній діяльності.

Завдання вивчення даного курсу полягають у визначенні: поняття та основних ознак судової системи України; завдань та принципів діяльності Конституційного Суду України; особливостей системи судів загальної юрисдикції, завдань та повноважень загальних судів України, господарських та адміністративних судів України; компетенції Верховного Суду України та Державної судової адміністрації України; особливостей правового статусу суддів, народних засідателів та присяжних; правових засад діяльності прокуратури України; завдань та функцій системи органів внутрішніх справ України (міліції, внутрішніх військ, Державної служби охорони МВС України, Державної міграційної служби України, Державної прикордонної служби України); системи та організації діяльності органів державної безпеки України; завдань та функцій органів доходів та зборів України; загальних засад діяльності органів досудового розслідування і підрозділів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність; повноважень і функцій Військової служби правопорядку у Збройних Силах України; структури та організації діяльності органів охорони здоров’я та природного середовища України; поняття, завдань та системи органів та установ юстиції України (Міністерства юстиції України, Державної виконавчої служби України, Державної служби України з питань захисту персональних даних, Державної пенітенціарної служби України).

У результаті вивчення навчальної дисципліни курсант (студент) повинен

знати: поняття, предмет, метод дисципліни «Судові та правоохоронні органи України», її систему її зв’язок з іншими юридичними дисциплінами; поняття, принципи та ознаки судової системи України; склад, повноваження і принципи діяльності Конституційного Суду України; поняття, характерні ознаки та особливості системи судів загальної юрисдикції, завдання та повноваження загальних судів України, господарських та адміністративних судів України; компетенції Верховного Суду України та Державної судової адміністрації України; правовий статус суддів, народних засідателів та присяжних; повноваження Вищої Ради юстиції та органів суддівського самоврядування; систему, структуру та правові засади діяльності прокуратури України; завдання та функції органів внутрішніх справ України; поняття та повноваження міліції, внутрішніх військ, Державної служби охорони МВС України, Державної міграційної служби України, Державної прикордонної служби України; завдання, систему та організацію діяльності органів державної безпеки України; завдання та функції органів доходів та зборів України; загальні засади діяльності органів досудового розслідування і підрозділів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність; поняття, завдання та повноваження Військової служби правопорядку у Збройних Силах України; структуру та організацію діяльності органів охорони здоров’я та природного середовища України; поняття, завдання та повноваження Міністерства юстиції України, Державної виконавчої служби України, Державної служби України з питань захисту персональних даних, Державної пенітенціарної служби України.

Вміти: формулювати визначення основних теоретико-правових положень, що стосуються сутності та завдань правоохоронної діяльності, її напрямків і видів; характеристики судової влади та змісту діяльності судових органів; поняття, системи та організації правоохоронних органів; системи законодавчих та інших нормативних актів, регламентуючих організацію та діяльність судових та правоохоронних органів.

3. Програма навчальної дисципліни

модуль № 1.

Змістовий модуль № 1: Предмет, основні поняття та джерела курсу «Судові та правоохоронні органи України» та організаційно-правові засади здійснення правосуддя в Україні.

ТЕМА № 1. Предмет, основні поняття та джерела курсу «Судові та правоохоронні органи України»

Предмет дисципліни «Судові та правоохоронні органи України», її система і зв’язок з іншими юридичними дисциплінами. Структура та система дисципліни «Судові та правоохоронні органи України». Поняття та завдання правоохоронної діяльності. Правоохоронні органи держави, їх поняття, система, загальна характеристика. Основні джерела курсу «Судові та правоохоронні органи України». Система законодавчих та інших нормативних актів, регламентуючих організацію та діяльність судових та правоохоронних органів. Взаємодія судових та правоохоронних органів з іншими органами держави. органами та об’єднаннями громадян.

ТЕМА № 2. Правосуддя і його принципи. Судова система України.

Конституційний Суд України

Поняття правосуддя і його характерні ознаки. Суд як орган правосуддя. Поняття принципів правосуддя, їх система та значення. Поняття судової системи та її основні ознаки. Завдання та основні принципи діяльності Конституційного суду України. Порядок утворення, склад та повноваження Конституційного суду України. Порядок призначення суддів Конституційного Суду України. Межі повноважень Конституційного Суду України. Провадження у справах в Конституційному суді України: конституційне подання, конституційне звернення. Вимоги до суддів Конституційного Суду, гарантії їхньої діяльності. Підстави припинення повноважень судді Конституційного Суду України.

ТЕМА № 3. Система судів загальної юрисдикції.

Поняття та ознаки системи судів загальної юрисдикції. Загальні суди. Поняття «ланка судової системи» і «судова інстанція», їхня характеристика. Особливості системи судів загальної юрисдикції. Загальні суди України: завдання і повноваження. Господарські суди України: завдання і повноваження. Адміністративні суди України: завдання і повноваження. Склад і повноваження Верховного Суду України. Завдання, принципи діяльності Вищих спеціалізованих судів України. Організаційне забезпечення діяльності судів. Державна судова адміністрація України.

ТЕМА № 4. Правовий статус суддів, народних засідателів та присяжних.

Поняття статусу суддів. Вимоги, які ставляться до суддів. Обов’язки суддів. Призначення та обрання суддів. Гарантії незалежності та недоторканості суддів. Вища Рада юстиції. Завдання, склад та повноваження кваліфікаційної комісії суддів України. Підстави та порядок притягнення суддів до юридичної відповідальності.

модуль № 2.

Змістовий модуль № 2: Правові засади та організація діяльності правоохоронних органів

ТЕМА № 5. Прокуратура України. Органи державної безпеки України.

Загальна характеристика основних завдань та функцій прокуратури. Принципи організації й діяльності органів прокуратури. Система і структура органів прокуратури. Поняття, види й значення прокурорського нагляду. Кадри органів прокуратури. Вимоги, які ставляться до осіб, призначених на посади прокурорів. Порядок їх призначення та звільнення з посади. Відповідальність працівників органів прокуратури. Служба безпеки України: завдання, система й організація діяльності. Повноваження та функції Державної служби з надзвичайних ситуацій.

ТЕМА № 6. Органи внутрішніх справ України. Військова служба правопорядку у збройних Силах України.

Завдання і функції органів внутрішніх справ у системі правоохоронних органів. Система органів внутрішніх справ, їх призначення, завдання та функції. Міністерство внутрішніх справ України: завдання, структура, повноваження. Міліція: поняття, повноваження, структура. Внутрішні війська: завдання та повноваження. Державна служба охорони МВС України: завдання та повноваження. Державна міграційна служба України: завдання, повноваження, структура. Державна прикордонна служба України: завдання, функції, система. Поняття, завдання та функції Військової служби правопорядку.

ТЕМА № 7. Органи доходів та зборів України. Органи юстиції України.

Органи доходів та зборів України: завдання, функції, система. Податкова міліція: завдання, структура, повноваження. Система органів та установ юстиції України та їх повноваження. Завдання та основні функції Міністерства юстиції України. Повноваження територіальних органів юстиції України. Державна виконавча служба України: завдання і повноваження. Державна служба України з питань захисту персональних даних: завдання і повноваження. Структура та організація діяльності Державної пенітенціарної служби України.

ТЕМА № 8. Органи досудового розслідування. Підрозділи, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність.

Поняття досудового розслідування. Завдання, функція і компетенція органів досудового розслідування. Органи досудового розслідування МВС України: структура та повноваження. Обов’язки і права підрозділів, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність. Гарантії законності під час здійснення оперативно-розшукової діяльності. Соціальний і правовий захист працівників оперативних підрозділів та осіб, які залучаються до оперативно-розшукової діяльності.

ТЕМА № 9. Органи охорони здоров’я та природного середовища України.

Завдання та функції Державної служби України з контролю за наркотиками. Правове регулювання, структура та організація діяльності Державної служби України з контролю за наркотиками. Поняття, завдання та функції Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України. Повноваження Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

4. Структура навчальної дисципліни

4.1.1. Розподіл часу навчальної дисципліни за модулями, змістовими модулями та темами (денна форма навчання)

2. Тематичний план навчальної дисципліни

2.1. Розподіл навчального часу та видів робіт з навчальної дисципліни

Номер семестру

Кількість годин відведених на вивчення навчальної дисципліни

Наявність курсових робіт

Кількість модулів

Кількість змістових модулів

Вид контролю

Загальна кількість годин/кредитів ЕСТS

з них:

аудиторні

самостійна робот

всього

з них:

лекції

семінарські заняття

практичні заняття

лабораторні заняття

2

54/2

28

18

10

-

-

26

-

2

2

ПМК

Всього

54/2

28

18

10

-

-

26

-

2

2

ПМК

2.2. Розподіл часу навчальної дисципліни за модулями, змістовими модулями та темами

Номер модулю

Номер та назва змістового модулю, номер та найменування теми

Кількість годин відведених на вивчення навчальної дисципліни

Література, сторінки

Вид контролю

Всього

з них:

лекції

Семінарські заняття

Практичні заняття

Лабораторні заняття

Самостійна робота

Семестр № 2

Модуль 1

Змістовий модуль №1: Предмет, основні поняття та джерела курсу «Судові та правоохоронні органи України» та організаційно-правові засади здійснення правосуддя в Україні.

20

8

4

-

-

8

Тема № 1: Предмет, основні поняття та джерела курсу «Судові та правоохоронні органи України»

2

-

-

-

2

[1, 35, 36, 40, 42, 43, 46 75,79, 85,86]

Тема № 2: Правосуддя і його принципи. Судова система України.

Конституційний Суд України

2

2

-

-

2

[40, 42, 46, 63, 65, 66, 67, 69]

Тема № 3: Система судів загальної юрисдикції.

2

2

-

-

2

[35, 40, 42, 67, 68, 74, 80, 84]

Тема № 4: Правовий статус суддів, народних засідателів та присяжних.

2

-

2

[35, 40, 42, 43]

Змістовий модуль № 2:

Правові засади та організація діяльності правоохоронних органів

Тема № 5: Прокуратура України. Органи державної безпеки України.

34

10

6

-

-

18

[35, 36, 40-43, 68, 85, 91]

2

2

-

-

2

Тема № 6: Органи внутрішніх справ України. Військова служба правопорядку у збройних Силах України.

2

2

-

-

4

[38, 40-43, 45, 46]

Тема № 7:Органи доходів та зборів України. Органи юстиції України.

2

2

-

-

4

[37, 38, 40-43, 45, 46]

Тема № 8: Органи досудового розслідування. Підрозділи, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність.

2

-

-

-

4

[36, 37, 39-43,62, 92, 93, 96, 99]

Тема № 9: Органи охорони здоров’я та природного середовища України.

2

-

-

-

4

[35, 37, 38, 40-43, 101]

Всього за семестр № 1/2:

18

-

10

-

26

пмк

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]