Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекцій-ПСЗ.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
227.84 Кб
Скачать

Тези лекцій з дисципліни «право соціального захисту»

Тема 1: Поняття права соціального захисту.

Лекція 2 години

МЕТА:

Навчальна: сприяти становленню сучасного висококваліфікованого фахівця-юриста на підставі вивчення поняття, предмету, методу, функцій, принципів, джерел права соціального захисту;

Розвиваюча: формувати й розвивати правові знання студентів.

Виховна: сприяти усвідомленню ролі та значення юридичної діяльності в умовах розвитку держави; формувати у майбутніх юристів правову свідомість і правову культуру, професійні та особистісні якості.

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ: соціальний захист, соціальне забезпечення, предмет права соціального захисту, пенсійні відносини, соціальна допомога, соціальне обслуговування непрацездатних, метод правового регулювання, імперативність методу правового регулювання, диспозитивність методу правового регулювання.

План

  1. Предмет, метод і система права соціального захисту.

  2. Джерела права соціального захисту.

  3. Принципи права соціального забезпечення.

Тези лекції

  1. Право соціального захисту – це сукупність правових норм. Що регулюють пенсійні та інші відносини аліментарного характеру з матеріального забезпечення та соціального обслуговування непрацездатних членів суспільства, соціального захисту певних категорій населення, надання їм пільг, послуг, привілей, заохочення материнства та надання державної допомоги сім’ям з дітьми, а також тісно пов’язані з ними процесуальні відносини з встановлення юридичних фактів та вирішення спорів у даній сфері.

До предмету права соціального захисту входять пенсійні відносини та відносини із соціального обслуговування громадян.

Метод ПСЗ – це сукупність прийомів, способів, засобів, які використовуються при регулюванні суспільних відносин з соціального захисту та соціального обслуговування. Галузевий метод ПСЗ представляє собою сукупність імперативних та диспозитивних засобів регулювання. Метод ПСЗ використовує такі засоби регулювання як дозвіл, припис, заборона.

Ознаки метода ПСЗ: аліментарність, обмеженість суб’єктів, виконання забезпечення суворо визначеним законом колом фондів.

Системою галузі права є сукупність окремих правових інститутів права, які складають зміст галузі.

ПСЗ складається з загальної та особливої частин.

Загальна частина ПСЗ: предмет, метод, джерела принципи, правовідносини.

Особлива частина ПСЗ – група однорідних норм, що регулюють окремі види соціального захисту: право на пенсію за віком, на пенсію по інвалідності, на пенсію з втрати годувальника, пенсію за вислугою років, трудовий стаж, порядок нарахування та виплати пенсій тощо.

  1. Джерела права – це акти компетентних органів державної влади, які носять не персоніфікований характер не однократного застосування, обов’язкові для всіх або окремої категорії осіб, захищаються примусовою силою держави та направлені на правове регулювання певних суспільних відносин. Всі джерела поділяються на закони та підзаконні акти.

Головне джерело ПСЗ – Конституція України.

Закони.

Укази Президента України.

Міжнародні договори України.

Постанови Кабінету Міністрів України.

Роз’яснення профільних міністерств та відомств.

Рішення, розпорядження, постанови місцевих органів влади та управління.

  1. Під принципами права соціального захисту слід розуміти основні керівні положення (ідеї), які відбивають сутність, найважливіші особливості й ознаки, загальну спрямованість норм права соціального захисту, а також стратегічні напрямки соціальної політики держави в реалізації соціально-економічних прав і свобод людини.

Всі принципи поділяються на загально правові, міжгалузеві, галузеві.

Основні принципи ПСЗ:

загальність соціального забезпечення,

різноманітність видів соціального захисту,

встановлення рівня соціального забезпечення, що гарантує гідне життя людини,

участь громадських об’єднань, що представляють інтереси громадян у розробці, ухваленні, й реалізації рішень з питань соціального забезпечення,

обов’язковість сплати страхувальниками страхових внесків,

гарантованість права застрахованих на забезпечення по соціальному страхуванню,

рівності прав і можливостей та заборона дискримінації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]