Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
105____12-13-3_-.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
862.21 Кб
Скачать

40

Міністерство внутрішніх справ України

Луганський державний університет

внутрішніх справ імені Е.О. ДІДОРЕНКА

кафедра кримінального права

Кримінальне

право

Особлива

частина

Методичні рекомендації

з підготовки до семінарських і практичних занять для

курсантів і студентів 3-го курсу на 2012 – 2013 навчальний рік

Л у г а н с ь к

2 0 12

Р о з р о б н и к и:

заступник начальника кафедри кримінального права, кандидат юридичних наук, капітан міліції Данилевський А.О.;

професор кафедри кримінального права, доктор юридичних наук, професор Дудоров О.О.;

доцент кафедри кримінального права, кандидат юридичних наук, доцент Дробот В.П.;

викладач кафедри кримінального права Стачук В.І.

Ухвалено на засіданні кафедри кримінального права Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка (протокол № 1 від 28 серпня 2012 року).

Передмова

Організація навчального процесу здійснюється навчальними підрозділами вищого навчального закладу (факультетами, кафедрами, відділеннями тощо). Основним нормативним документом, що визначає організацію навчального процесу в конкретному напрямку освітньої або кваліфікаційної підготовки, є навчальний план.

Навчальний план – це нормативний документ вищого навчального закладу, який складається на підставі освітньо-професійної програми та структурно-логічної схеми підготовки і визначає перелік та обсяг нормативних і вибіркових навчальних дисциплін, послідовність їх вивчення, конкретні форми проведення навчальних занять та їх обсяг, графік навчального процесу, форми та засоби проведення поточного і підсумкового контролю.

Навчальний процес у вищих навчальних закладах – це система організаційних і дидактичних заходів, спрямованих на реалізацію змісту освіти на певному освітньому або кваліфікаційному рівні відповідно до державних стандартів освіти.

Відповідно до навчального плану на другому і третьому курсах студенти вивчають дисципліну “Кримінальне право (Особлива частина)”.

Дисципліна “Кримінальне право (Особлива частина)” викладається як самостійна навчальна дисципліна. Він є нормативним, складається з семи кредитів відповідних ЕСТС і передбачає сім змістових модулів.

Поглиблене знання кримінального права є обов’язковою умовою успішної професійної діяльності, як співробітників більшості служб і підрозділів органів внутрішніх справ (насамперед слідчих і співробітників оперативних апаратів) так і фахівців-юристів. Вимога найсуворішого дотримання законності і забезпечення правопорядку, що набуває особливої актуальності у зв’язку з будівництвом у незалежній Україні правової держави, передбачає оволодіння на професійному рівні теорією кримінального права, знання чинного кримінального законодавства і практики його застосування.

Особлива частина кримінального права – це сукупність передбачених кримінальним законом юридичних норм, що визначають відповідно до принципів і положень Загальної частини кримінального права ознаки конкретних злочинів і покарання, що застосовується у разі їх вчинення. Особлива частина кримінального права включає вичерпний перелік суспільно небезпечних діянь, визнаних злочинними. Саме тому, добре знання норм Особливої частини і правильне їх застосування – основа дотримання законності в боротьбі із злочинними діяннями в Україні.

Важливим організаційним аспектом викладання курсу “Кримінальне право (Особлива частина)” є використання міжпредметних зв’язків із різними навчальними дисциплінами (в тому числі, спеціальними), наприклад: кримінально-процесуальним правом, оперативно-розшуковою діяльністю, криміналістикою, теорією держави та права, логікою, адміністративним правом, конституційним правом тощо.

Глибокі знання кримінального права неможливі без обов’язкового поєднання початкового надбання студентами певних знань на лекціях з їх активною й наполегливою підготовкою до семінарських і практичних занять. Важливою складовою такої роботи, перш за все, буде ретельне вивчення як основної (підручники, навчальні посібники), так і додаткової літератури ( монографії, наукові статті), нормативно правових актів і аналіз їх застосування. Це необхідно для набуття студентами глибоких знань з кримінального права, визначення різних концепцій, поглядів, дискусійних положень з найбільш важливих питань, які є в науці кримінального права, засвоєння понятійного апарату, формування вміння вести аргументовану полеміку, обмірковувати проблемні питання, відстоювати власну точку зору, робити певні висновки, виробляючи практичні навички.

Для більш образного і оригінального висловлення своєї думки, підвищення правової культури студентів дуже важливим є використання під час роботи на занятті окремих афоризмів, фразеологізмів, порівнянь, оригінальних думок видатних науковців, мовознавців, письменників, політиків тощо.

При підготовці до семінарського чи практичного заняття та вивченні конкретної теми рекомендується починати з роботи над Кримінальним кодексом України, конспектом лекції і відповідним розділом підручника. Потім необхідно звернутися до текстів постанов Пленуму Верховного Суду України, рішень Конституційного Суду України і лише після цього до вивчення інших джерел, рекомендованих по темі і підібраних студентами самостійно.

Для пошуку різних нормативно-правових актів і подальшого їх використання під час підготовки до занять студентам рекомендується звертатися до офіційних інтернет-сайтів державних органів влади України, на яких постійно поновлюються відповідні нормативні документи. Наприклад, буде доцільним скористатися сайтами Верховної Ради України (www.rada.gov.ua), Кабінету Міністрів України (www.kmu.gov.ua), Президента України (www.president.gov.ua), Міністерства внутрішніх справ України (www.mvs.gov.ua), Конституційного Суду України (www.ccu.gov.ua), Верховного Суду України (www.scourt.gov.ua), іншими.

При відповіді на заняттях з дисципліни “Кримінальне право (Особлива частина)” доцільно дотримуватися наступної зразкової послідовності викладення матеріалу:

1. Загальна соціально-політична характеристика тієї або іншої групи злочинів або конкретних складів злочинів, яка включає оцінку суспільної небезпечності, поширеність, визначення основних напрямків діяльності органів внутрішніх справ у здійсненні боротьби з ними.

2. Юридичний аналіз відповідних складів злочинів по їх елементах: об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт, суб’єктивна сторона.

3. Ретельний розгляд кваліфікуючих ознак аналізуємого злочинного діяння.

З’ясувавши визначальні і відмінні ознаки конкретних складів злочинів, особливу увагу слід приділити розмежуванню подібних між собою складів злочинів. Під час вивчення дисципліни варто мати на увазі, що за останні роки кримінальне законодавство доповнено новими нормами, а деякі діючі норми зазнали значних змін.

Оцінювання студентів здійснюється за 100-бальною шкалою. Весь програмний матеріал розмежовується на модулі, які передбачають певний рівень знань з певних тем. Відповідно до вимог Міністерства освіти та науки України та Міністерства внутрішніх справ України щодо реалізації положень Болонської декларації оцінювання якості знань студентів здійснюється за наступною шкалою.

А (відмінно)

90-100

видатна робота з мінімальними помилками, глибоке й повне засвоєння програмного матеріалу

В (добре)

83-89

вище від середнього стандарту, але з деякими поширеними помилками

С (добре)

75-82

у цілому хороша робота, але з помітними помилками

D (задовільно)

68-74

пристойно, але із значними помилками

E (задовільно)

60-67

задовольняє мінімальні вимоги

FX

25-59

незадовільно з можливістю повторного складання

F

1-24

незадовільно з обов’язковим повторним курсом