Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЗ.DOC
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
373.76 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

Луганський державний університет внутрішніх справ

імені е.о. дідоренка

Плани семінарських та практичних занять

зі спецкурсу

ОРГАНІЗАЦІЯ ПРИЗНАЧЕННЯ

КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ЕКСПЕРТИЗ

Луганськ - 2011

Плани розглянуто та затверджено на засіданні кафедри криміналістики Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка

Протокол № 1 від «30» серпня 2011 року.

Плани підготували:

Кузнєцова О.В. доцент кафедри криміналістики, кандидат юридичних наук.

Рецензенти: начальник кафедри криміналістики ДЮІ МВС України, кандидат юридичних наук, доцент Одерій О.В.; начальник сектору комп'ютерно-технічних досліджень та досліджень у сфері інтелектуальної власності НДЕКЦ при УМВС України в Луганській області підполковник міліції Махортих І.В.

СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ КУРСУ

«ОРГАНІЗАЦІЯ ПРИЗНАЧЕННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ЕКСПЕРТИЗ»

Тема

Лекції

Семінар-

ські та практичні заняття

Самостійна робота

Індивідуальна робота

Змістовий модуль І.

1.Загальні положення організації призначення криміналістичних експертиз

4

4

8

Проект

(складання постанов про призначення окремих видів криміналі-

стичних експертиз, підготування матеріалів для їх проведення)

2.Особливості призначен-ня трасологічних експер-тиз.

4

5

3.Особливості призначен-ня балістичних та вибухо-технічних експертиз.

2

3

4.Особливості призначен-ня почеркознавчої, авто-рознавчої та техніко-кри-міналістичної експертизи документів.

4

5

5.Особливості призначен-ня портретної експерти-зи.

2

3

6.Особливості призначен-ня експертизи матеріалів, речовин та виробів

2

3

7.Особливості призначен-ня експертизи відеозвуко-запису

2

3

Усього годин

4

20

30

Залік

МЕТА:

  • освітня (навчальна): студент, слухач повинен знати механізм утворення криміналістично значущої інформації як об'єкта подальшого експертного дослідження; сутність і зміст судової експертизи; характеристику криміналістичної експертизи як виду судової експертизи; основні концепції й правову основу призначення та проведення криміналістичних експертиз; сучасні можливості криміналістичних експертиз та принципові методики їх проведення; систему експертних установ України, що виконують криміналістичні експертизи; етапи призначення експертизи, порядок отримання матеріалів для експертиз та вимоги до них; порядок процесуального оформлення отримання об'єктів експертного дослідження; структуру та вимоги до висновку експерта, критерії його оцінювання та напрямки використання в розслідуванні;

  • розвиваюча (в тому числі вміння, навички, здібності тощо): студенти, слухачі зобов'язані вміти здійснювати виявлення, фіксацію, вилучення слідів і речових доказів - об'єктів криміналістичної експертизи; аналізувати вилучені сліди й речові докази з метою визначення можливості й необхідності проведення їхнього криміналістичного дослідження; проводити підготовку об'єктів для експертного дослідження; відбирати зразки для проведення ідентифікаційних експертиз; визначати експертні установи, у яких є можливість проведення конкретних експертиз; виносити постанови про призначення криміналістичних експертиз; оцінювати висновки експерта та визначати можливість та напрямки його використання в розслідуванні; співпрацювати з експертом на всіх етапах призначення та проведення криміналістичних експертиз з метою найефективнішого їх використання в розслідуванні;

  • виховна: підвищення юридичної культури та ерудиції фахівців, оволодіння досвідом інших держав щодо застосування криміналістичних знань; формування відданості ідеям істини, добра, справедливості і законності, почуття відповідальності перед суспільством, державою і людиною.

ВСТУП

Курсанти та студенти Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка вивчають навчальну дисципліну «Криміналістика» у якій важливе місце займає використання досягнень природних та технічних наук у розслідуванні злочинів, зокрема у формі проведення судових експертиз.

Вивчення досвіду роботи з розслідування різних категорій злочинів дозволяє стверджувати, що майже у кожній кримінальній справі призначається криміналістична експертиза, й часто не одна. Тому кожний слідчий з початку роботи в цій посаді більшою мірою зіштовхується із необхідністю призначення того чи іншого виду криміналістичних експертиз. Тому майбутні слідчі в стінах ВНЗ повинні одержувати не тільки теоретичні знання з розслідування злочинів та з можливостей використання спеціальних знань в розслідуванні. Необхідно, щоб вони змогли виробити вміння й первісні навички організації призначення криміналістичних експертиз.

Інформаційний обсяг курсу становить аналіз концепцій, предмета й завдань криміналістичної експертизи. Вивчаються основні організаційні моменти в діяльності особи, що провадить розслідування, при необхідності призначення окремих видів криміналістичних експертиз.

Під час вивчення цього спецкурсу відпрацьовуються питання організації й діяльності слідчого з прийняття рішення про призначення певного виду криміналістичних експертиз у запропонованих ситуаціях з конкретними вихідними даними, зібрання матеріалів для експертизи, вибору експертної установи, оцінки висновку експерта та використання його в розслідуванні, взаємодії слідчого з експертом на всіх етапах цієї діяльності. Розглядаються вимоги до матеріалів, що збираються та надсилаються експертові з кожного виду криміналістичних експертиз.

У процесі навчання студенти та слухачі повинні не тільки засвоїти порядок збору й підготовки матеріалів при призначенні експертиз, але й усвідомити закономірності відображення окремих обставин події злочину в матеріальному середовищі, можливості їхньої належної фіксації з метою наступного криміналістичного дослідження й використання в розкритті й розслідуванні злочинів.

Організація призначення криміналістичних експертиз логічно пов'язана загальною метою послідовного практичного освоєння слухачами найбільш ефективних методів, способів, прийомів і засобів розкриття й розслідування злочинів з використанням спеціальних знань. При розробці цього спецкурсу враховувалися сучасні розробки криміналістики з проведення традиційних та нових видів криміналістичних досліджень речових доказів.

На заняттях студенти досліджують і оцінюють фактичні дані про конкретний злочин та наявну інформацію про нього, аналізують можливості експертиз у цій ситуації та необхідність їх проведення, приймають й обґрунтовують рішення про призначення того чи іншого виду криміналістичної експертизи, виконують заплановане. Також студенти вивчають архівні висновки експертів й оцінюють їх, використовуючи при цьому свої знання щодо можливостей відповідної криміналістичної експертизи та методик, що використовуються для дослідження, вимог, що ставляться до такого роду документів, а також логічного мислення. При цьому головна увага приділяється розвитку професійного слідчого мислення. Студенти та слухачі вчаться самостійно приймати процесуальні рішення відповідно до діючого законодавства, грамотно та кваліфіковано організовувати роботу з призначення криміналістичних експертиз та використання їх результатів.

У ході семінарських і практичних занять передбачено використання активних методів навчання: рішення практичних завдань, аналіз проблемних ситуацій, навчально-ділові ігри.

Контроль і оцінка знань здійснюється за кредитно-модульною системою організації навчального процесу, рекомендованою Європейською Кредитно-Трансферною Системою (ECTS).

При викладанні спецкурсу «Організація призначення криміналістичних експертиз» студенти та слухачі повинні закріпити первісні знання, вміння та навички, отримані при розгляді теми «Використання знань спеціаліста в ході розслідування. Призначення та проведення судових експертиз» та отримати уміння й професійні навички призначення різних видів криміналістичних експертиз, оцінки висновків експерта та використання їх у розслідуванні.