Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія (роб. стац.)- 2011.doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

ЛУГАНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ ІМЕНІ Е.О. ДІДОРЕНКА

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший проректор з навчально- методичної та наукової роботи

професор

__________Е.В. Віленська

ФІЛОСОФІЯ

Р о б о ч а н а в ч а л ь н а п р о г р а м а

Луганськ

2011

Розробники: доктор філософії, перший проректор з навчально-методичної та наукової роботи, професор Віленська Е.В.

кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії права, історії та культурології Левченкова О.Б.

Рецензенти: кандидат філософських наук, доцент кафедри кримінології, конфліктології та соціології Гнатенко Е.О., доктор філософських наук, доцент кафедри філософії культури і культурології Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Атоян А.І.

Ухвалено на засіданні кафедри філософії права Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О.Дідоренка

Протокол № ____ від _____________ 2011 року.

Структура програми навчальної дисципліни " філософія " (за вимогами естs)

ОПИС ПРЕДМЕТА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Предмет: ФІЛОСОФІЯ

Курс:

підготовка

бакалаврів

Напрям,

спеціальність,

освітньо-

кваліфікаційний

рівень

Характеристика

навчальної

дисципліни

Кількість кредитів, відповідних ECTS:

(3 кредита)

Змістовних модулів: 3

Загальна кількість годин: 108 г.

Право – 0304

Правознавство

6.030402

Бакалавр

Рік підготовки: 1. Семестр: 1, 2. Організаційні форми навчання: аудиторні: лекції (28год.), семінари (26год.)

самостійна робота: 54 год.;

Індивідуальна робота: навчальний проект (ІНДЗ)

Вид контролю: іспит

Освітня (навчальна) мета курсу полягає у формуванні в майбутніх працівників правоохоронних органів уявлень про основні світоглядні парадигми, які існували як в історії світової культури, так і в сучасному світі, а також розвитку навичок самостійного мислення при підході до світоглядних питань і усвідомлення основ методології наукового пізнання. Мета визначає і завдання курсу, які полягають у:

  1. засвоєнні категоріального апарату та основної проблематики філософії;

  2. у характеристиці головних філософських напрямків, шкіл, течій, які розглядаються в їх історичному розвитку, а також у розумінні закономірностей цього розвитку;

  3. у засвоєнні ідейно-змістовного багатства української філософії традиції та основних досягнень філософської думки сучасної України;

  4. у розкритті панорами філософського знання на сучасному етапі його розвитку та пов’язаному з ним умінні досить вільно орієнтуватися в різноманітності сучасних філософських напрямків;

  5. в оволодінні на початковому рівні основними принципами, прийомами, методами наукового пізнання, що дозволить після закінчення вузу самостійно займатися науковою роботою у галузі своєї професійної діяльності.

У результаті вивчення курсу філософії курсант повинен знати:

  1. основні категорії філософії;

  2. суттєві характеристики основних філософських напрямів минулого й сучасного;

  3. розуміти основні закономірності світового філософського процесу в контексті загальних закономірностей розвитку культури як цілісної системи;

  4. основні особливості української філософії та основні характеристики сучасного стану української філософської думки;

  5. актуальні проблеми сучасної західної філософії.

Розвиваюча мета курсу полягає у формуванні у курсантів таких умінь:

  1. грамотно оперувати основними поняттями філософії;

  2. аналізувати особливості філософських учень, шкіл, концепцій, які розглядаються;

  3. орієнтуватися в філософській проблематиці в умовах світоглядного плюралізму;

  4. методологічно правильно підійти до вирішення проблеми в юридичних науках;

Зазначені вище уміння повинні, в свою чергу, привести до отримання таких навичок:

  1. правильно визначати світоглядну позицію мислителя, ученого діяча культури;

  2. обґрунтовувати власну світоглядно-методологічну точку зору й спростувати точку зору опонента;

  3. толерантного ставлення до різноманітних світоглядних позицій;

  4. фундаментального підходу до глобальних проблем юридичної науки.

Виховна мета курсу:

- формування особистості юриста-професіонала високого рівня гуманітарної культури;

  1. виховання відповідального ставлення до творчого та глибокого вивчення усіх дисциплін;

  2. формування усвідомленої життєвої позиції; шанобливого становлення до людської особистості, почуття патріотизму;

  3. утвердження в свідомості курсантів абсолютного значення гуманістичних цінностей.

П Е Р Е Д М О В А

Духовне відродження в нашій країні пов’язане з формуванням світогляду молодого покоління на основі гуманістичних цінностей, усвідомленої життєвої позиції в умовах світоглядного плюралізму. Оскільки філософія – це форма світогляду, то перш за все вона здатна виконувати цю мету. Дуже актуальними в умовах сучасної розбудови правової держави є питання, які пов’язані з правовою проблематикою, тобто, проблеми філософії права, які находять відображення у деяких питаннях курсу.

Навчальна програма курсу "Філософія" охоплює широке, різноманітне коло тем і проблем, вивчення яких є необхідною умовою формування висококваліфікованого юриста – професіонала. Вона підготовлена на основі навчальних посібників: Філософія. Курс лекцій /І.В. Бичко та ін. – К., 1993; Філософія /За ред. І.Ф. Надольного. – К., 2006; Философия права /Под ред. О.Г. Данильяна. – Харьков, 2005. Укладачі програми спирались також на інші українські та російські підручники з філософії для вузів, видані останнім часом. Програма перероблена згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу, рекомендованою Європейською Кредитно-Трансферною системою (ECTS).

На необхідність упровадження Болонських вимог у навчальний процес вищих навчальних закладів системи МВС України націлює Програма реформування системи освіти МВС України та Концепція розвитку системи освіти МВС України від 15.03.2006 р. Згідно з зазначеними документами пріоритетними напрямами діяльності у сфері юридичної освіти й науки є інтеграція української освіти в європейський та світовий простір, забезпечення європейського рівня якості й доступності освіти, духовна зорієнтованість на демократизацію освіти, що знайшло своє відображення й у змісті цієї навчальної програми.

Програма була розроблена відповідно до Законів України "Про освіту", "Про вищу освіту", "Про міліцію", рішення колегії Міністерства освіти і науки України від 24 квітня 2003 р. "Про проведення педагогічного експерименту щодо запровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації", наказів МОН України № 48 від 23 січня 2004 р. "Про проведення педагогічного експерименту з кредитно-модульної системи організації навчального процесу", № 812 від 20 жовтня 2004 р. "Про особливості впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу", Програми реформування системи освіти МВС України та підвищення якості підготовки фахівців для органів внутрішніх, затвердженої наказом МВС України від 28.10.07 р. № 411.

Вивчення курсу філософії щільно пов’­язане з суміжними дисциплінами. Розуміння специфіки філософського знання, своєрідності філософського підходу до світу передбачає розгляд філософії в широкому контексті світової культури, у тісному зв’язку з такими підсистемами культури, як міфологія, релігія, наука, мистецтво. Саме тому майже всі теми курсу переплітаються з курсом культурології, рядом тем з релігієзнавства.

Розгляд методологічних аспектів філософського знання передбачає взаємозв’язок з основними поняттями й законами логіки; з курсом логіки пов’язаний також ряд тем історико-філософського розділу. Соціально-антропологічна проблематика філософії, на якій акцентується увага в змістовному модулі 2, передбачає тісний зв’язок ряду тем з курсом "Історія вчень про державу і право". Сказане стосується і розгляду історії філософії, де соціально-політичним концепціям видатних мислителів приділяється належна увага.

Оскільки першокурсники ще не володіють глибоким розумінням природи права як соціального феномена, правова проблематика класичної і сучасної філософської думки намічена в курсі філософії дещо ескізно.

Головною задачею курсу «Філософія» є формування світоглядних позицій в процесі знайомства з основними філософськими парадигмами в історії культури. Значну увагу в історико-філософському блоці курсу надане соціально-антропологічній і гносеолого-методологічній проблематиці. Вона складає також смислове ядро третього модуля. Така побудова курсу продиктована необхідністю сформувати у курсантів (студентів) навики володіння основними принципами сучасної методології наукового пізнання в процесі самостійного аналізу правових феноменів в контексті соціальної реальності, а також необхідністю закласти підвалини розуміння багатоманітних сторін людського буття.

За навчальним планом на вивчення курсу «Філософія» для стаціонару відведено 108 годин, в тому числі 54 години – на аудиторну роботу: 28 год. – лекції, 26 год. – семінарські заняття. 54 години відведено на самостійну роботу. Контроль знань на протязі курсу здійснюється за допомогою трьох модулів. Підсумковою формою контролю з дисципліни є іспит.

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ І.

ФОРМУВАННЯ КЛАСИЧНОЇ ФІЛОСОФСЬКОЇ ТРАДИЦІЇ

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ І.

Формування класичної філософської традиції